×

Regisztráció

Anime: Sekai Meisaku Douwa: Hakuchou no Ouji

Sekai Meisaku Douwa: Hakuchou no Ouji © Hans Christian Andersen / Jacob Grimm / Wilhelm Grimm • Toei Animation

Sekai Meisaku Douwa: Hakuchou no Ouji (TV, 1977)

世界名作童話 白鳥の王子

The Wild Swans / World Children's Classics: The Prince of the Swans

Vadhattyúk

Hossz: 62 perc
Műfaj: romantikus, fantasy, kaland, természetfeletti, gyerekeknek, shoujo

Rendezte: Nishizawa Nobutaka, Endo Yuji
Eredeti mű: Hans Christian Andersen, Jacob Grimm, Wilhelm Grimm
Írta: Takashi Tomoe
Karakter dizájn: Chiba Hideo
Zene: Komori Akihiro
Stúdió: Toei Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Sekai Meisaku Douwa: Hakuchou no Ouji © Hans Christian Andersen / Jacob Grimm / Wilhelm Grimm / Toei Animation
Egy távoli ország királya egy vadászat alkalmával eltéved, és egy furcsa, öreg anyóka segít neki. A lánya, aki fiatal és gyönyörű kivezetné az erdőből, ha a király, akinek felesége meghalt, nőül venné. A király el is veszi, és hazatérnek. Ám hamarosan az asszony fülébe jut, hogy a király jobban szereti gyermekeit nála, akiket még a király első felesége rejtett el egy erdőben. A királyné megtalálja a gombolyagot, amely elviszi őt a gyermekekhez - hat fiúhoz és egy lányhoz -, majd a fiúkat hattyúkká változtatja. Csak a királylány, Százszorszép menekül meg, aki elbujdosik, és a fivéreit keresi, akiket meg is talál. Kiderül az is, hogy meg lehet törni az átkot, ám ennek hatalmas ára van, hiszen ha nem sikerül, mind a hat fivér életét veszti. Százszorszép azonban nem tétlenkedik, hanem megfogadja, segít testvérein. Azonban, ez nem olyan egyszerű feladat, ráadásul a királyné sem tétlenkedik.

Ez egy gyönyörű, klasszikus mese, amely a World Chrildren's Classic sorozat részét képezi. Az eredeti mű Hans Christian Andersen és a Grimm-testvérek keze munkáját dícséri, azonban 1977-ben elkészült az animefilm is. A történet bájos, izgalmas, jól követi az eredeti történetet, habár az tizenkét fivér helyett csak hat van benne.
A grafika csodálatos, megfelel az akkori kornak, de szerintem még ma is megállja a helyét a mai animék sorai között. Jómagam sajnos csak magyarul láttam, de a magyar szinkron kiváló - kivéve talán Százszorszép gyermekhangját, ami enyhén szólva is kissé túl magas, és néha idegesítő -, a fordítás pazar, egy rossz szavam nem lehet rá.
Szerintem ezt a mesét sokan ismerik, de akik nem, azok tekintsék meg bátran, nem fognak csalódni. Az 1980-as években Magyarországra is eljutott VHS-formájában, majd a tévében is leadták, ha jól emlékszem.
Mindenesetre, ez egy olyan anime, amely megérdemli, hogy helyet kapjon a polcon. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt ajánlott ez a szép történet, amelyből sajnos manapság már kevés van.
Írta: Andro
Andro értékelése: 10 (mestermű)
2011.12.26.
27232 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Sekai Meisaku Douwa: Hakuchou no Ouji © Hans Christian Andersen / Jacob Grimm / Wilhelm Grimm • Toei Animation

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.