×

Regisztráció

Anime: Gunnm

Gunnm © Kishiro Yukito • ANIMATE / KSS / MOVIC / Madhouse Studios

Gunnm (OVA, 1993)

銃夢 GUNNM

Battle Angel Alita


Hossz: 55 perc
Műfaj: akció, sci-fi

Rendezte: Fukutomi Hiroshi
Eredeti mű: Kishiro Yukito
Írta: Endo Akinori
Karakter dizájn: Yuki Nobuteru
Zene: Soichiro Harada, Wada Kaoru
Stúdió: ANIMATE, KSS, MOVIC, Madhouse Studios

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (75 szavazat, átlag: 8.08) részletek

Gunnm © Kishiro Yukito / ANIMATE / KSS / MOVIC / Madhouse Studios
Az anime két OVA filmből tevődik össze, és a hossza nem több, mint 55perc. Ettől gonolom néhányan elkezdik húzni a szájukat, de erre semmi okuk nincsen. Egy hihetetlenül megható történetű animet lát az, aki veszi a fáradtságot és megnézi. Nos akkor kezdjük a történettel:
Az anime rajzfilm főszereplője Alita, aki egy kis cyborg lány. Na persze nem teljesen robot, hanem félig robot, félig pedig ember. A történet a nem túl távoli jövőben játszódik, amikor a gazdag emberek elhagyják a Föld felszínét és az égben lebegő városba, Zarem-be költöznek. A lebegő várost, csupán csak néhány csővezeték köti a földhöz. Minden ember aki a szeméttel belepett földön él, arról álmodozik, hogy egyszer majd feljut Zarem-be, és ott jobbra fordul a sorsa. Persze a gazdagok ügyelnek rá, hogy ez még véletlenül se történjék meg. Szóval ott tartottam, hogy egy "szép" napon Ido, a cyborg tudós éppen a szemétben turkál, amikor ráakad egy kislány-cyborgra, aki minden jel szerint Zarem szemétlerakóján keresztül került a földre. Ido megvizsgálja a robotot, és örömmel állapítja meg, hogy a cyborg életjeleket ad. A doktor hazaviszi, megjavítja és az Alita nevet adja neki. Alita úgy 14 éves lehet, és egy igen jóindulatú kedves lány, aki semmire sem emlékszik a múltjából. Alita hamarossan összeismerkedik Yugoval, aki szintén Idonak dolgozik, és aki megszállottan próbál feljutni Zarem városába. Eközben Ido találkozik Chirennel és kiderül, hogy valaha Ido is Zaremben lakott és dolgozott, de valamiért őt is (akár csak Chirent) száműzték onnét. Azonban míg Ido megbékélt helyzetével és hozzászokott a szennyezett földhöz, addig Chiren vissza akar jutni a lebegő városba. Ehhez azonban mindenképpen szüksége lenne a doktor segítségére. Ido azonban nem hajlandó segíteni, amiért Chiren megharagszik rá és kijelenti, hogy ha nem lesznek barátok, akkor ellenségek lesznek.

Este azonban meglepő dolgok történnek. Alita véletlenül szemtanúja lesz, amint Ido elhagyja a házat és amikor követi kiderül, hogy Ido titokban az alvilág ellen harcol úgy, hogy megpróbálja elkapni az illegális szervkereskedőket. Ezen az estén azonban rosszul sülnek el a dolgok, és ha nincsen Alita, akkor Ido bizonyára ott hagyta volna a fogát. Alita azonban közbelép, és hihetetlen, eddig még sosem tapasztalt erővel harcképtelenné teszi mind a két támadóját. Ido elmeséli, hogy csak nappal orvos, esténként Hunter Warrior (olyan fejvadász formák) hiszen a földön ekkor már régóta nem létezik semmilyen rendfenntartó erő. Mivel Alita ráérez valódi erejére, úgy dönt, hogy ő is csatlakozik a Hunter Warriorokhoz, és fejvadász lesz. Ido ugyan erősen ellenzi, de végül kénytelen lesz beleegyezni a dologba. Első nagy megmérettetése akkor érkezik el, amikor ismét feltűnik Guryushika. (Őt rúgta le Alita, amikor megmentette Ido-t). Most azonban jóval erősebb lett a valamikori gladiátor, ugyanis Chiren megjavította és felszerelte néhány extrával. Guryushika tehát iszonyatosan erős lett, és meg izzasztja Alitát, aki azonban még így is könnyedén legyőzi őt. Chirennek szembesülnie kell szomorú sorsával, hogy ott kell maradnia a szeméttelepen. Tulajdon képen ő sem gonosz szereplő, csupán csak vissza szeretne kerülni Zalem-be. (Érdekes, hogy a rajzfilm alatt, sosem látjuk a várost, csupán csak az alját. Úgy tornyosodik a földiek fölé, mint valami elérhetetlen álom.)

