×

Regisztráció

Anime: Black Jack

Black Jack © Tezuka Osamu • Tezuka Productions

Black Jack (movie, 1996)

ブラック・ジャック

Black Jack The Movie


Hossz: 105 perc
Műfaj: dráma, pszichológiai, thriller

Rendezte: Dezaki Osamu
Eredeti mű: Tezuka Osamu
Írta: Mori Eto, Dezaki Osamu
Karakter dizájn: Sugino Akio, Tezuka Osamu
Zene: Kawamura Eiji
Stúdió: Tezuka Productions

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (21 szavazat, átlag: 7.62) részletek

Black Jack © Tezuka Osamu / Tezuka Productions
A Black Jack movie Osamu Tezuka mangája alapján készült. Főszereplője Kuro Hazama, vagy ismertebb nevén Black Jack, egy hihetetlenül tehetséges sebész, aki nem rendelkezik orvosi képzettséggel, mégis óriási összegekért hívják világszerte olyan páciensekhez, akiket egy átlagos orvos képtelen lenne megmenteni. Black Jack titokzatos figura, visszavonultan él a házában, egy Pinoko nevű kislánnyal.
A movie története az úgynevezett szuper-emberek körül forog. Az éppen zajló olimpiai játékokon érdekes módon hirtelen több új világrekord is születik: egy magasugró megdönti a rekordot, majd egy női futó megdönti a férfiak rekordját is. Később mindenfelé feltűnnek a kiemelkedő tehetségek: Festők, zenészek, sportolók, akik az emberiség addig stabilnak hitt korlátait sorra döntik le. Ezzel új korszak kezdődik: a szuper-emberek korszaka, egy új evolúciós lépcső. Legalábbis a legtöbben ezt hiszik.
Csakhogy kiderül, a szuper-embereknek nagy árat kell fizetniük tehetségükért: mindegyiküket egy rejtélyes betegség támadja meg, melyet Moira-szindrómának neveznek el a tanácstalan orvosok. A betegeket egy kutatóintézetben próbálják vizsgálni és gyógyítani, de sikertelenül. Az intézet vezetőnője, Jo Carol kapcsolatba lép a híres Black Jack-kel, hogy segítségét kérje a titokzatos kór elleni küzdelemben. Mindeközben fény derül a szuper-emberek mögötti sötét titokra is, csakhogy addigra a doktornak már nem csak a páciensei életéért kell versenyeznie a halálos betegséggel...

A Black Jack egyáltalán nem mondható rossz filmnek, de ígéretesebben indul, mint amennyi lesz belőle. A történet jól kitalált, reális, de sajnos a vége nagyon összecsapottra sikerült.
A karakterek közül a főszereplő, Black Jack alakja volt igazán érdekes számomra, szimpatikus, titokzatos karakter, aki felkeli a néző érdeklődését. Ezzel szemben sajnálatos módon Pinoko karaktere valahogy egyáltalán nem illett a képbe. Rajta látszanak igazán Tezuka jellegzetes stílusjegyei, de a többi karakter között nagyon kirívó, és nem illett a film légköréhez.
Az animáció érdekes keveréke a 80-as és 90-es éveknek, a stílusa és légköre kifejezetten a 80-as évek eleji animéket idézi, az animáció ugyanakkor megfelel a film kora szerinti átlagnak, egy-két nagyon jól sikerült jelenet is található benne. A szinkronhangok is pozitívumként említhetők.
A film műfaja mindenképpen érdekesnek mondható az animék között: orvosi thriller, amiből eddig nem sokkal találkozhattunk. Aki nyitott a klasszikus stílusú, manapság nem szokványos dolgokra, az próbálkozzon meg vele.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 7 (jó)
2004.09.13.
27017 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Black Jack © Tezuka Osamu • Tezuka Productions

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.