Shingeki no Kyojin

Minden téma, ami Japán képregényekkel kapcsolatos
Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: Vree » 2016.01.15. 00:58

Rákerestem, hogy "anime crossover"...megérte.
Kép
Kép

Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: Vree » 2016.01.25. 11:29

Hounori-t olvas valaki?

Kép
Kép

Kijött már angolul is a Sungeki no Kyojin (Spoof on Titan) 1-2, illetve egy azonos típusú Mikasa x Eren 4koma sorozat. : )

Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: Vree » 2016.07.09. 16:59

A 83. fejezetben a Titánontámadó szokás szerint körökben veri más hájpsorozatok izgalmi fokát.
Spoilerezés nélkül is annyit tudok mondani, hogy egy fejezeten belül is két alapvető feloldhatatlan erkölcsi dilemmával szembesülnek a szereplők.

Az első a haszonmaximalizálás kérdése, és hogy az meddig feszíthető:
ha soha vissza nem térő lehetőséged adódik, de azzal jár, hogy kockára tegyél mindent, amit addig elértél, mi a helyes hősi magatartás?
Az olvasók nagy része persze mindig az utóbbit (az "igen'-t) várná egy hőstől (hiszen a hős úgyis győz...ugye?...), a Shingekinek nagy erénye, hogy pontosan érződik, mi mindent kellett feláldozni a szereplőknek, hogy odáig eljussanak, és mennyire esztelen MÉG egy kicsi hasznonért elvesztegetni, mennyivel logikusabbnak tűnne egyszerűen lezárni az egészet.

A másik az ismerős két rossz opció közti döntés (avagy kit mentenél meg: a barátnődet vagy a busznyi kölyköt),
de ezt még megfejeli azzal, hogy érezteti: mindkét oldalon komoly érvek és érzelmi érdekeltségek vannak, tehát lehetetlen akár így, akár úgy dönteni anélkül, hogy valakit ne sérts meg és ne tegyél egy életre az ellenségeddé. Akármennyire is egy oldalon harcoltak eddig a szereplők, amíg az ilyen eshetőség nem merült fel, a szakadás most, úgy tűnik, elkerülhetetlen.

Jó kis képregény, de gondolom ezt nem kell mondani. :p

Avatar
weingartia
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2008.07.17. 07:18
Nem: Férfi

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: weingartia » 2016.07.09. 17:54

Nem vagyok olyan nagy fanja a sorozatnak, de rendszeresen olvasom, mert kíváncsi vagyok a sztorira. Pont a sok dráma az, ami számomra már túlzás: egyszerűen annyira sok, hogy már immúnis vagyok rá.
Viszont a mostani fejezet nagyon ütött, a végére még én is átéreztem a kétségbeesést. Teljesen indokolt volt Jean felvetése, mégha nem is sült jól el. De mégis kiborít, hogy
SPOILER
annyi áldozat után sikerült Reinert kimenekíteni. Egyszerűen elképesztő!

A második erkölcsi dilemma is olyan, ami valóban nem gyakran látható képregényben (meg máshol se nagyon). Én egy olyan kimenetelt tudok elképzelni, hogy
SPOILER
Erwin valahogy magához tér, és úgy dönt h Armint kell megmenteni. Máshogy nem tudom elképzelni, hogy Armin maradna életben (aminek amúgy jobban is örülnék). Szerintem az eddigi plotban jobban benne van, hogy Erwin hal meg.

Örülök, hogy említetted Hounorit, amúgy nem találtam volna rá! Tényleg vicces, most kezdtem el olvasgatni.

Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: Vree » 2016.07.11. 19:11

weingartia írta:Örülök, hogy említetted Hounorit, amúgy nem találtam volna rá!
Örülök, hogy örülsz, és hogy említed, hogy említettem xD
Azért hagyom azt a rengeteg kommentet a manga témákban, hogy pár évente hátha rátalál valaki valamire, amiről amúgy az életben nem szerzett volna tudomást xD

Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: Vree » 2017.06.12. 15:23

Kép

94. fejezet:
Bár nagyon elégedett vagyok úgy általában ezzel a mangával, az utolsó 3 fejezetet mégis kritizálnám. Az időugrással/csupa új karakterrel túlságosan elkülönül, nem csoda, hogy a Kissmana komment szekciójában a legmagasabbra pontozott komment a részletes összefüggés-magyarázat volt mindegyik fejezetnél. Nehéz összerakni, hogy pontosan hol/mikor is járunk és hogyan kapcsolódik ez a korábbi összes cselekményhez. Fellélegeztem, amikor most végre Reiner újra feltűnt; én sokkal előbb visszahoztam volna mindegy hogy mit/kit, de muszáj, hogy legyen egy ilyen "áthozott" valaki/valami a folytonosság és a könnyebb időben elhelyezés miatt.

