×

Regisztráció

Anime hírek

Trónra lépett Naruhito új japán császár

2019.10.22. | írta: iskariotes | 459 olvasás | 0 hozzászólás
Japán lemondása után új uralkodója lett Japánnak.
Naruhito (皇太子徳仁親王)fellépett a hatalmas – 6,5 méter magas, 8 tonnás –, pavilonszerű krizantém trónra, a Takamikurára, és onnan mondta el a trónfoglaló beszédét.
„Trónra léptem az alkotmánnyal és a császári házra vonatkozó törvénnyel összhangban. (…) Esküszöm, hogy az alkotmány szerint fogok cselekedni, és teljesíteni fogom kötelességemet az állam és a japán nép egységét jelképezve (…) Őszintén remélem, hogy népünk bölcsessége és kitartó erőfeszítései révén országunk tovább fog fejlődni, és hozzájárul a barátság és a béke megteremtéséhez a nemzetközi közösségben, és az emberiség boldogulásához és jólétéhez.” – mondta Naruhito a császári palotában tartott ceremónián, amelyen 190 országból és nemzetközi szervezetből mintegy kétezer rangos vendég, külföldi uralkodó és közjogi méltóság vett részt, köztük Áder János köztársasági elnök.

Az új császár az ezeréves hagyományt követve a 19. században készült sötét-narancssárga öltözéket és fejdíszt viselt, amelyet csak a császárok vehetnek fel különleges alkalmakor. A ceremónia idején egy valamivel kisebb trónon ült mellette Maszako császárné (雅子).

Az Európában megszokott koronázásoktól eltérően a császári ceremónián nem a korona, hanem a császári család Napistenségtől Amateraszu Ómikami (天照大神/天照大御神/天照皇大神) örökölt tárgyai: egy kard (Kuszanagi), egy tükör (Jata no Kagami) és egy ékkő (Jaszakani no Magatama) játszik majd fontos szerepet. A koronázáson csak a kard és a nyaklánc lesz jelen, a tükröt nem hozzák ki a szentélyéből.
A ceremónia lényege, hogy a császár saját uralkodásának kezdetét kommunikálja a sintó istenségek világába, átveszi a kardot és a nyakláncot, a tükörhöz pedig követek érkeznek, akik ott szintén bejelentik az új császár trónra lépését.
Kedden szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Tokióban, 26 ezer rendőr érkezett a fővárosba szerte az országból, hogy biztosítsák a szertartás zavartalanságát. A trónra lépés alkalmából Japánban nemzeti ünnepet tartottak, a kormány ebből az alkalomból mintegy 550 elítéltnek megkegyelmezett, javarészt olyanoknak, akik közlekedési balesetek elkövetése miatt kerültek börtönbe. A szakadó eső ellenére hatalmas ünneplő tömeg gyűlt össze a császári palota felé vezető utakon, ahol elhaladt a Naruhitót és tőle külön Maszako császárnét szállító konvoj. Eredetileg azt tervezték, hogy a császári pár délután részt vesz a fővárosban tartandó parádén, de a tíz nappal ezelőtti, nyolcvan halálos áldozatot követelő Hagibis tájfun okozta pusztítás miatt ezt november 10-re halasztották.

Majd négy nappal később A daidzsószai keretében egy titkos rituálé is lezajlik a császári palota keleti kertjében, amelynek részleteire még a mai napig nem derült fény. A szertartáson, amely a japán nép ősi vallásában, a sintóban gyökerezik, a császár rizst, friss szakét és külön erre az alkalomra elkészített speciális ételeket ajánl föl a napistennőnek, akitől a legenda szerint az egész császári ág származik.
A ceremónia részeként az este folyamán a császár egyedül lép be a kertben egy külön erre az alkalomra megnyitott épület belső szentélyébe. Hogy itt pontosan mi zajlik,
arról az elemzők és a sintó vallási szakértők is csak találgatni tudnak.
Miközben a császár visszavonul a szentélybe, a kertben több mint ezer vendég várakozik majd. Mivel a szentélyben egy ágy is található, egyesek úgy vélik, hogy a császár ezen foglal helyet és lép kapcsolatba őseivel és a sintó istenségekkel, hogy spirituális kapcsolatfelvételt folytasson.
Régebbi feltételezések szerint a császár ezen a titkos rituálén alakult át istenséggé, habár Hirohito császár a második világháború után lemondott isteni eredetéről. Egy további teória, hogy a császár a napistennővel lép hitvesi kapcsolatba a szertartás folyamán.
A teóriákra válaszul a japán császári kormányhivatal csak annyit közölt még az előző császár, Akihito beiktatásának idején, hogy az ágy a napistennő számára szolgál pihenő helyül, és a császár meg sem érintheti azt.

Naruhito apja, a 85 éves Akihito japán császár három évtized uralkodás után április 30-án távozott a trónról, amire kétszáz éve nem volt példa a japán uralkodói családban. Akihito távozásával lezárult a nevéhez kötődő heiszei (békét teremtő) uralkodói korszak. Ötvenkilenc éves fia másnap jelentette be a krizantémtrón átvételét, kedden foglalta el a trónt, és uralkodásával kezdetét vette a reiva (gyönyörű harmónia) korszaka. A keddi ceremónián nem vett részt sem Akihito, sem felesége, Micsiko volt császárné.

Naruhito 1960. február 23-án született Tokióban, 1982-ben diplomázott a tokiói Gakusuin magánegyetemen történelemből, egy évvel később pedig felvételt nyert az oxfordi Merton College-ba, ahol további három évig tanult. Naruhito 1993-ban világszerte az újságok címlapjára került, miután a császári palota bejelentette eljegyzését Ovada Maszako diplomatával. Esküvőjüket ugyanezen év júniusában tartották. A párnak 2001-ben született meg lánya, Aiko hercegnő. Naruhito, ellentétben sok japán apával, aktív szerepet töltött be Aiko felnevelésében. Naruhito egyetlen lánya azonban nem léphet apja örökébe, mivel nő nem foglalhatja el a trónt. A trónörökös Naruhito öccse, Akisino herceg, illetve utána az ő fia, a most 13 éves Hiszahito lehet.

Bartók András az NKI Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomáciai tanszék tanársegédjével készült riport

Képes összefoglaló

Forrás: MTI

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

Anime lista 2020 tavasz

A tavaszi szezonban jön NGE mozifilm, Kingdom sorozat vagy éppen Hakyuu OVA. ...

További hírek

AniMagazin 55. szám

Karantén ide vagy oda elkészült az új szám! ...

Új InuYasha széria

Sokak kedvenc sorozata visszatér. ...

Anime történelemi esemény

A legrégebben futó több mint 2.500 résszel rendelkező sorozat szünetel. ...

Mo Dao Zu Shi magyarul

A népszerű animét ihlető regény végre magyarul is megjelenik. ...