×

Regisztráció

Anime: Eve no Jikan

Eve no Jikan © Yoshiura Yasuhiro • Studio Rikka

Eve no Jikan (OVA, 2008)

イヴの時間

Time of Eve


Hossz: 6 rész
Műfaj: dráma, sci-fi

Rendezte: Yoshiura Yasuhiro
Írta: Yoshiura Yasuhiro
Karakter dizájn: Chayama Ryuusuke
Zene: Okada Tohru
Stúdió: Studio Rikka

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (17 szavazat, átlag: 8.82, #96) részletek

Eve no Jikan © Yoshiura Yasuhiro / Studio Rikka
Valamikor a jövőben járunk, a helyszín feltehetőleg Japán. Az emberek már régóta használják a robotokat a mindennapi életben, és nemrég megjelentek az androidok is az emberek szolgálatában. A megszólalásig emberien kinéző robotokat a legtöbben egyszerű háztartási eszközként kezelik. Rikuo, egy középiskolás fiú is így tekint Sammy-re, a család android háztartási alkalmazottjára. Egészen addig, míg fel nem figyel valami furcsaságra a viselkedésében. A rögzített adatok szerint vásárláskor Sammy letért a megszokott útvonaláról. Rikuo és barátja, Masaki kinyomozzák Sammy útvonalát, és így találnak rá egy különös kávézóra, melynek alapszabálya, hogy nem tesz különbséget androidok és emberek között. A két fiúnak tehát fogalma sincsen, hogy a vendégek emberek vagy androidok, és a kettő közötti határ hamarosan elmosódni látszik számukra. Sorra megismerve a kis kávézó törzsvendégeit, egyre árnyaltabb képet kapnak az androidokról, egészen addig a pontig, ahol mindkettőjüknek saját érzelmeikkel kell szembenézniük.

A hat, 15 perces részből álló OVA érdekes világot mutat be, egy lehetséges jövőt, ahol az androidokat szinte lehetetlen megkülönböztetni az emberektől, és ezt a témát több szempontból is körbejárja. A hat epizód alatt különféle eseteket láthatunk, amik az emberek és androidok különféle viszonyait szemléltetik, elgondolkodtató, humoros, vagy épp megrázó formában.
Az Eve no Jikan olyan világot tár elénk, ahol a technika gyorsabb volt, mint amihez társadalom alkalmazkodni tudott volna, és a jelenségnek nincs igazán elfogadott helye. Ennél fogva megosztja az embereket, az android függőktől a megszállott ellenzőkig, ahogy fel-felbukkanó androidellenes reklámokból, feliratokból, vagy gúnyos megnyilvánulásokból kiderül.
De ugyanakkor az androidok nem csak külsőre, de érzelmeikben is kezdenek hasonlítani az emberekre, ami több etikai problémát eredményez, és ellentétes érzelmeket kelt az emberekben. Megjelenik a félelem a hasonlóságtól, a különbségektől, a tökéletességtől, a kapcsolatoktól emberek és androidok között.
Rövidségéhez képest az OVA kiegyensúlyozottan kombinálja a történetet, az egyes szereplők bemutatását, és a karakterfejlődést, minden szereplő megismerhető és megkedvelhető, a drámai részek mellett a szükséges esetben kellemes humora is van.
Az egyetlen hátrány talán a nem eléggé kibontott háttértörténet, ami sokakat kétségek között hagy a végére, de érzelmileg jól lezárt a befejezés, ugyanakkor nyitott a folytatásra is.

Ami a külsőt illeti, Yoshiura Yasuhiro szép, fantáziadús sci-fi látványvilágát már korábbi munkájából, a Pale Cocoon-ból ismerhetjük. Az Eve no Jikan látványvilága is kellemes, részletgazdag, sok helyen CG animációval dúsított, de egyáltalán nem hivalkodó, tele jól megválasztott kameraperspektívával. A történet sejtelmességét, feszültségét a jól megválasztott zenék és hangeffektek jól alátámasztják a megfelelő helyeken.

Az Eve no Jikan 6 epizód alatt szerteágazó képet ad a bemutatott világról, és érzelmileg is jól felépített. Nagyon jó sci-fi történetet tár elénk, ami emberi érzelmekben is gazdag. A némileg lezáratlan háttértörténetért pedig talán kárpótolni fog a jelenleg készülő mozifilm.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2010.02.05.
53584 olvasás

Ismertető értékelése:
4.80 (kiváló), 5 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Eve no Jikan © Yoshiura Yasuhiro • Studio Rikka

Hozzászólások:
Sziasztok! Nekem egy 106 perces, 2010-es filmem van ilyen néven.

http://www.imdb.com/title/tt1715210/

Ez mi lehet? A sorozatból készült „nagy film”? Vagy a 6 rész egyben?
Csak azért kérdezem, hogy megnézzem-e, vagy jobb, ha a sorozattal
kezdem, mert az teljesebb?

Köszi, S7
#3 | 2015.01.02. | írta: STE7EN
Éppen most végeztem vele. Nem volt rossz, tetszett a drámai rész, és én is kevésnek tartom a 6 epizódot. Simán elment volna egy 12 epizódos rövid sorozatnak is, főleg a háttértörténet miatt, ami nem volt jól kibontva. A vége is olyan felemásra sikeredett, nincs lezárás, inkább olyan érzése van az embernek, mintha simán lehetne folytatni. De érdemes volt azért megnézni, nem csalódtam.

Nálam 7/10
#2 | 2014.09.25. | írta: Andro
Köszi Hikari a ismertető után felturtam a fél netet de csak meglett :).
#1 | 2010.02.14. | írta:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.