Mindenesetre a kitérőnek valószínűleg vége, köv. fejezet vélhetőleg visszatér a szigetre...

Avatar
Rui-chan
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1301
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Tartózkodási hely: A semmi közepétől picit balra
Kapcsolat:

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: Rui-chan » 2017.06.12. 21:31

Nekem kifejezetten bejönnek ezek a fejezetek is. Grisha visszaemlékezéséből már sejthettük, hogy a kontinensen nem egészen úgy működnek a dolgok, mint Paradis szigetén. (Jut eszembe, ez a paradicsomra utaló szó, kicsit gúnyosnak tűnik, olyan rúgjunk bele az Eldian emberekbe még egyet érzést kelt bennem.) Reiner pedig jó összekötő kapocs, mert Annie még mindig kristályba van zárva, Bertholdt pedig szörnyű véget ért. Azért az durva, hogy milyen agymosás folyik a kontinensen, a szigeten élőket egyenesen démonoknak, ördögöknek titulálják, de az igazság azért nagyon messze van ettől. Valószínű arra fog kifutni a manga, hogy összecsap a két tábor, akiket megismertünk. Viszont ott van még a legutóbbi fejezetben említett háború valamilyen déliekkel. Ennél több fél nem kéne, csak összekuszálná a szálakat.
Gabi olyan kedves lánynak tűnik, remélem végül megmenekül a sorsa elől, nem lesz Shifter.

Legalább végleges megerősítést kaptunk arról, hogy Shifternek lenni inkább hátrány, mint előny, mert sokkal gyorsabban halnak meg, mint az átlag emberek.
Kép

Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: Vree » 2017.06.14. 12:25

Visszanézve a fejezeteket, két kritikám van, miután megpróbálja az ember végiggondolni az eseményeket. :p

1. Marley pocsék terve

Amikor Reiner és Berthold titán-váltóként mutatkozott be, még mindig úgy tűnt, hogy a váltók egyszerűen előállíthatók. Azóta megtudtuk, hogy nemcsak a számuk rendkívül korlátozott, hanem azt is, hogy a jelenlétük Marley katonai erejének kulcsa.

Tehát miért küldték el őket ÉVEKIG bármilyen katonai felügyelet nélkül olyan gyermekek kezében, akiknek minden okuk van arra, hogy gyűlöljék Marley-t, egy olyan helyre, ahol könnyen elveszhetnek vagy ellenséges kézbe kerülhetnek? Az a tény, hogy egy puszta vándorló, elme nélküli titán (Ymir) képes volt arra, hogy kiiktassa egyiküket, köteteket mesél a tervezési hiányosságokról.

(Tudjuk, hogy a váltók többé nem élveznek nagyobb védelmet a vándorló titánokkal szemben, akik ugyanúgy emberi táplálékként ismerik fel őket, tehát az az érv, hogy a váltók nagyobb biztonsággal haaldhatnak át a titánok által fertőzött sivatagon, nem állja meg a helyét.)

Tudja-e Marley, hogy az eldiánusok elfelejtették saját történelmüket? Ha nem, akkor Reinernek azonnal vissza kellett volna rohannia a főhadiszállásra ezzel a hírrel, mert akkor az egész marley-i katonaság a küszöbükre masírozhat anélkül, hogy az ellenségnek bármi fogalma lenne, hogy kik ők. Tudatlanságukat különböző módokon lehetett volna kihasználni, attól, hogy az emberiség barátságos maradékának tettetik magukat, akik a megmentésükre érkezik, addig, hogy meglepik őket felsőbbrendű haditechnológiával, a váltók alkalmazáig, hogy kiiktassák a kulcsfigurákat és a titánokra fogják az egészet.

