Milyen mangát olvasol mostanában?

Minden téma, ami Japán képregényekkel kapcsolatos
Avatar
Grimlock
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2018.01.05. 21:45
Nem: Férfi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Grimlock » 2019.08.24. 19:26

Koroshiya 1

Ez a manga a kedvenceim közé került. Hogy miért? Az animékben, illetve mangákban gyakran találkozik az ember yakuzákkal, de ebben a mangában nekem úgy tűnik hogy realisztikusabban van ábrázolva a yakuzák élete. Brutalitás terén is szinte nincs tabu. Részemről Kakihara vitte a hátán a mangát. Nagyon birom a psichopata, és szadista karaktereket, így bele esett ebbe az érdeklődési körömben, és ennek köszönhetően izgalmas karakter. Egyébként beteg egy manga, de e mögött komoly mondanivaló, és társadalom kritika rejtőzik. Nem tartozik a topic témájához, de egy anime ova is van ami ichi múltját dolgozza föl, hogy hogyan kerül oda ahova, de hogy őszinte legyek annyira az nekem nem jött be. Na meg a 2001-ben kijött live action az valami borzalmas. Abszolút nem követi a mangát, és ráadásul bődületes hülyeségek vannak benne, de a szerep osztásról nem is beszélve. Szóval inkább manga egyértelmű, hogy elsőbbséget élvez.

Avatar
matta
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 53
Csatlakozott: 2017.02.16. 15:20
Nem:
Tartózkodási hely: Sp-Bp-Db vonal

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: matta » 2019.10.24. 14:27

Historie
Az első fejezetet kicsit erőltetettnek éreztem, de a folytatásban egy igazán jó kis manga bontakozott ki.
Nem tudom, hogy valaha be lesz-e fejezve, de sebaj, ez eddig is nagyon jó élmény volt.
Eumenes wiki szócikkből idézve:
"Historie is an award winning historical fiction manga series that tells the life story of Eumenes, in a fictional way."
Attól tartottam, hogy wiki szócikkel lespoilerezem a mangát, ami tulajdonképp igaz is mivel igyekszik követni a történelmet, de az aktuális 107 fejezet még bőven messze van az élettörténet végétől, ráadásul az ismeretlen pontokat fantáziadúsan tölti ki.

Van benne stratégia, monumentális csaták, fordulatok, némi románc, az arányuk nekem épp megfelelt. Nem vált unalmassá a stratégia, a csaták nem mentek át 1v1 párbajokba. Megjelennek morálisan nem egyértelmű választási helyzetek és a tetteknek következményei vannak.

Ami nekem kicsit erős, a fejüket (szó szerint) vesztett, meggyilkolt emberek látványa, elég részletesen vannak megrajzolva. Ez egyébként abszolút kontextusban van és nem válik komikussá (talán csak egyszer), hatással van a többi szereplőre, szerintem ezért éreztem súlyosnak. (Tehát itt nem mókás ha valakinek levágják 2-3 ujját).

Ezek mellett abszolút ajánlom.

Amire kiváncsi lennék, hogy van-e valahol infó arról, hogy mikor lesz (vagy inkább meddig biztosan nem lesz) fejezet? A magazinoknak van valami útmutatója olyasmi mint a tv újság? Mangás híroldalakban nem igazán vagyok képben...

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2019.10.25. 16:10

Ahogyan nézem egy évben 10 új fejezet jön ki, idén júliusban jött ki a 11. kötet.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Vree
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 419
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Vree » 2019.11.05. 11:54

Isekai Transporter

Truck-kun: A Manga

Ki vagyok békülve a jórészt koreai, Facebookon közzétett házi gyártású képregényekkel, mert ilyen gyöngyszemek vannak köztük.
Az isekai műfajt senkinek nem kell bemutatni, se a sztenderd kezdést: a főhőst elüti egy kamion (lehetőleg egy kutya vagy csaj megmentése közben) higy aztán egy fantasy videojátékban “szülessen” újjá. Állandó élcelődés tárgya ez a rajongók között, akik a kamiont “truck-kun” néven emlegetik.
És csak a hülyének nem tűnik fel, hogy szívesen látták volna a sztorit sokan a kamionos oldaláról is - na, most végre lett egy ilyen is.

