×

Regisztráció

Anime hírek

Haiku előadás

2018.09.24. | írta: iskariotes | 201 olvasás | 0 hozzászólás
Haikuelméleti előadás lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban, japán előadókkal.
Idén ősszel ismét reflektorfénybe kerül a haiku: a tavalyi évhez hasonlóan két japán irodalmár beszél e világszerte népszerű műfaj különböző aspektusairól. Hori Takeaki – a Nemzetközi Pen Club alelnöke, író és gazdaságantropológiai szakember – már visszatérő vendégnek számít Budapesten, hiszen idén harmadszor látogat hozzánk a japán irodalmat népszerűsíteni. „Haiku és az élővilág” c. előadásának középpontjában a haiku hagyományában kötelező attribútummá vált évszakszavak (kigo), köztük is az élővilág apró lényei állnak; valamint említést tesz arról, hogyan itatja át a verseket a természet dicsérete.

Előadásunk másik felében a hazájában méltán népszerű, s nemzetközileg is egyre ismertebb japán író, költő, Ikezava Nacuki tart prezentációt „Miért ilyen rövid a haiku?” címmel. A japán versírás történetét az ókortól nyomon követve, példákon keresztül mutatja be a folyamatot, melynek eredményeként létrejött e csupán 17 szótag rövidségű versforma.


Ikezava Nacuki : Miért ilyen rövid a haiku?

A haiku rövid. Felmerül tehát a kérdés, ugyan mit is mondhatna számunkra egy ismeretlen csupán 17 szótagban?

Ikezava a japán versírás történetét végigkísérve, példákon át követi nyomon, hogyan alakult ki e nyúlfarknyi hossz. Japán első fennmaradt verseskötetében, a Manjósúban hosszú versek is szerepeltek; az ezek végéhez csapott tanka önállósodásából lett a 31 szótagos vaka. Népszerű játéknak számított, hogy a vaka első és második felét ketten, külön írják. Így jött létre a renga, melynek első része önállósodott, s ebből született meg a haiku.

Ikezava Nacuki Ikezava Nacuki író, költő

1945-ben Hokkaidón született, de kisiskolás korától kezdve Tokióban nevelkedett. Felnőttként sokat utazott, 3 évet élt Görögországban, később tíz évet Okinaván, ötöt Franciaországban töltött, míg végül visszatért Hokkaidóra, s most Szapporóban él.

1987-ben Still Lives c. regénye elnyerte az Akutagava-díjat, s később olyan művek születtek tollából, mint a Macias Guili no sikkajku, a Hana ó hakobu imóto, és a Sizukana daicsi. Legújabb regénye, a Kitora Box jelenleg még csak japánul olvasható.


Hori Takeaki: Haiku és az élővilág

Napjainkra világszerte ismert műfajjá vált a haiku, melynek egyik jellemzője, hogy szinte mindig találhatunk bennük az évszakra utaló szavakat. Hori a béka, szitakötő, kabóca példáin keresztül mutatja be az évszakszók (kigo) hordozta sokszínűséget, illetve hogy e szavak az országhatárokat és korosztályokat átívelve teszik lehetővé a haikuban rejlő természet univerzális olvasását. Boncolgatja továbbá a haiku, mint környezetre reflektáló irodalom jövőbeli lehetőségeit is.

Hori Takeaki a Japán Pen Club ügyvezető igazgatója, író, gazdaságantropológus.

1940-ben született Kanagava prefektúrában, majd a Keió Egyetemen szerzett doktori diplomát. 1997-től az egykori cseh miniszterelnök, Václav Havel által alapított Forum 2000 alapítvány igazgatója, 2002-től a Nemzetközi Pen Club első japán igazgatója. 2016. szeptembertől alelnök. Főbb művei: Hanmen kjósi Amerika, Tóó no kaitai csúó no szaiszei, Szekai maguro maszacu!, Minami-taiheijó no hibi.


Mi? A természetet élteti, a történelmet éli – haikuelméleti előadás
Mikor? 2018. október 3. 18:00
Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum, Díszterem (1053 Budapest, Károlyi u. 16.)

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

Anime lista 2018/2019 téli szezon

A 2018/2019 téli szezonban kezdődő új anime TV sorozatok, megjelenő filmek, OVA-k valamint ONA-k és speciálok. ...

További hírek

Japán Társalgási Klub

Pécsen indult el japán nyelvi klub. ...

Japán Teaszertartás

Klasszikus teaszertartás lesz Kecskeméten. ...

Korra legendája képregény megjelenés

Az utobbi évek legnépszereűbb animációs sorozatának képregény folytatása végre hazánkba is megérkezett. ...

Téli MondoCon

A hazai animés legnagyobb nyári eseménye ismét megredezésre kerül. ...