×

Regisztráció

Anime: Gunparade March: Aratanaru Kougunka

Gunparade March: Aratanaru Kougunka © Sony Computer Entertainment • Project GPM / J.C. Staff

Gunparade March: Aratanaru Kougunka (TV, 2003)

ガンパレード・マーチ~新たなる行軍歌~

Gunparade March


Hossz: 12 rész
Műfaj: akció, romantikus, dráma, sci-fi, mecha, shounen

Rendezte: Sakurabi Katsushi
Eredeti mű: Sony Computer Entertainment
Írta: Shintaku Junichi, Minakami Seishi
Karakter dizájn: Irie Yasuhiro
Zene: Kawai Kenji
Stúdió: Project GPM, J.C. Staff

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (17 szavazat, átlag: 8.24) részletek

Gunparade March: Aratanaru Kougunka © Sony Computer Entertainment / Project GPM / J.C. Staff
2000-ben megjelent egy játék Japánban "Takidou Gensou Gun Parade March" névvel, mely nagy sikerre tett szert egyedisége miatt. Később - 2003-ban - egy 12 részes anime formájában folytatódott a történet, ami egy alternatív 1999-ben játszódik.

Ebben a világban, 1945-ben egy idegen faj, a "Genjuu" érkezett a Földre, és futótűzszerűen terjedt szét. Az emberiség összefogott a "Fantomok" ellen, de még az atomfegyverek sem bizonyultak hatásosnak. Később kifejlesztenek egy speciális bombát (úgynevezett PBE), melyet a helyi "agyhoz" (a fő Fantom) kell eljuttatnia speciális harci robotoknak, és így tudják őket kiirtani.
Több mint 50 évvel később, egy csatával kezdődik a történet. Első ránézésre erősen akció és mecha orientált animének tűnik, ráadásul a pilóták 16-20 éves fiatalok. Ennyiből akár NGE klónak vélhetnénk, de nem az. A műfaja leginkább meghatározhatatlan, vagy egy egyveleg, melyben van egy jó adag humor és romantika is, helyenként tragikus részekkel, mindezt egy mechás futurisztikus világban. De nem a harcra, illetve a háború kiváltotta érzelmekre, hanem a mindennapi életre, és a két főszereplő viszonyára fókuszál. Talán jobb is, hogy ennyi minden keveredik benne, hisz pont ettől egyedi a légköre.
A középpontban az 5121-es osztag hétköznapjai, iskolai életük áll, ahova új tag érkezik. Egyúttal egy új HWT is, aminek az a sajátossága, hogy két ember vezeti, egy a fegyverzetet, egy pedig a mozgást kezeli. Természetesen a két főszereplő lesz a pilótája.
Hayami Atsushi az egyikük. Felettébb félénk és ügyetlen, de jó pilóta és néha egész férfiasan viselkedik. A másik főhős Shibamura Mai, akinek múltja és származása sokáig rejtély. Erős és kiváló pilóta, de nehezen fejezi ki magát és érzelmeit, ezért legtöbbször inkább csendben van. Eleinte nem barátkozik senkivel, kivéve Nono-channal, a kislánnyal, aki szintén fontos tagja az osztagnak (mert nem csak pilóták találhatóak itt, hanem gépészek is, és Nonomi, akinek a feladata aktiválni a PBE-t). Természetesen kezdetben nem találják meg a közös hangot, hisz annyira eltérő a jellemük, de ez a későbbiekben változik, olyannyira, hogy az egész társaság szívesen látná együtt őket, amiből persze sokszor vicces jelenetek születnek...

Az animáció nem kiemelkedő, de nem lehet rá panasz. Az az egyedi benne, hogy 2 szín dominál végig a sorozatban: a kékesszürke és a narancssárgás vörös (naplemente). Ez is közrejátszik a Gunparade March egyedi atmoszférájában.
A hangokról csak jót tudok elmondani. A szinkronszinészek nagyon jól alakítanak. vannak köztük nagyobb nevek is, például Hayaminak Ishida Akira kölcsönzi a hangját, akit már hallhattunk, több ismert animében is.
A háttérzene szerintem zseniálisra sikeredett, nagyon illik a jelenetekhez és a helyenként felcsendülő katonás indulószerű dallamok emlékeztetnek minket arra, hogy ők valójában mik is, és hova járnak.

Az anime még egy nagy pozitívuma, hogy rendkívül változatos, és sosem tudja az ember, hogy a következő részben mire számíthat. Mivel csak 12 részes, így ne várjunk tőle túl sokat, de szerintem ennyi részből minden téren a maximumot hozza ki magából.
Valójában mindenkinek tudom javasolni, tegyetek vele egy próbát, megéri. Csak az első rész ne riasszon vissza senkit se, mert szerintem, az nem lett a legjobb, de ha azon túllép az ember, a történet és a karakterek magával ragadják a nézőt.
Írta: Stoker
Stoker értékelése: 9 (kitűnő)
2004.08.02.
26941 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Gunparade March: Aratanaru Kougunka © Sony Computer Entertainment • Project GPM / J.C. Staff

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.