Viccnek indul, de kiváló, magàval ragadó írói tudással merül el a szerző egy olyan pasas hétköznapjaiban, akinek az a szakmája, hogy embereket üssön el egy kamionnal. Minden részletezve van a megfelelő célpont kiválasztásától, a megfelelő lökhárító és ütközési technikákig, a rendőrségtől való menekülésig. A 6. fejezet messze a legjobb eddig, ajánlom mindenkinek (csak 7. fejezet van fenn eddig).

Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1114
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2019.11.14. 08:28

Kyochuu Rettou

Megnézve az OVA-t, nem bírtam magammal, szóval ugrottam is rá. Ha van valami purista fogalma a "good shit" kifejezésnek, akkor ez az lehetne. Na de, pár dolog előre: a manga maga "befejezetlen", a Dai Kyochuu Rettou-ban folytatódik, ami idén áprilisban indult, miután tavaly le kellett cserélni a rajzolót annak egészségügyi okaiból, de nem akarták elvágni úgy a sztorit, hogy úgy ér véget, hogy még el se hagyták a szigetet. (Arról, hogy mi van benne majd talán idővel. Havonta van egy fejezet, és max talán 2 kötetnyi anyagunk lehet már belőle.)

A lényeg adott: van egy sziget, tele nagyra nőtt rovarokkal, ami fölött repülőgép-szerencsétlenséget szenved az egyik iskola diáksereglete. Kábé egy maréknyian élik túl, nagyjából összesen 16 emberrel találkozunk 4 osztályból + a tanárok közül 2 tűnik fel. A szereplők nagyja nagyon hamar rektelődik, és még hozzá nem kicsit gusztán: az OVA megelégedett a pajornyállal és néhány marásnyommal, de a mangában bizony kőkeményen csontoznak, ömlik a bél, folyik a vér, szakadnak a végtagok. Emberi és állati egyaránt. De nem elégszik meg ennyiben a gore-ral, mert az egyik tanárt például kullancsokkal és kullancsnimfákkal tele találják meg, az egyik kimentettben valami csigaparazita van, ami átveszi felette az uralmat, a végén pedig ketten is bögölylárvák áldozatai lesznek azzal, hogy bennük kelnek ki. Na meg a szex, az is lesz is bőségesen, bár ezen a téren már nagyon öncélú az egész. Az elején még elment, hogy az alfaribanc esetében kiderül, hogy a tanárokkal kufircolt a jobb jegyért, és az elején gyakran szállítja a leszbulós nemi erőszakot, amit aztán szépen el is hagy, mikor a széria chadje szarban hagyja kétszer is. Apropó a chad: na ő például nem rest visszaélni a helyzetekkel. Az egy dolog, hogy az első kötet végén kis szexért cserébe összeszűri a levet az alfaribanccal, hogy megszabaduljanak párjuktól, de később már annyira megkattan, hogy az épp "rábízott" túlélő lányokat akarja megerőszakolni, a végén meg az egyikükre veti rá magát, mielőtt elkapnák kettejüket a bögölyök.

Szóval igen, tömény gore, erotika és shock value, ahogy azt egy modern horrortól elvárja az ember (mindezt amúgy nagyon szép és érzékletesen részletes, gondos rajzolással), mindezt a régi 50-es évek B-filmes horror témájára ráhúzva a hatalmas rovarokkal és mellé véve a túlélő horror témát. Szóval adott az izgalmasság, és olyan karakterek, akiket zsigerből lehet gyűlölni. Ilyen az elején az alfaribanc, akinek a végén meg lehet bocsátani, mert valami hatalmas pálforduláson megy keresztül. A chad, akit egy percre se lehet sajnálni. Aztán van a másik túlélőcsapat, onnan a tanci néni és az ő hasonszőrű lehetetlen szukája, aki többször megpróbálja megölni a főszereplőt és vele együtt a kompániát. És a főszereplőnk is elég esendő. Az OVA például mutatta, hogy a magyarázatot túltolja, és nem tud az érdemiről időben szólni (mikor a hernyóölő fészkében vannak), de később kitalál olyan dolgokat, amivel átmenetileg megoldja a problémát, de csak sokkal nagyobb slamasztikába keveri magukat.

