Könyvajánló

Írások, regények, kedvenc könyvek, könyvajánlók
Avatar
ak
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 654
Csatlakozott: 2006.02.16. 08:26
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: ak » 2007.01.11. 03:26

Sören Kierkegaard: Sickness Unto Death Valaki találkozott esetleg ezzel? akár hol kérdezősködtem, senki nem tud semmit sem mondani. (Beszerzés és/vagy vélemény érdekelne.) Idézeteket találtam belőle és huh, asszem lenne min filózgatnom benne, nagyon szeretem az ilyesmit, de "sajnos" igen ritkák :(
Let's begin, de gozaimasu!

Avatar
Elhaym
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 926
Csatlakozott: 2005.02.11. 16:16
Nem:

Hozzászólás Szerző: Elhaym » 2008.04.01. 14:33

SZOMORÚ ÉJSZAKA
Az Azték Birodalom alkonya
A Szomorú éjszaka nagyszerű és változatos képet fest a XVI. század eleji Mexikóról, elvezetve az olvasót az Újvilág viszályaiba a rabszolgának adott titokzatos azték hercegnő, Malintzin, és magával ragadó, ám könyörtelen gazdája és szeretője, a konkvisztádor, Hernán Cortés történetén keresztül. Az események nyomon követik az Azték Birodalom alkonyát 1519 áprilisától egészen az 1520. június 30-i la noche tristéig, a szomorú éjszakáig. A kalandregényben megismerhetünk történelmi és kitalált személyeket, és szemtanúi lehetünk a hagyományok és az újító személyiségek látványos összecsapásának.

BOUDICA:
A törzsi Britannia kiváló harcosának élettörténete
Breacának, Boudicának, akit a Győzelemhozó névvel tisztelnek törzsének tagjai, a sors és ősei szellemei úgy hagyták meg, hogy vagy elvész, vagy felszabadítja népét a rómaiak igája alól. A szabadságért vívott harc ugyanakkor összekapcsolódik gyermekei és rokonai sorsával, az isteni rendelés vagy nekik, vagy törzsének, az icenusoknak ígér jövőt. A harcos királylánynak választania kell. A különleges képességű gyermekek sorsa a történet során meghatározó lesz, ki elvész, kit megaláznak, ki felnőtté érik a véres és misztikus események közepette. A megtorlás szörnyű veszteségekhez és nagy, már nem várt visszatérésekhez vezet. Mindenki megfizeti az ősök isteneinek a tartozást, de a harc még nem veszett el... E mesterien megírt regény olyan történetet tár elénk, mely rabul ejti a szívet, töprengésre készteti az olvasót, és szinte semmivel össze nem hasonlíthatóan tárja elénk a történelem eme vérzivataros időszakát.

Putney, Mary Jo:
Bűvölet

Várható megjelenés: 2008. április 22.


A kora gyermekkorában árvaságra jutott Nikolai Gregorio tolvajlásból él Málta szigetén. Egy napon két rejtélyes idegent vet útjába a sors. A két jólelkű bölcs férfi, mindketten mágusok lévén, felismerik a fiúban szunnyadó mágikus képességeket, és pártfogásukba veszik a neveletlen és tanulatlan vadócot. A szerencse azonban forgandó: új hazája, Skócia felé tartva kalózok támadják meg a hajójukat, és a fiút magukkal hurcolják rabszolgának. Nikolai úgy érzi, elárulták, ezért kegyetlen bosszút esküszik fogadott apja és annak egész családja ellen.
A fiút húsz éven keresztül a bosszúvágy élteti, ez segíti a rabszolgaság túlélésében is. Szabadulása után megismerkedik egy ifjú hölggyel, Jeannel ellensége lányával, akit a gyűlölettől elvakultan habozás nélkül elrabol.
A csinos Jeannek, aki a mágikus képességekkel rendelkező Őrzők közé tartozó Macrae családnak a legifjabb sarja, nem csupán Nikolai mélyről táplálkozó gyűlöletével kell megküzdenie, hanem számos veszéllyel is, amely hosszú útjuk során leselkedik rájuk.
A sok megpróbáltatás azonban egységgé kovácsolja Jeant és Nikolait, egybefonva mágikus erejüket, így egy kis idő múlva már nem biztosak abban, hogy az ellenségükkel néznek-e farkasszemet

Mindenkinek ajánlom őket.
Kép
Olvasom: http://moly.hu/tagok/elhaym
Blogom szavazás augusztus 31.-ig.

