×

Regisztráció

Anime: .hack//Roots

.hack//Roots © Bee Train

.hack//Roots (TV, 2006)


Hossz: 26 rész
Műfaj: dráma, fantasy, kaland, sci-fi

Rendezte: Mashimo Koichi
Írta: Fujii Fumiya, Ito Kazunori, Kawasaki Miwa
Karakter dizájn: Ohsawa Satoshi, Sadamoto Yoshiyuki, Hosokawa Seiichiro
Stúdió: Bee Train

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
.hack//SIGN (TV, 2002)
.hack//Liminality (OVA, 2002)
.hack//Tasogare no Udewa Densetsu (TV, 2003)
.hack//GIFT (OVA, 2003)
.hack//G.U. Trilogy (movie, 2008)
.hack//Quantum (OVA, 2011)

Értékelések: (3 szavazat, átlag: 7.00) részletek

.hack//Roots © Bee Train
A .hack//Roots a .hack univerzumban a négy .hack videojáték és a .hack//SIGN sorozat folytatását, és a .hack//G.U. videojátékok előzményét képezi.

A történet szerint 2015-ben a The World nevű internetes szerepjáték központja megsemmisült, így a játékot fejlesztő cég, a CC Corp. 2016-ban létrehozta utódját, The World R:2 néven. A játék modernebb lett, és népszerűbb, mint valaha, azonban komoly problémát jelent a kezdő játékosok számára a PK-k, Player Killer-ek tevékenysége, akik szórakozásból kezdő játékosokat gyilkonak, így megnehezítve az újoncok beilleszkedését.

Amikor a történet főhőse, Haseo először lép be a játékba újonnan létrehozott karakterével, maga is néhány játékosgyilkos áldozatává esik. De a semmiből feltűnik egy játékos, aki leszámol a rá támadókkal, és megmenti a fiút. A férfi neve Ovan, kisugárzása első pillanattól fogva lenyűgözi Haseot. Mint kiderül, Ovan a Twilight Brigade nevű klán vezetője, amelynek célja a Key of the Twilight nevű legendás jelenség felkutatása a játékban. A klán másik tagja Shino, egy fiatal lány, aki megkéri Haseot, hogy csatlakozzon hozzájuk. Haseo eleinte elutasítja a kérést, és hamarosan a rivális klán, a TAN részéről is meghívást kap. Végül mégis Ovan és Shino mellé csatlakozik egy másik újonccal, Tabbyval együtt. Haseo még nem sejti, hogy a játékban nagyobb szerepe lesz, mint ahogy valaha is sejtette volna, és hogy hamarosan a szórakozásnak ígérkező játék erőszakba és bosszúba fordul, ami testileg és lelkileg is felemészti őt.

A Roots sorozatot kizárólag csak azoknak merem ajánlani, akiknek van valamiféle kötődésük a .hack univerzumhoz, és kedvelik a .hack játékokat is. Önmagában ugyanis a sorozat jó eséllyel unalmas és semmitmondó marad annak ellenére, hogy egyébként a játék ismeretével igazán jól kitalált, megható történetben lehet részünk. A készítők nagyszerű üzleti stratégiájának köszönhetően a sorozat szorosan összefonódik a három G.U. játékkal, és csak egymást kiegészítve kapunk belőlük értelmes történetet. A SIGN-hoz hasonlóan a játékokkal kiegészítve igazi élmény a helyszíneket és a szereplőket a két közegben egymással párhuzamosan megismerni, a játékban aktívan, a sorozatban pedig passzív megfigyelőként.

A Roots sorozat a SIGN hagyományait viszi tovább, továbbra is erőteljesen épít a párbeszédekre, a szereplők interakcióira. A történet lassan bontakozik ki, néhány helyen vontatott és unalmas lehet, de vannak nagyon erős részek is, főként a történet második felében és a végén. A Roots kifejezetten sok szereplőt vonultat fel, akik között vannak unszimpatikusak és érdektelenek, de vannak nagyon jól kidolgozottak is, akik végig fenn tudják tartani az érdeklődést. A központi szál végig Ovan, Shino és Haseo kapcsolata, és a játékban rejtőző ismeretlen erők, melyek próbára teszik a szereplőket. Itt jelenik meg először a G.U. negatív hőse, a titokzatos Tri-Edge is. De néhány nagyon jól kidolgozott mellékszereplő is akad, akiket egyébként a játékokban is viszontláthatunk később.
A SIGN-hoz hasonlóan az események végig nagyon jó zenével vannak aláfestve, Sadamoto jól ismert, letisztult karakterei, és a szép hátterek, színek is a SIGN sorozat légkörét idézik.