A céljuk a nemesség kellett volna legyen, és nem a köznép, mert A. csak ők vannak a valódi tények bitrokában, hiányukban a többi ember könnyen megtéveszthető vagy meglephető, B. ők lehetnek leginkább azok, akik ismerik az Alapító Titán helyét. Miért nem összpontosított mind a 3 kém a katonai rendõrségbe való felvételre? Mi értelme volt a felderítőkhöz menni? Milyen értelme volt a falak lebontása? Pár ellenség meghalt, oké, de semmivel nem vitte őket közelebb a végcélhoz.
Ennek a műveletnek egyetlen észszerű eredménye az volt, hogy hátteret teremtett a Reinernek és csapatának és magyarázatot adott arra, hogy miért nem rendelkeznek papírokkal, miért nem szerepelnek nyilvántartásokban és miért nem ismertek senkit. De még a falon belül élők sem ismerik mind egymást (vegyük Sasha faluját, például), így sokkal jobb módszerek is akadtak volna ugyanerre, amik nem járnak együtt azzal, hogy felfednek 2 titánt bármilyen nemesnek, aki épp figyel és felismerheti őket.

Mint tudjuk, két nagyon fontos ember (Eren és Historia) végül csatlakozott a felderítő hadtesthez - de véletlenül!
Lehettek volna szó szerint bárhol, sokkal logikusabb helyek léteztek volna a keresés elkezdéséhez. (Megintcsak, a katonai rendőrség működhetett volna, hiszen meggyorsította volna a bizalmas nyilvántartásokhoz való gyors hozzáférést és jogosítványt adott az emberek háttere után kutatáshoz, mindezt teljesen hivatalosan.)

(Marley-nek az alábbi kiinduló információ állt rendelkezésére:
A. Marley-i tisztviselők haltak meg a fal közelében, valószínűleg egy titánváltótámadás következményeképpen, miközben eldiai lázadókat végeztek ki. Ez felveti e lehetőségét, hogy a vezetőjük "A Bagoly" a Támadó Titán birtokában van (mivel a többi 8 titán helye már ismert). Lehetséges, hogy a tián ezt követően a Paradis-szigetre menekült. (Bár ez nem igazolható szemtanúk hiányában.)
B. Az Alapító Titán még mindig a Paradis-szigeten van, a Fritz-klán utódai kezében.)

Marley pontos szándéka nem is világos. A fennmaradó eldiaiak megsemmisítése volt, vagy az Alapító Titán visszaszerzése? Mivel a két terv teljesen más megközelítést igényel.
Valószínűleg nem kezded el a népirtást és a káoszt, MIELŐTT felkutatod az összes információt. Nem akarnád kockáztatni, hogy túl hamar eláruld magad vagy hogy a káosz miatt létfontosságú információk vesszenek el.

----------------------------

2. Ymir rossz döntése

Ymirnak minden oka volt, hogy gyűlölje Marley-t. Felhasználták, majd elárulták, és szörnyetegé változtatták. Mégis úgy döntött, hogy visszatér. Miért?
A fejezet, ahol ez megtörténik, és amit Ymir azzal fejez be, hogy "nem annyira rossz istennőnek lenni", azt a látszatot kelti, hogy Ymir vagy Ymir titánja talán még fontosabb, mint gondoltuk, talán még Eren titánjával (a fő célponttal) is közel egyenértékű; a vele való visszatérés félsikernek minősül. Na találd ki mi van? Még csak nem is volt új titán, ugyanaz a titán volt, amit elvesztettek egy hülye hiba miatt! A visszaszerzése talán megmentette őket egy óriási blamázstól, hogy egy Kilenc Titánt vesztegettek el egy sikertelen misszióra, de aligha nevezhető bődületes sikernek.

És Ymirnak semmi oka sem volt rá, semmi oka arra, hogy megmentse Bertholdot!
Ha ott és akkor hagyja őket meghalni, valószínűleg hősként térhet vissza, mint egy tisztavérű eldiai, aki túlélte a Marley-i üldöztetést és visszahozta nekik a Kilenc Titán egyikét.
Eldöntötte, hogy csak magáért fog élni Christával együtt, és pont akkor, amikor ez reális lehetőséggé válik (mert Christa elfogadta és kiállt érte még azután is, hogy kiderült, hogy titán volt) - hirtelen 180 fokos fordulatot vesz és úgy dönt, hogy megadja magát olyan embereknek, akiknek semmi okuk sincs rá hogy megkíméljék akár őt, akár Historiát.