Közben választ nem kapunk, hogy mitől nőttek meg a rovarok. Van egy orvosi rendelő, ahol rájönnek, hogy valami kísérlet is zajlott, azonban a főszereplő tartja magát a baktériumos elméletéhez, vagyis olyan baktériumokkal élhetnek együtt a szervezetükben, ami oxigéntöbblethez juttatja az ízeltlábúakat. Viszont ezzel nem magyarázza meg a felgyorsult fejlődési folyamatot, hogy lesz az egyik fajból hirtelen ragadozó, változott meg külsőségeiben és tulajdonságaiban. Illetve a vége felé a járőrhajó kapitánya elhinti, hogy 2 hete még minden rendben volt a szigeten. A hernyóölő fészkében meg páran még a sziget eredeti lakói lehettek, akiket épp a lárvák zabáltak, szóval az eset legfeljebb is 5-7 napos lehet, ami kiváltotta ezt. Viszont a válaszhiányt rendben, számítsuk be a történet misztériumának, illetve nem ez volt az elsődleges kérdésük, hanem az, hogy miképp jutnak ki és kihúzzák-e addig, aminek eleget is tettek. Amire kíváncsi leszek, az a folytatás, mert az új sziget se teljesen tiszta, és ezzel a cliffhangerrel ért véget a dolog, hogy új rajzolóval új címen folytatódhasson.

Még egy valami, ami igazából érdekesség, és személy szerint bármilyen szar is egy mű, azért értékelni tudom: a magyarázatok. A japán manga jegyzetekkel jön a kötet végén, és a történetből menet közben is csak egy-két panelre dob minket ki ezekért. A kötet végén van a bővebb változat, a sztori közben meg csak az, ami releváns, hogy értsük miről beszél a főszereplő. Anno a Cat Shit One esetében nagyon szerettem, hogy vannak, de az épp elmesélt epizodikus történet közben bedobott 1 oldalas töményen kifejtett történelmi jegyzet vagy fegyver(zet)leírás azért kivetette az embert, és nem is mindig voltak jó helyen. Az egyedüli, amit sajnálok, hogy a kötetvégi jegyzeteket az angol fordítók full japánul hagyták.

TL;DR: öncélú, véres-beles, sokkoló, erőszakos, nem veti meg az erotikát, a modern trash gore horror jegyeiből szinte mindent tartalmaz, némi oktató jellegű extrával. És ez így van ennél a műnél jól.
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Biblioteca

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 613
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2019.12.27. 13:26

Oh my, ennél tökéletesebb reklámot elképzelni sem tudtam volna a Gokushufudou mangának. :D Nagyon remélem, hogy ha egyszer kapunk animét vagy live actiont, akkor tényleg Tsuda Kenjiro játssza Tatsut, mert a reklámban zseniális. :3

Avatar
matta
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 53
Csatlakozott: 2017.02.16. 15:20
Nem:
Tartózkodási hely: Sp-Bp-Db vonal

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: matta » 2020.01.02. 18:30

:goodpost: Ilyen létezik?! Ez a reklám tényleg zseniális, nem is kell keresnem tovább mi legyen az aktuális olvasnivaló :D

Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2033
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ayla » 2020.02.03. 21:48

Death Note one shot 2020

Olvasható ingyen s bérmentve, a viz.com-on!

Abszolút rámjött a fangörcs! Nagyon érdekes, persze kicsit előrelátható, megfelelően intelligens és KIFEJEZETTEN kielégítő volt ez a kis történet :) Meg persze idealista :D
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?

Avatar
matta
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 53
Csatlakozott: 2017.02.16. 15:20
Nem:
Tartózkodási hely: Sp-Bp-Db vonal

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: matta » 2020.02.25. 20:38

Angel Densetsu
Az utóbbi időben az egyik legkellemesebb manga élményem.
Sztori dióhéjban:
Új suliba kerül Kitano Seiichirou, aki egy kedves szívű, jó tanuló srác, csak egy a bökkenő: olyan arca van szegénynek mintha a legfélelmetesebb bandavezér/bajkeverő/maga az ördög lenne.
A manga lényegében Seiichirou és a környezete közti kölcsönhatást mutatja be komikus jeleneteken keresztül. A félreértések szerintem igazán kreatívak; mókás ahogy ugyanazt a szituációt a "sztereotípiát"/"közhelyeket" képviselő oldal mennyire másként értelmezi, mint az eltúlzottan naív Seiichirou.

