×

Regisztráció

Anime: Gunslinger Girl

Gunslinger Girl © Aida Yu • Madhouse Studios

Gunslinger Girl (TV, 2003)

ガンスリンガー・ガール

Hossz: 13 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, shounen

Rendezte: Asaka Morio
Eredeti mű: Aida Yu
Írta: Takegami Junki, Fudeyasu Kazuyuki, Ueno Keiko, Sunayama Kurasumi
Karakter dizájn: Abe Hisashi
Zene: Sahashi Toshihiko
Stúdió: Madhouse Studios

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (82 szavazat, átlag: 9.06, #40) részletek

Gunslinger Girl © Aida Yu / Madhouse Studios
Olaszország napjainkban. Egy titkos államszervezet, az Általános Társadalmi Jóléti Társaság egy új, kísérleti eszközön dolgozik a terrorizmus megfékezése céljából. Korábbi életüktől elvágott, jövővel nem rendelkező vagy tragikus sorsú 10-15 éves kislányokat manipulál fizikailag és szellemileg egyaránt. Múltjukat kitörlik emlékezetükből, testüket gépi részekkel felfejlesztik a normál emberi erőt és gyorsaságot túlszárnyaló szintre, személyiségüket, egyéni öntudatukat pedig teljesen átformálják egy úgynevezett kondícionálási eljárással. A cél: parancsszóra cselekvő gyilkológépek létrehozása, kiket különleges alakulatokat igénylő anti-terrorista akciókon vethetnek be. A kislányok mindegyikének kiképzését egy-egy férfira bizzák, kik állandó társaik és kiképzőik lesznek. Innen ered a párok elnevezése is, fratello (olasz szó, jelentése fiútestvér). A Társaság összesen tíz kondicionált lányt használ, ezek közül az anime hat, a manga öt történetét tárgyalja. A kislányok hezitálás nélkül végeznek bárkivel, akinek meggyilkolására nevelőjük parancsot ad. Ha kell pisztolyt, ha kell, egy könyv sarkát használják a célpont likvidálására, s bárkivel végeznek, aki csak kezet emel partnerükre.

Eme tizenhárom részes sorozat nem a könnyedebb művek közé tartozik. Bepillantást nyerhetünk a Társaság mindennapjaiba, a lányok kiképzésébe, az akciókba, és a csöndes hétköznapokba, ahol igazán megérthetjük a lányok drámai sorsát, melyet a kondícionálás miatt mind mosolyogva fogadnak el. Életük rövid, hisz a mesterséges beültetések és átépítések miatti kondicionálás nem csak elméjükre, de testük alapvető funkcióira is hatással van. A kondicionálás által megalapozott vak lojalitással együtt járó mesterséges szeretet/szerelem, a nevelők nemtörődömsége, brutális fegyelmezése vagy épp kedvessége, a természetesnek tűnő engedelmesség és múltjuk teljes hiánya formálja a lányok karaktereit, hol jó, hol rossz irányba. Csak a nevelőn múlik, hogy félig-meddig normális lányokká, vagy érzelemmentes gépekké válnak-e.

Az animáció minősége remek, bár a kisebb részletekre (pl. távoli arcok) itt sem nagyon tértek ki. A városok, tájak ábrázolása realisztikus, tökéletesen tükrözi a mai Itália hangulatát. Ezt csak tetézi a remekül megírt zene, mely végigkísér bennünket a sorozat egészében, mindig a megfelelő pillanatban emelve a jelenet hatásosságát. Az akciók kedvelőinek pedig csodálatos, minden elvárást kielégítő harci jelenetekkel kedveskedtek a készítők, melyek realitás terén sem utolsók.

Szép anime, sok drámai hatással és kellemesen szomorkás hangulattal.
Írta: Zelmor
Zelmor értékelése: 10 (mestermű)
2004.08.30.
55486 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Gunslinger Girl © Aida Yu • Madhouse Studios

Hozzászólások:
Nagyon elszomorít, hogy még senki nem kommentálta, ezt a kivételes remekművet. Az alapsztori, bár felületes szemlélőként könnyen típus storyboardnak titulálható, jól kidolgozott, és több tucat magas labdát ad, amit a sorozat, részről részre szépen mind le is üt. Izgalmas, érdekes, néhol mély, és mindig stílusos. Kiváló vágás, remek zene, precíz dramaturgia jellemzi, amely nagyon is átélhető, borzongatóan valóságos helyzeteken keresztül vezet végig a sorozaton, egy szívszaggatóan szép, de koránt sem melodramatikus végkifejletig.
#1 | 2012.03.30. | írta: osehi
Hozzászólás írásához jelentkezz be.