×

Regisztráció

Anime: .hack//SIGN

.hack//SIGN © Project.hack • Bee Train / Bandai Visual / Yomiko Advertising Inc.

.hack//SIGN (TV, 2002)


Hossz: 26 rész
Műfaj: akció, dráma, fantasy, kaland, sci-fi

Rendezte: Mashimo Koichi
Eredeti mű: Project.hack
Írta: Ito Kazunori
Karakter dizájn: Sadamoto Yoshiyuki
Zene: Kajiura Yuki
Stúdió: Bee Train, Bandai Visual, Yomiko Advertising Inc.

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
.hack//Liminality (OVA, 2002)
.hack//Tasogare no Udewa Densetsu (TV, 2003)
.hack//GIFT (OVA, 2003)
.hack//Roots (TV, 2006)
.hack//G.U. Trilogy (movie, 2008)
.hack//Quantum (OVA, 2011)

Értékelések: (109 szavazat, átlag: 8.18) részletek

.hack//SIGN © Project.hack / Bee Train / Bandai Visual / Yomiko Advertising Inc.
A közeli jövőben a "The World" nevű internetes szerepjáték óriási népszerűségnek örvend. Egy számítógép, egy headset, és az internet segítségével bárki bekapcsolódhat a 20 millió ember által játszott játékba, és a rendszer fejlettségének köszönhetően a játékosok nem csak külső irányítóként vehetnek részt a játékban, hanem a karakterrel tökéletesen azonosulva ugyanúgy mozoghatnak és cselekedhetnek a játékban, akárcsak a valódi világban.
A játékosok különféle szörnyekkel küzdhetnek, kincseket kutathatnak fel, labirintusokban bolyonghatnak, ezzel növelve tapasztalataikat és pontjaikat. Meghatározott cél nincs, mindenki a saját döntései szerint akár csapatokat alkotva küzdhet a szörnyek ellen, vagy beszélgethet és barátkozhat a többi játékossal. A játék egyetlen célja a szórakozás. De egyes híresztelések szerint előfordultak olyan esetek, amely során a játékosok a valódi világban kómába estek...
A történet akkor kezdődik, amikor Tsukasa, egy varázsló-karakter különös módon nem tud kijutni a játékból: benn ragad az RPG világában. Majd arra is rájön, hogy olyan képességei vannak, amikkel a többi játékos nem rendelkezik. Helyzete különös eseményeket indít el, melyek révén Tsukasa hamarosan a figyelem középpontjába kerül.
Mimiru, a talpraesett, hangos lány szerez elsőként tudomást Tsukasa helyzetéről, és nyomban a segítségére próbál sietni, bevonva az eseményekbe tapasztaltabb barátját, Bear-t. Elhatározzák, hogy megpróbálnak segíteni a fiúnak, még ha elutasítóan viselkedik is.
Tsukasa mellett ráadásul megjelenik egy addig ismeretlen szörny is, ami meglehetősen súlyos sérüléseket okoz a játékosoknak. Így helyzetére a Scarlet Knights, a The World önkéntes moderátor-csapata is felfigyel. Vezérük, egy fiatal lány, Subaru különösen nagy érdeklődést mutat Tsukasa iránt.
Mellékszálként még több karakter is bekapcsolódik a történetbe, mint például BT, Krim és Sora, akik egy titokzatos kincs, a "Key of the Twilight" után kutatnak. Mint később kiderül, Tsukasa-nak ehhez is lehet valami köze, így a szereplők útja is kereszteződik. Tsukasa pedig továbbra sem tudja elhagyni az RPG világát, sőt, talán nem is akarja valamiért...

A .hack//SIGN sorozat a Bandai multimédia projektjének, a Project .hack-nek a része. A teljes történet több sorozatot, videojátékot, regényt, és mangát foglal magában. A SIGN az első anime sorozat, mely a .hack világában játszódik, és szinte egyidőben jelent meg az első .hack videojátékkal.
Mivel az anime szinte teljes egészében a játék világában játszódik, az első perctől belerántja a nézőt a játék kellős közepébe, különösebb magyarázat nélkül. Így a néző feladata, hogy megismerje a játék működését és lényegét, ami csekély RPG és .hack előismerettel rendelkező közönség esetén eltarthat akár több részig is. Bár ez a történet megértését nem befolyásolja, mégis okozhat fejtörést egyes jeleneteknél. Bár a .hack//SIGN néhány hónappal hamarabb jelent meg, mint az első videojáték (.hack//INFECTION), a játék előzetes, legalább alapszintű ismeretével sokkal könnyebb azonosulni az animével. A történet enélkül is érthető, de a játék ismeretével sokkal kellemesebb viszontlátni az ott megismert világot.

