×

Regisztráció

Anime: Ayashi no Ceres

Ayashi no Ceres © Watase Yuu • Bandai Visual / Studio Pierrot

Ayashi no Ceres (TV, 2000)

妖しのセレス

Ceres - Celestial Legend


Hossz: 24 rész
Műfaj: vígjáték, romantikus, dráma, kaland, természetfeletti, shoujo

Rendezte: Kamegaki Hajime
Eredeti mű: Watase Yuu
Írta: Tomita Sukehiro, Ohashi Yukiyoshi
Karakter dizájn: Motohashi Hideyuki
Zene: Sakai Ryo
Stúdió: Bandai Visual, Studio Pierrot

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (95 szavazat, átlag: 8.60) részletek

Ayashi no Ceres © Watase Yuu / Bandai Visual / Studio Pierrot
A történet főszereplője egy fiú-lány ikerpár, akik teljesen normális, habár az átlagnál jóval felülibb, kissé elkényeztetett életet élnek: Mikage Aya (a lány), és Mikage Aki (a fiú). Éppen a 16 éves születésnapjuk időpontja közeledik, mikor elmennek egy jósdába csak úgy poénból. Ayának megjósolják, hogy mikor a 16. csillag és a hold találkozik, az ő sorsa gyökeresen meg fog változni. Később együtt nevetnek ezen a butaságon osztálytársaikkal a karaoke-bárban, nem hiszik el, hogy valami baj lehetne ebből a hülyeségből. Mikor kifelé mennek, és arról beszélgetnek, hogy hol ünnepeljék meg Aki és Aya szülinapját, a felüljárón (az úttest fölött) hirtelen egy zsebtolvaj tűnik föl, és elrabolja egy asszony táskáját. Aya utána veti magát a bűnözőnek. Az, látván, hogy a lány kergetik, véletlenül kiejti a kezéből a táskát. Aya utána ugrik, és még épp elkapja, csakhogy akkor már átlendült a korláton� zuhanni kezd a föld felé, és esés közben furcsa képek villannak fel gondolatai között� egy csonka kézről, egy fenyőfáról, egy tengerpartról� és csodák csodájára, Aya baj nélkül "leszáll" a földre, semmi baja sem történik, azaz� történne, csakhogy a többsávos autóútra érkezett le. Már épp elütné egy kocsi, mikor egy titokzatos férfi megmenti, majd amilyen hirtelen ott termett, annyira gyorsan el is tűnik. Másnap, kötelező jelleggel a két iker (legnagyobb meglepetésére) nem mehet szülinapját ünnepelni barátaival, helyette nagyapjuk ódon villájába kell menniük. A régi villában szokatlanul furcsa a hangulat mikor megérkeznek. Mindenki fekete gyászruhába van öltözve, és szüleiken sem látszik, hogy boldogok lennének. A nagypapa odaadja az ajándékukat, és a közös asztalra teszik. Minden szem Ayára szegeződik. A lányt valami furcsa érzés fogja el, reszketni kezd, és ezt látván bátyja, Aki nyitja fel a dobozt. Meglepetésükre egy mumifikált kéz van belegöngyölve. Aya csak nézi, és a hideg rázza, ismét eszébe jutnak ugyanazok a furcsa képek. Felsikolt, és a következő pillanatban szétrobban a kéz. Szakadt ruhában néz körül ismét, és meglátja, hogy Akin furcsa, véres sebek keletkeztek, majd a fiú elájul. Aya nem érti az egészet, azt hiszi valami rossz tréfa. A dolgot nehezíti még az is, hogy meglátja a "személyzet" között azt az embert, aki előző nap megmentette az autóúton... A szülei elvitetik Akit egy másik szobába, őt pedig körbeveszik a fegyveres ajtónállók. A nagyapja közli vele, hogy hatalmas veszélyt jelent Aya a család számára, és haladéktalanul meg kell ölni. Aya azt hiszi, álmodik, mikor a saját apja akarja lelőni. Nem bírja tovább, és elsötétedik előtte a világ, a házat pedig hatalmas robbanás rázza meg... hogy mi is volt ez a sok furcsaság egymás után, ez csak a második-harmadik részben derül ki, mindenesetre elég mellbevágóan kezdődik, és teli van váratlan dolgokkal.

Az Ayashi no Cerest leginkább a dráma kategóriába sorolnám, de jócskán van benne legenda, és akció is, meg sok-sok lelkizés ^^ Előre szólok, aki vígjátékra vágyik, ne nagyon nézze meg, mert nem fog sokat találni benne (akit meg az riasztana el, hogy ez is Watase munkája, aki a Fushigi Yuugit rajzolta, megjegyezném hogy teljesen másmilyen a kettő, ezt jóval komolyabbnak és elvontabb, ráadásul nem sablon shoujo, sőt). Továbbá az is lehet, hogy van akit zavar benne a hébe-hóba előkerülő esetleges bish-fanservice, de szerintem ez eltörpül a karakterek sokszínűsége, és a tényleg különleges sztori mellett. A grafika közepesen jó, néhol nem annyira kidolgozott, de a történetnek megfelelő, a zene viszont kiemelkedően visszaadja a hangulatot, nagyon ajánlom.

Egyébként a mangájának (1997-ben jelent meg) története erősen eltér azért az animétől (sokkal komolyabb, kiforrottabb, logikusabb, és vmivel kerekebb is) A magam részéről persze mindkettőt szeretem, de a manga tud valamit, amivel az anime csak épp hogy megérint Téged mint nézőt... Ezen kívül sajnos vannak súlyos hibái is az animének (ld. sok fontos karakter kivágása, legendák sokszínűségének, és pár mellékszereplőnek az elhanyagolása, ill. egyáltalán nem is szerepeltetése), ezekért időnként nem igazán tudok megbocsájtani a tisztelt rendezőnek ^^"

És egy kis személyes tapasztalat... miért éppen ez az anime a szívem csücske? ^^"? Azt hiszem azért, mert ez az első olyan, amely ekkora hatással volt rám. Persze, más animék előtt is ´tok csápolni ezerrel, de van ebben a történetben valami, ami kiemeli a többi közül, vagy ha úgy tetszik, eltávolítja a többi animétől. Arra még nem jöttem rá, hogy mi lehet ez a különlegesség, de biztos van valami titka ^_^ Vagy így, vagy úgy, de ez akkor is egy olyan anime, ami azt hiszem komoly kérdéseket vet föl, amiken érdemes jó elrágódni, és átgondolni�
Értékelés miatt csak azért kap nálam 4,5-t mert a mangája sokkal jobb lett, és sajnos az animéből sok mindent kihagytak, így nem lett annyira kiforrott mint a manga elődje, de mindenképp egy majdnem tökéletes mű.
Írta: MaKo
MaKo értékelése: 9 (kitűnő)
2004.10.12.
55806 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 6 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Ayashi no Ceres © Watase Yuu • Bandai Visual / Studio Pierrot

Hozzászólások:
Az anime és a manga bár nagyban eltér egymástól, mindkettő remek lett. Ez volt anno az első anime, amit japánul láttam. Szóval, számomra már csak ezért is különleges darag.
#1 | 2011.09.17. | írta: Andro
Hozzászólás írásához jelentkezz be.