×

Regisztráció

Anime: Tengen Toppa Gurren-Lagann

Tengen Toppa Gurren-Lagann © GAINAX

Tengen Toppa Gurren-Lagann (TV, 2007)

天元突破グレンラガン

Hossz: 27 rész
Műfaj: akció, vígjáték, kaland, sci-fi, mecha, shounen

Rendezte: Imaishi Hiroyuki
Írta: Nakashima Kazuki, Sunamaya Kurasumi, Yamaguchi Hiroshi, Otsuka Masahiko, Saeki Shouji
Karakter dizájn: Nishigori Atsushi
Zene: Iwasaki Taku
Stúdió: GAINAX

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (21 szavazat, átlag: 9.14, #28) részletek

Tengen Toppa Gurren-Lagann © GAINAX
Időben feltehetően a távoli jövőben vagyunk, a helyszín pedig egy Jiiha nevű földalatti falu, ahol az embereknek fogalmuk sincsen arról, hogy létezik egy "felszín" nevű hely, és a tető kinyitása is évszázadok óta tiltva van. Ebben a faluban ismerjük meg a sorozat két főhősét, Simon-t, és Kamina-t. Simon egy 14 éves fiú, akinek a mindennapjait a fúrás tölti ki, Kamina pedig az ő egyetlen barátja, példaképe, akit csodálhat. Kamina álma, hogy kitörjön a faluból a felszínre, amit még kisgyermekkorában látott az apjával, aki azóta eltűnt. Ezt az álmot azonban a falu nagyfőnöke nem nézi jó szemmel, szerinte a felszín nem is létezik. Egy este azonban minden megváltozik, amikor Simon meg akarja mutatni barátjának legújabb szerzeményét, ám ez részben meghiúsul a nagyfőnök, és egy hatalmas "arc" betörése miatt. A tető darabokban, a fény beárad, a nagyfőnöknek fogalma sincs mi történt, ám Kamina tudja: Az arc a felszínről érkezett, és ő ugyanott fog kitörni oda, ahonnan ez "arc" jött.
És elkezdődik egy epikus kaland, ami az első részből ítélve még nem nagyon bontakozik ki, ám ahogy halad a sorozat, minden egyes epizód rácáfol erre, ahogy tanúi leszünk Simon felnőtté válásának, küzdelmeinek, tragédiáinak. (Igaz, az epikus végkifejletet némiképp bevezeti az első rész első másfél perce.)

A 27 rész alatt még sok szereplő fog feltűnni, és legtöbbjük nagyon jól kidolgozott, szerethető, és akár gyűlölhető karakter. Nem véletlenül jelöltem be a műfajok közül a vígjátékot, hiszen az anime egyik fő profilja a nevettetés, és a paródia, a tapasztalt animés rókák gyakran felfedezhetnek mosolyogtató utalásokat más animékre, de a szimplán nevettető poénok is elsőrangúak, mindezt teszik úgy, hogy az akció, és a komoly cselekmény nem szorul háttérbe.

Az animációról annyit, hogy a GAINAX csapata ismét kitett magáért, és régebbi GAINAX művekből is felfedezhetünk apró utalásokat, a karakterdizájn is kiemelkedő, nem találunk egy kaptafára épülő, sablonos karaktereket.
Rám viszont a zene volt a legnagyobb hatással a történet és a karakterek után, egyszerűen zseniális. Vannak fő témák, ám a zenei aláfestés szinte észrevétlenül változik a történet alakulásával párhuzamban, és sosem unalmas, mindig az adott jelenthez illő betéteket hallhatunk.

Összességében a GAINAX ismét maradandót alkotott, nekem ez a sorozat volt 2007 aranyérmese, egyszerűen lenyűgöző, ahogy a hullámzó történet, a remek karakterek, a hasfalrepesztő poénok ugyanúgy képesek az embert harsány kacajra gerjeszteni, mint a könnyeket kicsalni a szeméből. Egyetlen negatívumnak azt tudom megemlíteni, hogy nem ismerik elegen.

Bárkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani, még annak is, aki esetleg idegenkedik a mechás animéktől, nem fog benne csalódni. 27 rész szerintem épp ideális hosszúságú, remekül vannak elosztva az epizódok. Értékelésem a legmagasabb fokozat, kiváló anime.
Írta: redfoxx
redfoxx értékelése: 10 (mestermű)
2007.09.30.
55492 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Tengen Toppa Gurren-Lagann © GAINAX

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.