×

Regisztráció

Anime: Konnichiwa Anne

Konnichiwa Anne © Budge Wilson • Nippon Animation

Konnichiwa Anne (TV, 2009)

こんにちは アン

Before Green Gables


Hossz: 39 rész
Műfaj: dráma, hétköznapi, történelmi

Rendezte: Yatabe Katsuyoshi
Eredeti mű: Budge Wilson
Írta: Naka Hiroko, Nakamura Makoto, Shimada Michiru, Hirano Yasushi
Karakter dizájn: Nishimura Takayo
Zene: Mizutani Hiromi, Fujisawa Kenji, Takanashi Yasuharu
Stúdió: Nippon Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Akage no Anne (TV, 1979)

Értékelések: (3 szavazat, átlag: 8.67) részletek

Konnichiwa Anne © Budge Wilson / Nippon Animation
A World Masterpiece Theater 2009-es sorozata Budge Wilson kanadai írónő Before Green Gables című regényének adaptációja. A történet a World Masterpiece Theater korábbi, 1979-es sorozatának, az Akage no Anne-nak előzményeit meséli el, minthogy Budge Wilson művében Lucy Maud Montgomery Anne of Green Gables című regényének előzményeit írta meg.
Vagyis a főszereplőnk ismét Anne, a kislány, akit már megismerhetett az, aki látta az Akage no Anne sorozatot. Persze az is nyugodtan megnézheti a sorozatot, aki nem ismeri a korábbi művet, hiszen előzményről van szó.

Anne Shirley egy vörös hajú, élénk fantáziájú árva kislány, aki Kanadában él valamikor az 1900-as évek elején. Szülei halála után a Thomas-család fogadta be, akiknek saját három kisgyerekük is sok munkát okoz. Ezért a négy éves Anne egész nap dolgozik a ház körül, hogy segítsen a pénzgondokkal küszködő családnak. A szigorú családanya, Joanna sok terhet ró a kislányra, a családfő, Bert pedig alkoholbetegsége miatt állandó munkahiánnyal küzd. Anne számára a sok munka és a keserű hétköznapok közepette az egyetlen öröm a saját élénk fantáziája, és Eliza, a család legidősebb lánya, aki kevés szabadidejében sokat törődik a kislánnyal, és mesél neki.
A sorozat előrehaladtával láthatjuk Anne kalandjait, hétköznapjait a Thomas családnál, és lassanként árnyaltabb képet kapunk róluk, és meg is kedveljük őket, ahogy az egyre többet megértő Anne mind jobban hozzájuk nő. De aki látta, vagy olvasta az Anne of Green Gables-t, az sejtheti, hogy Anne sorsa ennél sokkal bonyolultabb volt, és nem lakott örökké a Thomas családnál, hanem el kellett válnia a családtól, és később egy másik házaspárhoz került, majd utolérte az elkerülhetetlen, és az árvaház világát is megismerte, mielőtt Lucy Maud Montgomery regényének kezdetén végső otthonra nem lelt a Cuthbert háznál.

Ennél fogva a sorozat is három fő részre osztható. Az elsőben a Thomas családnál töltött, Anne számára talán legmeghatározóbb éveket mutatja be, ami bár nehéz munkával teli volt, de Anne számára érezhetővé tette a családi élet, a szeretet fontosságát. A második történeti egység Anne következő befogadó családját, a Hammond családot mutatja be, ami már sokkal több keserűséget hozott a kislánynak, és végül a harmadik egység az árvaházban töltött időt mutatja be.
A három egység nem csak hangulatában, de minőségében is különbözik egymástól, és véleményem szerint az első történeti rész, a Thomas-családnál töltött évek lett a legszerethetőbb, legjobban összeszedett. Itt láthatjuk a legnagyobb fokú jellemfejlődést a szereplőknél, és lassanként a néző megszereti a Thomas házaspárt, akikkel mélyen együtt lehet érezni, hiszen az alkohol és a szegénység miatt tönkrement az életük. Joanna keze tele munkával a sok kisgyerek és a pénzhiány mellett, sokszor kiabál és szidja Anne-t, de bűntudata is van emiatt, és valahol törődik is a kislánnyal a maga módján. Bert pedig különösen érdekes karakter, akivel annak ellenére hogy alkoholista és látszólag elhanyagolja a családját, mégis együtt lehet érezni szerencsétlenségében, mert valahol mégis törődik a családjával, ami már rég visszafordíthatatlanul tönkrement.

A sorozatnak azonban van néhány sajnálatos negatívuma is. Egyrészt Anne személyiségét érezhetően nem sikerült tökéletesen összhangba hozni az Akage no Anne-ból megismert kislányéval, és sok helyen olyan érzésünk van, hogy inkább csak egy hasonló, de másik kislányról van szó. Néhány helyen nem túl reális Anne nagy tudásvágya és tanulási képessége sem az életkorához és életkörülményeihez képest. Másrészt pedig néhány epizód inkább csak felesleges melléktörténet, ami túlságosan giccsesre sikerült, de nem adnak hozzá a történethez.
De a sorozatnak kétségkívül megvannak az erős pillanatai is, néha meglepően reális és nagyon drámai tud lenni, amint elénk tárja Anne nehéz sorsát, és reális, ahogy az élénk fantáziájú, okos kislány, aki a munkával nőtt fel, és senki nem törődik vele, a tükörképében vagy a visszhangban keres magának barátot, akivel meg tudja osztani a fájdalmas élményeit. De a sorozat hangulata sem mindig sötét, és megvannak a vidámabb pillanatai is.

A Nippon Animation stábja szokás szerint a Konnichiwa Anne készítésénél is felkereste a megjeleníteni kívánt helyszínt, és Kanada egy történelmi faluját kereste fel, hogy pontos alapokat kapjanak a kis faluról, az épületekről és a természetről. Ebből született meg az anime csodásan szép látványvilága.

Ahogy kiderül, nekem főleg a történet első fele tetszett a Thomas-családdal a középpontban, szerintem ez a legerősebb történeti rész. De a kisebb hibák ellenére végig élvezhető, szívmelengető történet egy aranyos, élénk fantáziájú, nehéz sorsú kislányról, és a körülötte élő emberek életéről.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 7 (jó)
2010.02.05.
29231 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Konnichiwa Anne © Budge Wilson • Nippon Animation

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.