×

Regisztráció

Anime: Kidou Senshi Gundam 00

Kidou Senshi Gundam 00 © Sunrise / Sotsu Agency

Kidou Senshi Gundam 00 (TV, 2007)

機動戦士ガンダム00

Mobile Suit Gundam 00


Hossz: 25 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, háború

Rendezte: Mizushima Seiji
Írta: Kuroda Yousuke
Karakter dizájn: Michinori Chiba
Zene: Kawai Kenji
Stúdió: Sunrise, Sotsu Agency

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Kidou Senshi Gundam (TV, 1979)
Kidou Senshi Zeta Gundam (TV, 1985)
Kidou Senshi Gundam 0080: Pocket no Naka no Senzou (OVA, 1989)
Kidou Senshi Gundam F91 (movie, 1991)
Shin Kidou Senki Gundam W (TV, 1995)
Kidou Shin Seiki Gundam X (TV, 1996)
∀ Gundam (TV, 1999)
Kidou Senshi Gundam SEED (TV, 2002)

Értékelések: (8 szavazat, átlag: 7.75) részletek

Kidou Senshi Gundam 00 © Sunrise / Sotsu Agency
2307-ben járunk. A Föld nagyobb országai jelenleg három nagy tömbben egyesültek. A tudományos és technikai fejlődésnek hála az emberiség létrehozott egy a Földet körbevevő napelem hálózatot, ami a három nagy blokkhoz tartozó egy-egy Orbital Elevator segítségével gyakorlatilag korlátlan energiával látja el az emberiséget. A bolygó körül már kering egy-két kolónia, azaz "űrállomás-város" is. Ráadásul már számos expedíció járta be a Naprendszer több bolygóját. Tehát az emberiség előtt gyakorlatilag szabad az út a távoli világűr meghódítása felé.

Egyetlen egy dolog áll csak az emberiség útjába, ez pedig önmaga. Mert hiába a technikai és gazdasági fejlődés, az emberiség még mindig a kicsinyes kis háborúival van elfoglalva. Fundamentalista terror csoportok, kis diktatúrába hajló államok és ki tudja mi egyéb még mindig folyamatos fegyveres akciókat hajt végre világszerte. Az emberiség miniháborúkat vív önmagával, mint ahogy azt tette háromszáz, ötszáz, ezer, kétezer, húszezer évvel ezelött is.

Persze most már nem kőbaltával, íjjal, tankkal, hanem a technikai fejlődés legújabb pusztító áldásával, a mobile suit-okkal. Azaz emberszabású több emelet magas robotokkal.

Ám egy szép napon egy ismeretlen, ám a jelenlegi technológiát évtizedekkel meghaladó felszereltségű mobile suitokból, a Gundamokból álló egység jelenik meg a világ színterén és fegyveres intervenciókat hajt végre. Első akciójuk után egy 250 évvel korábban élt tudós felvételét teszik közre. A tudós, Aeola Schenberg bejelenti, hogy az alakult neve Celestial Being, és szándékaik szerint nem fognak semmi mást tenni, mint beavatkozni minden alkalommal, amikor valaki valahol fegyveres összetűzést szít. Legyen az közvetlen agresszor, vagy provokátor a Celestial Being megy és visszaállítja a status quot.

Így hát megismerjük a három nagy tömb egy pár katonai alakulatát, és természetesen a Celestial Being tagjait, támogatóit és árulóit. Igen, árulóit. Ugyanis Schenberg terve hiába van megtámogatva a titokzatos Veda nevű szuperszámítógéppel az emberek gyarlók, a terv tartóoszlopai pedig igen hamar repedezni látszanak.

Apropo Schenberg terve. Itt említeném meg, hogy bár szerintem jó helyről lopni nem feltétlen bűn, de ezen titokzatos terv több ponton is párhuzamba vonható Isaac Asimov Alapítvány könyveiben lévő Seldon tervvel.

A Gundam 00 egy nehezen emészthető mű. Megnézéséhez némi bátorság szükségeltetik. Miért is? Azért, mert befejezetlen. Ahogy a Code Geass és a Higurashi no Naku Koro ni sorozat is, ez is kettévágta önmagát. Az első 25 rész csak a történet fele, a másik fele majd valamikor fél, vagy egy év múlva folytatódik. Idáig még nem is lenne akkora gond, de mivel az alkotók (hozzá kell tennem nagyon profi módon) rengeteg szereplővel dolgoznak - beleértve civileket, a három nagy haderő embereit, mobile suit pilótákat és segítőiket - így rengeteg szereplőről alig tudunk meg valamit. Viszont a több szálon zajló események ahelyett, hogy magyaráznák egymást, csak újabb és újabb kérdéseket vetnek föl. Szemben mondjuk a Gundam Seed és a Gundam Seed Destiny mindössze csak egy-két hajó legénységének szenvedéseit mutatja be, itt tényleg egy világ történelmi sorsfordulóit láthatjuk a teljes valójában. De az előzményeket alig-alig tudjuk meg az első 25 részből. Mi volt az igazi célja Schenbergnek? Mi volt a célja az árulónak? Mirefel léteznek "különleges" képességű egyének? Nem tudjuk meg.

A folytonos titkolózás miatt nagyon ügyesen fönt az rendező-, író-, rajzológárda a nézőkben folyamatos feszültséget. Ugyanakkor viszont baromi nagy kitolás lenne a rajongótáborral, ha a következő szezonban nem kapnánk végre válaszokat. Reméljük kapunk. Reméljük minél előbb.

A sorozat animációjára és zenéjére egy szó illik: minőségi. Szemben a legtöbb mecha anime (különösen kiemelendő a Gundam Seed) állandóan újrafelhasznált jeleneteivel, itt minden rész, minden jelenete új, szépen megrajzolt. A zene talán nem annyira változatos, a tipikus háborús menetelős témákat kapjuk, viszont az openingek és endingek zúzósabbak picivel a megszokottnál.

Összegezve a műre nem lehet panasz leszámítva két pontot. Egyik a rengeteg szereplő miatt az "egyének" kidolgozatlansága, másik a befejezetlenség.

Ajánlott mindenkinek aki szereti a scifis háborús műveket, és van elég türelme kivárni a következő szezont.
Írta: CruelAngel
CruelAngel értékelése: 7 (jó)
2008.03.31.
37386 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kidou Senshi Gundam 00 © Sunrise / Sotsu Agency

Hozzászólások:
Nekem is nagyon bejött. A Gundam seed mellett a kedvenc mechás animém. Már többször megnéztem.
A movie-t is nagyon várom.
#2 | 2010.08.13. | írta: Michiyo1188
én csak a Gundam Wing, Gundam Seed,és Seed Destiny-t láttam , ez előtt!
látható hogy mikor írtam a hoászólást így nem csodálkozik gondolom senki ha azt írom hogy láttam a Gundam00-összes 50-részét!

Jó az elemzése de szrintem simán érthető és a akrakterek története nagyon lassan bontakozik ki és így nem lessz túl monoton a történet.

Amúgy nagyon bejöt a sorozat és már alig várom a 2010-ben mejelenő Movie-t
#1 | 2009.10.18. | írta: Setsuna.F.Seie
Hozzászólás írásához jelentkezz be.