Avatar
Link
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 424
Csatlakozott: 2006.05.29. 09:29
Tartózkodási hely: somewhere in time

Re: Könyvajánló

Hozzászólás Szerző: Link » 2009.06.12. 22:52

Christopher Moore - Mocskos meló... nagyon ajánlom... poénos, akciódús és tele van krokodilfejú mókusokkal xD
Kép
Fáj a fogad? Könnyen elbánok vele! :dirr:

Avatar
Elhaym
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 926
Csatlakozott: 2005.02.11. 16:16
Nem:

Re: Könyvajánló

Hozzászólás Szerző: Elhaym » 2009.10.05. 17:12

Kresley Cole: Vámpíréhség

KRESLEY COLE világhírű sorozata megérkezett. A számos országban bestseller regényeket fergeteges akciók, ördögien szenvedélyes szex és lenyűgöző szereplőgárda jellemzi. A Vámpírok alkonyat után sorozat az olvasókat egy varázslatos és démoni világba vezeti, ahonnan nincs visszaút.

Nyáron egy új sorozat ( Halhatatlanok alkonyat után) első kötetét jelentette meg az Ulpius. Sorozat jelenleg 6 kötetből és egy novellából áll.

A vámpír horda 150 évnyi pokoli kínzása után, Lachlain, a Lykae (vérfarkas) klán királya kiszabadul fogvatartói kezéből. Bizonytalan, tele gyűlölettel mégis megtalálja társát egy finom és törékeny vámpírban, aki után már 1200 éve vágyódik. Emmaline Troy a félénk, mindentől óvott félig vámpír félig valkyrie fiatal életében először (még csak 70 éves) utazik Párizsba, nagynénjei féltő védelme elől, hogy információt gyűjtsön szüleiről. A dühödt Lykae elrabolja és egyik pillanatban gyengéden viselkedik vele, ám amikor ráébred, hogy vámpír, őrjöngeni kezd…
Lachlain, a klán félelmetes fejedelme több ezer éve keresi azt a nőt, aki a legenda szerint lecsillapítja forrongó dühét. Lachlain maga a tökéletes férfi: gyönyörű, okos, szenvedélyes, de elátkozott, aki minden teliholdkor vérfarkassá változik. Egy nap Párizsban rátalál egy diáklányra, aki szülei halálának ügyében nyomoz, és bár ösztönei azt súgják, hogy Emma az igazi, mégis minden porcikája tiltakozik ellene. A titokzatos lány ugyanis vámpír, a vérfarkasok ősi ellensége. Lachlain mégsem bírja legyőzni a vér szavát, elrabolja a lányt, és ősi birtokára viszi. Útjuk során nemcsak Emma szerelmét kell kivívnia, hanem az őket üldöző vámpírokat is le kell győznie, akik maguknak követelik a lányt mint fajtájának utolsó képviselőjét…

Cole egy komplett világot alkotott ami vad és szenvedélyes, tele különleges karakterekkel : valkűrökkel, vámpírokkal, vérfarkasokkal, lidércekkel, zombikkal stb. Mindenkinek megvan a saját háttértörténete, ellensége. Könyv nagyon szórakoztató, szereplők is kedvelhetőek. Érzelmek, ellentétek remekül vannak ábrázolva. Könyv végig olvastatja magát, élvezetes, jóval több mint egy szimpla romantikus sztori. Szereplők személyisége remekül kivan találva. Vannak baddas szereplők pl Regin, aki elég sok szlenget használ, káromkodik. Lachlain vonzó, férfias. Emma bájos és félénk. stb. Emma és Lachlain viszonya is érdekesen van tálalva. Könyv végig izgalmas.

