×

Regisztráció

Anime: Ace wo Nerae!

Ace wo Nerae! © Yamamoto Sumika • Tokyo Movie Shinsha

Ace wo Nerae! (TV, 1973)

エースをねらえ!

Hossz: 26 rész
Műfaj: romantikus, dráma, sport, shoujo

Rendezte: Dezaki Osamu
Eredeti mű: Yamamoto Sumika
Írta: Majima Mitsuru, Tamura Tatsuo, Takeuchi Toshio
Karakter dizájn: Sugino Akio, Kitahara Takeo
Zene: Mizawa Katsuhiro
Stúdió: Tokyo Movie Shinsha

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Shin Ace wo Nerae! (TV, 1978)
Ace wo Nerae! Gekijouban (movie, 1979)
Ace wo Nerae! 2 (OVA, 1988)

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Ace wo Nerae! © Yamamoto Sumika / Tokyo Movie Shinsha
A történet főhőse Oka Hiromi, a 15 éves diáklány, aki a középiskola első napján csatlakozik az iskolai teniszklubhoz. Hiromit nem különösebben érdekli a sport, az egyedüli ok, amiért teniszezni szeretne, a felsőbbéves Ryuuzaki Reika, az iskola tenisz-sztárja, akit könnyed eleganciája és szépsége miatt mindenki csak "Ochoufujin"-nek, vagyis Pillangókisasszonynak hív. Hiromit első látásra megigézi a lány csodálatos játéka, és a közelében szeretne lenni. Így Hiromi és legjobb barátnője, Aikawa Maki örömmel lépnek be a teniszklubba.
Azonban hamarosan feltűnik a titokzatos új edző, Munakata Jin, aki nem bánik kesztyűs kézzel a lánycsapattal. Semmibe véve az addigi hagyományokat és Reika tekintélyét, kőkemény edzésnek veti alá a lányokat, ráadásul a kezdő Hiromit választja ki a négy válogatott játékos közé. A döntésbe nem csak a leváltott Otowa Kyoko nem tud belenyugodni, attól kezdve Hiromi csapattársai féltékenységgel vegyes megvetéssel fordulnak felé, és kiközösítik őt. Egyedül csak Maki áll ki mellette, aki mindent megtesz, hogy segítse Hiromit az új edző meggyőzésében és a döntés megváltoztatásában. De Munakata Jin döntése végleges. Hiromi pedig nem érti, miért éppen rá esett a választás. De a kemény edzések, és edzője töretlen bizalma lassan felébresztik Hiromi szenvedélyét a tenisz iránt, és kezd megmutatkozni különleges tehetsége. A siker felé vezető úton sok kudarccal, csapattársai féltékenységével és önmagával is meg kell küzdenie.

Az Ace wo Nerae TV sorozat Yamamoto Sumika 1972-es, azonos című shoujo mangája alapján készült, amely a sport és shoujo műfajban is történelmi jelentőségűnek számít. A manga japánban hatalmas sikert aratott, és megjelenésekor óriási teniszlázat váltott ki a fiatal lányok körében. A TV sorozat a mangához hasonló népszerűségre tett szert, máig az anime történelmének egyik legfontosabb sorozataként tartják számon. Tartalmilag a TV sorozat a manga első 5 kötetét kíséri végig, nem túl szorosan követve a manga cselekményét, több szereplőt elhagyva a történetből.
A sorozat során végignézhetjük, ahogy Hiromi ügyetlen kezdőből kemény küzdelmek árán egyre jobb játékos lesz. Közben sokszor elveszíti a képességeibe vetett bizalmát, de a tenisz iránti szeretete, edzője és barátai segítségével sikerül felülemelkednie saját gyengéin. Megismeri a barátság jelentőségét, és - lévén szó shoujo animéről - az első szerelem érzésével is találkozik. Küzdelmei során Hiromi nem csak a sportban lesz jobb, de lelkileg is erősebbé válik. A történetben a mellékszereplők is kulcsfontosságúak, szerves részei az eseményeknek, és Hiromi fejlődésének. (Nem hiányozhat a kabala-állatka sem, ő Hiromi cicája, Goemon, aki a későbbi folytatásokat is végigkíséri.) A sorozat láttán könnyen érthető a manga népszerűsége - a szereplők szimpatikusak és élők, érdekesek, nem nehéz kötődni hozzájuk, megkedvelni őket. A meccsek pedig a régies grafika ellenére is izgalmasak és inspirálóak. A sorozat mondanivalója, a kitartás, a küzdelem, önmagunk legyőzése mára talán klisének számít a sport animékben, de ezzel a mondanivalóval az Ace wo Nerae! a műfaj egyik úttörője volt.

A sorozat külső megjelenése a kornak megfelelően régies, és alacsony költségvetésről tanúskodik. Ennek ellenére Dezaki Osamu rendező és Sugino Akio karakterdizájner egészen egyedi vizuális ötleteket használtak fel az atmoszféra megteremtéséhez, ragaszkodva a manga látványvilágához. Ötletes kamerabeállítások teszik látványossá a jeleneteket, Dezaki egyedi stílusjegyei, az osztott képernyő, a festmény és ceruzarajz-szerű állóképek itt is megtalálhatók. A sorozat a shoujo manga bonyolult eszköztárát is átülteti a képernyőre, a hátterek gazdag szimbólumhasználata, a háttérben álló szereplők stilizált, körvonalas ábrázolása egyaránt a mangák jellegzetes stílusjegyei. Így a megjelenés a szegényes animáció ellenére is ötletes, és gyorsan megszokható.

Az Ace wo Nerae klasszikus, sok helyen drámai, izgalmas shoujo sportanime, ami több hasonlóságot is mutat a későbbi Oniisama e-vel. A két sorozatból több karakter tökéletesen megfeleltethető egymásnak (Ochoufujin - Miya-sama, Maki - Tomoko, Otowa Kyoko - Misaki Aya), sőt, egyes vélemények szerint Dezaki és Sugino egy az egyben átültette a közönség által megszeretett karaktereket későbbi munkájába. A hasonlóság a folytatásokon még szembetűnőbb: az 1973-as sorozatot két újrafeldolgozás is követte, egy 25 részes TV sorozat, a Shin Ace wo Nerae!, valamint egy mozifilm, ezek után pedig két OVA sorozat viszi tovább Oka Hiromi történetét.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2008.07.15.
27812 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Ace wo Nerae! © Yamamoto Sumika • Tokyo Movie Shinsha

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.