×

Regisztráció

Anime hírek

Elbúcsúztatták Abe Sindzót

2022.07.13. | írta: iskariotes | 743 olvasás | 1 hozzászólás
A pénteken meggyilkolt volt miniszterelnököt kedden temették el.
Múlt hét pénteken (2022.07.08) az ősi császári városban Abe Sindzót (67) egy kampány rendezvényen hátulról egy dupla-csöves házilag készített fegyverrel Jamagami Tecuja (41) lelőtte. Abe életéért négy órán át küzdöttek a narai egyetemi kórház szakemberei és adtak neki 100 adag vért, meghalt. Halálát a szívét ért lövés okozta aminek következtében a politikus gyakorlatilag elvérzett.

A támadott gyakorlatilag azonnal elfogták aki szinte azonnal beismerte a tettét. Jamagami-ról később kiderült, hogy az Önvédelmi Erők Tengerészeténél szolgált 3 éven át, még a 2000-es évek első felében. Leszerelése óta alkalmi munkákból tartotta fent magát. Tettére azt a választ adta, hogy szerinte Abe tagja a koreai eredetű a Mun szektaként is ismert Egyesítő Egyházának. E vallási csoport pedig kiforgatta az édesanyját a vagyonából, így romlásba taszította a családot. Abe Sindzó sosem volt tagja ennek a szervezetnek. Fegyverét otthon gyártotta, a Youtube és más bárki által hozzáférhető forrásokból és anyagokból rakta össze fegyverét, otthonában pokolgéphez szükséges alapanyagokat is találtak. A japán hatóságok, bár még csak a vizsgálat elején tartanak már most megállapították, hogy a volt miniszterelnök védelmét nem a megfelelő szinten látták el.

Abe Sindzó politikusi családba született bele, felmenői miniszterelnök, külügyminiszter is található. Ő maga 1993-óta volt tagja a törvényhozásnak. Első ízben 2006-ban került a miniszterelnöki székbe, mint Japán legfiatalabban hivatalba lépő államfője. Egy évvel később lemondott hivataláról betegsége miatt. 2012-ben került vissza a kabinet élére és lett a japán történelem leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke.
Kormányzása alatt próbálta felpörgetni a gazdaságot a szerényen csak Abenomics névre keresztelt programmal. Eredménye ezen a téren felemások lettek.
Alkotmányreformmal is próbálkozott, de a híres/hirhet 9. cikkely (mely értelmében Japán lemond a háborúról való jogáról) nem tudta keresztül vinni. Így a haderő reformja sem tudott teljesen kibontakozni, de látványosan erősödtek az Önvédelmi Erők képességei.
Több pozitív lépést is tett a népesség fogyás megállítására/csökkentésére. Ahogyan a munkaerő reformok révén próbálta a japán nőket visszacsábítani a munkavilágába.
Külpolitikában szokás szerint követte a hagyományokat és szoros kapcsolatokat tartott fent az USA-val. Valamint erősen építette a Japán-India kapcsolatokat is. Bár szerette volna, nem tudott békeszerződést aláírni Oroszországgal, így a II. Világ Háború még mindig tart a két fél közt.
Az egyik legnagyobb érdeme, hogy Tokió újra elnyerte az Olimpia rendezés jogát amit mind végig kitüntetett figyelemmel kísért. Rio-i szereplése ezen a téren már legendásnak minősül.

A nyilt utca erőszaktól elszokott japán közvéleményt sokkolta a támadás. Kis túlzással péntek délután megállt a szigetország és mindenki a tévét nézte, hogy folyamatosan kísérni tudják az ügy fejleményeit. Kishida Fumio miniszterelnök, akik több évig volt Abe külügyminisztere szemlátomást megrendülten jelentette be párttárának a halálát.

A világ is megrendült az eseményen. Brazíliában és Indiában is nemzeti gyásznapot tartottak az elhunyt politikusra emlékezve. Obama valamint Trump és Biden amerikai elnökök is a gyászukról biztosították Japánt. Az európai vezetők is sorban köszöntek el e nemes férfiútól, köztük vezető magyar politikusok is. Abe Sindzó érdemeit míg Kína, de még Putyin orosz elnök is méltatta.

A búcsúszertartást a tokiói Zodzsodzsi buddhista szentélyben tartották, ahol szűk körben csak, az elhunyt családja és barátai vettek részt. Majd a holttestet a Kirigaja krematóriumba szállították, ahol elhamvasztották. Abe Sindzó posztumusz megkapta a Krizantém rendet, a szigetország legmagasabb kitüntetését.

Hozzászólások:
Borzalmas, hogy ilyesmi megtörténhet egy olyan országban, mint Japán. Nem kedvelem a politikusokat, de Abe Shinzo egy kivételes ember volt. Rengeteg pozitív dolgot tett Japánért és a japán emberekért.
R.I.P. :(
#1 | 2022.07.13. | írta: GentleRain
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

További hírek

AniMagazin 68.

Megjelent az online fanzine legfrissebb száma mely velőtrázón jó lett. ...

Usagi Yojimbo 23.

A hős ronin magányos vándorlását bemutató sorozat tovább folytatódik. ...

Nyári MondoCon

Új helyszínen vár mindenkit a rendezvény ...

Elhunyt a Yu-Gi-Oh! megalkotója

Takahashi Kazuki 60 évesen halt meg. ...

2022 nyári anime szezon

Elindult a nyári anime szezon. Visszatérőkkel és új kedvencekkel. Külön kínai blokkal. ...