Visual Novel típusu játékok

PC vagy konzolos játékok témaköre.
Avatar
ZeroProcess
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 55
Csatlakozott: 2019.03.27. 21:45
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Visual Novel típusu játékok

Hozzászólás Szerző: ZeroProcess » 2021.11.07. 22:40

Muv-Luv Unlimited: The Day After (episode 00-03)

Rögvest kezdeném a sort azzal, hogy a történet az Unlimited idővonalán helyezkedik el és ott veszi föl a fonalat, ahol az abba maradt, csak más szemszögből. Így bár a The Day After (későbbiekben csak TDA) viszonylag lazán kapcsolódik az előzményhez, annak ismerete nélkül nem ajánlatos belevágni, ugyanis rengeteg utalás van az Unlimited-re. Persze az alábbiakban azért próbálom az arra vonatkozó spoiler-eket kerülni, de egy-két dolog megemlítése elkerülhetetlen.

A sztori szerint 2004-ben az emberiség végrehajtja a Babilon hadműveletet, hogy egyszer s mindenkorra véget vessenek az évtizedek óta tartó BETA inváziónak. Ennek következményeként a Föld nagyja lakhatatlanná vált, köszönhetően az akció során ledobott számtalan G-bomba által előidézett gravitációs anomália miatt. Amik többek közt egyes területeken megacunamikat, míg máshol a légkor drasztikus ritkulását idézték elő.

A vn alapjaiban kifejezetten nyomasztó témákkal foglalkozik (köszönhetően a posztapokaliptikus világnak), habár a hangulat sosem lesz nyomasztó, inkább végig reménnyel teli. Rengeteg tragikus eleme van a sztorinak még sincsenek nagy drámai vagy sokkoló pillanatok, mint mondjuk az Alternative-ben. Sőt nagy fordulatok sincsenek, inkább kisebb meglepetésekkel operál. Mindez azonban nem válik a hátrányára, mivel kellőképpen tudja kompenzálni eme hiányosságokat. Például nagyszerűen ért a feszültség keltéshez, mely legfőképp a hatalmi játszmákból eredőek. Bizony itt politikai cselszövésekből nincs hiány és bár lehet valakinek nem tetszik, hogy ez egy domináns eleme lett a történetnek, nekem bejött. Persze már az Alternative-ban is volt politikai szál, de itt sokkal hangsúlyosabb.

A nulladik epizód egy prológus, mely a későbbiektől eltérő karakterekkel és helyszínen játszódik. Viszont az itt történteknek fontos szerepe lesz a továbbiakban, illetve azért lesz olyan karakter, aki később még felbukkan. Lényegében ez egy kis kóstolót ad ebből a pokolból, továbbá választ ad arra a kérdésre, hogy vajon sikerült-e BETA-kat eltakarítani.

Maga a főszereplő Hibiki és osztaga 2. fejezetben (episode 01) debütál és őket követve részletesen megismerkedünk eme világgal és a japánok helyzetével. Meg kell hagyni az Unlimited-del és az Atlernative-vel ellentétben itt jobban megismerjük minden téren a világot, amit itt nem mellesleg sikerült még érdekesebbé tenni evvel a posztapokaliptikus felállással. Ez pedig az egyik ok amiért én személy szerint olvastam, ugyanis kezdetben Hibiki története nem igazán érdekfeszítő. Persze ez változni fog, de az elején nem látszik semmilyen távlati cél, irány, hogy merre is tartunk.
Azonban a legfőbb ok amiért kitartóan haladtam előre, hogy megtudjam mi történt a Unlimited főszereplőjével és barátaival, azaz mi lett Takeru-ékkal. És ezzel a készítők is tudtában voltak, h leginkább emiatt viszi végig valaki a vn-t, ezért folyamatosan adagolják az ehhez kapcsolódó információkat például utalások révén. Ez pedig szinkronban van Hibiki szálával és mikor a kettő teljesen összefonódik, akkor vesz csak igazán lendületet a történet.