De sajnos hiába van benne sok pozitívum nem egy Ward. Wardnál sokkal szerethetőbbek a szereplők, emberibbek. Hátterük, lelkiviláguk kidolgozottabb. Ott illik a karakterekhez a káromkodás is. Jellemfejlődés is aprólékosabban van kidolgozva. Wardnál jobbak a poénok, drámaibb. Sokszálú történet miatt izgalmasabb. Érzelmek bemutatása is sokkal jobb. Cole karakterei nem hagytak bennem annyira mély nyomot. Pl Lachlain csak a vége felé vált szimpatikussá, eleinte nagyon kiábrándító volt a sok káromkodása. Pl az első szeretkezés közben is azt mondta, hogy most megba..za Emmát.

Könyv ennek ellenére nem okoz csalódást, érdemes elolvasni. Bár Wardhoz gyengébb, de a sok vámpíros és fantasy történet között mégis kiemelkedő. Eladási listát most épp Ward 6. kötete vezeti.

9 pont

------------------

Lara Adrian : A vámpír ölelése- előzetes


Link

Októberi könyv megjelenések

http://elhaym.wordpress.com/2009/09/21/ ... premierek/

Gena Showalter + két másik könyv (előzetes)

http://elhaym.wordpress.com/2009/10/02/ ... -elozetes/
Kép
Olvasom: http://moly.hu/tagok/elhaym
Blogom szavazás augusztus 31.-ig.

Riddler9
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.10.11. 12:15

Re: Könyvajánló

Hozzászólás Szerző: Riddler9 » 2009.10.14. 19:52


Avatar
Elhaym
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 926
Csatlakozott: 2005.02.11. 16:16
Nem:

Re: Könyvajánló

Hozzászólás Szerző: Elhaym » 2009.12.11. 16:55

Egy könyvre lehet szavazni a sok közül:

http://elhaym.wordpress.com/2009/12/09/ ... menyjatek/

Gena Showalter: Éjsötét vágyak – Az Alvilág Urai 1.

Gena Showalter a paranormális-romantikus irodalom új csillaga. 1976ban született Amerikában. Az alvilág urai egy több részes sorozat első kötete.

Hat férfi él a világtól elvonultan egy budapesti magas hegy tetején álló komor erődben. Halhatatlan harcosok egytől egyig, mind különös képességekkel felruházva, de testükben az erőszak, harag és halál démonai lakoznak. Az istenek rég magukra hagyták, egykori társaik elárulták őket, ám egy nap minden megváltozik, amikor egy gyönyörű fiatal nő Ashlyn segítséget kér tőlük.

Régen egy női harcos Pandora őrizte a szent szelencét, amely az aljas és pusztító démonok lakhelye volt. Férfi harcosoknak ez nem tetszett, ezért egyik éjjel ellopták a szelencét Pandorától , megakarták leckéztetni az isteneket és a gyanútlan világra rászabadították a démonok hordáját. Tervük, hogy bebizonyítsák milyen erősek kudarcba fulladt, mivel a szelence eltűnt a nagy felfordulás közepette. Így a harcosok képtelenek voltak egyetlen gonosz szellemet is visszazárni bele. Hamarosan eluralkodott a pusztítás és rombolás, a világ sötétségbe borult. A főisten végül közbe avatkozott és arra kárhoztatta a harcosokat, hogy a saját testük adjon otthont egy- egy démonnak. Ez méltó büntetés volt. a harcosok szabadon engedték a gonoszt, hogy bosszút álljanak megsebzett büszkeségükért és most magukban hordozzák. Így születtek meg a Lordok , az Alvilág urai.

