×

Regisztráció

Anime: Shin Seiki Evangelion Gekijouban: The End of Evangelion

Shin Seiki Evangelion Gekijouban: The End of Evangelion © Anno Hideaki • Gainax

Shin Seiki Evangelion Gekijouban: The End of Evangelion (movie, 1997)

新世紀エヴァンゲリオン劇場版 THE END OF EVANGELION

Neon Genesis Evangelion: End of Evangelion


Hossz: 97 perc
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, pszichológiai, shounen

Rendezte: Anno Hideaki
Írta: Anno Hideaki
Karakter dizájn: Sadamoto Yoshiyuki
Zene: Anno Hideaki, Sagisu Shiro
Stúdió: Gainax

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Shin Seiki Evangelion (TV, 1995)
Shin Seiki Evangelion Gekijouban: Shi to Shinsei (movie, 1997)
Evangelion Shin Gekijouban: Jo (movie, 2007)

Értékelések: (180 szavazat, átlag: 9.22, #16) részletek

Shin Seiki Evangelion Gekijouban: The End of Evangelion © Anno Hideaki / Gainax
Körülbelül egy évvel az Evangelion TV-sorozat befejezése után, és néhány hónappal az átvezető Death and Rebirth movie után került a közönség elé az Evangelion végleges, és apokaliptikus befejezése, az End of Evangelion.
A sorozat utolsó két része a legtöbb néző számára rengeteg kérdést hagyott nyitva, és látszott, hogy bár a mondanivaló kiteljesedett a TV-sorozatban, de a történet félbe lett szakítva. Az End of Evangelion a 24. rész végén folytatja a történetet, és egy alternatívát képez a TV-sorozat 25. és 26. részével szemben.

Az utolsó angyal is halott, és baljós csend borul a NERV központra: Megkezdődik az Emberiség Tökéletesítése? Azonban a terv bekövetkezése helyett megkezdődik a NERV és a Seele harca, és a NERV központ elleni támadás. Miután a NERV befejezte küldetését, a Seele azonnali felszámolást rendel el, és a személyzet és a pilóták kivégzését. Elkeseredett harc kezdődik, és a szereplők egymást keresztező érdekeiből káosz alakul ki: Gendo saját tervét akarja véghezvinni, Shinji teljesen összeroppan, és nem akar harcolni a sors ellen. Misato pedig mindenáron megpróbálja megmenteni a gyerekeket.
A Seele végül beveti az időközben elkészült EVA-09-es szériát a NERV ellen. A film egyik legkiemelkedőbb jelenete Asuka harca EVA-02-vel a 09-es széria ellen.
A film második felében pedig kibontakozik a befejezés. Rei és Shinji lesznek az emberiség Tökéletesítésének főszereplői, és az emberek számára a vég elkerülhetetlen lesz. Apokaliptikus végkifejletnek lehetünk szemtanúi, igen magas minőségű grafikai megvalósítással, és merész, de hatásos rendezői ötletekkel.
Emellett a történetben is nagyjából minden a helyére kerül, mégha elsőre a sűrű tartalom, és a nagy képi ingermennyiség miatt nem is könnyű megérteni, mi történik valójában. Bár minden kérdésre természetesen így sem kapunk választ.
Az End of Evangelion végkicsengése nagyban ellentétes a TV-sorozatéval, és csak a nézőre van bízva, hogy a lelke mélyén melyiket tartja elfogadhatóbbnak, hozzá közelebb állónak. Akció-és cselekménydús, látványos alternatívát kínál a sorozattal szemben.
Technikai szempontból a film előrelépés a sorozathoz képest, magas minőségű animáció, és akciójelenetek. A Seiyuu-tehetségek a filmben talán még a sorozatnál is jobban megmutatkoznak.
A film sok véres, brutális jelenetet, illetve egyéb zavaró képi elemeket tartalmaz. Csak a felnőtt közönség figyelmébe ajánlom, és mindenképpen csak annak, aki látta a Neon Genesis Evangelion TV-sorozatot.
Írta: Hikari
2004.03.18.
55097 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Shin Seiki Evangelion Gekijouban: The End of Evangelion © Anno Hideaki • Gainax

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.