Úgy értem, bedobott mindenféle motivációkat (elfáradt, vissza akarja fizetni, amit ellopott), de ezek nem passzolnak különösebben jól a karakteréhez és nem változtatnak rajta, hogy összességében ez egy monumentálisan rossz döntés.

Amikor először olvastam, azt hittem, hogy az áldozatának talán az az értelme, hogy egy fontos titánt juttat Reinerék kezébe, mint amiért az egész harc folyt, hogy ne legyen okuk tovább Christa országát támadni, és így a barátait békén hagyják.
De nem: csak visszajuttatott hozzájuk egy fegyvert, amivel hatékonyabban támadhatják majd Christa országát.
Hol van az értelem ebben?

----------------------------

Az 1. kérdés néhány pontját egy Grisha szökése utáni flashbackkel még tisztázni lehetne.
Mondjuk tegyük fel, hogy így történik:
- Hír érkezik egy elveszett egységről Paradis falai közelében. A feladatuk eldiai árulók megsemmisítése volt. A kivizsgálásra köldött hajó titánváltó támadás nyomait jelenti.
- Általános pánik, mikor többen arra következtetnek, hogy az Alapító Titán ismét aktívvá vált. A konszenzus az aldeai ördögökkel egyszer és mindenkorra le kell számolni és elsőnek támadni.
- Pár intelligensebb tisztviselő érkezik, akik egy alternatív forgatókönyvet javasolnak - a hosszú ideje eltűnt utolsó titán, a Támadó Titan volt a ludas. Valószínűleg az elfogott Eldiak vezetője, a Bagoly használta fel ezt a lehetőséget, hogy átkeljen a tengeren, és a titánt a Paradis-i emberek kezére játssza. Legjobb lenne üldözőbe venni és elfogni, mielőtt kapcsolatba tudna lépni az ellenséggel.
- Az Alapító Titán visszaszerzésére irányuló terv - amely óriási áldás lenne Marley számára, és örökre megerősítené a nemzetközi pozícióját - túlságosan valószínűtlennek ítéltetik és elvetik (miért?...), de valószínűtlen B tervként a váltó csapat tudomására hozatik.

Innentől egy kicsit szétfolynak a dolgok. Miért nem együtt kel át a 7 váltós csapat, ahogy a legnagyobb biztonságban lennének? (Zeke egyszerű módon vissza tudta volna szerezni az Áll Titánt, nem csak ereje és esze miatt, hanem mert az ő titánja még az agyatlan titánoknak is parancsol.)
Miért Annie-t küldték egyedül a Rendőrségbe, amikor ő a legalkalmatlanabb erre (és ezt bizonyítja is: nem képes bennfentesekkel összebarátkozni vagy bármit is kideríteni). Miért nem vállal Zeke aktívabb szerepet, amikor Marley nem tud Grisha túléléséről (a Bagoly bármelyik embere vagy akár ő maga lehetett volna a Támadó Titán), és így az, hogy esetleg felismerik, nem játszik? Ha viszont tudomést szereznek Grisha túléléséről, miért nem támadják meg egyedül őt (pláne ha Zeke nyomozott utána és már rájött: a Reiss család titánja is az ő kezébe került), miért nem próbálja a fia (Zeke) megkörnyékezni, hiszen még titán-titán elleni küzdelemben is előnyt jelentene aa szeretetét/megbánását ellene kijátszani?

A leghatékonyabb terv a befolyásos szervezetekbe beépülés lehetett volna, mint például a Fal Egyház. Ha így döntenek, még az is lehet, hogy a váltók egyike van ott Ymir helyett, amikor Historia kilétét véletlenül felfedik. Grishát Zeke még azelőtt felismerheti, hogy alkalma lenne a titán erejét nehezebben lekövethetö személyre ruházni (pont az elnagyolt első támadásul szolgáltatott neki erre motivációt), és a győzelmük biztosított lett volna.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Vree 2017.06.14. 17:31-kor.