Sok évvel később a mai korban a harcosok megtudják , hogy a Titánok megbuktatták a görög isteneket és átvették az uralmat. Titánok évszázadok alatt növelték erejüket, néhány hete kiszabadultak a Tartaroszból, lerohanták és leigázták a Görögöket, aztán elfoglalták a trónt. Görögök megtagadták a harcosokat, de a Titánok aktív szerepet akarnak játszani az életükben . Megparancsolják Aeronnak, hogy öljön meg 4 nőt Budán, azt viszont nem árulták el, hogy miért. Vadászok is újra feltűnnek, ők egy halandókból álló szövetség, céljuk a démonok elpusztítása. Női csalikat képeztek ki, hogy elbűvöljék és megzavarják a harcosokat, miközben a vadászok lecsapnak és megölik őket. Így tudták meggyilkolni Badent , Bizalmatlanság őrzőjét. Vajon a hegyen megjelenő Ashlyn is csali? Vagy ártatlan? Ashlyn azt mondja azért jött, hogy a démonok segítségét kérje. Ő ugyanis egy helyen hall minden párbeszédet ami ott elhangzott, ezzel meg nem könnyű együtt élni. Ashlyn és Maddox hamar egymásba szeret, ami háborút szít a harcosok között.

“Budapesti” harcosok:

Maddox – Erőszak (Violence) nevű démon őrzője. Létük összefonódott. Démon Maddoxot gonosz és gyűlölt dolgokra ösztönözte, arra is rávette, hogy megölje Pandorát. Emiatt Zeusz egy második átkot is szórt rá. Minden éjszaka, éjfélkor meg kell halnia pontosan ugyanúgy ahogy Pandorának, egy kardpenge hat pokoli alkalommal szúrja át a gyomrát.

Torin – Betegség (Disease) őrzője. Nem érhet senkihez. 400 éve megérintette a szeretője arcát, ezzel pestisjárványt idézett elő, amely egymás után tizedelte meg a falvak lakosait.

Paris – Promiszkuitás (Promiscuity) őrzője. Nem hálhat kétszer ugyanazzal a nővel, így mindennap elcsábít egy újat. Ha nem talál nőt alantas dolgokra kényszerül.

Aeron – Harag (Wrath) őrzője: Megbünteti a halandókat azokért a vétkeikért amit elkövettek. Mindig tudja ha valaki megérdemli a halált, szégyenletes cselekedeteiket mindig látja elméjében, élvezi a gyilkolást.

Reyes – Fájdalom (Pain) őrzője: Egyetlen órát sem bír ki önkínzás nélkül.

Lucien – Halál (Death) őrzője- vezető; Halottak lelkeit gyűjti össze.

“Görög” harcosok:

Sabin – Kétség (Doubt) Őrzője: Hazudni képtelen, ha megpróbálja akkor elájul. Viszont képes kivetíteni a gondolatait valaki más elméjébe, megtöltve azt bizalmatlansággal , kétséggel és aggodalommal.

Gideon – Hazugság (Lies) őrzője: Képtelen igazat mondani. Mindig az ellenkezőjét kell elhinni annak amit mond.

Strider – Kudarc (Defeat) őrzője: nem bírja elviselni ha nem győz, legyen az háború, kártya stb. Ha nem győz napokig szenved, nem bír felkelni.

Cameo – Nyomorúság (Misery) őrzője: Egyedüli nő. Nem bír mosolyogni, nevetni, örülni semminek. Világ minden szomorúsága látszik a szemében , hallatszik a hangjában.

Amun – Titkok (Secrets) őrzője: Képes megérezni a legmélyebb titkait annak aki a közelébe került. Ismeri a környezetében lévők legundorítóbb dolgait. Ritkán beszél , fél, hogy elképzelhetetlen igazságot kotyog ki.

Kane – Katasztrófa (Disaster) őrzője: Ahol megjelenik ott bármi pokolivá változhat. Pl lezuhan a plafon, lámpa rádől, kocsi kereke kilyukad, összedőlhet épület stb

+ Baden – Bizalmatlanság (Distrust) őrzője – a Vadászok megölték, a démona kiszabadult.

