×

Regisztráció

Anime hírek

Nők a mangákban

2018.09.19. | írta: iskariotes | 66 olvasás | 0 hozzászólás
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport szervezésében elődás lesz a nők szerepe a mangák világában.
A szervezők közleménye:

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport két előadásból álló alkalomra invitálja az érdeklődőket szeptember 21-én. Míg Oroszlány Balázs előadása a nyugati és japán képregények összehasonlításán túl, a kifejezetten tinédzser lányoknak készül sódzso mangák „nőképével” foglalkozik, addig Ram Devineni az első indiai szuperhősnőről, az indiai képregény társadalmi szerepvállalásáról és nemzetközi szinten hatalmas elismerést aratott projektje, a Priya's Shakti (Prijá ereje) születéséről mesél.

Program:

17.00–17.05
Válóczi Róbert, az ISTEN|NŐ kiállítás kurátora bevezetője
"A Hopp Múzeum ISTEN|NŐ című kiállításának célja, hogy a hindú Istennő különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be. Kiállított tárgyaink között a klasszikus művészet plasztikus alkotásai mellett helyenként kortárs képregények reprodukciói ejtik gondolkodóba a látogatót. Miért szerepeltetjük őket egymás mellett? Egyrészt, mert tematikailag egy csoportba tartoznak. Másrészt, mert egyik is, másik is egy-egy kiemelt női alakon, illetve az ővele megesett történeten keresztül örökít meg vagy éppen interpretál társadalmi normákat. De olyan is van, hogy a művészek, és ebben az esetben már kizárólag a képregény készítőire gondolunk, súlyos társadalmi problémákra igyekeznek felhívni a figyelmünket, vagy irányt mutatva/reményt fakasztva: áldozatokból hősöket teremtenek."

17.05–17.50
Oroszlány Balázs (képregényíró, fordító): Versailles-től a masszázsszalonig
magyar nyelvű előadás

„A háború utáni japán képregény női alkotói átformálták a képregény műfaját, ám az általuk létrehozott hősnők ennél is többet tettek: generációk számára definiálták a japán női énképet. Mi a jellegzetessége a japán leány- és női képregényeknek, és hogyan hatott a stílus a képregény nyugati vonalára?” Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ szeptember 21-én.

17.50–18.50
Ram Devineni (filmproducer): Priya’s Shakti: India’s First Female Comic Book Superhero
angol nyelvű előadás // the lecture will be held only in English language

“Can comic book superheroes bring about change in the world? Learn about India’s first female superhero who is a rape survivor, and how she is fighting against sexual violence while riding a flying tiger. The revolutionary character was named by UN Women as a ’gender equality champion,’ and the was one of the first comic books to augmented reality to bring the pages to life.”

A Priya's Shakti (https://www.priyashakti.com/) képregény konkrétan a bántalmazott indiai nőkkel, a szexuális zaklatás áldozataival foglalkozik. A Priya's Shakti (https://www.priyashakti.com/) egy olyan projekt, ami ezekre a társadalmi problémákra akarja felhívni a figyelmet és ehhez a képregényt mint médiumot találták a legalkalmasabbnak.

Mi? Szuperhősnő vagy áldozat?
Mikor? 2018. szeptember 21., 17:00–19:00
Hol? Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Sophianum (1088 Budapest, Mikszáth tér 1.) II. em. 205-ös terem
Mennyi? A program ingyenes és nem regisztrációhoz kötött.

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

Anime lista 2018/2019 téli szezon

A 2018/2019 téli szezonban kezdődő új anime TV sorozatok, megjelenő filmek, OVA-k valamint ONA-k és speciálok. ...

További hírek

Gonno újra Budapesten!

A house és techno nyugisabb vonalát képviselő Gonno újra fellép hazánkban. ...

Japán gazdasági élete

A József Attila Szabadegyetem japán előadást szervez. ...

Szentből játékbaba? Daruma, a japán keljfeljancsi

A Kőrösi Csoma Társaság előadása a japán szerencsehozó talizmánról. ...

Paprika a Pólus moziban

A Pólus Mozi Anime Filmklub következő vetítésén Satoshi Kon, rendező 2006-ban készült, megdöbbentően eredeti és számos hollywoodi produkciót - köztük Chrishopther Nolan Eredet című filmjét is - inspiráló misztikus sci-fi-thrillere, a PAPRIKA lesz. ...