×

Regisztráció

Anime: Shinreigari: Ghost Hound

Shinreigari: Ghost Hound © Shirow Masamune • Production I.G

Shinreigari: Ghost Hound (TV, 2007)

神霊狩/GHOST HOUND

Ghost Hound

Szellemvadászok

Hossz: 22 rész
Műfaj: dráma, sci-fi, thriller, pszichológiai, természetfeletti

Rendezte: Nakamura Ryutaro
Eredeti mű: Shirow Masamune
Írta: Chiaki J. Konaka
Karakter dizájn: Oka Mariko
Stúdió: Production I.G

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (16 szavazat, átlag: 8.75) részletek

Shinreigari: Ghost Hound © Shirow Masamune / Production I.G
Komori Taro, Oogami Makoto és Nakajima Masayuki három alsó középiskolás fiú, akik egy csendes vidéki kisvárosban élnek. Bár a történet elején jószerivel idegenek egymás számára, valami közös mégis van bennük. Gyerekként mindhárman átéltek valami megrázkódtatást, amit azóta sem tudtak feldolgozni vagy kitörölni emlékeikből. Taro hároméves korában nővérével együtt gyermekrablás áldozata lett, ismétlődő rémálmai azóta is folyton felidézik akkori félelmét. Makoto a helyi vallási szekta vezetőjének unokája, akinek az apja öngyilkosságot követett el. Masayuki Tokiói cserediák, a közelben működő biolaboratórium kutatójának fia, az ő múltja szintén tragédiát rejt.
Masayuki érdeklődését felkelti Taro és Makoto múltja, makacsságának köszönhetően a három fiú együtt indul el az újonnan épült gát mögötti elhagyott kórházépület felé, hogy szembenézzenek múltjukkal és félelmeikkel. Nem is sejtik, hogy nemsokára félelmetes, addig nem ismert dimenzió nyílik meg előttük, a szellemekkel teli "láthatatlan világ". De valami oknál fogva félelmetes változások kezdődtek meg a látható és láthatatlan világ között, és a kettő lassan átfedésbe kerül egymással, a szellemek meg-megjelennek a valódi világban is. A fiúkat összeköti a közös élmény, és lassan barátság alakul ki köztük. Együtt kezdik felfedezni és megismerni a másik világot, és ezzel együtt önmagukat is.

A Ghost Hound a Production I.G 20. évfordulója alkalmából készített projektje, mely Shirow Masamune eredeti ötlete alapján készült. Egy hangulatos és érdekes utazás, ami során a három fiúval együtt fedezhetjük fel a rejtett világ, és azzal együtt a múlt és a jelen félelmetes titkait.
A természetfeletti elemek ellenére a Ghost Hound elsősorban a hétköznapok eseményeire fókuszál, a hétköznapokban elrejtett félelmekre, az emberek közti kapcsolatokra, ember és természet viszonyára. Mint oly sok anime, a Ghost Hound is nagy hangsúlyt fektet a felnőtté válásra, és ügyesen párhuzamba állítja a szellemvilág felfedezését a felnőtté válás során felmerülő addig ismeretlen gondolatokkal és érzelmekkel.
De ezek mellett egy igazán izgalmas sci-fi történet is. Akárcsak a készítők korábbi munkái, a Serial Experiments Lain vagy a Texhnolyze, a Ghost Hound is nagyszerű tudományos-fantasztikus alapokkal rendelkezik. Történetében erősen alapoz a pszichológiára, sok időt áldoz az agy működésével, az emlékekkel, az érzelmekkel és félelmekkel kapcsolatos elmélkedésre, létező pszichológiai elméletekre és személyekre hivatkozva. Ezeket az alapokat tovább gondolva több kérdést tesz fel a tudomány határairól és annak az egyénre és társadalomra gyakorolt hatásairól. És ezeket a tudományos alapokat nagyszerűen kapcsolja össze az ősi japán szellemvilággal, ezzel egészen egyedi atmoszférát adva a történethez.
Kis negatívumként említhető, hogy a több érintett téma közül az anime egyiket sem fejti ki alaposan, inkább csak felveti őket, de valódi megoldást nem kínál, és a befejezés sajnos nagyon hirtelen. Ennek ellenére érzelmileg mindenképp pozitív a lezárás, és közben valamennyi szereplő emberivé, szimpatikussá válik. Elődeivel összehasonlítva a Ghost Hound rendelkezik a legemberibb és legjobban megismerhető személyiségekkel.