A Roots tehát önálló sorozatként semmiképpen nem állja meg a helyét, de a .hack kedvelői számára fontos részét képezi a teljes történetnek. A folytatáshoz, a nyitott kérdések lezárásához pedig kötelező végigjátszani a .hack//G.U. játékokat. Aki a játékokat mégis ki szeretné hagyni, vagy nincs lehetősége végigjátszani őket, de érdekli a teljes történet, annak pedig ajánlom a belőlük készült .hack//G.U. Trilogy című mozifilmet, némi utánaolvasással kiegészítve.

Ebből is látszik, hogy a Roots sorozat a teljes .hack történetnek csak egy egészen kicsi, de fontos darabja, amit csak az igazi .hack rajongók fognak tudni igazán értékelni.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 7 (jó)
2009.04.13.
31400 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

.hack//Roots © Bee Train

Hozzászólások:
Vigyázat az alábbi komment egy veszett .hack rajongótól érkezik:

Kicsit off: Ez most az ilyen .hack//GU éra visszaemlékezés tavasza? XD Pont most nézem újra Rootst, és játszom újra a GU játékokkal, illetve várom, hogy tokyopop megjelentesse a GU lightnoveleket. Erre nem most kerül fel .hack//Roots és GU Trilogy ismertető a kedvenc magyar animés oldalamra? XD

On: Annak idején, amikor adták Rootst, hétről hétre követtem (és fansuboltam!), az elején engem is lenyűgözött a dolog, de aztán egyre másra csak kérdések halmozódtak föl. Így jutottunk el a történet feléig. Amikor is a mellékszereplő gárda szinte teljesen lecserélődik, sőt két főszereplő is többé kevésbbé háttér szereplővé vállik. (Egyiküknek alig lesz egy-egy mondata részenként, másikuk meg ugye csak flashback karakterré vállik. Ezzel remélem nem spoiloltam el semmit. d: ) Helyettük viszont kapunk egy rakás még kevésbbé érdekes szereplőt, plusz főhősünk értelmetlen nyűglődését. Félre értés ne essék, világos és érthető, hogy miért szenved hősünk, de ennek ellenére 10-12 részt szánni rá sok, az egyéb szereplők és történetük viszont a főtörténet szempontjából majdhogynem lényegtelen.
Ráadásul számomra az abszolút röhej az az, hogy az openinget és az eyecatch-t nem cserélték le sorozat fele után, így olyan szereplők garmadáját láthatjuk bennük, akik már vagy nem szerepelnek, vagy nem úgy néznek ki, ahogy. XD
Így jutunk el végülis a sorozat utolsó előtti és utolsó részéhez, amik viszont ellentmondanak a játék történetével, mivel - talán mert már nem volt jobb ötletük? -, a rendezők úgy határoztak, hogy belerakják az utolsó előtti részbe a játék legelejét, de utána közvetlenül egyáltalán nem ott folytatják.
Mindezek után én végig vittem a .hack//GU játékokat, amik kifejezetten jók. Harcrendszer egyszerű de szórakoztató, világ szép, cselekmény fordulatos, csak épp egész GU alatt sem nagyon kapunk értelmes válaszokat egy jó pár kérdésre Roots-szal kapcsolatban.

Szóval egyelőre - majd ha újranéztem, most így egyben és nem hétről hétre követve, lehet, hogy megváltozik a véleményem - azt kell, hogy mondjam szerintem Roots legnagyobb jó indulattal is csak egy 6-os, inkább 5-ös. 7-es lenne, ha a 13. résznél, vagy max. a 18.-nál véget ért volna.
#1 | 2009.04.13. | írta: CruelAngel
Hozzászólás írásához jelentkezz be.