×

Regisztráció

Anime: Karigurashi no Arrietty

Karigurashi no Arrietty © Mary Norton • Studio Ghibli

Karigurashi no Arrietty (movie, 2010)

借りぐらしのアリエッティ

The Secret World of Arrietty


Hossz: 94 perc
Műfaj: fantasy, kaland

Rendezte: Yonebayashi Hiromasa
Eredeti mű: Mary Norton
Írta: Miyazaki Hayao, Niwa Keiko
Karakter dizájn: Yamashita Akihiko
Zene: Cecile Corbel
Stúdió: Studio Ghibli

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (7 szavazat, átlag: 8.71) részletek

Karigurashi no Arrietty © Mary Norton / Studio Ghibli
A 14 éves Arrietty és kis családja egyike a maroknyi kis manónak, akik az emberektől rejtőzködve élik mindennapjaikat. A kislány és szülei egy régi ház padlószerkezetében laknak, hagyományos életükhöz a számukra óriási méretű emberektől csennek el apró tárgyakat, amikor senki nem veszi észre őket.
Egy nap az öreg házba egy Shou nevű fiú költözik, aki véletlenül tudomást szerez az apró család létezéséről. Arrietty és Shou között hamarosan barátság szövődik, azonban létezésük felfedésével veszélybe kerül a kis manók élete.

Arrietty története eredetileg Mary Norton "Csenő manók" (The Borrowers) című 1952-es regényében elevenedett meg, a Ghibli stúdió e regényt vette alapul a filmhez. Az akkori kor helyett azonban az anime a mai kor Japánjába helyezte a történetet. A film Yonebayashi Hiromasa rendezői debütálása, aki a legfiatalabb rendező a Ghibli stúdió történetében.
Az Arrietty élvezetes családi film, ami hangulatban kicsit visszakanyarodik a régebbi Ghibli-animékhez. Részletesen bemutatja a kis manók életét, Arrietty családját, Shou és Arrietty kibontakozó barátságát. Fő témája az apró kislány és az emberi fiú találkozása és barátsága, valamint ezzel párhuzamosan a hagyományos élet és a modern világ szembeállítása.
Ami a filmet igazán élvezetessé teszi, az a sok apró részlet, az alaposan kidolgozott hátterek, melyeken könnyen elidőzik a néző tekintete, és az, hogy mindennapi tárgyaink a kis manók nézőpontjából szemlélve egészen másként festenek.
Aranyos, klasszikus hangulatú Ghibli-mese, mely minden korosztálynak ajánlható.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2012.10.09.
31834 olvasás

Ismertető értékelése:
4.67 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Karigurashi no Arrietty © Mary Norton • Studio Ghibli

Hozzászólások:
Ez a film valami csodálatos. Nem csak a történet és a grafika, a dalok is fantasztikusak. Az egész úgy ahogy van. Az utóbbi évek egyik legnagyobb hatású filmje nálam.
#2 | 2013.11.12. | írta: muadtib
A film nagy hatással volt rám, kellemes és igen emlékezetes másfél órás kikapcsolódás volt! Bár a következő mondatommal biztosan sokan nem értenének egyet, de szerintem a Chihiro-nál is szebb filmet tett le ezúttal az asztalra a Ghibli stúdió. Köszönetem ezért a nagyszerű alkotásért!
#1 | 2012.11.03. | írta: dunpeal1
Hozzászólás írásához jelentkezz be.