×

Regisztráció

AoiAnime Közösségi Blog

Juuousei 11,5

2006.06.29. | írta: mufurc | téma: Juuousei | 1878 olvasás
Helló. :)
Wtf! >_O
Hazug dög vagyok, de te imádsz, igaz?

Nyehe. :3
*sóhaj* :(
Hál'istennek!

>___>
Awwwww. *hug*
Így sem rossz, na. :D

Nos, a lényegretörő képsorok után... xDDD (Jól van na, engedtessék meg nekem egy utolsó fangirl-pillanat!) Ma sugározták volna Japánban a Juuousei 12. részét, ha lett volna. De mivel nem volt, most inkább egy "rövidke" értékelést írok a cuccról, és "pár szót" arról, hogy mi maradt ki az animéből, és ez miért fontos.

Szóval, úgy általában... pár helyen már írtam, de úgy általában az a véleményem, hogy ez egy nagyon jó kis anime volt. Semmi világmegváltó vagy bármi (leszámítva talán a gyönyörű látványvilágot), de minden benne volt, ami egy jó és élvezetes animéhez kell: érdekes karakterek (akik jól néznek ki, valljuk be, ez sem utolsó szempont xD), érdekes sztori, gyönyörű zene és egy igazán elsőrangú seiyuu-gárda, benne két újonccal, akiknek megvoltak a gyengébb pillanataik, de azokat leszámítva meglepően jól állták a helyüket. A grafikára, animációra és a zenére azt hiszem, már eleget nyáladzottam, nem érdemes megismételni :D ezenkívül, mint a Bones animéknek általában, ennek is volt valamije, ami nagyon sok animéből hiányzik: lelke. Ezt az animét szerették a készítői, és ez érződik is rajta.

Más kérdés, hogy sajna valaki fejes a stúdióban úgy gondolta, jó ötlet egy 5 kötetes, nagyon jól kidolgozott, rengeteg háttérinfóval rendelkező (sőt, sok értelemben a háttérinfótól függő) történetet 11 epizódba adaptálni... nos, nem volt jó ötlet. Tény, hogy a sztorit, jobban mondva egy lecsupaszított vázát, sikerült belegyömöszölni a 11 epizódba, de ez azzal járt, hogy gyakorlatilag semmi másra nem volt idő - a karakterek és kapcsolataik részletesebb kiépítésére (ennek leginkább Third és Thor kapcsolata itta meg a levét), de leginkább a háttérinformációkra, ami azzal járt, hogy a vége mindenről szólt, csak arról nem, amiről a sztorinak tulajdonképpen szólnia kellett volna, minden benne volt, csak éppen a lényeg nem. Ennek ellenére is azt mondom, hogy egy nagyon jó animéről van szó, csak éppen, mint oly sok más anime esetében is, az utolsó epizód nem éppen sikeres lezárás.

Azoknak, akiket érdekel, íme pár lényegesebb információ, amelyek fényében érthető lesz pár dolog a történettel és a szereplőkkel kapcsolatban.

Hogy Thor miért "született", az emberiség miért haldoklik, és hogy jön a képbe Chimaera... erről csak pár mondat erejéig esett szó az animében, pedig nyilvánvalóan elég fontos. :D Az emberiség azért haldoklik a Balkan-rendszerben, mert minden terraforming ellenére az ottani körülmények egyszerűen nem embernek valók. Vagy túl kegyetlen és rideg a környezet, vagy pedig túl mesterséges és steril - egyik sem "természetes", és az emberiség biológiailag nem képes hozzájuk alkalmazkodni. Ezért indult el a Midgard-projekt, amit az animében is elmagyaráztak: létrehozni egy olyan emberi fajt, ami képes minden körülmények között túlélni, így a Balkan-rendszerben is megél majd. A projekthez tenyésztelepként a Chimaerát és az Io-II laboratóriumot használták, ahol gyakorlatilag "kitenyésztették" Thort. Csakhogy mindeközben, Odinék tudta nélkül, a Chimaerán a kegyetlen körülményeknek és az odaérkezők biológiai hátterének (a legtöbb ottani a rendszer külső régióiból jött, így a szervezetük alapból erősebb volt) köszönhetően kialakult egy teljesen új emberi faj, aminek már nem a Föld, hanem a Chimaera az anyabolygója, és képes megélni ebben a környezetben mindenféle speckó DNS nélkül, míg a földi emberek kihalnak. Thor erre döbben rá a végén - hogy tulajdonképpen nem ő az emberiség reménye, hanem maga a chimaerai faj, leginkább a nők, akik képesek életképes utódokat szülni és így fenntartani a fajt. Ezért nevezi el azt a talált kislányt Tizunek - "remény", ugye.

Ami az iker dolgot illeti, az leginkább szimbolikus dolog. Ugye kiderül, hogy Thor nem volt vér szerinti testvére Rainak, és a különleges biológiai hátterének köszönhetően volt sokkal életrevalóbb, mint Rai. Földi emberek és chimaerai emberek, hasonlóak, de mégis mások - a mangában Odin utolsó szavai ezek: "Ne felejtsétek el a másik fajt, akik itt éltek... a testvéreiteket." Third/Sigurd és Thor hasonlósága szintén erre utal. Third ugye eredetileg úgy nézett ki, mint Thor - az animéből nem derül ki, de a Balkan-rendszerben úgy tartják, az ezüstszőke haj + világos szemek a legtisztább földi vér bizonyítéka. Sigurd tehát "fajtiszta" földi ember, emellett gyenge, határozatlan (kivéve, hogy bármit megtesz az álmáért), álmodozó. Hogy képes legyen megélni a vad Chimaerán, egy kitalált karakter álcáját ölti fel: egy saját magával tökéletesen ellenkező, sötét bőrű/hajú, magabiztos, életerős fickóét, aki képes mindenre, amire Sigurd nem... olyat, amilyenné a 100% chimaerai Thor is válik a végén. (Persze ebbe nyilván belejátszott az is, hogy Thornak Third volt a példaképe. :D)

Third úgy általában meg... sz'al, ugye tudjuk, és Thor is megtudja, hogy "Third" mint olyan nem létezett, csak a Sigurd által létrehozott álca volt, aki mögé Sigurd gyakorlatilag elbújt. Az animében persze ez időhiány miatt máshogyan lett, de eredetileg Third és Sigurd két különböző személyiség, és a mű-személyiség végül a valódi fölé kerekedik. Karimot "Third" ölte meg, mert Sigurd képtelen volt megtenni - Third ezt a legvégén árulja el Thornak, hogy ha gyűlölni akar valakit, őt gyűlölje, ne Sigurdot. "Gyűlölj... és ne felejts el." Ebben (és Thor reakciójában) azért elég sok minden van, ami az anime idevágó jelenetéből sajnos nem igazán jött át.

Lehetne még sorolni a mindenféle plusz infókat, de lényeg ami lényeg - nagyon élveztem ezt az animét, még az utolsó részével együtt is, és remélem, nem én voltam az egyetlen. De azt is remélem, hogy előbb-utóbb sikerül lefordítani a mangát, hogy mindenki elolvashassa, és megtudja, miről is szólt az egész. :D

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.