Ezzel el is érkeztünk a történet talán legnagyobb fordulatához, ugyanis kiderül, hogy Yugo is egy illegális kereskedő. Ez annyit tesz, hogy csellel elkábítja, vagy megöli áldozatát, majd pedig kiszedi a cyborg agyvelőjét, és gerincvelőjét. A szerveket Bektarnak szállítja, aki fizet érte. Ez az egyetlen esély Yugonak, hogy valaha is összegyűljön a pénze, a nagy utazásra. Azonban egyik nap egy Hunter Warrior védtelen cyborgnak álcázva magát javítást kért Yugotól és társától. Amikor azonban a két szervcsempész el akarja kábítani rájuk támad, és megöli Yugo társát. Hamarossan minden Hunter Warrior Yugo után kezd nyomozni. Szerencséjére Alita találja meg elsőként, és amikor kérdőre vonja tettei miatt, Yugo mindent beismer. Alita mégsem tud rá megharagudni, hiszen kedveli a fiút. Úgy dönt, hogy segít neki, de elkésik. Feltűnik ugyanis a Hunter Warrior, és megöli a fiút. Kiderül, hogy ez a fejvadász végzett Yugo apjával is. Alita félelmetes haragra gerjed, és kihívja a Hunter Warriort. Az örömmel elfogadja a kihívást, de ő sem tudja megállítani a felbőszült lányt. Alita végez vele, de az ellensége még a földre sem rogy, amikor ő már Yugo mellett ül. Feltűnik Chiren, és felajánlja segítségét. Szemtanúja volt az egésznek, és úgy érzi, hogy ennyivel tartozik Alitának. Yugo tetemét elviszik Idohoz, aki már csak úgy tudja megmenteni a fiút, hogy cyborgá változtatja. Ido megtudja, hogy Yugot Bektar vette fel és ezért elindul, hogy beszéljen vele. Amikor odaér, kiderül, hogy közben már Chiren is járt Bektárnál, aki azt állította, hogy feljuttatja Zarem-be. Azonban mint kiderül, a lány nem jutott el a felhővárosba, ugyanis Bektár végzett vele és eladta a szerveit. Ido feldühödik és végez Bektárral.
Eközben a magához térő Yugo, félig megbolondulva és vágyakozva elindul az egyik kábelen egyenesen Zalem-be. Alita felfedezi a fiú eltűnését és elindul, hogy megkeresse. A csővezetéken éri utol, ahol megpróbálja megállítani a fiút, hiszen a Zarembe történő illegális behatolást, halállal büntetik. Hosszú győzködés után, végül sikerül rábeszélnie Yugot, hogy lenn a földön is élhetnek vidáman, együtt! Yugo már-már visszafordul, amikor a semmiből feltűnik egy pengékkel borított fémgyűrű, és darabokra vágja a fiút. Alitanak csupán Yugo egyik karját tudja elkapni de a fiú karját tartó kábelek elszakadnak, és Yugo a mélységbe zuhan.

Mint azt olvashatjátok, ebbe az 55 percbe hihetetlenül megható történet részesei lehetünk. Az egész anime központi részét az érzelmek irányítják. Nagyon szép anime.
Írta: nadjp
nadjp értékelése: 9 (kitűnő)
2004.01.29.
28290 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Gunnm © Kishiro Yukito • ANIMATE / KSS / MOVIC / Madhouse Studios

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.