Említik még Galen-t, aki Remény őrzője és Geryon-t, aki a Pokol Őre (Guardian of Hell)+ Pandóra, aki a Szelence (dimOuniak) Őre volt, de a Lordok megölték – pontosabban Maddox, akit eluralt Erőszak.

Az első rész (Darkest Night) Maddox és Ashlyn története, ebben nem sok minden történik, ennek ellenére a hősök között kialakuló szerelem nagyon jól van megírva. Főleg a két főhős lelkivilágába látunk bele. Kevés helyszínen játszódik, és nem sok minden történik azon kívül, hogy megbeszéléseket tartanak a férfiak. A vége felé viszont a történet egyre izgalmasabb lesz. Eleinte én is vontatottnak éreztem a könyvet, lassan haladtam vele, de a végére megszerettem a sorozatot és most nagyon várom a folytatást. Ahogy haladunk előre a történetben egyre több szereplő gondolataiba, érzéseibe pillanthatunk bele, főszereplők kijönnek a papír síkjából. Lesznek kedvenceink (nekem Torin), akiknek a történetét körömrágva várjuk majd. Van pár szereplő akit nehéz elképzelni nővel. Karakterek egyelőre olyan jól nincsenek még kidolgozva mint Wardnál, de Wardot nehéz is lenne felülmúlni.

A második könyv (Darkest Kiss) Lucien és Anya (Anja) története, ez már jóval mozgalmasabb, sok helyszínen játszódik a szépség és a szörnyeteg motívumra épül.
A harcosok vezérét egy csábító kisisten, Anja akarja megszerezni magának, ezért láthatatlanul követi a halál démonától megszállt férfit. Anja a Mindenek Kulcsának őre, akit a főisten parancsára Luciennek kell meggyilkolnia… de vajon a szenvedély legyőzheti-e a kötelességet?
Az Alvilág Urai megtudják, hogy egy ősi templomban őrzik Pandóra szelencéjét. Eszeveszett hajsza kezdődik, hiszen ha a Vadászok bukkannak előbb a szelence nyomára, annak segítségével elpusztíthatják Lucient és társait…

A harmadik könyv (Darkest Pleasure) Reyes és Danika története. Ebben sok minden kifog derülni.

Negyedik könyv (Darkest Whisper) Sabin és Gwen története, ebben is lesz sok ütős fordulat.

Ötödik könyv ( The Darkest Passion) Aeron és Olívia története.

Hatodik könyv ( The Darkest Lie ) Gideon és Scarlet története.

2011ben újabb két kötet várható majd.

Van még egy rövid történet a Darkest Prison. Az írónő sajátos stílusa, hogy időnként pozitív szereplővé tesz valakit aki az addigi könyvekben negatív volt és az ő szemszögéből mutatja be a dolgokat. Ez is ilyen, itt az addig nem legkedvesebb főisten Cronos történetét meséli el.

Spoiler

Az első könyv ugye Maddox-é, a második Lucien, aztán Reyes, majd Sabin, az ötödik pedig a főisten novellája. De közben a többiek élete is alakul. Torin érdekes megoldással tud majd együtt lenni egy lánnyal. Paris megtalálja és rögtön el is veszti a NŐ-t. Később esélye lesz, hogy visszakapja, de választania kell Aeron és a szerelme között. Aeron talál egy kis démont, aki nagyon ragaszkodik hozzá. Anya-nak van egy vámpír barátja William, ő is csatlakozik a csapathoz, nagyon jó fej. Belelátunk a Hazugság érzéseibe, gondolataiba – az is elég megrázó.

Spoiler vége

A harcosoknak különböző ereklyéket kell megtalálniuk mint a mindent látó szem, a kényszer kalitkája, a részletek pálcája és a láthatatlanság köpenye, mert csak ezek vezetik el őket Pandora szelencéjéhez.
Sokszor van az, hogy bizonyos részletek amit eddig nem értettünk egyszer csak a helyükre kattannak, és ez teszi izgalmassá ezt a sorozatot.