Szóval eleinte erősen épít a TDA az Unlimited-ből gyökerező érdeklődésünkre, viszont a végére saját lábaira áll, mely során a kezdeti oké szintű fejezettől eljutunk a nagyon jóig. Az episode 3-ra az összes új szereplő és a régiekből is pár a színpadra lép és már nem csak körvonalazódnak az egyes oldalak és célok hanem izgalmas konfliktusokba torkollanak. Komolyan mondom eme fejezet nagyon meghálálja, hogy idáig kitartottunk. Csakhogy ez nem zárja le a sztorit, mivel csak bizonyos eseményeknek ad keretet.
Valójában én úgy érzem a java még hátra van és Hibiki története egy nagyon jó felvezetés egy már ismert karakter sztorijának. Igaz ez az én konteóm, de van pár utalás arra, hogy így lesz. Egyrészt ez a karakter, akit eleinte csak emlegetnek a műben nemcsak, hogy a 3. epizódra az események aktív résztvevőjévé válik, de a főszereplő Hibiki-vel ellentétben ő minden egyes a későbbi történéseket meghatározó eseménynél jelen van. Illetve egy kulcsfontosságú szerepet tölt be. Másrészt a leendő folytatás címe immár nem Muv-Luv Unlimited: The Day After Episode 4 lesz, hanem Muv-Luv Resonative, mely azt sugallja (meg rémlik is mintha ilyet állítottak volna), hogy ez önállóbb mű lesz és esetleg ennek már más lesz a főszereplője. Aztán vagy így lesz vagy nem.

Érdemes megemlíteni, hogy ez egy kinetic novel, azaz nincsenek sem különböző végkimenetelek sem különböző elágazások a történetben. Személy szerint ezt nem tartom problémának és ha azt nézzük a korábbi Muv-Luv címekben sem volt sok értelme az egyes ending-eknek, lévén azok nem sokban különböztek egymástól.

Na és akkor most essen szó a fontosabb karakterekről kicsit bővebben. A főszereplő Hibiki valójában egy Takeru 2.0, lévén elég sokban hasonlít rá. Ez lehetőséget ad arra, hogy Takeru név nélkül, de említésre kerüljön, azonban szerintem nem tett jót, hogy Hibiki ennyire hasonlít rá. Én jobban örültem volna ha az episode 0-ban szereplő Will marad meg főszereplőnek. Amúgy Hibiki karakter fejlődését jól írták meg, illetve a kiválasztott leányzóval való kapcsolatát is szépen felépítették, ami a Muv-Luv címek jobbik szerelmi szála. Továbbá érdekessé tették azt, hogy milyen szörnyűségek történetek, amikor egykori társaival a nagyrészt lakhatatlanná vált Észak-Amerika egyik partjáról a másikba bandukoltak át. Viszont mindezek ellenére sem bírtam őt úgy igazán megkedvelni és nem tartom egy emlékezetes, erős főszereplőnek. Az ő osztagjában vagyis az idézőjeles háremben voltak számomra jobb karakterek. Yuzuka és Ellen, akik amúgy leginkább “harcoltak” főhősünk szívéért érdekes, kedvelhető és szórakoztató személyiségek voltak. Az osztag utolsó tagja Shizuku, ki nem érdemel különösebb figyelmet, mert szerintem leginkább azért került bele, hogy legyen egy loli is.
Érdemleges és fontos új szereplő még Ikaruga (a japán hadsereg főparancsnoka) és barátja egyben jobb keze Makabe, kik karizmatikus és körmönfont személyek. Továbbá Hibiki-vel ellentétes oldalon állnak a belpolitikai harcban. Kíváncsian várom mi lesz velük.
Pici spoiler, hogy Marimo-chan is szerepel a vn-ben méghozzá elég sokat, lévén ő Hibiki pártfogója és a belső hatalmi harcok egyik kulcsfontosságú embere. Továbbra is egy kedvelhető karakter, kinek jelenlegi helyzete nem egyszerű. A másik visszatérő személy, kit spoiler tag-ek nélkül említhetek az Walken őrnagy, ki szintén egy fontos szereplő. És akinek hátteréről valamivel többet megtudhatunk, mint az Alternative-ben.