Nekem nagyon betalált a manga humora, de azért őszintén szólva, Ryoko megjelenése előtt már kezdett az eltúlzott naivitás fárasztóvá válni. Még épp időben jött a változás amit Ryoko színrelépése okozott.

Amit legjobban szerettem benne, hogy a karakterek tele vannak élettel, én úgy éreztem, hogy megelevenedik a világ, amelynek részei. Mindenkinek jut elegendő műsoridő, mindenki megszólal legalább egy keveset a saját szemszögéből.
Kuroda képviseli azokat a kliséket/viselkedést, amik nem hiányozhatnak egy "deliquent" mangából, ahogy a dolgok egy tisztességes verekedős mangában működnek. Nagyon jól kiegészíti Seiichirout-t, aki mindent pont ellentétesen értelmez.
A szerelmi szál bemutatása is nagyon tetszett, őszinte, nincs elnyújtva, de elkapkodva sem.

Van ebben a mangában mindenből egy pici, ami egy japán iskolás fiú életében szerepelhet.
Kedvenceim: jogging-os jelenet, Haruka szál, meg persze a romance.
Ami szerintem kifejezetten rosszul sikerült / nem tetszett:
Ikuno vs Seiichiro a Halford "arc"-ban (bár itt is volt egy-két említésre méltó pillanat).

Összességében nem kell valami nagyon mély üzenetre számítani, viszont kellemes időtöltés.

Avatar
Vree
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 419
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Vree » 2020.03.16. 20:55

^Az AD egy klasszikus. Nem csak a (japánoktól szokatlan, inkább angolszász területen népszerű) félreértéses komédiát hozza remekül, de megörökíti a mangaka fejlődését is (a rajzok minősége erősen javul az első és utolsó fejezet között és a köztes lapok is szórva vannak (főleg angyalokat ábrázoló) skiccekkel. A záró szöveg a szerzőtől (pár műhelytitokkal, személyes vallomással) meg kötelező.
-----

Legutóbbi jó élményem:
https://kissmanga.com/Manga/Genshi-Otome-to-Kami-no-Tou
10/10es, tessék elolvasni, remélem jön még sok fejezet. :)
Igazából nem olyan hosszú eddig, hogy spoilerezés nélkül sokat mondhatnék, de a felállás: kökorszaki emberek (pontosabban az a mese őskor, ahol dinó-ember együtt élnek), de szerepet kap egy titokzatos "torony" is, ahol valami ősi civilizáció kincsei rejtőznek (sci-fi fanok rögtön kitalálhatják ebből a csavart xD)
Összességében azonban a szereplők személyes küzdelmeiről szól a dolog, ahogy próbálják megtalálni a helyüket ebben a törzsi közösségben és úgy általában a világban, és emiatt igazából a szetting majdhogy mellékes háttér, a személyes problémák ugyanazok, amikkel mi is tudunk azonosulni.

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 613
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2020.03.25. 01:37

Rövid, sejtelmes ajánlók:

Chainsaw Man: Alapvetően nem vagyok a gore híve, de ez a cucc a gyakran gyomorforgató tartalmak ellenére is vicces (guilty pleasure-ként :D). Az abszurd, szürreális cselekmény és az őrült karakterek közepette először a főszereplő őszinte (:'D) célja fogott meg, majd pedig az, ahogy ráeszmélt, hogy elveszítette a (talán sosem volt) emberségét.

Dungeon Meshi: Főzős fantasy manga kiváló humorral megfűszerezve. A true must read. Anime when?

Isekai Ojisan: A főszereplő nagybátyja 17 év után kómájából felébredve képes mágiát használni, amit az eszméletlenül töltött idő alatt egy fantasy világban sajátított el (sponsored by Truck-kun). A régi konzolos játékok szerelmesei számára kötelező darab.

