×

Regisztráció

Anime: Flanders no Inu

Flanders no Inu © Ouida • Nippon Animation

Flanders no Inu (movie, 1997)

フランダースの犬

The Dog of Flanders


Hossz: 103 perc
Műfaj: dráma, történelmi

Rendezte: Kuroda Yoshio
Eredeti mű: Ouida
Írta: Maruo Miho
Karakter dizájn: Satou Yoshiharu
Zene: Iwashiro Tarou
Stúdió: Nippon Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Flanders no Inu © Ouida / Nippon Animation
A történet a 19. századi Belgiumban, Flandriában játszódik, főszereplője egy kisfiú, Nello, aki a nagyapjával él és hűséges kutyája, Patrash. Kettejük története az anime-történelem egyik legismertebb és egyben legtragikusabb története.

Nello szegénységben él nagyapjával együtt Antwerpenben, minden nap hatalmas tejesedényekkel megrakott kocsiból árulnak tejet a városban, hogy megéljenek adósságaik mellett. Nello segítője a munkában hűséges kutyája, Patrash, akit Nello megmentett korábbi, brutális gazdájától. Nello kiemelkedő rajztehetség, azonban szegény sorsa miatt nem tudja kibontakoztatni a képességeit, csak kedvtelésből rajzol, illetve barátjának, Aloise-nak, aki egy tehetős ember lánya. De titokban Nello olyan tehetséges festő szeretne lenni, mint Rubens.
Azonban Nellonak számos problémával kell szembe néznie: a nagyapja egészsége hanyatlik, Aloise apja nem nézi jó szemmel kettejük barátságát, Patrash régi gazdája pedig ismét feltűnik, hogy visszakövetelje a kutyáját. Az egyetlen reménysugár Nello számára a gyerekek számára meghirdetett rajzverseny, amivel jelentős pénzösszeg is nyerhető.

A flandriai kisfiú és kutyája igaz történetét eredetileg Marie Louise de la Ramée (írói álnevén Ouida) írónő írta meg 1872-es regényében. A történetet később számtalan filmben dolgozták fel. Nello és Patrash emlékére szobrot is állítottak Antwerpenben.
A történetből 1975-ben készített anime sorozatot a Nippon Animation stúdió a World Masterpiece Theater keretein belül. 1992-ben a Tokyo Movie Shinsha is elkészítette saját, alternatív feldolgozását, az 1997-es film verzió pedig az eredeti, 1975-ös sorozatot foglalja össze és meséli újra.

Ahogy sejthető, a történet szomorú és drámai, a vidám és reményteli kezdet hamarosan tragikus események láncolatába vált át. Bár gyerekfilmnek tűnik, a történetet csak felnőtt fejjel lehet teljesen átérezni és megérteni.
A történet drámaisága az eredeti sorozatban lassabban bontakozik ki, így talán jobban átérezhető, de a film is nagyon szép és szomorú. Nello története örökéletű klasszikus, legalább a történetet illik ismernie minden animekedvelőnek.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 7 (jó)
2012.10.09.
28765 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Flanders no Inu © Ouida • Nippon Animation

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.