×

Regisztráció

Anime: Nils no fushigi na tabi

Nils no fushigi na tabi © Selma Lagerlöf • Studio Pierrot

Nils no fushigi na tabi (TV, 1980)

ニルスのふしぎな旅

The wonderful adventures of Nils

Nils Holgersson csodálatos utazása a vadlúdakkal

Hossz: 52 rész
Műfaj: fantasy, kaland, gyerekeknek

Rendezte: Toriumi Hisayuki, Oshii Mamoru
Eredeti mű: Selma Lagerlöf
Írta: Nakamura Akira, Tagushi Narumitsu
Karakter dizájn: Okida Toshiyasu
Zene: Kawauchi Chito
Stúdió: Studio Pierrot

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (4 szavazat, átlag: 7.50) részletek

Nils no fushigi na tabi © Selma Lagerlöf / Studio Pierrot
Nils Holgersson egy teljesen hétköznapi kisfiú volt, aki szüleivel élt egy tanyán. Ám nagyon rossz fiú volt, mindig kínozta az állatokat, nem járt templomba, és nem is tanult valami jól. Egy nap, mikor a szülei templomba mentek, egy manó bukkant fel, akit Nils elkapott egy lepkehálóval. A manó könyörgött neki, hogy engedje el, még egy aranypénzt is felajánlott, amit Nils elfogadott, de nem engedte el a manót. A manó pedig dühbe gurult, és törpévé varázsolta Nilst. Nils ilyen kicsiként képessé vált arra, hogy értse az állatok beszédét, így megtudta, hogy mindannyian gyűlölik. Amikor pedig megtalálták, megkergették, és azt mondták neki, hogy úgy kellett neki, miért volt velük olyan gonosz. Aznap egy vadlúdcsapat jár a tanyán, akik incselkednek a háziállatokkal, hogy jöjjenek velük Lappföldre. Nilsék kicsit kövér és nem túl okos házilúdja, Márton - akit Nils szívesen kínzott -, úgy döntött, velük megy. Sikerül is felrepülnie, Nils pedig a kötélbe kapaszkodik, amelyet ő kötött Márton nyakába. Így ő is a vadludakkal tart Lappföldre, és hihetetlen kalandokat él át velük. Közben pedig megtanulja, mi a szeretet, barátság, tisztelet, és egymás segítése.

Gondolom, ez az anime senki előtt nem ismeretlen. A svéd írónő, Selma Lagerlöf "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" (Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át) című regénye alapján készült, bár attól nagy mértékben eltér.
Az animét Japánban 1980-ban mutatták be, és kis hazánkba pedig 1988 január elején érkezett meg. Nagy népszerűsége miatt az elkövetkezendő években többször is levetítették az M1, M2, Duna TV és a Minimax nevű adókon.
Nekem nagyon tetszik ez a kis anime, a történet igazán tanulságos, a karakterek mindegyike egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. A grafika az akkori korhoz képest szerintem nagyon szép, és bár a japán hangokat nem hallottam, de a magyar szinkron - az eredeti első - valami fantasztikus. A magyar és japán opening-ending is remek lett. Az animét egyébként a Studio Pierrot jegyzi, akiknél számos remekebbnél remekebb anime készült.
Az animéből nálunk nyugati mintára készült képregényt is kiadtak, amely azonban nagyban eltér az animétől.
Én azt mondom, aki egy szuper, klasszikus, jó magyar szinkronos animét szeretne látni, nyugodtan tekintse meg!
Írta: Andro
Andro értékelése: 10 (mestermű)
2011.08.31.
28252 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Nils no fushigi na tabi © Selma Lagerlöf • Studio Pierrot

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.