×

Regisztráció

Anime: Alien 9

Alien 9 © Tomizawa Hitoshi • J.C.Staff / Genco

Alien 9 (OVA, 2001)

エイリアン9

Alien Nine


Hossz: 4 x 30 perc
Műfaj: dráma, sci-fi, thriller, pszichológiai

Rendezte: Fujimoto Jiro, Irie Yasuhiro
Eredeti mű: Tomizawa Hitoshi
Írta: Mizukami Kiyosuke, Murai Sadayuki
Karakter dizájn: Irie Yasuhiro
Zene: Haishima Kuniaki
Stúdió: J.C.Staff, Genco

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (42 szavazat, átlag: 6.95) részletek

Alien 9 © Tomizawa Hitoshi / J.C.Staff / Genco
Az Alien 9 igen furcsa anime, és egyáltalán nem az, aminek elsőre gondolnánk. Az openingből rögtön arra lehet következtetni, hogy egy tipikus, aranyos és vicces shoujo animével van dolgunk. Mint később kiderül, egyáltalán nem erről van szó.
A történet egy alternatív jövőben játszódik, ahol mindennapos esemény, hogy fura alakú űrhajók, és leginkább állatokhoz hasonló földönkívüliek jelennek meg a földön, méghozzá főhőseink iskolája környékén. Egyik főhősnőnket, Otani Yuri-t az osztálya megválasztja a földönkívüli-elhárító-csapat tagjának.
Yuri egy átlagos 12 éves lány, aki utálja az alieneket, láthatóan egyáltalán nem örül új tisztségének. Úgy általában minden aliennel kapcsolatos dologra szerencsétlen arckifejezéssel reagál, és gyakran sírva fakad. Állandó rémálmok gyötrik a rákényszerített feladat miatt. De nem tud mit tenni, eleget kell tennie kötelességének. A csapatban két másik vele egykorú lány lesz a társa. Kumi, és Kasumi-chan.
Kawamura Kumi komoly kinézetű, felelősségteljes és csöndes lány, aki egyedül él édesanyjával. Mint később kiderül, apja halála miatt hamar felnőtté kellett válnia, de megelégelte hogy mindig másokon segítsen. Sejthető, hogy régebb óta valamiféle kapcsolatban áll Yuri-val...
Toomine Kasumi kicsi, energikus, jókedvű kislány, kedvenc kifejezése: Nyaa. Van egy bátyja, aki valahol egy másik kontinensen tanul éppen. Kasumi mindent szeret csinálni, legyen az zongora, sport, vagy tanulás: számtalan oklevél dísziti a szobáját. Mindenkit szeret, de akit legjobban szeret, az nincs vele. Mint kiderül, a lányok közül talán ő tapasztalt eddig a legtöbbet, bár ezt senki nem gondolná...
A lányok, tanítónőjük vezetésével tehát megkezdik a munkát: Az éppen felbukkanó alieneket kell elfogniuk, és bezárniuk, mielőtt komolyabb kárt tesznek. Segítségképp pedig mindegyik lány egy "idomított" alient is kap, az ún. Borgu-kat, amik szárnyas békákhoz hasonló alienek. Szimbiotikus kapcsolatban működnek az emberekkel: Sisakként a fejen hordva megvédik a lányokat a harcokban, fúrószerű kinövéseikkel, és kemény szárnyaikkal. Cserébe viszont a gazdájuk testéből táplálkoznak, a gerinc tájékát szívogatva, ami meglehetősen sokkolóan néz ki, és főleg Yuri nagyon nehezen viseli.

A történet előrehaladtával a felbukkanó földönkívüliek egyre félelmetesebbek lesznek, a főszereplőkről pedig egyre többminden derül ki, illetve válik sejthetővé. Mert leginkább rejtett célzásokat találunk csak, nagyon sok dolog marad megválaszolatlanul.
Az alienek eredetéről, céljairól, hogy miért épp az iskola környékén jelennek meg, és miért pont gyerekeknek kell őket elfogni, később sem derülnek ki egyértelmű adatok, néhány évszám kivételével.
De nem is ezen van a hangsúly, sokkal fontosabb a lányok egymással való kapcsolata, illetve a személyiségük. Az animében nagyon sok dolognak szimbolikus jelentése van. Ilyenek az alienek is, még ha elsőre nem is gondolnánk. Mindegyik főszereplőnek van valami titka, amitől szenved. Az egész sorozat alatt érezhető a feszült, baljóslatú légkör, ami drámai befejezést eredményez a végére.
A karakterdizájn igen gyerekes, aranyos. ezáltal megtévesztő lehet. Azonban, mint a valóságban is: nem látható pusztán a külsőről, hogy mi zajlik a felszín alatt. Rövid javaslat: érdemes megvárni az endingek végét.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 7 (jó)
2004.03.12.
31690 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Alien 9 © Tomizawa Hitoshi • J.C.Staff / Genco

Hozzászólások:
Marcipánba csomagolt kés penge... Csak így tudom jellemezni.
#1 | 2011.06.08. | írta:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.