Koudai-ke no Hitobito: A főszereplő család egyes tagjai gondolatolvasók, ám az előnyök mellett ez a képesség sok hátránnyal is jár, például a párválasztást is megnehezíti. Bájos josei romkom.

Spy x Family: Ingyenesen olvasható a hivatalos fordítása végig a Manga Plus weboldalán és a mobilos applikációban. Egy sebtében összetákolt családról szól, ahol az apa szuperkém, az anya orgyilkos, a kislány pedig gondolatolvasó, viszont mindegyikük gondosan titkolja a többiek elől a foglalkozását/képességét. :D Igazán aranyos és ígéretes hidegháborús komédia, a kedvencem az appban elérhető mangák közül, eddig talán csak a siscon testvér zavart benne kicsit.

Tongari Boushi no Atelier: Gyönyörűen illusztrált seinen manga izgalmas történettel, remekül kidolgozott világgal és szerethető karakterekkel varázslókról. Csak ajánlani tudom.

Yankee-kun to Hakujou Girl: Kedves kis romkom, amiben egy yankee és egy csökkentlátó lány jön össze.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2380
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2020.04.04. 17:59

Aria

Úgy voltam vele, hogy ha már az animének szégyenteljes fanboya vagyok, akkor valahol illendő lenne végre megismerni a forrást is, amiből készült. Tavaly tavasszal kezdtem el olvasni, és most jutottam a végére, ami tempónak két oka van:
1) Nem jutott rá szinte soha idő (meg a monitor előtti mangaolvasás amúgy sem az esetem),
2) nekem ez a cucc animében jobban működik.

A két kifogás közül a másodikra térnék ki jobban, szóval ez most inkább egy anime vs manga összehasonlító post lesz, még úgy is, hogy az már valahol az elején egyértelművé vált, hogy az anime maga egy dolog, a manga meg egy másik.

Az bizonyos, hogy mind a rendező (Satou Junichi), mind a stúdió (Hal Film Maker) egészen sajátságosan értelmezték a szótári és tv-s/filmes 'adaptáció' fogalmát, szóval nem merész kijelentés azt állítani, hogy az Aria anime voltaképp a saját maga útját járta, amihez ugyan ott volt a forrás, mint támpont, de ez messze nem a "betűről-betűre visszük képernyőre" jelképes esete. Hogyan is nézett ez ki a valóságban? Voltak fejezetek, amiket szinte szóról-szóra adaptált; másokból csak átvett; megint másokat összemixelt, aztán volt, hogy kihagyott, hozzáköltött, átírt, újraértelmezett. Egyszóval éreztem egyfajta művészi szabadságot, de nem azt a "megyek a saját fejem után" félét, hanem amelyik szellemiségben és végeredményben így is képes volt ugyanazt hozni, mint a forrás.

A 67 (60 a főgerinc + 7 extra) fejezetből nagyjából 60 nyomaira bukkanhatunk rá a három anime sorozatban (+ az Avvenire OVA-ban), ergo pár extra történet csakis a mangában érhető el, ebből kettő miatt fújok, hogy nem került bele az animált változatba semmilyen módon. További negatív adalék az anime számláján, hogy a világot bővítő fejezetekre sem tartott mindig igényt, pontosabban szólva bizonyos részletekre. A mangából kiderül, hogy mi a fenét is csinálnak a sylphek, a salamanderek és a gnómok, hogy hogyan is működik Aqua időjárás- és gravitációszabályzása, amik sokat hozzátesznek ehhez az amúgy is bivalyerős világhoz. Ergo még az is benne van, hogyan ismerkednek meg Akariék például Woodyval vagy Alberttel - az anime készpénznek veszi, hogy már ismerik őket, mert off-screen erre már sor került.