A könyvek Ward történeteihez hasonlítanak. Egyre több szereplőre, azok érzéseire fókuszál. Míg az első könyvben nagyjából két szereplőn van csak hangsúly, a folytatásokban egyre több szereplő érzéseibe látunk bele, más szereplőkkel is történnek fontos dolgok, nem csak a főhősökkel, így mindenki izgulhat, hogy a saját kedvencére mikor kerül sor. Ráadásul nem halad a történet egyenes vonalban a boldog végkifejlet felé, hanem folyamatosan lehet izgulni, mert rossz dolgok éppúgy történnek a szereplőkkel, mint jók.

Eleinte démonok, emberek és istenek szerepelnek csak, de később már angyalok, hárpiák, szirének, vámpírok, boszorkányok stb is feltűnnek majd.

Érdemes készíteni a helyet a polcon ennek a sorozatnak.

Első kötetre 9 pontot adok.

2. kötettől az infók Szinnától származnak.
Kép
Olvasom: http://moly.hu/tagok/elhaym
Blogom szavazás augusztus 31.-ig.

Avatar
Andro
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2003.07.27. 13:14
Nem:
Tartózkodási hely: sajnos még mindig nem Tokióban :(
Kapcsolat:

Re: Könyvajánló

Hozzászólás Szerző: Andro » 2010.10.06. 08:45

Lugosi Viktória - Ajvé

Na ez az a könyv, amit kereken egy nap alatt olvastam ki, mégpedig tegnap. Le se lehetett tenni. A történet Budapesten játszódik az 1960-as években egy zsidó családban. A főszereplő egy 7-10 év közötti kislány - de nem gyerekregény -, aki anyjával, nagymamájával és anyja vőlegényével (aki nem zsidó, hanem keresztény) él együtt. Az ő szemén keresztül láthatjuk egy akkori hétköznapi zsidó család életét, az iskolát, az akkori Budapestet és felsejlenek a zsidóság üldözésének fájdalmai is.

A legérdekesebbek a jellemek, mert azokat nagyon jól leírja a könyv. Nem úgy, hogy Xy pl. ilyen, meg olyan, hanem a párbeszédekből, a kislány elejtett megjegyzéseiből, a környezetből, stb. Én csak ajánlani tudom mindenkinek.
Kép

Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2040
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Könyvajánló

Hozzászólás Szerző: Ayla » 2011.02.21. 21:35

ajánljon nekem valaki olyan kalandregényt ami fantasy és steampunk. :D Gondoltam Wiki előtt inkább itt érdeklődöm, hátha van valakinek tapasztalata. :)
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?

Avatar
anubys
Kamisama
Kamisama
Hozzászólások: 2548
Csatlakozott: 2005.08.16. 14:12
Nem: Férfi

Re: Könyvajánló

Hozzászólás Szerző: anubys » 2011.03.10. 22:11

Battle Royale

Régóta itt állt a polcon, gondoltam, ideje már sort keríteni rá. Lehet ugyan, hogy az alapötlet a Japán oktatási rendszerből jött, onnantól kezdve viszont minden a durva szórakoztatásról szólt. Viszont annak kiváló volt. Én ugyan nem érzem, hogy felérne a Legyek urával, sőt számomra teljesen más jellegű volt.
A legvége pedig úgy lett volna igazán kegyetlen, ha tényleg lelőtte volna a többieket. Sőt ezzel igazából fel is borult az egész logikája. Mivel már korábban is ki tudta volna kapcsolni a nyakörveket, mindössze annyi lett volna a feladata, hogy akkor, mikor valaki a közelében van, elsüt egy fegyvert, akkor kikapcsolja a nyakörvét és az lett volna a benyomás, hogy valaki lelőtte. Onnantól fogva ráadásul lett volna bőven ideje, hogy elmeneküljön a szigetről, mielőtt rájönnek, hogy meglógott...
Jelenleg nézem: Rebuild of EVA movies, Hellsing Ultimate

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Könyvajánló

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2014.08.22. 10:23

Ruth Benedict: Krizantém és kard

(Hogy hogy nem olvastam még eddig, teljes rejtély, pedig évekkel ezelőtt is ajánlgatták már, és meg is volt, de valahogy nem került elő a polcról.)