Avatar
weingartia
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2008.07.17. 07:18
Nem: Férfi

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: weingartia » 2017.06.14. 14:16

1. Marley pocsék terve:
Szerintem is pocsék a terv, de azért próbálom megvédeni. :)
Az egész küldetés szerinem azért történhetett meg, mert: 1. fegyverszünet volt a többi országgal, vleg mindenki épp fegyverkezett, 2. már belátták, hogy az alapító titán nélkül nem mennek semmire. Szóval megérte kockáztatni. A majom titán nem teljesen értem, hogy hogyan irányít, de nem úgy, mint az a titán, ami kell nekik. Szóval necces lenne egy egész sereggel odamenni eléjük. Plusz azt se tudják, hogy a nemesség (meg a király) mennyit tud, csak azt, hogy a pórnép felejtett el mindent.
Hogy miért küldték Reiner-éket? Szerintem bíztak az agyomosásukban, meg vannak otthon családtagok túsznak, stb. Szerintem az elején csak négyüket küldték, a majomtitán meg a másik csak utólag ment oda. Biztos rájuk néztek, hogy mi tart ennyi ideig. Mind a 8-at még fegyverszünetben is kockázatos lett volna elküldeni.
Valahogy az egész küldetésen az érződik, hogy ez egy ilyen "próbáljuk meg, hátha összejön, max visszajönnek". Már x ideje a kontinenst uralják a titánok erejével, szerintem fel se merül bennük, hogy bajuk esik egy technológiailag elmaradottab országban. (meg hogy megeszik őket csakúgy random)

Szerintem is sokkal értelmesebb lett volna a katonai rendőrséghez menni mindannyiuknak, plusz Annie tényleg alkalmatlan kapcsolatépítésre. A falbontásnak szerintem annyi értelme volt, hogy kiugrasszák a nyulat a bokorból: biztos voltak benne, hogy használni fogják a saját titán erejüket. Meg a papíros dolog, amit te mondasz.
Szerintem az Alapító titán volt az elsődleges cél. Nem hiszem, hogy kidolgozott stratégiát kaptak a felettesektől, tekintve hogy nem volt sok fogalmuk arról, hogy mi megy a városban. Így viszont még furább, hogy 4 kvázi gyerekkatonát bíznak meg egy ilyen fontos küldetéssel, tényleg logikusabb lett volna feletteseket is vinni magukkal. Summa: az össszes logikátlanságot lehet arra fogni, hogy sokat bénáztak, mert zöldfülűek. :hammer:

2. Ymir rossz döntése:
Ymir azt tuti nem tudja, hogy mennyi ideig élnek a shifterek, és úgy van vele, hogy le fogják rohanni az egész várost előbb vagy utóbb, szóval mindenképp vissza kell menni. Az hogy miért nem árulta el Bertholdékat? Azért ez nekem se jutott volna egyből eszembe. Meg akármilyen hidegvérűen próbálnak viselkedni (Reiner meg Ymir is) valahogy mindig kerül bele egy kis érzelem. Szóval eszébe se jutt vagy fel se merül benne, hogy hagyja őket (Reinert, Bertholdot) lemészároltatni, miközben meghal vleg a felderítő egység nagy része is. Szóval nem hiszem, hogy tényleg kizárólag csak Kriszta számít neki (nyilván ő a legfontosabb). Amúgy kb. amit te felvázoltál, az lett volna a leglogikusabb.
Erre a Christától elválós részre nem emlékszem már, de nagy volt a káosz, Christa meg nem akart menni. Ott hagyta. Pedig nagy ziccert hagytak ki! :D Persze ezt akkor nem tudták.

Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: Vree » 2017.06.14. 19:05

Megpróbálok én is kicsit magam ellen beszélni, bár a végkonklúzió változatlan lesz. :D

Ymir:
Ymir talán rájöhetett, hogy Christából királynő lesz, és ebben csak visszafogja, ha ő is mellette van. Christának, úgy gondolhatta, most arra van szüksége, hogy elengedje a múltat és azt az individualizmust, amire ő tanította.
Talán szimpatizált Reiner és Berthold dilemmájával, és a "váltók, segítsük egymást" felfogásban talált magának valamiféle közösséget.
Azt is sejthette: a paradisi vezetés szigorú fegyelem alatt tartott veszélyes fegyverként kezelheti majd őt, csakúgy mint Erent, individualizmusát zavarhatta az ötlet.
(Bár tekintve, hogy ő maga mennyire fifkás, és bírja a Felderítők és a potenciális uralkodó rokonszenvét, illetve hogy a paradisi vezetés mennyivel tájékozatlanabb és ijedősebb, mint ő, meglehetősen nagy szabadágokat élvezhetett volna vagy vívhatott volna ki magának így is).

