×

Regisztráció

Anime: Gun x Sword

Gun x Sword © AIC A.S.T.A.

Gun x Sword (TV, 2005)

ガン×ソード

GUNxSWORD


Hossz: 26 rész
Műfaj: akció, dráma, kaland, sci-fi, mecha

Rendezte: Taniguchi Goro
Írta: Kurata Hideyuki
Karakter dizájn: Kimura Takahiro
Zene: Nakagawa Kotaro
Stúdió: AIC A.S.T.A.

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (4 szavazat, átlag: 8.00) részletek

Gun x Sword © AIC A.S.T.A.
A bosszútörténetek témája az évek során nem minden ok nélkül fonódott össze a vadnyugati hangulattal. Ez utóbbi stílus már önmagában megköveteli a hallgatag, magányos hősöket, akik mindenkinél gyorsabban rántják elő és használják mindenkinél jobban a mindenkinél fényesebb fegyverüket. Az azonban egy igen erőteljes újdonság, hogyha a fegyver egy orbitális pályára állított mesterséges holdról startol, és röptében alakul át egy harci robottá.

A Gun X Sword bár nem mai darab, igen jó évjárat egyébként. Hányattatott sorsához hozzátartozik, hogy feliratozása majd egy évvel ezelőttig tartott és váltásban három csapat is közreműködött. A végleges 26 részt figyelembe véve azonban mindenki kitett magáért és remek munkát végzett, még akkor is, hogyha az átmenet érezhető a szinte egyes évadoknak tűnő szakaszok között. A sokkal népszerűbb és ismertebb Trigunhoz való hasonlítgatástól eltekintenék, akinek az tetszett, vagy Wild Arms fan, az ezt is szeretni fogja.

Egy magányos férfi gyalogol rendíthetetlenül bosszúja felé, útjához egy testvérét kereső lány és sok furcsa szerzet csatlakozik az animék íratlan törvényszerűségei szerint. Útjuk végéhez közeledve azonban sokminden kiderül számukra és számunkra is az őket körülvevő mechás vadnyugati világról, ahol szinte mindenkinek van valami "Armour" lépegetője a garázsban. Hamarosan kiderül, hogy az űrbörtönbolygó története és sorsa végképp összefonódik a kis csapat céljaival és álmaival. Az útjuk során pedig (tényleg) nem várt morális kérdésekkel szembesülnek.

Talán a sorozat ezen a pontján fogott meg engem legjobban, felteszi a kérdést, hogy mi van, ha a főgonosznak és főellenségnek, akire eddig csak feketén és fehéren tudtunk tekinteni, igaza van, és ahogyan követői is állítják, a céljai megkérdőjelezhetetlenül helyesek. A személyes bosszú előbbre valóbb-e egy planétányi ember jósorsánál, és egy olyan ember, aki nem jön sehonnan, és csak a körülmények véletlenje sodorta őt különös szerepébe fel van-e jogosítva, hogy ítéletet mondjon más felett.

Remek kérdéseket boncolgat a sorozat, miközben nem felejti el, hogy mi is ő. Ennek megfelelően majd minden részben látványos és izgalmas mecha akció pereg a szemünk előtt. Változatos és szép robotok csépelik egymást, melyek különbözősége olykor elismerést vált ki belőlünk, animációjuk szépsége meggyönyörködtet vagy egyértelmű utalásai és hasonlatosságai megmosolyogtatnak.

Aki nem idegenkedik a western hangulatú mechás sci-fiktől, amibe mélyebb gondolat is szorult, bátran tegyen vele egy próbát. A karakterek színessége ellensúlyozza kidolgozatlanságukat sokszor és a szemet gyönyörködtető animáció akár többször megnézős sorozattá is avanzsálhatja a Gun X Swordot.
Írta: Gulandro
Gulandro értékelése: 9 (kitűnő)
2009.09.05.
28571 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Gun x Sword © AIC A.S.T.A.

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.