×

Regisztráció

Anime hírek

Haiku előadás

2018.09.24. | írta: iskariotes | 241 olvasás | 0 hozzászólás
Haikuelméleti előadás lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban, japán előadókkal.
Idén ősszel ismét reflektorfénybe kerül a haiku: a tavalyi évhez hasonlóan két japán irodalmár beszél e világszerte népszerű műfaj különböző aspektusairól. Hori Takeaki – a Nemzetközi Pen Club alelnöke, író és gazdaságantropológiai szakember – már visszatérő vendégnek számít Budapesten, hiszen idén harmadszor látogat hozzánk a japán irodalmat népszerűsíteni. „Haiku és az élővilág” c. előadásának középpontjában a haiku hagyományában kötelező attribútummá vált évszakszavak (kigo), köztük is az élővilág apró lényei állnak; valamint említést tesz arról, hogyan itatja át a verseket a természet dicsérete.

Előadásunk másik felében a hazájában méltán népszerű, s nemzetközileg is egyre ismertebb japán író, költő, Ikezava Nacuki tart prezentációt „Miért ilyen rövid a haiku?” címmel. A japán versírás történetét az ókortól nyomon követve, példákon keresztül mutatja be a folyamatot, melynek eredményeként létrejött e csupán 17 szótag rövidségű versforma.


Ikezava Nacuki : Miért ilyen rövid a haiku?

A haiku rövid. Felmerül tehát a kérdés, ugyan mit is mondhatna számunkra egy ismeretlen csupán 17 szótagban?

Ikezava a japán versírás történetét végigkísérve, példákon át követi nyomon, hogyan alakult ki e nyúlfarknyi hossz. Japán első fennmaradt verseskötetében, a Manjósúban hosszú versek is szerepeltek; az ezek végéhez csapott tanka önállósodásából lett a 31 szótagos vaka. Népszerű játéknak számított, hogy a vaka első és második felét ketten, külön írják. Így jött létre a renga, melynek első része önállósodott, s ebből született meg a haiku.

Ikezava Nacuki Ikezava Nacuki író, költő

1945-ben Hokkaidón született, de kisiskolás korától kezdve Tokióban nevelkedett. Felnőttként sokat utazott, 3 évet élt Görögországban, később tíz évet Okinaván, ötöt Franciaországban töltött, míg végül visszatért Hokkaidóra, s most Szapporóban él.

1987-ben Still Lives c. regénye elnyerte az Akutagava-díjat, s később olyan művek születtek tollából, mint a Macias Guili no sikkajku, a Hana ó hakobu imóto, és a Sizukana daicsi. Legújabb regénye, a Kitora Box jelenleg még csak japánul olvasható.


Hori Takeaki: Haiku és az élővilág

Napjainkra világszerte ismert műfajjá vált a haiku, melynek egyik jellemzője, hogy szinte mindig találhatunk bennük az évszakra utaló szavakat. Hori a béka, szitakötő, kabóca példáin keresztül mutatja be az évszakszók (kigo) hordozta sokszínűséget, illetve hogy e szavak az országhatárokat és korosztályokat átívelve teszik lehetővé a haikuban rejlő természet univerzális olvasását. Boncolgatja továbbá a haiku, mint környezetre reflektáló irodalom jövőbeli lehetőségeit is.

Hori Takeaki a Japán Pen Club ügyvezető igazgatója, író, gazdaságantropológus.

1940-ben született Kanagava prefektúrában, majd a Keió Egyetemen szerzett doktori diplomát. 1997-től az egykori cseh miniszterelnök, Václav Havel által alapított Forum 2000 alapítvány igazgatója, 2002-től a Nemzetközi Pen Club első japán igazgatója. 2016. szeptembertől alelnök. Főbb művei: Hanmen kjósi Amerika, Tóó no kaitai csúó no szaiszei, Szekai maguro maszacu!, Minami-taiheijó no hibi.


Mi? A természetet élteti, a történelmet éli – haikuelméleti előadás
Mikor? 2018. október 3. 18:00
Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum, Díszterem (1053 Budapest, Károlyi u. 16.)

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

Anime lista 2019 nyár

Lesz Vinland Saga, de a Free és a Prince of Tennis is visszatér! ...

További hírek

Japán Fesztivál 2019

Immár 33. alkalommal kerül mehrendezésre az esemény. ...

Ataru Taiko koncert Sárváron

A magyar-japán dobegyüttes két koncertet is add Sárváron. ...

Ni no Kuni karaktervideók

A nyári szezon egyik várt movie-hoz most az egyes szereplőkre fókuszáló videókat adtak ki. ...

Nemzetközi Manga Rajzpályázat

Nemzetközi Manga Rajzpályázatot hirdetnek Japánon kívül élő mangaalkotók számára. ...