×

Regisztráció

Anime: Maria-sama ga Miteru

Maria-sama ga Miteru © Studio DEEN

Maria-sama ga Miteru (TV, 2004)

マリア様がみてる

Hossz: 26 rész
Műfaj: romantikus, dráma, iskolai élet, shoujo, yuri

Rendezte: Matsushita Yukihiro
Írta: Nagasawa Satoru
Zene: Katakura Mikiya
Stúdió: Studio DEEN

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (33 szavazat, átlag: 8.73) részletek

Maria-sama ga Miteru © Studio DEEN
A Lillian privát katolikus leányiskolát 1902-ben alapították. Eredetileg a nemesek leánygyermekei részesültek itt a hely szellemének megfelelő oktatásban és nevelésben. Az iskola 100 évvel későbbre is megőrizte a jellegzetességeit, igaz már nem kell nemesnek lenni a bekerüléshez, de továbbra is az elit egyik magániskolája. A Lillian High-ban egy sajátos kapcsolatrendszer van a diákok között: az ún. "Soeur"-rendszer. Ha egy felsőbb éves diák átadja a saját rózsafüzérjét egy alsóbb évesnek, és az az alsóbb éves elfogadja azt, akkor egymás soeurjei (fogadott testvérei) lesznek. A felsőbb éves diák a "grande soeur"-je a fiatalabbnak, az alsóbb éves pedig a "petite soeur"-je az idősebbnek. A felsőbb éves diák feladata ezután az lesz, hogy irányítsa a fogadott testvére beilleszkedését a közösségbe és elősegítse azt, hogy minél megbecsültebb tagja legyen annak. Nincs mindenkinek soeurje, de akinek van az biztos lehet abban, hogy van egy olyan társa, akivel minden búját-boldogságát-bánatát-örömét megoszthatja.

A Lillian leányiskola másik fontos szerveződése a diáktanács. A diáktanács neve: Yamayurikai. A Yamayurikai-t a "3 rózsa" (rózsákról kapták a nevüket) vezeti. Sorrendben: Rosa Chinensis, Rosa Foetida és Rosa Gigantea. Az ő petite soeurjeik külön elnevezést kaptak, ők a bimbók (Rosa Chinensis en bouton, Rosa Foetida en bouton és Rosa Gigantea en bouton). Ebből kifolyólag van a bimbók kisebb testvéreinek a leghosszabb megnevezésük: "Rosa ... en bouton petite soeur".(Ez a dolog abból adódik, hogy egy másodévesnek lehet egyszerre egy harmadéves grande soeurje meg egy elsős petite soeurje is.)

A hosszú bevezető után röviden a történet: Yumi Fukuzawa elsőévesnek nem megfelelően van megkötve a kendője az egyenruháján , amikor Maria-sama (Szűz Mária) szobra előtt rója le tiszteletét az iskolába jövet. Szerencséjére/szerencsétlenségére ezt pont az őáltala messziről bálványozott másodéves Sachiko Ogasawara veszi észre, és igazítja meg neki.
Ezt a kendő-igazítós idilli jelenetet fényképezi le Tsutako Takeshima (elsőéves), a fényképész klub tagja. Tsutako felajánlja Yuminak a képet cserébe az engedélyéért, hogy a fényképet egy kiállításon is felhasználhassa, továbbá azért, hogy ugyanezt az engedélyt megszerzi Sachikotól is Yumi.
Tanítás után ezért Yumi és Tsutako elindul a Yamayurikai épületébe, hogy megszerezzék az engedélyt. Sachiko azért tartózkodik ott, mert ő Youko Mizuno(=Rosa Chinensis) petite soeurje, vagyis ő a Rosa Chinensis en bouton. Mielőtt benyithatnának Yumiék a tanácsterembe, hangos veszekedést hallanak onnan, majd hirtelen kivágódik az ajtó és kiviharzik onnan Sachiko fel sem nézve, így dönti fel Yumit és zuhan rá ő maga is. :)
A veszekedés előzménye az volt, hogy Sachiko-t nem engedték beleszólni a tanács egy döntésébe, ami az iskolai fesztiválon bemutatandó színdarab szereposztásáról szólt. És addig nem is szólhat bele, amíg nem talál magának petite soeurt, így szólt a Yamayurikai verdiktje irányában. Sachikonak pedig annyira nincs ínyére a rá osztott szerep, hogy közölte a tanáccsal: az első elsőévest akit megtalál, testvérévé fogadja. Így botlik bele Yumiba, ami egy meghatározó kapcsolat kezdete lesz mindkettőjük számára...

