×

Regisztráció

Anime: Mahou Shoujo Madoka Magica

Mahou Shoujo Madoka Magica © Aoki Ume • Shaft

Mahou Shoujo Madoka Magica (TV, 2011)

魔法少女まどか★マギカ

Puella Magi Madoka Magica


Hossz: 12 rész
Műfaj: dráma, thriller, pszichológiai, magical-girl

Rendezte: Shinbou Akiyuki, Miyamoto Yukihiro
Eredeti mű: Aoki Ume
Írta: Urobuchi Gen
Karakter dizájn: Kishida Takahiro
Zene: Kajiura Yuki
Stúdió: Shaft

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (13 szavazat, átlag: 9.46, #2) részletek

Mahou Shoujo Madoka Magica © Aoki Ume / Shaft
A közeli jövőben, Mitakihara városában járunk. Kaname Madoka az iskolás lányok átlagos életét éli szerető családjával körülvéve. A nyugodt napoknak azonban vége szakad, amikor Madokát és legjobb barátnőjét, Sayakát egy macskaszerű lény környékezi meg. A lény neve Kyubei, aki elmondja a lányoknak, hogy teljesíti bármely kívánságukat, azonban cserébe el kell szerződniük varázslólánynak, hogy a gonosz boszorkányok ellen harcoljanak. A feladat izgalmas kihívásnak tűnik egy olyan iskolás lány számára, mint Madoka. Azonban Akemi Homura, a titokzatos cserediák óva inti Madokát Kyubeitől, és azt tanácsolja neki, hogy semmi esetre se adja fel addigi, békés életét, ha fontos számára a családja és a barátai.
Madoka és Sayaka hamarosan megismerkednek egy felsőbbéves lánnyal, Mamival, akiről kiderül, hogy tapasztalt varázslólány, és magával viszi a két lányt küldetéseire, hogy megmutassa nekik, mi is a varázslólányok feladata.
És Madoka hamarosan megtudja, hogy feladat nem játék, és hogy a számára eddig ismert világnak van egy sötét oldala is, egy párhuzamos dimenzió, ahol a boszorkáknak nevezett lények lakoznak, akik az emberi szerencsétlenségen élősködnek, balesetekbe és öngyilkosságba hajszolva ártatlanokat. A boszorkányok bizarr és félelmetes síkján pedig a halál csak egy karnyújtásnyira van, és a varázslólányok egyedül, magukra utalva viselik döntésük súlyát. Madoka barátai sorsán keresztül ismeri meg a varázslólányok valódi természetét és célját, a kívánságuk zálogaként választott önfeláldozásukat és harcokkal teli útjukat.
Madokában a félelem és a tettvágy viaskodnak egymással, és amíg Kyubei szerződésre buzdítja, Homura mindent elkövet, hogy megakadályozza őt ebben.

A magical girl műfajról sokak elsőre talán vidám, könnyed stílusra asszociálnak, ahol főhőseink minden epizódban könnyedén legyőzik a nap szörnyét, azonban a Madoka Magica esetében egyáltalán nem erről van szó. A sorozat a műfajt egészen más perspektívából közelíti meg, cukormázas vidámság helyett kifejezetten sötét és félelmetes, feszültséggel teli légkörrel, ahol a halál és brutalitás kendőzetlenül van jelen a lányok küzdelmei során.
Ezen kívül a szereplők összetett karakterek korukhoz illő jellemmel és pszichológiával, a sorozat hihetően ábrázolja, hogy ezek az iskolás lányok hogyan küzdenek meg a vállukra nehezedő felelősséggel, a halál közelségével, és az ebből adódó konfliktusaikkal.
És mindezek ellenére ami igazán dicséretes, hogy a sorozat ugyanakkor nem fullad bele a melodrámába, hanem pont megfelelő arányban adagolja a drámai és pszichológiai részeket az akció és feszültség mellé. Mindehhez pedig egy izgalmas sci-fi/fantasy háttértörténet is tartozik, ami lassanként bontakozik ki a részek során.
A Shaft stúdióra jellemző kreatív és egyedi vizualitás az aláfestő zenékkel együtt nagyszerűen alátámasztja a történetet. Az eredmény lenyűgöző, legyen szó a közeli jövő futurisztikus épületeiről és letisztult beltereiről, vagy a boszorkányok létsíkjának szürreális, sokszor szinte groteszk, visszataszító képeiről, melyek szinte láthatóvá teszik a félelmet, a halál közelségét.

A sorozat elejétől a végéig kiemelkedő, komoly és drámai, tele feszültséggel és jól kitalált sci-fi/fantasy háttérrel, kiemelkedő vizuális megoldásokkal, és oly sok egyéb animével ellentétben a végére sem bukik el, hanem kerek, minden szempontból kielégítő lezárást ad a történetnek. Kiváló anime, mely méltán tett szert kimagasló népszerűségre.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 10 (mestermű)
2012.10.13.
54074 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 6 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mahou Shoujo Madoka Magica © Aoki Ume • Shaft

Hozzászólások:
Kifejezetten darkos mahou-shoujo anime a legjobb fajtából. Ugyanakkor komoly mondanivalókat tartalmaz a barátságról, önfeláldozásról, kitartásról és döntésekről, valamint azok következményeiről. Kár, hogy a későbbi évadok már nem lettek ilyen kimagaslóan jók.
#1 | 2022.07.18. | írta: GentleRain
Hozzászólás írásához jelentkezz be.