És akkor jöjjön, hogy miért is tartom mindezek ellenére lényegesen többre az animált változatot. Kezdjük mindjárt a legfontosabbal, hogy mi az, ami VESZETTÜL hiányzott a mangából: A színek. A hangok. A zenék. Ezek nélkül nekem valahogy nincs meg az igazi Aria élmény, mert bár Amano rajzai nagyon szépek és kifejezőek (látványosan fejlődött egyébként, ahogy haladtam előre), de egy feels good cucc, ráadásul olyasmi kaliber, mint amilyen az Aria, nekem legyen színes. Beszéljenek a karakterek. Szólaljon fel a háttérben valamelyik égi melódia az OSTről. Mondanám, hogy ez nekem az igazi Aria-élmény, de ez még igazából csak a kezdet. A prológus. A premissza. DE! Az is fontos, sőt, nagyon fontos! (Egyetlen előnye mondjuk azért volt: Nem kellett a macska punyizását hallgatnom.)

A másik dolog, hogy rengeteg minden széppel-jóval kiegészítette a mangát az anime (még ha a world-buildingből el is vett cserébe). Sokkal aktívabbak ott a karakterek, kevesebb a sockpuppet SD-fej (hála az égnek), Alice-t számos ponton bevonja, ahol a mangában nincs is jelenete, így nem érződik olyan hirtelennek az ő kis spoileres része a vége felé.
Aztán sokkal több olyan jelenet van, amiben mind a hatan együtt vannak. Itt persze éreztem egy kis kontradikciót, elvégre rengetegszer kimondják az animében is, hogy Aliciát, Akirát és Athenát nem egyszerű egyidejűleg összehozni, felér egy kisebb csodával, ha mindhárman egyszerre ráérnek, szóval a manga jobban tartotta magát ehhez, de én nem bántam, mert ez az iyashikei-vonal mellett egy karaktercentrikus darab volt mindig is a szememben, a hat lány pedig együtt alkot egy igazán szolid egységet, még ha külön-külön is rulzanak.

All in all, ugyan a manga a maga módján egy mindenképp figyelemreméltó, emlékezetes, minőségi darab, de az Aria esete azon ritka felvonások egyike, mikor az adaptációt erősebbnek érzem, mint a forrást, amiből készült, következésképp, hogy jelezzem ezt valahogy, a mangára végül 8/10-es áldást szórtam, szemben a három sorozat 9, 9 és 10 verdiktjeivel.

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 613
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2020.05.03. 22:14

Raise wa Tanin ga Ii

Egy Tokyo Crazy Paradise stílusú, kellemesen akciódús románcra számítottam. Nem azt kaptam, de nem panaszkodok. :D A történet szerint adott két nagy tekintélyű yakuza család, akik a régóta húzódó ellentétük végére az unokáik, azaz a főszereplők házassága révén szeretnének pontot tenni. A lány eleinte ódzkodik az ötlettől, de a kellemes első benyomás után hajlandó a gimnázium utolsó évére iskolát váltani, és átköltözni a fővárosba a vőlegényjelöltjéhez, hogy jobban megismerhessék egymást. A kezdeti békés időszak után azonban hamar rá kell jönnie: a jövendőbelije közel sem olyan jófiú, mint aminek eleinte mutatta magát. A keserű felismerés ellenére a büszke Yoshino (a lány) nem hagyja magát, és nagyapja tanácsára megfogadja: maradni fog egy évig Tokióban, magába bolondítja a srácot, majd minden magyarázat nélkül szakít vele. A terve azonban túl gyorsan összejön: amint kiosztja egy kicsit unorthodox módon a fiút, Kirishimát, az szerelmet vall neki. Hamarosan világossá válik az olvasó számára, hogy a férfi főszereplő finoman szólva is őrült: egy kissé yandere tendenciákat mutató, mazochista (NTR fétises) kurafi. Mellette a főhősnő elsőre picit talán gyengének és elkényeztetettnek tűnhet (van némi bakarinás bája is), de nem hiába nevelkedett yakuza családban, szépen feltalálja magát. Érdekes a dinamikája a főhőssel. :D Még nem feszegették igazán ezt a szálat, de vélhetően van valamilyen összefüggés az egy évre szabott tokiói tartózkodás, Yoshino apjának korai halála és Kirishima [bandája] között; valószínűleg komolyan befolyásolja majd ez az ügy a párocska kapcsolatát (persze az is lehet, hogy csak többet akarok belelátni néhány elejtett félmondatba, mint kellene). Kellemes olvasmány lehet azok számára, akik egy nem szokványos románcra vágynak. :'D

