×

Regisztráció

Anime: Sennen Joyu

Sennen Joyu © Madhouse

Sennen Joyu (movie, 2001)

千年女優

Millennium Actress


Hossz: 87 perc
Műfaj: romantikus, dráma, kaland, történelmi

Rendezte: Kon Satoshi
Írta: Murai Sadayuki, Kon Satoshi
Karakter dizájn: Kon Satoshi, Honda Takeshi
Zene: Hirasawa Susumu
Stúdió: Madhouse

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (35 szavazat, átlag: 8.60)
 mestermű: 12
 kitűnő: 10
 nagyon jó: 4
 jó: 7
 megfelelő: 1
 középszerű: 0
 gyenge: 1
 rossz: 0
 nagyon rossz: 0
 legrosszabb: 0
Átlagos értékelés: kitűnő
Az értékeléshez jelentkezz be.

Sennen Joyu © Madhouse
A Millenium Actress Satoshi Kon, a Perfect Blue készítőjének remekműve. Egy szívbemarkoló, drámai, romantikus élettörténet. A film több más neves díj mellett elnyerte a Japán Kulturális minisztérium Médiaművészetek Fesztiváljának nagydíját, a Montreal-i Fantasia Filmfesztivál Művészeti Újításokért járó díját, és a Legjobb Animációs filmért járó díját is.

Fujiwara Chiyoko a régi idők nagy színésznője volt. Tachibana Genya régóta nagy rajongója a színésznőnek, asszisztensével együtt felkeresik Chiyokot elrejtett otthonában, hogy élettörténetéről készítsenek dokumentumfilmet. A szimpatikus idős hölgy üdvözli a két vendéget, akik visznek neki valamit, amit régi, rombolásra ítélt stúdiójában találtak: Egy kulcsot. Ez a kulcs Chiyoko számára a legfontosabb dolog a világon, és most megnyitja emlékeit: mesélni kezd életéről, karrierjének kezdetéről, a szerepeiről, és a szerelméről, akit egész életén át keresett. Eközben a nappali az élményeinek színterévé válik, megelevenedik a múlt, magával rántva a riportert, az asszisztenst, és magát Chiyoko-t is, aki újra átéli elfeledett emlékeit, vágyakozását, reményeit és csalódásait. És a mozgalmas jelenetek, a sokféle, akciódús szerep magával ragadja a nézőt is, aki végigkísérheti Chiyoko életét a 20-as évektől egészen a jelenig. Közben a szamurájkortól kezdve a világháborún át az űrhajózásig végigjárhatjuk Japán történelmét is.

A történetvezetés és a rendezés egészen egyedien ötvözi Chiyoko szerepeit, és valódi emlékeit. A Perfect Blue rendezéséhez hasonlóan a fantázia, a realitás, és a filmszerepek keverednek, és visszatükröződnek egymásban. Egyik filmjelenetből a másikba csöppenünk, majd ismét a valóságba, ami igazán dinamikussá teszi az egész filmet, és igen hatásosan, és szemléletesen foglalja össze Chiyoko életét, mutatja be őt magát, sikereit és csalódásait. A középpontban pedig végig a szerelmi szál van, és Chiyoko töretlen bizakodása, hogy egyszer viszontlátja a férfit, akit szeret.
A film nem megoldást keres, vagy ítéletet mond, hanem bemutat egy valódi életet, valódi karakterekkel. Története időtlen, és fontos kérdéseket vet fel: mi adja az élet valódi értelmét? Az elért célok, vagy az út, amit közben végigjárunk?

Az animáció nagyon szép, tiszta, az ábrázolásmód reális. Az akciódús jelenetek nagyon jól kidolgozottak, látványosak, izgalmasak. A zene szintén kiemelkedően jó.
A történet szimbólumokkal van tele, a gyors helyszín-, és helyzetváltozásoknak köszönhetően elsőre talán nehezen követhető, érdemes többször végignézni.
A Millenium Actress nagyon szép film, ajánlom mindenkinek életkortól és nemtől függetlenül.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2004.03.24.
31051 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Sennen Joyu © Madhouse

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.