A továbbiakban még spoiler-esen pár szót ejtek, mi lett egyik-másik régi karakterrel.
Yuuko-sensei:
SPOILER
Én mielőtt belekezdtem a TDA-ba úgy gondoltam, h az Alternative IV kudarca után talál más támogatókat kik segítik őt elérni a célját. Hát ez nem így lett. Ugyanis nagy úgy tűnik, hogy ő nem élte túl az Alternative V-t. Csak szó van arról, hogy feljegyzéseinek maradéka nagy segítség az emberiség számára. Azonban ezek közül van egy kiemelkedően fontos, a Kouzuki jelentés néven emlegetett, melynek darabjai különböző feleknél vannak és ami részletesen le írja, milyen fizikai folyamatok zajlanak le az Alternative V után. Úgy látszik a benne szereplő jóslatok egytől egyig bekövetkeznek, így aki megszerzi a teljes jelentést lépéselőnyben lesz másokkal szemben.
Takeru és barátai:
SPOILER
A következők kifejezetten spoiler-esek lesznek. Magát Takeru-t Marimo-chan említi meg először az episode 1-ben, míg legelőször az episode 2 legvégén láthatjuk egy rövid jelenetben és csak az utolsó elérhető fejezetben lesz a mű tényleges szereplője. Korábban már említettem név nélkül, hogy ő a jelentős események résztvevője és egy fontos szerepet tölt be. Meg kell hagyni a különböző Takeru variációk közül szerintem ő a legjobb. Egyszerűen rá se lehet ismerni, legalábbis jelleme alapján. Ugyanis az a Takeru ki eme világra kerülése után botladozott a fizikai kiképzésen, ki állandóan szót elemelt, ha valami nem tetszett neki és aki a formai dolgokhoz egyáltalán nem értett nincs többé. Ugyanis a TDA-ban egy komoly, szűk szavú, távolságtartó és a parancsokat némán végrehajtó személyként jelenik meg, kin látszik, hogy nagy veszteségek érték. Viszont, hogy pontosan mi történt vele nem tudjuk meg. Az biztos, hogy hírnevet az Alternative V keretében a Sadogashima-i kaptár támadásakor, kiemelkedő pilótai képességeivel szerzett. Később pedig valahogyan a Royal Guard-hoz került, vagyis az elit TSF pilótákhoz. Mellesleg úgy tűnik jelenleg ő a világ legjobb TSF pilótája és mi láthatjuk nem is egyszer akció közben. Takeru valami kibaszott badass harcközben, egy igazi szörnyeteg a csatatéren. Lazán übereli az Alternative-os alteregóját.
Mivel a Royal Guard tagja így bizony a főszereplő és Marimo-channal ellentétes oldalon áll. Sőt látjuk azt ahogy Marimo-chan ellen fordul, ami az egyik kedvenc jelenetem. Viszont nem biztos, hogy valóban ellenség. Mivel a vn sejteti, hogy ő valójában a sógunnal szimpatizáló, de az ellentétes oldalra beépült személy.
Na és hogy ki a sógun? Az nem más, mint Meiya. Ez így nem hangzik el és mindvégig Yuuhi-nek nevezik, de egyrészt nagyon érdeklődik Takeru iránt, mint számára a legfontosabb személy a világon. Másrészt személyi testőrsége a 3 idióta illetve Tsukuyomi Mana rokona Tsukuyomi Maya (továbbiakban csak Tsukuyomi). Továbbá Marimo és Tsukuyomi között elhangzik egy olyan párbeszéd, h Hibiki-t még egy alapvető és fontos titokba, ami őfelségét érinti, még nem avatják be. Szerintem ez az lehet, h őfelsége valójában nem Yuuhi hanem Meiya.
Sajnos Takeru többi barátja nem élte túl az Alternative V-t.
.
A látvány és az akció hozza a korábbi magas színvonalat. Régi és új aláfestések egyaránt felcsendülnek, viszont utóbbiak nem lettek valami maradandóak. Az op és ed nekem nem igazán tetszett.

A 4 epizódnak összesen 43 óra alatt értem a végére, szal nem egy rövid darab. Az egyes fejezetek átlagosan kb 10 óra hosszúságúak.

Összességében nem egy kiemelkedő mű, mint az Alternative, viszont így is nagyon jó. Igaz ez csak egy felvezetés a majd egyszer megjelenő Muv-Luv Resonative-hoz. A széria fanjainak szerintem kötelező darab, amihez legalább az Unlimited ismerete szükséges.

Végezetül még annyi, hogy érdemes megvárni egy akciót és egyben beszerezni, mert epizódról epizódra egyre jobban olvasatja magát.


Utóirat: hogy ne mindig csak Muv-Luv-ról legyen szó legközelebb már egy másik címről fogok írni.
Kép

Avatar
ZeroProcess
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 55
Csatlakozott: 2019.03.27. 21:45
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Visual Novel típusu játékok

Hozzászólás Szerző: ZeroProcess » 2021.12.25. 20:29

Phenomeno

Már egy jó ideje szemeztem vele, ugyanis a képek amiket láttam belőle megfogtak.

Nos a történet szerint a fiatal Nagi nemrégiben költözött Tokióba, hogy egyetemre járhasson. Sikerült is kifognia egy gyanúsan olcsó albérletet, ami egy régi építésű ház, Tokió egy eldugott részén. A beköltözést követően, Nagi egy idő után különös zajra ébred föl éjszakánként, aminek forrását nem találja. Továbbá minden egyes hét elteltével a lakás egy pontján egy falba karcolt szám jelenik meg, ami mindig kisebb mint az előző heti. Vajon mi okozhatja mindezt és mi történik mikor a visszaszámlálás a végére ér? Nagi ezen kérdésekre kezdi el keresni a választ, mely során békés élete egyre nagyobb rémálommá válik.

