×

Regisztráció

Anime: Cross Game

Cross Game © Adachi Mitsuru • SynergySP

Cross Game (TV, 2009)

クロスゲーム

Hossz: 50 rész
Műfaj: vígjáték, romantikus, dráma, hétköznapi, sport

Rendezte: Sekita Osamu
Eredeti mű: Adachi Mitsuru
Írta: Tsuchiya Michihiro
Karakter dizájn: Kondou Yuuji
Zene: Nakagawa Koutarou
Stúdió: SynergySP

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (6 szavazat, átlag: 9.33, #6) részletek

Cross Game © Adachi Mitsuru / SynergySP
A Kitamura és a Tsukishima család régóta közeli kapcsolatban állnak egymással. A Kitamura család sportboltot üzemeltet, míg a közelben lévő baseball gyakorlópályát és kávézót a Tsukishima család működteti. A család gyerekei is együtt nőttek fel. Az ötödikes Kou a Kitamura család egyedüli fia, a Tsukishima családnak pedig négy lánya van. A második lány, Wakaba pontosan Kou-val egy napon született, így ők ketten mindig együtt vannak, és a kislány nem titkoltan szereti Kou-t. A fiús Aoba, Wakaba kishúga nyílt ellenszenvet mutat Kou iránt, és mellesleg már kiskorában megmutatkozik baseball tehetsége, ugyanis nagyszerű dobó. De Wakaba szerint maga Kou is olyan tehetséges, hogy a híres Koushien stadionig is eljuthat. Bár Kou nem sok érdeklődést mutat a baseball iránt, de Wakaba unszolására ő maga is edzésbe kezd, hogy versenybe szállhasson Aobával.
A gyerekkori szerelemnek azonban váratlan tragédia vet véget. Az ötödikes Wakaba balesetben életét veszti, betölthetetlen űrt hagyva maga után mindkét család szívében.
Négy évvel később Kou frissen kezdi a felső középiskolát. Gyerekkori barátai, Akaishi és Nakanishi társaságában belép a baseball csapatba, ahol azonban egy ellenszenves edző van hatalmon, aki a csapatot ketté osztotta, és a saját maga által kiválogatott játékosokat részesíti előnyben. Kou-ék szándékosan nem vesznek részt a szintfelmérőn, és a tartalék csapatba kerülnek. Elhatározzák, hogy csendesen kivárják, amíg elérkezik az ő idejük. Kou így távol kerül Wakaba álmától, de vajon sikerül-e mégis valóra váltani az álmot, és bejutni a Koushien stadionba, a legjobbak közé?

A Cross Game Mitsuru Adachi történetét ültette át a képernyőre, akinek szinte minden mangája a sport és romantika élvezetes keveréke, ezáltal népes rajongótáborra tett szert.
Korábbi műveihez hasonlóan a Cross Game is nagyszerű hétköznapi romantikus dráma, ami bár alapvetően a sporttal foglalkozik, a szereplőire és kapcsolataikra sokkal több hangsúlyt fektet, mint magára a baseballra.
Az első rész (illetve a manga első kötete) csupán megalapozza az eseményeket, az igazi történet csak a középiskolába lépéssel kezdődik a szereplőink számára, de Wakaba emléke és a két családban megmaradt fájdalom mindvégig kulcsfontosságúak lesznek a történet szempontjából. A történet előrehaladtával is nagyon fontos szerepet játszanak a visszaemlékezések, amelyekkel könnyebb megérteni a szereplők érzelmeit a jelenben is.
A szereplők és fejlődésük a Cross Game talán legfontosabb eleme, az elvesztett személy jelenléte mindvégig ott lebeg szereplőink körül, és alakítja sorsukat, cselekedeteiket. A történet fontos eleme, hogy szereplőink miként birkóznak meg ezzel a veszteséggel, és miként használják az emlékeket saját céljuk eléréséhez. Mindannyian másképp dolgozzák fel az eseményeket, Akaishi számára erőt ad a múlt, Kou láthatóan elrejti az érzelmeit, Aoba számára pedig valamilyen szinten megáll az idő, és Kou-val ugyanolyan rideg a kapcsolata, mint gyerekként, Wakaba emléke miatt nem tud közelebb férkőzni hozzá. Fejlődésük a magánéletben és a sportban is hosszú, érdekes utazás lesz.
Az érzelmesebb részek mellett persze a baseball sem marad a háttérben, mindvégig izgalmas mérkőzéseket láthatunk, amik során Kou és csapata egyre közelebb kerül a célhoz.

Az animációs stúdió nagyon szépen átültette a manga megjelenését és helyszíneit a mozgóképre, és a történet is a lehető legjobban hű maradt eredetijéhez.
A Cross Game-et annak is bátran merem ajánlani, aki általában nem kedveli a sportaniméket a megszokott klisék miatt. Itt elsősorban egy kedves hétköznapi szerelmi történetről van szó, ami a megszokott gyerekes konfliktusok helyett sokkal komolyabb, reálisabb, visszafogottabb, és a felnőtt közönség számára is igazán élvezhető.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2010.07.06.
55418 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Cross Game © Adachi Mitsuru • SynergySP

Hozzászólások:
Nem hittem volna, hogy a egy "sport anime" bekerülhet a személyes top10-embe, de itt a bizonyíték hogy tévedhetek. :)
#2 | 2010.09.16. | írta: Ph3lan
Ez tényleg nem csak egy sportanime:)
#1 | 2010.07.10. | írta: bpetr
Hozzászólás írásához jelentkezz be.