×

Regisztráció

Anime hírek

Japán gyűjtemények nyomában

2018.09.05. | írta: iskariotes | 240 olvasás | 0 hozzászólás
Nem mindennapi történetek Delmár Emilről, Faragó Ödönről, Giergl Kálmánról, Hopp Ferencről, Kertész K. Róbertről, Lindh Marcelláról, Szemere Attiláról és Xántus Jánosról a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum előadásán.
Az Ybl Budai Kreatív Ház (egykori Várkert Kioszk) így ír beharangozójában:

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és az Ybl Budai Kreatív Ház közös ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy a nagyközönséget megismertesse a 19. század második felében élt utazók életével. Közös jellemzőjük a műgyűjtés iránti szenvedély. Miért éppen Kelet felé indultak? Milyen járművel utaztak? Meddig tartott egy-egy útjuk? Hol szálltak meg? Mi alapján gyűjtöttek? Hol vásárolták gyűjteményük darabjait? Többek között ezekre a kérdésekre kaphat választ az érdeklődő közönség.

A sorozat negyedik rendezvényének előadója Kiss Sándor, aki kereskedelmi diplomataként 11 évet szolgált Japánban. A magyar-japán kapcsolatok ápolásáért és kutatásáért Akihito császár 2014-ben a Felkelő Nap Rendjével tüntette ki.

Kiss Sándor elöljáróban elmondta: a kiegyezés utáni Magyarországon ázsiai, s ezen belül japán ritkaságot gyűjteni izgalmakat rejtő kihívás volt. Az expedíciók kollekciói mellett magángyűjtőink tematikus gyűjteményei is mesterdarabokat őriztek. Közülük jó néhányan Japánban is jártak, de akadtak olyanok is, akik európai és amerikai utazásaik során hozták létre és gyarapították gyűjteményüket. „Előadásomban szó lesz Delmár Emil, Faragó Ödön, Giergl Kálmán, Hopp Ferenc, Kertész K. Róbert, Lindh Marcella, Szemere Attila és Xántus János gyűjteményéről, valamint elmesélem a hozzájuk kötődő nem mindennapi történeteiket is.”


Mi? MADE IN ASIA – Magyar gyűjtők ázsiai kincsei („Japán gyűjteményeink nyomában”)
Mikor? 2018. szeptember 19. szerda 17.30 óra
Hol? Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.
Mennyi? A program regisztrációhoz kötött és ingyenes. Jelentkezésüket a következő e-mail címre várjuk: azsia@budaikreativhaz.hu

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.

Kiemelt hírek

Anime lista 2019 nyár

Lesz Vinland Saga, de a Free és a Prince of Tennis is visszatér! ...

További hírek

Otaku Beach Day

Rajongói strandozás a Balatonon. ...

Made in Japan 1.9

Bécsújhelyen tartanak animés-mangás találkozót. ...

Ataru Taiko koncert Berekfürdő

A magyar-japán dobegyüttes Berekfürdőn add koncertet. ...

Animepiac kérdőív

A MAT szeretné fejleszteni a Conpot-ot ezért a fanok véleményét is kékérik. ...