A Maria-sama ga Miteru a Lillian privát leányiskola diáktanácsának tagjai és az ő petite soeurjeik története, egy igazi shoujo dráma, olyan sorozat amilyenből nem készült eddig túl sok. Azoknak ajánlom a megtekintését, akik szeretik az érzelmektől fűtött drámákat, a komolyzenét (fúvósok, vonósok, orgona, zongora hangjai adják a sorozat zenéjét). Továbbá nem taszítja őket az a gondolat, hogy egy katolikus leányiskolában vannak olyan fiatal lányok, akik másik fiatal lányok iránt éreznek vonzalmat, mert ez a sorozat yuri.

Röviden a szereplőkről:

Youko Mizuno(=Rosa Chinensis) harmadéves, elegáns és kiegyensúlyozott, a Yamayurikai legkiszámíthatóbb tagja.

Sachiko Ogasawara(=Rosa Chinensis en bouton) másodéves. Sachiko az iskola legnépszerűbb diákja, egy gazdag és befolyásos család gyermeke, egyszóval ő "a követendő példa" a Lillian-ban.

Yumi Fukuzawa(=Rosa Chinensis en bouton petite soeur) elsőéves,a sorozat minden lében kanál főszereplője.

Eriko Torii(=Rosa Foetida) harmadéves, a Yamayurikai perfekcionista tagja, ha valamit nem tud 100%-osan teljesíteni az nagyon el tudja rontani a hangulatát.

Rei Hasekura(=Rosa Foetida en bouton) másodéves a kendo klub csapatkapitánya, aki egy kissé bishounen kinézetű lány, ezért elsőre mindenki hibásan itéli meg őt. Mert Rei igazából belülről nagyon feminin, a sütés/főzés/kötés/horgolás/shoujo történetek és hasonlók a kedvenc időtöltései a kendo mellett.

Yoshino Shimadzu(=Rosa Foetida en bouton petite soeur) elsőéves, ő Rei unokatestvére és sokban az ellentettje neki. Szívbeteg ezért nem sportolhat. Külsőre egy törékeny fiatal lány, de amikor vitázni kell másokkal akkor nagyon makacs tud lenni.

Sei Sato(=Rosa Gigantea) harmadéves. Sei ravasz és csintalan, ő a Yamayurikai leglazább életfelfogású tagja. Nem kell az ötletekért a szomszédba mennie, ha egy kis turpisság elkövetéséről van szó.

Shimako Toudou(=Rosa Gigantea en bouton) elsőéves. Azon kevés elsősök egyike, akinek harmadéves a grande soeurje. Shimako kicsit visszahúzódó lány, keveset beszél és akkor is halkan. Meglepő, hogy mennyire különbözik viselkedésben Seitől, de mégis jól megértik egymást akár szavak nélkül is.

Shizuka Kanina másodéves, az iskola dívája (az egyik részben egy abszolút korrekt operaáriát ad elő). Nincs fogadott testvére, bár a szíve mélyén nagyon szeretett volna Rosa Gigantea en bouton lenni. Az egyetlen dolog, ami az iskolában tartja az a Sei iránti érzései.

Tsutako Takeshima elsőéves, nincs grande soeurje, a fényképezőgép az ő választottja. A tanítási órák kivételével mindig ott lóg a nyakában ésminden érdekeset amit meglát, le is kap egyből vele.
Írta: paTKany
paTKany értékelése: 10 (mestermű)
2004.03.06.
38290 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Maria-sama ga Miteru © Studio DEEN

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.