Koroshi Ai

Egy kuudere fejvadász hölgy (Chateau) szembekerül az egyik küldetésén egy nagyágyú bérgyilkossal (Ryang-ha), aki azonban ahelyett hogy végezne vele, elkéri a telefonszámát, és egyre többször bukkan fel a semmiből a lány mellett annak bosszúságára. :'D Az első néhány fejezetben még úgy tűnik, csak szórakozik a felállással a mangaka, de később egyre inkább beindul a történet. Szépen lassan kiderül a főszereplők múltja, hogy mi köti össze őket. Hangulatra kicsit a Dogsra és a Gangsta.-ra emlékeztet a mű, de némi hasonlóságot fel lehet fedezni az előbb elnagyoltan bemutatott Raise wa Tanin ga Ii Kirishimája és Ryang-ha között is (ezek a hímek nem félnek bemocskolni a kezüket, főleg, ha a kedvesükért kell valamit tenni).

Avatar
Grimlock
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2018.01.05. 21:45
Nem: Férfi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Grimlock » 2020.06.06. 18:56

Koukaku Kidoutai

Noha már nem olvasom mivel már rég befejeztem, ettől függetlenül szívesen osztom meg itt az élményemet Masamune Shirow leghíresebb cyberpunk mangájáról. Nem hiszem egyébként, hogy be kellene mutatnom itt egyébként akár a sok anime adaptációt ami készült belőle( azt hiszem ennek a Masamune mangának van a legtöbb anime adaptációja, de javítsatok ki nyugodtan ha tévedek), vagy akár a mangát. Mennyiséget tekintve látszólag az egy kötet tizenegy fejezet nem tűnik, hallatszik soknak, de viszont egy fejezet van vagy közel 50 oldal, ráadásul Masamune egy csomó magyarázatot írt a mangában ami által részletesebben mutatja be a manga cyberpunk világát. Szóval elég tartalmas egy manga, de nagyon élveztem, és kedvem támadt újra nézni az első anime adaptációját amit ez előtt rég láttam már amúgy is. Szívesen elolvasnám a mangaka többi mangáját is, de sajnos a kidoutai kivételével max 1-5 fejezetet tudnék olvasni magyarul, mint például az Appleseed-et, angol anyaghoz meg ritkán nyúlok, mert lusta vagyok fordítgatni a nem tökéletes angol tudásommal.

Dr.Stone

Rendszeresen olvasom, és már 152 fejezetet megélt, szóval az anime iparnak is van bőven mihez nyúlnia az adaptáció folytatásához. Most egy tudós párbaj lesz távol nyugaton, szóval mind eddig is mindig várom az új fejezeteket.

Shingeki no kyojin

Ez a manga is látszólag már a végénél tart a történet folyásából következtetve.Talán akkor mire az anime utolsó évada elkezdődik, vagy épp elkezdik sugározni. Minden esetre ha már a vége közeleg, már nagyon várom hogy hogyan fog végződni.

Avatar
Vree
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 419
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Vree » 2020.07.28. 15:00

Imitation Crystal mangái.

Adott egy aranyos, Scott Pilgrim-szerű stílusban rajzoló mangaka, aki elég evidensen depressziós és a mangáiban is ezt az érzést próbálja elmagyarázni, megjeleníteni.
Kapásból itt van az (alább nem ajánlott/részletezett) Mission-chan no Daibouken, ami egy kislányról szól, aki a Pokolban próbál öngyilkos lenni...no comment.

Hősei egytől-egyig súlyos depressziótól (és egyéb zavaroktól) szenvednek, és a történetekre is inkább a feloldatlan konfliktusok és a keserű, tragikomikus végkifeljet a jellemző.
Ennek ellenére én nagyon ajánlani tudom őket, nem csak a cuki képi világ miatt, hanem mert a karakterek sokszínűek és a leírt problémák, helyzetek gondolatébresztőek. A megoldást, meg nem valósult happy endet meg gondolja mindenki hozzá, miután végigrágta magában. xD

