PlayStation 3, X360, Wii és egyéb konzolok

PC vagy konzolos játékok témaköre.
Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: PlayStation 3, X360, Wii és egyéb konzolok

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2015.06.02. 12:35

Jé, van topikja, áthoztam a beszélgetést :)
Dodgers írta:Ha mostani generációs asztali konzolokról van szó (PS4/Wii U/X1), akkor szerintem kissé húzós téma még a választás, és még csak nem is az árak, hanem a játékkínálat miatt. Az egy dolog hogy elég szigorúan saját véleményem szerint, jelen pillanatban a Wii U éri meg a leginkább, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy gyakorlatilag keresztet vethetsz rá ha esetleg nem tetszik a Nintendo játékkínálata, mert kis túlzással a saját fejlesztésű címeik tartják csak életben a konzolt, igaz azt jobban teszi szerintem mint anno a Wii-vel (pölö június végén jön majd a Yoshi’s Woolly World, amibe már jó ideje belezúgtam). A PS4/X1 párosnál meg pont fordított a helyzet, ott inkább a külsős fejlesztők tartják még azokat életben amíg a Sony/MS el nem készül jó pár saját címmel (pölö PS4 esetében az Uncharted 4), ugyanakkor ehhez a kettőhöz nem feltétlen kell márka hívőnek lenni mint a Wii U esetében, már csak azért se mert viszonylag sok cím mind a két konzolra elérhető (ami egyébként a PS3/X360 párosra is igaz).
Köszi a részletes leírást!
Kedvelem a Nintendós játékokat, ezért is van 3DS-em, mert amikor azt vettem, úgy voltam vele, hogy leginkább annak a játékfelhozatala érint engem is (és ez most is érvényes, kár, hogy se időből se pénzből nincs annyim, amennyit képes lennék rákölteni :D ). Szóval igen, a Wii U is igencsak csábító, ráadásul visszafelé kompatibilitás rulez. De közben meg a Kinekt valami iszonyú szórakoztató valami, és szerintem szabadabb és természetesebb, mint a Wii mozgásérzékelése, és sajna FOMO-t kapok az X1/PS4 játéklistától (bár azt inkább borogatni kéne, mint kiélni).
Kép

Avatar
Dodgers
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 462
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: PlayStation 3, X360, Wii és egyéb konzolok

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2015.06.06. 16:52

A mordályos nyul írta:Jé, van topikja, áthoztam a beszélgetést ... Köszi a részletes leírást!
Köszi, nem is vettem észre hogy van külön topikja a témában, szóval elég valószínű hogy offtopicba mentem/mentünk volna át ha a másik témában folytatódott volna a diskurzus. A leírásért pedig nincs mit. :)
A mordályos nyul írta: Kedvelem a Nintendós játékokat, ezért is van 3DS-em, mert amikor azt vettem, úgy voltam vele, hogy leginkább annak a játékfelhozatala érint engem is (és ez most is érvényes, kár, hogy se időből se pénzből nincs annyim, amennyit képes lennék rákölteni :D ).