E különös eset egyben az azonos című light novel első fejezetének sztorija is. Mivel a vn egyfajta reklámja a hat kötetes ln-nek. Ennek következtében rövid, kb 3 órás műről van szó.
Rövidsége nem válik hátrányára, hiszen szépen kibontja és le is zárja az esetet, mely a végére számomra meglepő irányba ment el. Továbbá felvezeti nemcsak a főszereplőt, hanem az általa megismert két különc lányt is Yoishi-t és Krishna-t. Persze róluk nem sok minden derül ki, de már első pillanattól kellően érdekes egyének ahhoz, hogy emlékezetesek maradjanak. Kiváltképp igaz ez Yoishi-ra.

Ha már szóba hoztam a karaktereket, érdemes megjegyezni, hogy a karakterrajzok Yoshitoshi Abe munkája. Ez pedig sokat dob a címen, még ha összesen csak 3 karakter jelenik meg vizuálisan. Nekem kifejezetten tetszett a fentebb már említett két leányzó rajza. Sajnos szinkron az nincs.

Ingyenes promóciós anyag lévén vizuális téren szerény a vn, nincsenek benne animációk, illetve látszik, hogy a hátterek nagyja valódi kép photoshop-polva. Viszont a CG-k jók és összességében a látvány koherens, mely az aláfestésekkel együtt kifejezetten hangulatossá teszik a művet.

Végezetül még kitérnék arra, hogy számomra az első olyan vn, mely teljes egészében NVL volt. Egy dolog volt ami kicsit zavart, hogy mikor a karakter kifejezést vagy pózt váltott, akkor a frissen megjelenő szöveg eltűnt arra kis időre, mely néha kizökkentett az adott mondat olvasásából. De ezen kívül nem volt problémám ezzel a fajta prezentációval.

Mindent összegezve egy jó atmoszférikus, misztikus horror, melyet ajánlok a műfaj kedvelőinak. Azonban csak az adott természetfeletti esetet dolgozza fel, ugyanis a továbbiakat már az ln-ben kell keresni.

Az ln-t majd egyszer elolvasom és remélem majd befejezik annak fordítását.
Kép

Avatar
ZeroProcess
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 55
Csatlakozott: 2019.03.27. 21:45
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Visual Novel típusu játékok

Hozzászólás Szerző: ZeroProcess » 2021.12.27. 13:21

Adolescent Santa Claus

Már tavaly karácsonykor el akartam olvasni, de akkor elmaradt, s most is egy kicsit megkésve jutott eszembe elővenni a vn-t.

Nem véletlen, hogy az ünnepkor szerettem volna elolvasni, lévén a sztori pont ekkor játszódik, ami szerint főszereplőnk egyedül gubbaszt otthonában karácsonykor, kit egyáltalán nem jár át az ünnepi hangulat. Azonban magányát megzavarja a szobájában felbukkanó középiskolásnak tűnő lány, ki közli ő a mikulás és szeretné behajtani adósságát. Ugyanis mint kiderül a mikulás reményt és álmokat ad a gyerekeknek, hogy azok majd felnőve kamatostul visszaadják ezeket. Csakhogy az üzlet nem megy jól ugyanis felnőve az embereknek nincsenek se álmaik se reményeik, amiket vissza szolgáltathatnának, ahogyan főszereplőnknek sincsen. Így hát főszereplőnk a mikulással együtt tölti a karácsonyt, hogy együtt megoldást találjanak a problémára.

Egy egyszerű, aranyos kis történet, ami mindösszesen kb fél órát ölel fel. Ezért csak a mű központi problémájára és a ezáltal közvetített mondanivalóra jut idő. Persze azért pár dolog kiderül a mikulásról is, viszont főszereplőnkről vajmi keveset lehet tudni, gondolom azért, hogy még könnyebben bele tudja élni magát az ember.

Ahhoz képest, hogy ingyenesen elérhető - pl Steam-en - műről van szó a megvalósítás kifogástalan, a látvány szép, az aláfestések kellemesek. Sőt a lány még szinkronizálva is van.

Egy rövid, kellemes kis kikapcsolódásnak megfelelt, amit azoknak érdemes lehet elolvasni, akik karácsonyhoz kapcsolódó műveket keresnek.
Kép

Válasz küldése