×

Regisztráció

Anime hírek

Elbúcsúztatták Abe Sindzót

2022.07.13. | írta: iskariotes | 1173 olvasás | 1 hozzászólás
A pénteken meggyilkolt volt miniszterelnököt kedden temették el.
Múlt hét pénteken (2022.07.08) az ősi császári városban Abe Sindzót (67) egy kampány rendezvényen hátulról egy dupla-csöves házilag készített fegyverrel Jamagami Tecuja (41) lelőtte. Abe életéért négy órán át küzdöttek a narai egyetemi kórház szakemberei és adtak neki 100 adag vért, meghalt. Halálát a szívét ért lövés okozta aminek következtében a politikus gyakorlatilag elvérzett.

A támadott gyakorlatilag azonnal elfogták aki szinte azonnal beismerte a tettét. Jamagami-ról később kiderült, hogy az Önvédelmi Erők Tengerészeténél szolgált 3 éven át, még a 2000-es évek első felében. Leszerelése óta alkalmi munkákból tartotta fent magát. Tettére azt a választ adta, hogy szerinte Abe tagja a koreai eredetű a Mun szektaként is ismert Egyesítő Egyházának. E vallási csoport pedig kiforgatta az édesanyját a vagyonából, így romlásba taszította a családot. Abe Sindzó sosem volt tagja ennek a szervezetnek. Fegyverét otthon gyártotta, a Youtube és más bárki által hozzáférhető forrásokból és anyagokból rakta össze fegyverét, otthonában pokolgéphez szükséges alapanyagokat is találtak. A japán hatóságok, bár még csak a vizsgálat elején tartanak már most megállapították, hogy a volt miniszterelnök védelmét nem a megfelelő szinten látták el.

Abe Sindzó politikusi családba született bele, felmenői miniszterelnök, külügyminiszter is található. Ő maga 1993-óta volt tagja a törvényhozásnak. Első ízben 2006-ban került a miniszterelnöki székbe, mint Japán legfiatalabban hivatalba lépő államfője. Egy évvel később lemondott hivataláról betegsége miatt. 2012-ben került vissza a kabinet élére és lett a japán történelem leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke.
Kormányzása alatt próbálta felpörgetni a gazdaságot a szerényen csak Abenomics névre keresztelt programmal. Eredménye ezen a téren felemások lettek.
Alkotmányreformmal is próbálkozott, de a híres/hirhet 9. cikkely (mely értelmében Japán lemond a háborúról való jogáról) nem tudta keresztül vinni. Így a haderő reformja sem tudott teljesen kibontakozni, de látványosan erősödtek az Önvédelmi Erők képességei.
Több pozitív lépést is tett a népesség fogyás megállítására/csökkentésére. Ahogyan a munkaerő reformok révén próbálta a japán nőket visszacsábítani a munkavilágába.
Külpolitikában szokás szerint követte a hagyományokat és szoros kapcsolatokat tartott fent az USA-val. Valamint erősen építette a Japán-India kapcsolatokat is. Bár szerette volna, nem tudott békeszerződést aláírni Oroszországgal, így a II. Világ Háború még mindig tart a két fél közt.
Az egyik legnagyobb érdeme, hogy Tokió újra elnyerte az Olimpia rendezés jogát amit mind végig kitüntetett figyelemmel kísért. Rio-i szereplése ezen a téren már legendásnak minősül.

A nyilt utca erőszaktól elszokott japán közvéleményt sokkolta a támadás. Kis túlzással péntek délután megállt a szigetország és mindenki a tévét nézte, hogy folyamatosan kísérni tudják az ügy fejleményeit. Kishida Fumio miniszterelnök, akik több évig volt Abe külügyminisztere szemlátomást megrendülten jelentette be párttárának a halálát.

A világ is megrendült az eseményen. Brazíliában és Indiában is nemzeti gyásznapot tartottak az elhunyt politikusra emlékezve. Obama valamint Trump és Biden amerikai elnökök is a gyászukról biztosították Japánt. Az európai vezetők is sorban köszöntek el e nemes férfiútól, köztük vezető magyar politikusok is. Abe Sindzó érdemeit míg Kína, de még Putyin orosz elnök is méltatta.

A búcsúszertartást a tokiói Zodzsodzsi buddhista szentélyben tartották, ahol szűk körben csak, az elhunyt családja és barátai vettek részt. Majd a holttestet a Kirigaja krematóriumba szállították, ahol elhamvasztották. Abe Sindzó posztumusz megkapta a Krizantém rendet, a szigetország legmagasabb kitüntetését.

Hozzászólások:
Borzalmas, hogy ilyesmi megtörténhet egy olyan országban, mint Japán. Nem kedvelem a politikusokat, de Abe Shinzo egy kivételes ember volt. Rengeteg pozitív dolgot tett Japánért és a japán emberekért.
R.I.P. :(
#1 | 2022.07.13. | írta: GentleRain
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

További hírek

Meghalt Óe Kenzaburó Nobel díjas író

A világhírű író 88 évesen hunyt el. ...

Assassin's Creed manga magyarul

A népszerű játék univerzumhoz készített manga most magyarul is olvasható lesz. ...

Macumoto Leidzsi elment

Jamato, Galaxy 999 és Captain Herlock megalkotója 85 évesen hunyt el. ...

Az első AMV készítője elhunyt

Jim Kaposztas 1982-ben írt történelmet. ...

Téli Fantasy Expo

Újra lesz téli Fantasy Expo! ...