×

Regisztráció

Anime hírek

Reiva az új japán éra neve

2019.04.03. | írta: iskariotes | 253 olvasás | 0 hozzászólás
Mint az közismert Japánban hamarosan új császár lép a trónra és ezért új korszak megjelölő nevet kellett választani.
A japán kormány bejelentette hétfőn az új császár, a május elsején trónra lépő Naruhito (1960. február 23.) uralkodása korszakának nevét: a 248. korszak, szakértők és parlamenti vezetők véleményének meghallgatása után, a Reiva (令和 – reiwa) nevet kapta.

Az uralkodói éra neve - japánul gengo (元号- gengō) - mindig nagy közérdeklődésre tart számot az országban, mert az élet nagyon sok területén használják.

A gengo általában lefedi egy császár uralkodásának teljes idejét. Ezúttal, miután Akihito (1933. december 23. - )bejelentette, hogy április 30-án lemond, így a hatalomváltás nem lesz váratlan. A kormány az előzetes tájékoztatásával minimálisra akarta csökkenteni a naptárváltás okozta fennakadást.

A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a korszaknévről mindig a hivatalban lévő kormány dönt, és az általában két kínai karakterből - japánul kandzsi - áll.

A névnek pozitív, a japán nép ideáljaihoz közel álló jelentésűnek, ezenkívül könnyen írhatónak és olvashatónak, de a nyelvben nem gyakran használtnak kell lennie. Továbbá korábbi korszakneveket nem szabad használni.

A Reiva korszaknév nem kínai eredetű, mint a korábbiak, hanem japán klasszikus, és két tagjának jelentése: "jó", illetve "harmónia". Az április 30-án lezáruló korszak, a Heiszei (平成時代, Heiszei dzsidai) jelentése "békét teremtő".
(MTI)

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

Anime lista 2019 nyár

Lesz Vinland Saga, de a Free és a Prince of Tennis is visszatér! ...

További hírek

Ismerd meg Japánt!

Debrecenben nyílik mini kiállítás Japánról. ...

Japán Fesztivál 2019

Immár 33. alkalommal kerül mehrendezésre az esemény. ...

Ataru Taiko koncert Sárváron

A magyar-japán dobegyüttes két koncertet is add Sárváron. ...

Ni no Kuni karaktervideók

A nyári szezon egyik várt movie-hoz most az egyes szereplőkre fókuszáló videókat adtak ki. ...