De még így sem tudom elképzelni, hogy Marleyt válassza. Marley-t, ahol csak a gyűlölet, rossz emlékek és a hamaros kivégzés várja. (Sovány vigasz, hogy Reiner képessége szerint izolálni próbálja majd feltehetőleg bármilyen emberi kapcsolattól "hálából", így a legextrémebb utálat megnyilvánulásait nem kell majd megtapasztalnia.)

Még a paradisi vadonban élni is jobb lehetőség, mint visszatérni abba a pokolba, pláne még hasznukra is lenni Christa országa ellenében.

(Képzeljük el, milyen klassz lehetőség: :D
Ymir úrnő, a rejtélyes intelligens titánasszony, aki a falakon túl a vadonban, akár az utgardi kastélyromban) él. :D A gyerekek meséiben parancsol az alsóbbrendű titánoknak, uralkodik felettük, és időnként a fal ellen küldi őket élelemért, de az őt meglátogatókkal kedves is tud lenni, ha megválaszolják a találós kérdéseit és a szépségét dícsérik. Azt beszélik, hogy maga a Királynő is kilovagol háromhavonta egyszer, egy holdtalan éjszakán, hogy konzultáljon vele; ilyenkor ősi titántitkokat osztanak meg. A Felderítők időnként tessék-lássák újoncexpedíciókat küldenek ellene, de titokban a vezetőség szövetséget tart fenn vele; tudják róla, hogy magányos, emberi tudatú titán, akinek nagy nehézségbe kerül elkerülni a többi titánt, bár élelmet bőven talál. A szigetet pedig jobban ismeri, mint bárki más, egyszer még a partokig is elsétált, a titán-mozgásokról mindig elsők között értesül, a Felderítők számára felbecsülhetetlen segítség.)

-----------------------
Marley-i hadviselés:
Igen, emlékeztetnem kell magamat is, hogy:
1. a 9. titán még mindig ismeretlen (Marleynél volt 6, Paradisnál van az Alapító, 2nek nyoma veszett - ezek egyike a Bagoly által rejtegetett Támadó Titán). Így Marleynek kicsivel több oka volt félni, hogy kiderül, talán még maradt Paradisnál is.
2. Zeke és az Áll titán csak a 3 éves timeshift után kel át a sivatagon, tehát Marley nem maradt teljesen védtelen.

De akkor is...Be kellett volna tartaniuk a következőket

1. Ne használj gyerekeket.

A gyerekkatonák használatával kapcsolatban annyit, hogy ez látszólag igazolható lenne azzal, hogy az egész "eldiai áttérítettek" programot túl későn indították, és egyszerűennem létezett felnőtt eldiai származású áruló, katona vagy szimpatizáns (lehetséges lenne ez?)
Csakhogy ez LEHETETLEN, mert a titánokat muszáj 13 évente átörökíteni és a hordozó csak eldiai vérű ember lehet. Egész szimpatizáns DINASZTIÁKAT volt szükséges fenntartani a mangaka által erre kitalált szabály értelmében. (Irányíthatatlan emberbe nyilván nem fogsz titánt oltani, még akkor sem, ha úgy gondolod, képes vagy bebörtönözve tartani; Az eddigi fejezetek is azt sugallják, Marley már régebb óta támaszkodik a titán erőre. Ehhez képest a kiképzőprogram mostani 13 évenkénti fordulója csak 8 gyereket képzett ki 7 titánra. Mit csinálnak, ha 2 gyerek megbetegszik, megbízhatatlan, stb. ...? :D
Én értem, hogy szűkös a rendelkezésre álló aldeai, de mivel a teljes hadi erejük ezen nyugszik, talán nem most kellene zsidóirtósat játszani azokkal, akiken a jólétük nyugszik. Az államnak kellett volna saját maga védelmében közbelépni.

