Milyen rossz filmet láttál mostanában?

Filmek, sorozatok, animék a TV-ben, moziban.
Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2038
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen rossz filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2019.07.27. 18:39

Ha már úgy is befutott Sentry kolléga, és a bemutatkozásában jelezte, hogy számára sem éppen közömbös a one-of-a-kind rendezőzseni, Ingmar Bergman, így bátorkodtam elővenni egy eddig még nem látott filmet tőle, végül pedig a Csendre esett a választásom, legvégül pedig ebben a threadben kötöttem ki.

Noss, Bergman sem tévedhetetlen. Ezt már bebizonyította a Kígyótojással, amit még a hardcore rajongói sem csípnek túlzottan. Bebizonyította a Personával, amit meg lehet csak én nem csípek tőle (kétszer is végigszenvedtem, de eskü én ezt a filmet nem értem, max a felszínét), illetve a Fanny és Alexander is egész szépen megosztotta a híveit (jelen sorok írója kétszer is nekiveselkedett már, de egyszer sem jutott tovább az első óránál).

A Csenddel nagyjából az a baj, hogy ezt a nő-nő, sister-sister felállást láttuk már tőle elégszer. Persze ez "kronológiában" valamivel korábbi, de hozzám csak most jutott el. Mondjuk ettől még nem véletlen, hogy a korabeli kritikák anno kemény önismétléssel és kényszeres meg nem újulással vádolták, amit valahol egyébként megértek. Végig azon kattogott a Csend alatt az agyam, hogy párhuzamosan a nála sokkal emlékezetesebb és nívósabb Suttogások és sikolyok mennyivel többet ad, mert az nem akar mindenáron vontatott lenni, nem akar mindenáron csak képekkel és rettentő minimál dialógokkal éni, nem kelt olyasmi érzést, mintha látnál magad előtt egy cédulát, rajta "Fuck you, I'm Ingmar Bergman 'n I can do everything" (gondolatban mindenki fordítsa ezt át svédre) felirattal. Nem estem hátra Ingrid Thulintól sem, pedig a Suttogásokban igen, a Nap végében meg pláne.

Talán nem is véletlen, hogy bármennyi toplistát is nyitottam fel Bergmantól, ezt a filmet csak nagyon kevés jegyezte. Számomra ez most egy 4/10-es verdikthez volt csak elegendő.

Btw, hátha mások is bekapcsolódnak: Top 5 Bergman film? (Persze ezt nyilván ne ebbe a threadbe! :D)

Avatar
Sentry
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2018.05.01. 20:59
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Milyen rossz filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Sentry » 2019.08.03. 07:41

Junchi írta:
2019.07.27. 18:39
Csend
Sajnos egyet kell értenem. Először azt hittem, hogy a memóriámmal van a baj, mert egyszerűen semmire nem emlékeztem ebből a filmből, noha láttam már korábban, de most egy hajnali újranézés után rájöttem, hogy szimplán csak nem fogott meg igazán. Olyan szinten nem emelkedik ki az életműből, hogy nagyon semmi okom nem volt megjegyezni, pedig a vonatos nyitójelenetet még suliban is megnézették velem anno. Konkrétan számomra talán a filmográfia legkevésbé sikerült darabja a borzalmasan hosszú Fanny és Alexander mellett, bár én összességében egy 6 pontot így is megadnék rá. Sőt, Ester és Anna filmvégi, ágy mellett folytatott vitája szerintem kifejezetten kiemelkedő jelenet, emellett pedig Nykvist operatőri munkáját tudnám említeni, ami engem mindig lenyűgöz, szerintem most is gyönyörűek a képei. Viszont nem mondanak sokat, pedig a szótlanság miatt olykor szükség lenne rá. Szerencsére a film nem túl hosszú, így talán annyira nem fulladt unalomba, de korántsem kötött le annyira, mint Bergman egyes jobban sikerült alkotásai, amikben hasonló témákat dolgoz fel. A színészi játék a korábban említett jelenetet kivéve szintén nem ragadott magával. Talán nem figyeltem eléggé, de végig confused voltam, hogy most a két testvér tényleg utálja egymást, vagy csak képtelenek a kommunikációra a másikkal, illetve hogy Ester konkrétan Annára féltékeny az életmódja miatt, vagy a férfiakra, akik elszakítják tőle őt. Az öreg bácsi, aki szolgálja őket, viszont kifejezetten kedvelhető karakter volt.
Sentry#3464

Válasz küldése