×

Regisztráció

Anime: Binchou-tan

Binchou-tan © Ekusa Takahito • Studio DEEN

Binchou-tan (TV, 2006)

びんちょうタン

Hossz: 12 rész
Műfaj: hétköznapi, fantasy, kawaii

Rendezte: Furuhashi Kazuhiro
Eredeti mű: Ekusa Takahito
Karakter dizájn: Saito Tetsuhito
Zene: Iwasaki Taku
Stúdió: Studio DEEN

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (7 szavazat, átlag: 6.57) részletek

Binchou-tan © Ekusa Takahito / Studio DEEN
A történet egy Binchou-tan nevű kislány mindennapjait meséli el. Látszólag egyhangú, magányos életvitele ellenére azonban az anime teli van élettel, melegséggel, s az egyszerű mindennapokat átható varázslatos hangulattal. Azok olvassanak tovább, akik nem vágynak másra, csupán pár kellemes, mosolygós percet szeretnének iskola előtt, vagy munka után.

Binchou-tan magányosan él a hegyekben egy igencsak lestrapált faházikóban. Sem szülei, sem rokonai nincsenek (bár emlékeiben igen fontos szerep jut nagymamájának). Társaságát az erdőben élő növények és állatok jelentik, akikkel tökéletes harmóniában él együtt. Minden rész Binchou-tan ébredésével kezdődik. A szokásos reggeli rutin (ablaknyitás, mosakodás, fogmosás) után főhősünk legtöbbször a város felé veszi az utat, hogy munkát szerezzen, amiért általában rizst, vagy egyéb élelmet kap fizetségül. Ahogy múlik az idő, Binchou egyre több szereplővel ismerkedik meg a városból, illetve annak környékéről, s az anime cselekményét jelentő események is legtöbbször napközben az erdőben vagy valahol a városban zajlanak. Éjszakánként Bin hazatér az üresen álló házikóba, ahol megvacsorázik, s másnap kezdődik minden elölről.

A látszólagos eseménytelenség ellenére az anime igen erős érzelmi töltéssel rendelkezik. Habár sohasem látjuk sopánkodni, érezhető, hogy Bin, mióta nagyanyja nincs mellette, leginkább családra vágyik. Olyan emberekre, akik vacsorával várják, s akiktől reggelente elköszönhet, amikor a városba indul. Az anime folyamán szemtanúi lehetünk, ahogy egy ügyetlen baleset, egy elcsípett munkalehetőség, vagy kedvező szerencse következtében hogyan fejlődnek a kezdeti ismeretségek szoros barátsággá, megadva Bin-nek mindazt, ami a leginkább hiányzott egyszerű életéből.

Mivel az anime nagyon rövid részekből áll, így szinte bármilyen élethelyzetben leülhetünk megnézni egy-két részt, s biztos, hogy az esős idő, a fárasztó munka vagy a ránk váró feladatok ellenére is elmosolyodunk párszor. Véleményem szerint az anime pont az ilyen szituációk enyhítésére született, s nyugodtan kijelenthetem, hogy ebben a műfajban megállja a helyét. Habár vannak néha feleslegesnek tűnő mellékszálak, illetve bennem is felmerült pár kérdés az utolsó rész után, a megható finálé és az addig átélt szívmelengető percek következtében kellemes emlék marad ez az alkotás.
Írta: DeluksZ
DeluksZ értékelése: 7 (jó)
2008.09.16.
27708 olvasás

Ismertető értékelése:
4.67 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Binchou-tan © Ekusa Takahito • Studio DEEN

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.