A .hack//SIGN igen erősen karakterközpontú történet, melyben kulcsfontosságúak a szereplők, és jellemük. Az anime végig nagy hangsúlyt fektet a párbeszédekre, és a szereplők viszonyainak bemutatására. A lassan előrehaladó, rengeteg párbeszédet tartalmazó történet sokak számára talán unalmas lehet, mégis minden elhangzó mondatnak megvan az oka és értelme. Nem lehet tagadni, hogy lassan bontakoznak ki az események, de ebben a sorozatban maguk a szereplők is ugyanolyan fontosak, mint a cselekmény.
Ugyanakkor nagyon érdekes és egyedi az alaphelyzet, hiszen szinte az egész cselekmény a játék világában játszódik, így valójában a történetet alakító szereplőknek csupán játékbeli alakját, az általuk választott karaktert láthatjuk. Óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy ki lehet a valóságban gondolataik mögött. Férfi vagy nő, gyerek vagy felnőtt - a valóság akár egész más is lehet, mint a játék világa.
Valahol erről is szól a .hack - a játék és a valódi világ kapcsolatáról, a virtuális valóság lehetőségeiről és árnyoldalairól. A több, eltérő jellemmel és indíttatással rendelkező szereplő révén több oldalról is láthatjuk ezt a kérdést, intelligens párbeszédek és valódi emberi ellentétek nyomán kialakuló konfliktusok kísérik a történetet, mely az érdekes alaptörténet mellett másról is szól: az emberek egymáshoz fűződő viszonyairól, a kapcsolatteremtés és egymás megértésének nehézségéről.

Mivel a sorozat egy nagyobb projekt része, önmagában nem elegendő minden rejtély felfedésére, de jól megállja a helyét önálló történetként is, vagy ideális bevezetés a .hack világába.
A .hack//SIGN külső megjelenésre nagyon szép anime, kellemes színekkel, szép karaktereivel. Az egyedi atmoszféra megteremtésében pedig nagy jelentősége van a Kajiura Yuki által komponált háttérzenének, mely erősen dominál a sorozatban, néha szinte elnyomva a párbeszédeket, kihangsúlyozva az anime különleges hangulatát.

A TV sorozat 26 epizódja mellett a DVD kiadáson további két OVA található, melyeket 27. illetve 28. részként szoktak emlegetni, ezek közül az első (.hack//Intermezzo) a sorozat előzményeként szolgáló kis történet, a másodikat (.hack//Unison) viszont csak az fogja tudni igazán értékelni, aki ismeri a .hack//INFECTION videojátékot is.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2003.10.18.
53597 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 6 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

.hack//SIGN © Project.hack • Bee Train / Bandai Visual / Yomiko Advertising Inc.

Hozzászólások:
Kiváló írás. :) Most nézem az animét, és talán pont azért tetszik annyira, mert sokkal inkább számítanak nálam a karakterek, mint a történet. Tehát lehet egy animének jó története, ha nem tudok azonosulni a karakterrel, így nem vagyok érdekelt abban, hogy mi történik vele. De az biztos, hogy már az első percektől fogva nagyon tetszik, és látszik, hogy lassan megy a történet, de az elejétől fogva az az érzésem, hogy sokkal inkább a történtek hátterén van a hangsúly, hogy mit gondolnak a karakterek, azt hogy élik meg.

A zene pedig tényleg különleges. Régóta ismerem Kajiura Yuki munkásságát, és tudtam / láttam / hallottam, hogy miért szeretik olyan sokan, de a .Hack volt az elsp, ahol igazán éreztem, hogy miért van ekkora rajongótábora. A zene mellett ehhez nagyban hozzájárult Ishikawa Chiaki, aki csodálatosan énekelte az openinget és az endinget. Valósággal libabőrös leszek, ha eszembe jut. A See-Saw a kedvenc projektem Kajiura Yukitól.
#1 | 2018.04.15. | írta: supermario4ever
Hozzászólás írásához jelentkezz be.