×

Regisztráció

Anime: Gin no Saji

Gin no Saji © Arakawa Hiromu • A-1 Pictures

Gin no Saji (TV, 2013)

銀の匙

Gin no Saji - Silver Spoon


Hossz: 22 rész
Műfaj: vígjáték, hétköznapi, iskolai élet

Rendezte: Itou Tomohiko
Eredeti mű: Arakawa Hiromu
Karakter dizájn: Nakai Jun
Zene: Murai Shuusei
Stúdió: A-1 Pictures

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (5 szavazat, átlag: 7.80) részletek

Gin no Saji © Arakawa Hiromu / A-1 Pictures
Hachiken Yugo családi problémák elől menekülve iratkozik be az Oezo Mezőgazdasági középiskolába. Hachiken, aki mindig jó tanuló volt és soha nem érdekelték az állatok, csak menekülésnek tekinti az iskolát. Kezdetben lenézi, félvállról veszi a mezőgazdasággal és állattartással kapcsolatos tantárgyakat, ám hamarosan rájön, hogy az iskola egyáltalán nem olyan könnyű, mint ahogy ő gondolta. A különféle gyakorlati feladatok során nem csak hogy nehézségekbe ütközik, de ezek egyre jobban felkeltik érdeklődését, és örömmel veszi az újabb kalandokat, kihívásokat.

A Gin no Saji eredetileg Arakawa Hiromu mangájaként jelent meg, az író saját gyerekkori élményeiből készítette a történetet, melyet Hokkaidóban egy farmon töltött.
A témaválasztás egészen egyedinek mondható az anime-manga műfajon belül, és a téma néha vicces, néha komoly megközelítésben kerül bemutatásra.
Hachiken tipikus városi fiú, aki még soha nem gondolkozott el azon, hogy honnan kerül a tojás vagy a sonka az asztalra. Természetesen az anime nem hagyja ki, hogy humoros jeleneteket kreáljon a sok fárasztó és piszkos munkából, melyekkel Hachiken szembesül az iskolában. Máskor pedig inkább komolyabb irányt vesz a történet, és Hachiken a munka és állattartás komoly, elgondolkodtató oldalát is megismeri.
Hachiken mellett persze sok más szereplőt, osztálytársakat, tanárokat is megismerünk, akik lassanként, közösen válnak egy csapattá, barátokká.
A történet és a bemutatott helyzetek mindvégig teljesen életszerűek. Szépen végigkövethetjük az iskolai programokat, feladatokat, és eközben Hachiken lassú változását magába forduló magányos sráctól addig, hogy hamarosan barátokat szerez és igazán élvezni kezdi az állatokkal járó feladatokat.
A nagyfokú realitás miatt a sorozat amellett, hogy szórakoztató, igen tanulságos is lehet azok számára, akik nem találkoztak még testközelben az állattartás nehézségeivel.
Az anime alapvetően a hétköznapi vonalat követi, tehát különösebb összefüggő történet helyett inkább az iskolai események, tantárgyak, gyakorlati feladatok kerülnek középpontba. Mégis nagyban különbözik a többi slice-of-life animétől abban, hogy itt minden perc mozgalmas teendőkkel van tele. És persze helyet kapott sok vicces és könnyed pillanat is.
A sorozat nem rejtegetett tanulsággal is rendelkezik, mely minden résszel egyre nyilvánvalóbbá válik: szeressük és tiszteljük az állatokat, becsüljük meg a befektetett munkát, és az ételt, ami az asztalra kerül.
Bár ez a tanulság egyszerűnek és klisésnek tűnhet, mégis az egyik legnagyobb alapigazság, melyet talán csak az érezhet át, aki a főszereplőhöz hasonlóan azt testközelből megtapasztalja.
Míg az első évad inkább az iskolai feladatokra és munkákra helyezi a hangsúlyt, addig a második évadra szereplőink immár barátokká kovácsolódnak, és itt az anime sokkal inkább a szereplők kapcsolatára, barátságára, közös élményeire fókuszál.
A Gin no Saji egyedi és intelligens sorozat, mely egy elsőre talán unalmasnak tűnő témát szórakoztató és tanulságos formában dolgoz fel.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2014.03.11.
5940 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Gin no Saji © Arakawa Hiromu • A-1 Pictures

Hozzászólások:
Jó kis anime érdemes megnézni :)
#3 | 2014.07.10. | írta: boldi
A történet engem kissé az Ushi ni negai wo - Love and Farm c. doramára emlékeztet, amely szintén egy farmon játszódik, bár az ottani diákok már egyetemisták. Érdekes animének tűnik, szerintem belenézek, mert mostanában sajnos nem nagyon találtam olyat, ami megfogna. Mindenhol csak a mecha, meg a fantasy, de ez teljesen más.
#2 | 2014.07.10. | írta: Andro
Nekem nagyon tetszett ez az anime. Különösen az az oldala, melyben Hachiken szembe kerül az általa megszeretett állatok sorsával. Nem idealizálja a vidéki életet és a gazdálkodást, mégis meg tudja mutatni a szép oldalát is. A második része most is fut.
Akinek megtetszik, az a Moyashimon-ban és a Nourinben, utóbbi most fut, ugyancsak egy ilyen iskolába nyerhet betekintést, csak épp sokkal könnyedebb verzióban. Bolondosságuk ellenére, azokban is bőven elrejtettek tanulságokat a gazdálkodásról.
#1 | 2014.03.11. | írta: Eaven
Hozzászólás írásához jelentkezz be.