Kezdem a legfontosabb tanulsággal: mindenkinek el kellene olvasnia, akinek a legkisebb köze is van a japán kultúra bármilyen jellegű termékéhez. Felbecsülhetetlen pluszt ad az értelmezéshez!

Az előzményekről:
Ruth Benedict antropológus és néprajzkutató volt, akit az Egyesült Államok kormánya kért fel arra, hogy tanulmányozza az ellenséges népeket a második világháború során - hiszen ismerni kell az ellenséget ahhoz, hogy le lehessen őket győzni. Ezért kezdett el foglalkozni a japán kultúrával, majd a háború után kiadatta tanulmányait könyv formában, hogy megfelelő irányba terelje a katonai döntéshozókat a Japánnal szembeni bánásmódot illetően. Éppen ezért, mivel nem szakembereknek írta a tanulmányát, hanem laikusoknak, a könyv olvasmányos és könnyen érthető stílusban íródott. Természetesen az amerikaiak számára a japánok viselkedése tökéletes rejtély volt, ezért ilyen mértékű magyarázat nélkül nem is tudom, mihez kezdhettek volna.

Benedict a kulturális relativizmus híve volt, és ezért olyan jól tudta megragadni a kultúra mélygyökereit, az alap mozgatórugóit, hogy műve azóta is örök klasszikusnak számít, és hiába próbálták megismételni teljesítményét, eddig még senkinek sem sikerült! Ez nem saját megállapítás, hanem elhiszem a szakembernek, aki a könyv előszavát írta :D Viszont mire a könyv végére értem, teljesen átéreztem a mű jelentőségét.
Az nyilvánvaló, hogy távoli népnek teljesen más a társadalmi berendezkedése, más a gondolkodásmódja stb. De azt hittem, hogy olvastam róluk eleget, meg éltem közöttük annyit, hogy úgy saccper van képem a dolgokról. Nagy tévedés volt! A könyvet olvasva olyan dolgok estek le, olyan hatalmas lebegő feltételezések zökkentek helyre, hogy hetekig emésztgettem utána az információkat. Oké, hogy más - de hogy ennyire, az megdöbbentő! Olyan is volt, amiről már hallottam, de hogy mi mögötte a tartalom, azt elképzelni sem tudtam volna. Természetesen a megírása óta eltelt majdnem ötven év alatt sok változás ment végbe az ő kultúrájukban is, és sokat lazultak a régi szabályok, de a gyökerek, a gondolatok gócpontjai megmaradtak, azok tudattalanul öröklődnek generációról generációra, tehát ma is érvényesek.

És hogy miért ajánlom mindenkinek?
Vannak ugyanis olyan animés klisék, amiken a nyugati marja magát, erre a könyvből kiderül, hogy odaát társadalmi elvárás. Van olyan shounen-klisé, amire azt hinnéd, hogy elképzelhetetlen lenne a valóságban, mert értelmes ember ilyet nem tesz, erre kiderül, hogy valós történelmi példák vannak rá, nem is egy. És a könyv ehhez megadja az összes magyarázatot és összefüggést. Volt egy adott movie egy adott jelenete, ami annak idején kiakasztott, hogy ez hogy lehet - és a könyvből értettem meg.

Tehát szerintem ezen a fórumon nagyonis ontopic ez a könyv. A japánok a saját gondolkodásmódjuk alapján saját maguknak csinálják a történeteket, és marhára nem hatja meg őket, hogy mi másként vélekedünk például a hűségről vagy a becsületről. Ha tehét szeretné valaki egy kicsit japánfejjel értelmezni a történeteiket, annak nagyon melegen ajánlom!

