×

Regisztráció

Anime: Mouryou no Hako

Mouryou no Hako © Kyogoku Natsuhiko • Madhouse Studios

Mouryou no Hako (TV, 2008)

魍魎の匣

Box of Goblins


Hossz: 13 rész
Műfaj: dráma, krimi, thriller, pszichológiai

Rendezte: Nakamura Ryosuke
Eredeti mű: Kyogoku Natsuhiko
Írta: Murai Sadayuki
Karakter dizájn: CLAMP, Nishida Asako
Zene: Murai Shusei
Stúdió: Madhouse Studios

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (9 szavazat, átlag: 7.33) részletek

Mouryou no Hako © Kyogoku Natsuhiko / Madhouse Studios
1952-ben egy japán kisváros nyugalmát félelmetes gyilkosságsorozat zavarja meg. A tettes iskolás lányokat rabol el, majd a feldarabolt holttestek végtagjait fadobozokban helyezi el a kisváros különböző pontjain. A helyiek démonok műveként emlegetik az eseteket. Egy iskolás lány, Yuzuki Kanako tisztázatlan körülmények között a sínekre esik, és súlyosan megsérül. Kiba felügyelő kezd nyomozni az ügyben, de az egyetlen szemtanú, Yoriko, a sebesült lány legjobb barátnője nem jelent nagy segítséget. Kanako hamarosan nyomtalanul eltűnik a kórházból, és nővére, a híres ex-színésznő, Yuzuki Youko magánnyomozót fogad húga felkutatására.
Eközben egy fiatal író, Sekiguchi Tatsumi bizarr témájú regény vázlatát kapja meg írótársától. Barátjával, az újságíró Toriguchival felkeresik a helyi antikváriumost, Chuzenji Akihikot, aki tapasztalt démonszakértő hírében áll, hogy a darabolós gyilkossághoz kötődő démonmítosz végére járjanak. Sekiguchit a regény zavaró eseményei nem hagyják nyugodni, Toriguchi pedig a gyilkosságok és a helyi vallási szekta vezetője között vél kapcsolatot felfedezni.

A Mouryou no Hako eredetileg Kyougoku Natsuhiko regényeként látta meg a napvilágot, melyből később élőszereplős film, manga, és TV sorozat is készült.
Az anime egy több ponton csavaros, sötét krimi-thriller keverék, ami a történetét a japán mitológia ősi démonvilágával szövi át. A történet nagyon japán, helyszíneit, stílusát, eszköztárát és "betegségét" is tekintve. Olyan, mint egy jó japán horror, ahol jellemzően az emberi tényező mindig hangsúlyosabb, mint a természetfeletti, és talán ezért is tud olyan felkavaró lenni. Hiszen a megfontolt emberi hidegvérűségnél semmilyen természetfeletti jelenség nem tud kegyetlenebb lenni.
Bár az anime csak 13 részes, így is néhány helyen borzasztóan sok párbeszéd lassítja le az eseményeket.
Az anime képi világa nagyon szép, a végeláthatatlannak tűnő beszélgetős részeket is folyamatosan szimbolikus képekkel kíséri végig, és teszi érdekessé.
Bár a középső 2 rész eléggé vontatott, és talán jobb lett volna ezeket összesűríteni egy részbe, de később ennek is meglesz az értelme. Így is épp elég sokkoló fordulatot tartogat a sorozat, a nyugalom 100%-os megzavarására szolgáló elemekkel. És itt nem olcsó hatásvadászatra kell gondolni, vérfürdő és sikolyok helyett az anime sokkal kifinomultabb eszköztárral éri el a hatást. Hisz valójában a Mouryou no Hako a felszín alatti láthatatlan erőkről szól, az emberben szunnyadó gonoszról, és hogy nem szabad átlépni bizonyos határokat, amik az embert emberré teszik.
Az én ízlésemnek talán egy picit túl sötét volt, krimik és nyomasztó légkörű történetek kedvelőinek ajánlom elsősorban.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 7 (jó)
2009.04.13.
35495 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mouryou no Hako © Kyogoku Natsuhiko • Madhouse Studios

Hozzászólások:
Lopják az ismertetőt - mert ki a halál írna olyan animéről amit még angolul se lehet teljes hosszában elérni -
http://yebuh.elivepage.com/?modul=oldal&tartalom=631593
....
#1 | 2009.07.23. | írta: Jani
Hozzászólás írásához jelentkezz be.