×

Regisztráció

Anime: Claymore

Claymore © Yagi Norihiro • Madhouse Studios

Claymore (TV, 2007)

クレイモア

Hossz: 26 rész
Műfaj: akció, dráma, fantasy, kaland, természetfeletti

Rendezte: Tanaka Hiroyuki
Eredeti mű: Yagi Norihiro
Írta: Kobayashi Yasuko
Karakter dizájn: Umehara Takahiro
Zene: Takumi Masanori
Stúdió: Madhouse Studios

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (31 szavazat, átlag: 8.71) részletek

Claymore © Yagi Norihiro / Madhouse Studios
Valahol, a középkorhoz hasonlatos világban járunk. Az embereket rémisztő szörnyek, úgynevezett Yomák tartják rettegésben. Ezek a lények emberek belső szerveivel táplálkoznak, és fene nagy étvágyuk miatt valóságos vérfürdőket rendeznek a falvakban. Emberi alakban rejtőzködnek, amíg el nem tudják kapni áldozataikat, aztán lecsapnak. Egyszerű emberek képtelenek felismerni őket. Ám van egy szervezet, melynek tagjai az emberiséget védelmezik ezektől a rémektől. Pénzért cserébe elmennek a falvakba, városokba, és végeznek a Yomákkal. Ők képesek érzékelni a szörnyek energiáját, a Yokit. Ezek a harcosok nevüket a hátukra szíjazott pallosukról kapták. Ők a Claymore-ok (claymore: kétkezes, kétélű skót kard). A szervezet tagjai maguk is félig Yomák, ám ez segíti őket a harcban. Mindegyikük nő, szemük az idegen erőtől ezüstszínű, ezért nevezik őket gyakran "ezüstszemű boszorkáknak". Keveset esznek, alig alszanak, a leghalálosabbnak gondolt sérülésekből is képesek felépülni, és nem öregszenek. Ha használják az erejüket, szemük aranyszínűvé változik, és hihetetlen dolgokra lesznek képesek. Azonban vigyázniuk kell: ha túl sokat használják az erejüket, és átlépnek egy határt, maguk is Yomákká változnak.
A történet elején egy faluban járunk, ahol egy Yoma már régóta eszi az embereket. A falu vezetése felkérte a szervezetet, hogy segítsenek a szörny ellen. Főhősnőnk, Claire így kerül a faluba. Félvére miatt mindenki gyanakodva néz rá, és elég barátságtalanok vele, kivéve egy fiút, Rakit. Az ő családját is megtámadta a Yoma, és már csak a bátyja maradt neki. Soha nem látott és nem is hallott a Claymore-okról. Megpróbál összebarátkozni Claire-rel, ám a nő elég rideg vele. Éjszaka Claire végez a feladatával, és másnap tovább áll. Ám Rakit száműzik a faluból, és mivel már nem maradt senkije, így megmentője után indul.
Második találkozásuktól kezdve egy darabig együtt járják az utat: Claire Yomákat öl, Raki pedig mint a szakácsa kíséri. Különös kapcsolat szövődik közöttük: eleinte a kimért, hallgatag Claire megtűri a fiatal Rakit, majd szövetségesekké válnak, és végül némi szerelmi szál is vegyül a történetbe.
Claire kimért és hideg, csak a bosszúvágy hajtja. Kiskorában pártfogóját - Teresának nevezett Claymore-t - egy másik Claymore megölte, aki nem tudta féken tartani hihetetlen erejét, és átváltozott. Az ő neve Priscilla. Claire meg akar fizetni neki, bármi áron. Raki fiatal, tele életerővel és hálás Clairenek az életéért. Elhatározza, hogy legközelebb már ő védi meg a lányt.

A két főhős karaktere nagyon jó lett: a hideg Claymore-ról kiderül, hogy érző szíve van, hogy ő is retteg bizonyos dolgoktól, ám elszánt, és a társaiért bármire képes. Raki sok megpróbáltatáson ment korábban keresztül, és úgy érzi, Claire mellett boldog. A sorozat végére azonban rájön, hogy az élet nem fenékig tejfel. A mellékszereplők jelleme egy kicsit sablonosra sikeredett - a bölcselkedő harcos, az izomból ütünk harcos, a "provokáljuk a másikat" harcos - nem sikerült úgy belevinni őket a történetbe, hogy színesítsék azt.
Az opening és az ending maga a tökély: mind képben, mind zeneileg. A sorozat alatt is nagyon jó zenei betéteket lehet hallani, amik pontosan illeszkednek a környezethez és az aktuális történésekhez. (Kicsit a kemény vonalra mentek rá - rock, metál - de e téren elfogult vagyok.)
Az egyetlen bajom a képi hatásokkal volt. Mindennek kicsit szürkés árnyalata van, a színek sem annyira színek, mint a szürke árnyalatai. Ezért néhol kissé nehéz olvasni a karakterek arcáról az érzelmeket. A másik baj, hogy az összes Claymore ezüst szemű, szőke hajú, ugyanolyan páncél és ruha van rajtuk, egyforma magasak, stb. Ha háromnál többen vannak, akkor csak a frizurájuk, vagy ha látható, az egyedi szimbólumaik alapján lehet őket megkülönböztetni. (Amikor 24-en vannak és többen harcolnak egy-két nagyon erős Yomával, ott még ezekkel sem lehet.)
Mindent összevetve, aki kedveli a fantasyt, némi misztikummal, rejtéllyel és lelki vívódásokkal megspékelve (és elmúlt 16), annak bátran merem ajánlani, nem fog csalódni.
Írta: clairvoyant1
clairvoyant1 értékelése: 10 (mestermű)
2008.09.27.
53572 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 8 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Claymore © Yagi Norihiro • Madhouse Studios

Hozzászólások:
Örök kedvenc! Fantasy rajongóknak kötelező darab!
#4 | 2011.06.06. | írta: Dawian
Kiválóan alkalmas feszültséglevezetőnek, s még a sorozat feléig azt is hiheti az ember, hogy valami pazar alkotással lesz dolga. Majd a katarzisélmény mérhetetlen hiánya az összhatás lerontásán túlmenően teljesen kizárja, hogy még 10 év múlva is emlegessék ezt a sorozatot. Ezt az elmaradt érzést már nem fogja a manga se pótolni, hiába volt ez a nem titkolt - reklámcélú - szándékuk.
#3 | 2009.02.14. | írta: Ayanami
Kettő rossz dolog van benne: az, hogy vége és hogy a végére eltértek a Mangától :(
#2 | 2009.01.26. | írta: gbravoo
Egy rossz dolog van benne az , hogy vége van :P
#1 | 2009.01.25. | írta: Drowned Carcass
Hozzászólás írásához jelentkezz be.