Ja, és kulturális relativizmus FTW!!!
Kép

Avatar
popovicsp07
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2022.07.10. 22:25
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Maglód

Re: Könyvajánló

Hozzászólás Szerző: popovicsp07 » 2022.07.13. 21:00

Őszintén szólva, alig tudok valamit Észak-Koreáról.
Mindenképpen ajánlanám a következőket:

Kim Ir Szen: A ​koreai nép felszabadító honvédő háborúja - politikai beszédek gyűjteménye, és láthatjuk, hogyan működött az ottani propaganda az ötvenes években.

Hyeonseo Lee, David John: A ​lány hét névvel - ez pedig megmutatja, hogy egy észak-koreai mit is érez, amikor kikerül onnan. Nem tökéletes mű, de nagyon érdekes.

Avatar
GentleRain
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 79
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Könyvajánló

Hozzászólás Szerző: GentleRain » 2022.07.21. 11:50

M. Z. Chapelle: Párizstól keletre

Fülszöveg: A ​múltat nem lehet elég mélyre temetni. Miután Léo édesanyja rejtélyes körülmények között meghal, a fiú tíz év után visszatér Thaiföldre. Nem csupán a háztól akar szabadulni, de saját belső démonjaitól is, amik annak idején egészen Párizsig üldözték. Ám korántsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy tervezte. A fájdalmas emlékek egyszeriben testet öltenek, amikor eltűnik egy kisfiú, Amphawa utcáin pedig ismét megjelenik a rettegés.
A helyi rendőr ráadásul nem más, mint Than, aki már gyerekként is Léo idegeire ment az állandó szabálykövetésével.
Than és Léo között sosem volt felhőtlen a viszony, a viszontlátás azonban a régi sérelmek mellett új, eddig ismeretlen érzéseket is felszínre hoz a fiúban.
Szenvedély, ármány, fájdalom és vágy örvényében találja magát, neki pedig döntenie kell, hogy tovább menekül-e.
Vajon Than képes lesz megtalálni az összefüggést a tíz évvel ezelőtti bűntény és a mostani eset között?
És képes a szerelem begyógyítani a sebeket, amiket egy életen át magunkkal hordozunk?
A ThanLéo Story lenyűgözően izgalmas és romantikus regény a BL rajongóinak.


Már amikor elolvastam a fülszöveget, akkor tudtam, hogy imádni fogom Léo és Than történetét. És így is lett, mivel elég hamar végigértem a könyvön. Fel sem tűnik, hogy nem thai, hanem magyar szerző tollából pattant ki a történet, mert annyira tele van thai jellegzetességekkel, hogy meglepődtem az írónő nemzetiségén.
A történet olvastatja magát, az első betűtől az utolsóig egyszerűen ámulatba ejtett. Egyrészt krimi, hiszen van benne egy nyomozás egy eltűnt kisfiú után, másrészt viszont romantikus történet két fiatal férfi között, akik eleinte olyan se veled-se nélküled kapcsolatban vannak. Imádtam, hogy Than mindig ott van Léo mellett, segíti, támogatja, miközben Léo a múltbeli démonaival küzd folyamatosan. Léo múltbeli traumája nagyon jól volt levezetve, ahogy Than bűntudata is. A főszereplők között izzik a levegő, érezni a kémiát, tényleg valódi emberek, nemcsak két dimenziós figurák jellem nélkül. Egymás ellentétei, de pont ettől működik jól a kettőjük párosa.
A többi karaktert is nagyon megkedveltem, Senit, Ambert, Aroont és még Thong rendőrfőnököt is. Én igazából a csavarra már a felénél rájöttem, nem volt akkora meglepetés, de mégis érdekelt, hogyan és miért is történtek azok, amik történtek.
Szóval, ez egy remek regény, és szívesen olvasnék egy folytatást is hozzá. De anélkül is kerek, egész.

A regényt a Művelt Nép adta ki idén júliusban.
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"

Válasz küldése