×

Regisztráció

Anime: Dennou Coil

Dennou Coil © Iso Mitsuo • Madhouse Studios

Dennou Coil (TV, 2007)

電脳コイル

Hossz: 26 rész
Műfaj: dráma, kaland, sci-fi, pszichológiai

Rendezte: Iso Mitsuo
Eredeti mű: Iso Mitsuo
Írta: Iso Mitsuo
Karakter dizájn: Honda Takeshi
Zene: Saito Tsuneyoshi
Stúdió: Madhouse Studios

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (29 szavazat, átlag: 9.31, #9) részletek

Dennou Coil © Iso Mitsuo / Madhouse Studios
A közeli jövőben a technológiai fejlettség lehetővé teszi, hogy a valódi, anyagi világ kibővítéseként létrejöjjön egy virtuális valóság, ami speciális szemüveg segítségével válik láthatóvá a viselő számára. A szemüvegek a legnagyobb népszerűségnek a gyerekek körében örvendenek, akik virtuális állatokat nevelnek, e-maileznek és telefonálnak a technológia segítségével.
Daikoku város, az új technológia központja azonban az átlagosnál több lehetőséget tartogat a fiatalok számára. A szemüveget viselő gyerekek illegális szoftverekkel, hackeléssel, bugok keresésével hatolnak egyre mélyebbre, keresve a rendszer határait, önálló szabályokat és értékrendszert állítva fel a felnőttek számára sokszor láthatatlan dimenzióban.
Okonogi Yuuko számára is kitárul a virtuális világ, amikor családjával Daikokuba költözik, és megismerkedik a helybéli gyerekekkel. Yuuko (becenevén Yasako) akarva-akaratlanul nagyanyja virtuális nyomozó irodájának tagja lesz, és a többi gyerekkel együtt a városban tapasztalt titokzatos jelenségek - illegális virtuális lények, virtuális állatokat megfertőző vírusok, "odaát" rekedt gyerekek - nyomába ered.
Ennek során ismerkedik meg Amasawa Yuuko-val, egy titokzatos lánnyal, aki minden erejével, és ritka virtuális képességei segítségével kutatja fel a rendszerben rejtőző illegális vírusokat a tér elzárt és hibás részeiből.

A valóság és a virtuális valóság közti vékony és lassanként elmosódó határ kérdésével több anime is foglalkozott már. A .hack//SIGN, Ghost in the Shell, Serial Experiments Lain sorát folytatja most a Dennou Coil, melyet több mint egy évtizednyi munka és tervezés előzött meg.
A határtalan virtuális valóság játék célra történő felhasználása, a gyerekek középpontba helyezése már a sorozat elejétől igazán szórakoztató témának ígérkezik, és az anime első fele valóban az is. Virtuális kincskeresés és cserélgetés, rivalizálás egymás eszközeinek a hackelésével, vagy víruskeresés a virtuális tér régi és hibás részeiben - veszélytelen, de izgalmas játék ez a gyerekek számára, a néző pedig a kalandok során lassan megismeri a cyber-világ működését és szabályait.
Azonban kezdettől fogva érezhető, hogy a sorozat többet is tartogat. A vidám, szórakoztató és veszélytelen felszín alatt sötétebb, titkokkal teli mélység húzódik, a valóság és virtuális tér közötti határ elmosódása sok megválaszolatlan kérdést is felvet. Milyen közel kerülhet a két világ egymáshoz? A virtuálisan megélt érzelmek valóságosak-e? És mi történik, ha a virtuális valóság hatással lehet a tényleges valóságra?
A Dennou Coil pedig nem csak felteszi ezeket a kérdéseket, nem csak eljátszik velük, hanem a főszereplők története során kifejti őket. Méghozzá hihetetlen kreativitással, lenyűgöző részletességgel és emlékezetes karakterekkel, amelyek a sorozat egyik fő mozgatórugóját adják. A Dennou Coil elég időt és energiát fordít szereplőinek elmélyítésére, a sorozat előrehaladtával személyiségük egyre komplexebbé válik. A sorozat nagy hangsúlyt fektet interakcióikra, viszonyaik kifejtésére is. A főszereplőkön kívül a kisebb szereplők is megkapják a figyelmet több esetben is a sorozat folyamán.

Bár elsőre talán nem látszik, a Dennou Coil központi témája a gyerekkor és annak elhagyása. A főszereplők mindegyike egy gyerekkori eseményből eredő lelki bizonytalansággal küzd, mely a felnőttek világában nem kimondható és nem megoldható. A tiszta és őszinte érzelmeket a felnőtt világtól elzártan, a virtuális világba, a képzelet dimenziójába menekülve próbálják feldolgozni. A virtuális világ veszélyeinek megismerése során lassan megtanulják hátrahagyni a gyerekkor eseményeit, és elfogadni saját magukat, a jövőbe tekinteni a múlt helyett, és megnyílni a valóság, az emberi kapcsolatok sokszor fájdalmas, de valódi világa felé.

Az értékes tartalom a megfelelő kivitelezést is megkapja, a virtuális valóság szemkápráztató effektjei lenyűgözőek, a háttérzene pedig kiemelkedően igényes, szép szimfonikus darabokat is tartalmaz.

A Dennou Coil méltán lett a szezon egyik legnépszerűbb sorozata. Lenyűgöző, titokzatos és egyedi atmoszférája az első perctől magával ragad, a sorozat második felében pedig a karakterfejlődés, az emberi dráma, és a ragyogó történetvezetés gondoskodnak a komolyságról, mondanivalóról. Apró negatívumként lehetne megemlíteni, hogy túl sok dolog derül ki a legutolsó pillanatban, szinte az összes rejtély a legvégéig várat magára, és szinte egyidőben kerülnek napvilágra. Ennek ellenére a Dennou Coil igazán értékes sorozat intelligens történettel és emlékezetes karakterekkel.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2008.01.12.
56306 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 5 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Dennou Coil © Iso Mitsuo • Madhouse Studios

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.