×

Regisztráció

Anime hírek

Hagabis tájfun pusztítása

2019.10.15. | írta: iskariotes | 447 olvasás | 0 hozzászólás
Hatvan éve a legnagyobb tájfun pusztitott Japánban.
Tizenketten eltűntek, 19 meghaltak valamint 140-en megsérültek illetve hatmillió embernek kellett elhagynia lakhelyét, csak Kawasaki városából 910 ezer embert kellett evakuálni. Ez lett a számlája a Honshu középső részén tomboló Hagabis tájfun átvonulásának. Ami először a Tokiótól 1000 km-re található Ogaszavara- szigetekre csapott le.

A tájfun középpontja óránkénti 50 km-es sebességgel száguldott és 180 km/h -s széllökéseket generált.

Hakone városában több mint ezer milliméter, míg Izuban 700 milliméter csapadék esett összességében 7000 mm eső esett a hétvége során. A heves esőzések megtették a hatásukat. A patakok, folyok kiléptek medrükből és áradásaikkal mindent vittek ami az útjukba került, legyen szó autóról vagy komplett házakról. 21 gátat szakítottak át a tomboló folyamok. 15 prefektúrából összesen 56 földcsuszamlást jelentettek a helyi hatóságok. Háztartások százezrei maradtak áram nélkül.

A helyzetet tovább rontotta, hogy alig egy hónapja tombolt a térségben a Fakszáj tájfun ami 30 ezer házat rongált meg. Annak ellenére, hogy 1981-óta a japán házakat fölrengés valamint tájfun biztos és hónyomás ellenállóként kell megépíteni.

Tokió-Jokohama térségben leállt minden rangú kötőt pályás közlekedés, így a tokiói metró és a naganoi pályaudvaron elázott 10 db sinkanzen is. Valamint a repterek – köztük a Haneda nemzetközi repülőteret – is bezártak.

A japán kabinet az önvédelmi erők bevetéséről is döntött, így 27 ezer ember tudd bekapcsolódni a mentési munkálatokba. Szumma 110ezer rendőr, tűzoltó, a parti őrség és így hadsereg emberei dolgoznak a károk enyhítésében.

A tájfun miatt a most is zajló rögbi világbajnokság két összecsapását is törölték. Valamint a Formula 1-es japán futamának az időmérő futamát is más időpontban tartották meg.

A helyi hatóságok a mostani esetet az 1958-as Ida tájfunhoz hasonlítják akkor 1200-an haltak meg a természeti csapás által. A sors kegyetlen játéka volt, hogy idehaza pont azokban a napokban mutatták be a Tájfun Nagaszaki felett című francia -japán filmet.

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

Anime lista 2020 tavasz

A tavaszi szezonban jön NGE mozifilm, Kingdom sorozat vagy éppen Hakyuu OVA. ...

További hírek

AniMagazin 55. szám

Karantén ide vagy oda elkészült az új szám! ...

Új InuYasha széria

Sokak kedvenc sorozata visszatér. ...

Anime történelemi esemény

A legrégebben futó több mint 2.500 résszel rendelkező sorozat szünetel. ...

Mo Dao Zu Shi magyarul

A népszerű animét ihlető regény végre magyarul is megjelenik. ...