3DS nálam is alap választás volt, igaz "csak" az olcsóbb 2DS változat mert a 3D alapjában nem mozgat meg, és akármennyire csúnya egyesek szerint a 2DS, azért a gyakorlatban semmivel sem kevesebb az hagyományosabb modellekhez képest. Annyi hátránya van hogy a 3DS modellekkel ellentétben nem igazán fér el zsebben (összecsukhatóság hiánya ugye), de egy külön tartó tokkal felkészülve gond nélkül megoldható az "utazásra" felszerelés, na meg a 3D annyira nem nélkülözhetetlen része egyik játéknak se. Játékból meg van dögivel szerencsére (most is pölö szemezek a Zelda: Majora's Mask 3D-vel és a Codename S.T.E.A.M.-el), és a DS kompatíbilitás is nagyon sokat dob a gép értékén, pláne úgy hogy PC-s emulásnál nem igazán működik annyira természetesen a billentyűzet/kontroller+egér kombó a gombok+stylus kettőshöz képest. Bár igazság szerint ha akaratlanul is a Sony részéről, de szerintem az is dob a 3DS értékén hogy a Sonynak nem igazán megy jól a kézikonzolos biznisz a PSP-vel és most a Vita-val, nekem legalábbis nem igazán van olyan cím semelyikre ami igazán megmozgatna akár manapság (mondjuk anno volt egy PSP-m, de az se volt hosszú távú befektetés). Mondjuk Vita-n az első Danganronpa kicsit érdekel (egyrészt mert kissé hasonlít a Phoneix Wright sorozatra, másrészt mert az anime ritka pocsék volt), de ahhoz képest hogy pölö a két évvel ezelőtti Etrian Odyssey IV-el még most is elvagyok, gondolhatod mennyire sürget a Vita.
A mordályos nyul írta: Szóval igen, a Wii U is igencsak csábító, ráadásul visszafelé kompatibilitás rulez. De közben meg a Kinekt valami iszonyú szórakoztató valami, és szerintem szabadabb és természetesebb, mint a Wii mozgásérzékelése, és sajna FOMO-t kapok az X1/PS4 játéklistától (bár azt inkább borogatni kéne, mint kiélni).
A Kinect-et még nem próbáltam, de ha a Wii alapján tudok véleményezni róla valamit, akkor talán azt hogy a tisztán minijáték gyűjtemény jellegű címeknél el tudom képzelni hogy mennyire természetesebb lehet a Wiimote-hoz képest, nekem legalábbis a Wii Sports egy része olyasminek jött le ami egy színtisztán mozgásérzékeléssel "hitelesebb" lett volna az élmény, ezzel nem utalva arra hogy rossznak tartanám a Wii megoldását vagy bármi hasonló. Viszont ha a "hagyományosabb" játékokról van szó, akkor szerintem a Wiimote-nak több esélye van arra hogy a gyakorlatban jobban működjön, elég nagy részben azért mert valahol könnyebb beleszuszakolni a használatát mint a Kinect-féle színtiszta mozgásra épülő elképzelését, és azért is, mert a Wii-nél egyszerre lehet használni az analóg karos mozgást a Wiimote lehetőségeivel. Például a Super Maro Galaxy 1-2 esetében meg tudták oldani azt, hogy a Wiimote-os hadonászás a játék szerves része legyen a pálya design szintjén is úgy, hogy közben Mariót az analóg karral lehet irányítani (pölö egy sima rántással Mario be tud "pörögni", ami egyszerre támadási forma és amolyan ugrás korrigálási esély is), vagy a Metroid Prime 1 (ami egy FPS) esetében a PC-s egeret kimondottan megközelítő pontossággal lehet nézelődni és célozni a Wiimote-al, ami kész felüdülés teszem azt a PS3 analóg karjai után (azoknak van egy jellegzetes "holtpontjuk", kell egy kis távolság mire a kontroller észreveszi hogy te bizony mozgatni akarod azt a szerencsétlen kart, ami kimondott pontosságot igénylő szituációkban idegesítő tud lenni).

Wii U-nál a visszafelé kompatíbilitás valóban finom (GameCube-al mondjuk nem az, de az N nemrégiben indította el a Wii-s játékok eShop-os terjesztését, szóval a GC-s támogatás elvileg benne van a pakliban), nem is értem hogy a PS4 esetében miért vágták ki , amikor legalább a PS1-es támogatás valószínű nem lett volna annyira drága. Jó, mondjuk akinek épp PS1-2 címekre fáj a foga, annak ott van a PSN (vagy esetleg vesz egy warezra képes PS2-őt és azzal elvan, manapság piszok olcsó a PS2), de a PS3-as játékoknál már azért szerintem kilóg a lóláb, és nem azért, mert talán nem tudták volna megoldani. Gondolom amúgy se próbálkoztak vele, mert anno a PS3-ból is költségtakarékossági okokból hagyták ki a PS2 hardveres támogatását egy idő után, de a PS3 esetében elég szemet szúró az, hogy egy részüket "Remastered" kiadások keretén belül hasznosítják újra a PS4-en, és szinte sosincs arról szó hogy esetleg a PS3 korai címeiből válogatnának. Mondjuk a PS3 mentségére legyen szólva, hogy annak se volt valami szép indulása (bizony kellett egy pár év, mire a "PS3 has no gaemz" mantra alábbhagyott), és azért gondolom a PS4 (és az X1) is össze fogja majd szedni magát jövőre vagy azután (vagy azután...), de a jelenlegi viszonyokat tekintve azért nincs annyira lemaradva a Wii U, hogy arról skandálják a "has no gaemz" mantrát. Külsős fejlesztőktől valóban nincs túlzottan sok cím, de a N a lehetőségekhez képest szerintem sokat tesz azért hogy legalább ők ne hagyják parlagon a konzolt: eleve a Splatoon olyasmi amire eddig a PS4/X1 pároson nincs példa, és ha cinikus akarnék lenni, lehet nem is lesz. Nem azért mert alábecsülném a Sony-t/MS-t, hanem azért, mert talán egyedül az N aki még manapság is felfogja, hogy nem cinkes olyan játékokat készíteni ami elég tényleg leülhet az egész család, nem véletlen, hogy a Splatoonban annyira komolyan veszik ezt hogy még Voice Chat sincs a játékban.
Kép Kép