Shirow Masamune több mint 20 éves történetét a megszokott futurisztikus világtól eltérő módon Nakamura Ryutaro rendező a jelenbe, nagyvárosok helyett a természetbe, erdők és hegyek közé helyezte, a három fiú személyiségével, múltjuk bemutatásával a rideg sci-fi történetet emberi érzelmekkel gazdagította. Így a Ghost Hound egyszerre komoly és rejtélyes, hangulatos és érzelmekkel teli történet emberi gondolatokról, félelmekről, érzelmekről.

A szép természeti képek gondosan megrajzolt háttereken elevenednek meg, rugalmas és egyszerű, de éles, erős vonalak jellemzik a képi világot. Az egyszerű, határozott vonalakkal megrajzolt karakterek jól illenek a történet hangulatához.
Az igen hatásos, sokszor hátborzongató hangeffektek még jobban felerősítik a közvetített érzelmeket, szintén pozitívumként említhető a háttérzene szinte teljes hiánya.
Tisztelgésül Shirow korábbi munkái, és az általa megalkotott világ előtt Chiaki Konaka forgatókönyvíró néhány apró utalást is elrejtett a történetben, melyek a Ghost in the Shell világához kapcsolódnak (mint például a Tachikomákhoz hasonló robot), és amiket többen biztos ismerősként fognak üdvözölni.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2008.10.18.
33385 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 6 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Shinreigari: Ghost Hound © Shirow Masamune • Production I.G

Hozzászólások:
Mielott leirom a velemenyemet, elore leszogezem, hogy tetszett a sorozat. De. Ugy erzem a sokat markol, keveset fog tipikus esetevel van dolgunk. Mufajiag scifi-thriller, de a thriller reszt elososrban a - zsenialisan alkalmazott - hangok jelentik, a scifi-t pedig az utolso par epizod meglehetosen kidolgozatlan es zavaros plotja. Mindekozben elsorvad a rengeteg potencialisan sokkal erdekesebb szall, mint Makoto csaladi vallasa, Makoto es Taro csaladja kozotti viszony, Masayuki anyja, maga a 11evvel ezelotti bunteny, amirol ugyan vegul mindent megtudunk, de vegul kozelsem olyan erdekes, sot a 3 gyerek traumaja is egy ponton eltunik a tortenetbol. Ugyanigy megmagyarazatlan marad az osszes termeszetfeletti jelenseg, a fejemenbelul/fejemenkivul jatek zicceret kihagyjak, kesobb pedig kar is probalkozni vele. Talan ha az egy evadhoz jaro tovabbi 4 epizod nem lett volna elsporolva, minden tokeletes lenne. Nekem szemely szerint egy Zettai Shounen + Higurasi Kai Light koktelkent jott le, es mivel mindkettot szerettem, ezt is felhorpintettem. Csak keves volt.
#2 | 2008.10.20. | írta: zdanee
Nagyon más volt, mint amire számítottam, de nekem durván bejött ennek ellenére/épp ezért.
Bár nem mondhatni, hogy egyszerűen emészthető az az információözön, amit ránkzúdítanak, de legalább tanulni is tudtam belőle :D
A lezárás csakugyan gyors lett, de talán elnézem neki.
#1 | 2008.10.18. | írta: novalisk
Hozzászólás írásához jelentkezz be.