Én egyszerűen fenntartottam volna egy aldeai vérű "nemességet", hasonlóan, mint ahogy a Fal Királya kezelte a hozzá lojális nem-aldeai családokat.
Ezeknek még csak plusz motivációt ad, ha látják, hogy a többi aldeai hogyan él hozzájuk képest ("látod, ez történik a Marley ellen lázadó gonoszokkal, de mi lojálisak vagyunk, ezért élünk luxusban és jutalmaz meg minket a király").
Vagy lehet, hogy pont kipusztította a lojalistákat egy tűzvész, ezért kellett a gettóból fiatalokat fogni? :D

2. Ne használj titánokat.
A titánok túl fontosak. Miért nem lehet tisztességes ember kémeket küldeni? Vagy ilyet is, olyat is? A kémkedéshez aztán tényleg semmi szükség titán erőre, csak a véletlen lebukás kockázata nő meg. És a titánok túl értékesek, míg az ember spion fogyóeszköz, annyit és akkor küldhetsz, amennyit és amikor akarsz.

Még egy érdekes dolog: a marleyánusok vérvonalnál fogva védettek az emlék-módosítás ellen, míg a váltók és egyéb aldeai vérűek nem!Ha az Alapító bevetésére sor kerül, a váltó kémeknek akár még az emlékeit is módosítani lehet, hamis információt adva az ellenségnek, míg a tiszta marley-i vérűek még az egsz lakosságot érintő módosítások ellen is immunosak, anélkül, hogy ezt rajtuk kívül bárki tudná.

3. Ha már támadsz, támadj teljes erővel.
Az elmúlt pár fejezetben Marley egyre kreatívabban használja a titánokat, léghajóról dobálja ki őket stb., valami ilyesmit várna az ember itt is. :D
És ha arra gyanakodnánk, hogy az elmúlt 3 év technológiai fejlődése tette ezeket csak lehetővé: már az ifjú Grisha és nővére is léghajó-felszállást akartak nézni...

-----------------------
weingartia írta:
2017.06.14. 14:16
A majom titán nem teljesen értem, hogy hogyan irányít, de nem úgy, mint az a titán, ami kell nekik.
Igen, ez egy picit ködös pontja a történetnek. Az egyik legutóbbi fejezetben Eren nem meri elárulni nekik a mosolygó titán kilétét, félve, hogy ha rájönnek: az Alapító hordozója és a Fritz vérű közötti fizikai kapcsolat (amikor Eren megütötte a mosolygó testét) teszi lehetővé a titán-irányítás egy alacsony fokú alkalmazását, esetleg valami extrém dologra vetemednek, mint megetetik vele Christát.

Csakhogy ezt a karakteteknek már tudniuk kell, mert pontosan ezt használta Historia és az apja (mind a kettő Fritz vérű), amikor kézrátétellel aktiválták Erenben az Alapító emlékezés-képességét. (Eren váletlenül újra aktiválja ugyanezt, amikor tiszteletét teszi, és be is számol róla a katonaságnak).
Christa elfelejtett volna erről szólni? A katonai vezetés nem tudja összeadni, hogy ha egy Alapító képesség esetében ez működik, akkor talán a többi esetében is?
De ami a legfurább, hogy Eren ereje nagyon kezdetleges: amikor közönséges titánokat uszít a mosolygó ellen, ugyanazt teszi, amit a Női Titán, a Páncélos Titán és a Majom Titán már alkalmazott, és ezekből a majomé volt a legkifinomultabb.
Semmi bizonyíték nincs arra, hogy:
1. a Fal Titánokra is hatással lenne, 2. a Fritz vérűek elfogyasztása bármilyen hatással bír, hiszen ennek kipróbálására az eddigi sztori során nem volt példa. Lehet, hogy a Fritz-vér nem is örökíthető azzal a módszerrel, mint a titán-erő.

Erennek és Historiának egyszerűen meg kéne fogni egymás kezét, oszt' kísérletezni :D
(A majom képességét tuti elérnék - gondoljunk bele, nem kell többé tartani a titánoktól!-, akkor is, ha a fal titánok nem idulnak meg.)

