×

Regisztráció

Anime hírek

Szuvanai Akiko hangversenye - 2017. március 9.

2017.02.25. | írta: iskariotes | 234 olvasás | 0 hozzászólás
Szuvanai Akiko hegedűművésszel, a nemzetközi Csajkovszkij-verseny eddigi legfiatalabb győztesével ad koncertet a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) március 9-én a pécsi Kodály Központban, másnap pedig a fővárosi Művészetek Palotájában.
Ahogyan már tavaly szeptemberben beharangozták a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) vezetői, végre hazánkba látogat az egyik legismertebb japán hegedű művész: Szuvanai Akiko.

A nemzetközi Csajkovszkij-verseny eddigi legfiatalabb győztese Akiko Suwanai rendkívül mély és érzelmekkel átitatott játékát hallhatja március 9-én a Kodály Központ-, majd március 10-én a Müpa közönsége a Pannon Filharmonikusok koncertjén. Az estet George Enescu I. román rapszódiája és a finnek nemzeti zeneszerzőjének népszerű szerzeménye, Jean Sibelius II. szimfóniája keretezi. A karmesteri pódiumon Olari Elts észt dirigens lép a közönség elé.

Hegedűbe zárt történelem elevenedik meg a Kodály Központ széksoraiban helyet foglalók számára. Akiko Suwanai az angol származású William Walton Jascha Heifetznek ajánlott hegedűversenyét azon a 1714-ből származó Stradivari „Dolphin” hangszeren adja elő, mely egykor Heifetz tulajdonában volt. E momentum teszi igazán különlegessé a Pannon Filharmonikusok műsorválasztását. Ritkán átélhető koncertélmény ígérkezik egy olyan egybeesésnek köszönhetően, amikor egy muzsikus épp azon hangszeren ad elő egy versenyművet, amely egykoron annak a hegedűművésznek a tulajdonában volt, aki számára dedikálta a zeneszerző az alkotását. Művészként is rendkívül motiváló egy ilyen történelmi hangszert megszólaltatni a koncerteken, amint az a szólista beszámolójából is kiderül:

„Ezen a hangszeren játszani természetesen igen nagy élmény, és sokszor elgondolkodtat, hogy vajon milyen kapcsolatban állt ő ezzel a hegedűvel. Ez az élmény sok szempontból rendkívüli módon inspiráló, részben kapcsolatot jelent a darabbal is.”

A tekintélyes nemzetközi karriernek örvendő művész számos rangos díj tulajdonosa, beleértve az Olaszországban tartott Nemzetközi Paganini-verseny elő helyezését. Akiko Suwanai a Times kritikusa szerint tiszteletet parancsoló jelenség a koncerttermek színpadán, akinek játéka egyszerre magasztos és fenséges, miközben feszes és erőteljes. A hegedűművész tehetsége – bár nem zenész családban nőtt fel – már egészen fiatalon, 8 éves korában felkeltette a zenevilág érdeklődését.

„Az első Magyarországhoz kapcsolódó emlékem idején 8 éves voltam. Végh Sándor látogatást tett Tokióban, neki játszottam, ami rendkívüli élményt jelentett számomra. Azonnal meghívott Európába tanulni, de ez akkor nem valósult meg, mert mindössze 8 éves voltam, egy zenei múlttal nem rendelkező családból.”

A magyar vonatkozású zenei momentumok sora sok évvel később még bővült, hiszen Akiko Suwanai játszott Eötvös Péter Seven című hegedűversenyének világpremierjén a Lucerne Fesztiválon 2006-ban.

A márciusi koncert karmestere, Olari Elts szintén a zenei világ elitjének tagja, aki elsősorban különleges interpretációs stílusáról híres, melyben az intelligencia, a tisztaság és az érthetőség minden esetben tetten érhető.

Műsor
Enescu: I. román rapszódia
William Walton: Hegedűverseny
Jean Sibelius: II. (D-dúr) szimfónia, op. 43

Zenekar
Pannon Filharmonikusok
Vezényel
Olari Elts

Március 9.-i előadás:
Jegyárak: 5990 valamint 4990 és 3990 forintért kaphatóak.
Hol: Pécs, Breuer Marcell sétány 4.

Március 10.-i előadás
Jegyárak: 5990 valamint 4990 és 3990 forintért kaphatóak.
Helyszín: Budapest Komor Marcell u. 1.

Forrás:
http://www.pfz.hu/rendezvenyeink/koncert/rapszodia-es-akiko/2017-03-10/972
http://www.pfz.hu/hu/archivum/hirek/hegedube-zart-tortenelem/922

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

Anime lista 2017/2018 tél

A 2017/2018 téli szezonban kezdődő új anime TV sorozatok, megjelenő filmek és OVA-k. ...

További hírek

Alita első live action trailer

A legendás mangát Robert Rodriguez álmodta meg a filmvászonra és most érkezett meg az első kedvcsináló hozzá. ...

I. Impro Cosplay Verseny

Az Infinity Esport Bár első alkalommal rendezi meg Impro Cosplay versenyét, amit ha minden jól alakul szeretnének hagyománnyá fejleszteni. ...

AnimePiac 8. - Új helyszínen!

A Magyar Anime Társaság immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a rajongok kirakodóvásárját. ...

Hungarocomix 2017. december 9.

Az esztendő utolsó képregényes rendezvénye Budapesten! ...