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: PlayStation 3, X360, Wii és egyéb konzolok

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2015.06.07. 19:51

Én valami olyasmiről hallottam, hogy azért nehéz átpakolni a PS3-as játékokat PS4-re, mert valami egészen új/más jellegű szoftveres hátterük van. És itt jön az, hogy nem értek sajnos hozzá, ezért nem is tudtam megjegyezni, hogy miről van szó, de ezért nincs kompatibilitás.

Nagybátyámék vettek a gyerekeiknek Kinektes gépet (talán még csak 360, őszintén szólva nem tudom), hogy ha már játszanak, akkor legalább mozogva tegyék a kicsik, úgyhogy volt alkalmam egy kicsit Kinektelni. Volt olyan Star Wars-os játék, amikor kiszabadult a Tatooin-on a Rancor (vagy valami hasonló, de nagyobb szörnyi), és végig kellett vele tombolni a várost, természetesen neked kellett szörny-mozgást imitálnod hozzá. :D Nyolcéveseknek pláne poén, ha még én is élveztem a dolgot. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára A mordályos nyul 2015.06.08. 10:22-kor.
Kép

Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1011
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: PlayStation 3, X360, Wii és egyéb konzolok

Hozzászólás Szerző: alvaro » 2015.06.08. 05:37

A mordályos nyul írta:Én valami olyasmiről hallottam, hogy azért nehéz átpakolni a PS3-as játékokat PS4-re, mert valami egészen új/más jellegű szoftveres hátterük van. És itt jön az, hogy nem értek sajnos hozzá, ezért nem is tudtam megjegyezni, hogy miről van szó, de ezért nincs kompatibilitás.
Sajnos általában is igaz a konzoloknál, hogy két egymást követő generáció gyökeresen eltérő hardverre épül, amit gyökeresen eltérő szoftveres rétegen keresztül ér el. Konkrétam a PS3 egy Cell processzoron alapuló valami (benne egy PPC-re hajazó mag és 7 kisebb, egyszerű vektorfeldolgozó), míg a PS4 egy AMD X64 alapú archietektúra szoros integrációban egy GCN Radeonnal, és ez még csak a hardver központi része. Ha az utóbbival emulálni akarnánk az elsőt, az a nagy eltérés miatt aligha sikerülne súlyos sebességvesztés nélkül. Ráadásul konzolokon eleve hardverközelibben programoznak, mint egy mai PC-n, szóval tényleg nem lenne elég egy wrappert írni a régi oprendszer helyére, amit aztán a JIT fordított kódok hívogathatnának.

Persze ha eleve arra készülnek, hogy két generációra írják a játékot, akkor kicsit más a helyzet, ott nincs szükség ilyen bohóckodásra, de azért az se lehet olyan egyszerű.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5636
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: PlayStation 3, X360, Wii és egyéb konzolok

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.11.13. 21:46

Végre egy konzol, amire a PS 2 óta ismét lesz értelme beruháznom. :D És direkt nem írok itt most róla részleteket, egyrészt azért nem, mert Pisti a belinkelt 13 perces videóban nagyon szépen elmond róla minden lényegeset, másrészt azt akarom, hogy nektek is ugyanakkora élmény legyen a felismerés, mint nekem, aki csak poénból rákattolt a videóra, aztán pár perc múlva az állát szedegette fel a padlóról. :D (És végre emotikoznom, XD-znem, stb. sem kell nagyon, mivel Pisti videóban lévő reakciói kb. egy az egyben az én copy + paste reagálásaim voltak. XD) Aki vevő erre, az szépen vegye is meg, hogy a következő ilyen dobás a Sega Mega Drive újrakiadása legyen. :D (És igen, tudom "de ezekhez már mindhez van rég emulátor PC-re", persze, az élmény meg körülbelül annyira jön át, mint ahogy guminő aránylik az igazihoz. :-P )
Kép

Avatar
iskariotes
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 937
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: PlayStation 3, X360, Wii és egyéb konzolok

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2016.11.13. 22:38

Bár, ha jól kiveszem nem ugyan az, de azért Nintendo:
https://www.youtube.com/watch?v=_6P3SMYSAnA
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Válasz küldése