Avatar
weingartia
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2008.07.17. 07:18
Nem: Férfi

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: weingartia » 2017.06.15. 00:05

Egy csomó mindent olyan jól kigondolt a szerző, nehéz beismerni hogy a karakterek inkább a sztori szerint mozognak, nem maguktól. :vigyor:

A Ymir össze-vissza elhintett infói tetszettek a legjobban eddig. Az elején nem bírtam a csajt, de kb. neki van most a legérdekesebb múltja.
Na, belelapoztam a Christát otthagyó részbe, most már még kevésbé értem. :P Az így már okés, hogy miért hagyja ott Christát: látja hogy Eren képes irányítani, szóval van esélye Paradisnak, Christa ott jó helyen lesz. Hogy ő miért nem marad velük? Azt mondja, hogy ő maga sem tudja. :P Egyrészt amit te írtál (mi mind shifterek vagyunk! :D), másrészt ő azért sok infót tud: lehet hogy attól félt, hogy Reinerék visszamennének érte. Így hogy ő is velük van, visszakullognak Marley-be, szóval Christa egyelőre biztonságban van.
Ymir a vadonban. Ebből lehetne 4komát csinálni! :lol:

1. Igen, a gyerekagymosós módszer előtt kellett valaminek lennie. Ez a nemességes megoldás jól hangzik! Lehet hogy a bagoly meg a másik kavart be valahol a shifterek továbbörökítésének rendszerébe. Ehhez elég annyi, hogy az egyikük szimplán lelép, miután megkapta a shifter erőt.

2. Az egyszerű kémkedés túl logikus és unalmas. :? Nem is értem, miért nem tartottak attól, hogy a király módosítja a shifterek emlékeit. Persze nem tudjuk, hogyan működik pontosan, biztos nem olyan egyszerű.

3. A titánnal való szőnyegbombázás nagyon bejött!

Szinte tuti, hogy nem elég megenni a Fritz-ceket az irányításhoz: Eren apja behamizott egy párat (asszem...), de nem kezdett el titánokat irányítani. Biztos megtette volna, ha tudja. Túl egyszerű lenne, ha Christa csak ráül Eren titáni vállára, aztán menne is az irányítás. A szerzőnek szerintem ez nem lenne elég drámai. :evil:
Eren képessége már most több volt a majom titánnak: nemcsak a női titánra irányította rá a többit, hanem Reinerékre is.

Fal titánokról: szerinted mitől ilyen nagyok? Az alapító egyszerhasználatos képessége? Vagy vmi speckó vérvonalhoz tartoznak és ettől ilyen nagyok?

Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: Vree » 2017.06.15. 05:17

A falakkal kapcsolatban van egy érdekes dolog: három női nevet viselnek. Az eddigi történetben nem történt semmilyen említés róla, hogy pontosan milyen történelmi személy után kapták a nevüket. De az anime 2. szezon endingjében van egy kép, ami három lányt ábrázol, akik...nézd meg a linket magad. :)

Tehát én arra tippelnék, hogy itt még valami kavarás lesz, hogy pontosan hogyan is jöttek létre azok a falak. :)
-----------------

Ja amúgy Ymir kapcsán még, az feltűnt, hogy Ymir levelében Marleynek pontosan olyan láncolós barlangja van, mint a Reiss családnak volt?
Azon túl, hogy elég barbár megoldás (igazán beadhatnának azoknak a shifter áldozatoknak valami altatót a szertartás előtt :p ) ez arra kéne utaljon, hogy a barlangok már a két állam létrejötte előtt is léteztek. Vagy csak arra gondolt a mangaka, hogy nem ismerik fel, ha másmilyennek rajzolja...? :D

Avatar
weingartia
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2008.07.17. 07:18
Nem: Férfi

Re: Shingeki no Kyojin

Hozzászólás Szerző: weingartia » 2017.06.17. 00:11

Wow, azt hittem, hogy az endingben csak az animéseknek vannak elhintve dolgok, ezet szerint a mangásoknak is. Amúgy guszta a kép! :)
Biztos lesz még legalább egy csavar, az egész Marley-féle eredettörténet eléggé bűzlik. Ezekről a barlangokról beugrott a Code Geass: ott voltak a világ minden pontján szent helyek. Valószínűleg tényleg az egész világot uralták a titánok, mindenhova csináltak ilyet. Vagy csak a király nosztalgiából csinált egy barlangot Paradisben is. :vigyor:

Válasz küldése