Game Club
Egy iskolai délutáni klub, aminek tagjai videójátékokat készítenek (és prezentálják a projekteket 1 szem felügyelőtanáruknak).
Nagy plusz, hogy a játékkészítés teljesen realisztikus: gyerekekről lévén szó, a legegyszerűbb, legprimitívebben programozható DOS-os játékokat látjuk (igazából a valóság talán már lekörözte a sztorit, ma egy telefonon is jobb cuccot dob bármelyik tizenéves is össze xD)
Troll ending warning: feltételezem, hogy a szerzőt elkaphatta egy melankolikus roham és képtelen volt dolgozni, mert a sztori hirtelen vesz egy sötét fordulatot, majdkurta-furcsán véget ér. A szerzőt ismerve, nem voltam teljesen meglepve és nem rontotta el nekem az élményt, de azért szívesen töltöttem volna több időt ezekkel a (szerethető) szereplőkkel. <:)

Prezident: A legérettebb senpai karakter, az ő szelíd buzdításának és irányításának köszönhető, hogy a tagok nem ugranak egymás torkának, és hogy bármilyen projekt egyáltalán elkészül, ahelyett, hogy számos ponton elakadna, (Ha valaki próbált IRL csapatprojektet vinni, ami a folyamatos 0-ról újragondolási kényszer és ütköző vélemények miatt akadozott, az szerintem abszolút érzi ezeket a részeket. xp)
Szemlátomást egy szerző veszett el benne, mert a legegyszerűbb játékhoz is hajlamos regény hosszú kerettörténetet költeni.
Mint minden I.C. karakter, a gyengéd/érett viselkedés nála is leginkább csak egy maszk, és valójában sötét múlt és gondolatok (halál, gyilkosság, stb.) gyötrik.
Bár a klubtagok -érthetően- felnéznek rá, "gyerek" módon sokszor rosszul dönt, naív vagy kapkodó, és a tragikus végkifejlet is az ő elhibázott jó szándékának az eredménye.

Beshiko: A Love Hina Kaolla-jára emlékeztető figyelemdeficites és mindent viccesnek találó csaj; a klub bétatesztere köszönhetően a hajlamának, hogy végbelet is a fülön keresztül akarjon operálni, csak hogy máshogy csinálja, így különösen alkalmas a nem várt bugok és játékosi cselekvések ellenőrzésére. Főszereplők közül róla tudunk meg igazából a legkevesebbet.

Morishita: Egy mindenkit utáló mogorva lány, a csapat #1 újonca.
Az ő tragédiája, hogy bár láthatóan másokkal törődő, többre vágyó személyiség, de rosszul kommunikál, türelmetlen kitörései rendre rosszul sülnek el és csak jobban megszilárdítják a mások és a világ iránti hitevesztését.

Suwa-kun: Egy enyhén gyerekes hobbiművész, a csapat #2 újonca.

A történet főtémája (ha van ilyen) a borúlátú és optimista Morishita és Suwa ideológiai vitája, és a Prez próbálkozásai, hogy ellentéteik ellenére összehozza őket.

Spectral Wizard és Spectral Wizard: Saikyou no Mahou wo Meguru Bouken
Volt egyszer holnemvolt egy varászlócéh (modern világban vagyunk mellesleg). Miután elbizakodott tagjai olyan mágiákkal kísérleteztek, amiket Nem Szántak Az Embernek és gondatlanságukban már-már a világ elpusztításával fenyegettek, a Királyi Lovagok Rendje (afféle anti-mágus SWAT különleges katonai egység) végett vetett a működésüknek.

Enter gótloli hősnőnk Spektra, a címbeli "Spektrális Varázsló", akit képessége (anyagtalanná válás) miatt lehetetlen elfogni, aki a Céh bukása óta céltalanul lézeng a világban egyre mélyebbre zuhanva a depresszióba, egyetlen "barátnője" az a Lovag, aki anno képtelen volt őt elfogni (és azóta se adta fel a próbálkozást). Mikor kiderül, hogy a Céh talán mégse olyan halott, és a világ mágikus elpusztítása ismét fenyeget, Spektrának is el kell döntenie (már ha egyáltalán a padlóról össze tudja magát kaparni), hogy végeredményben melyik oldalon szeretne állni.

Kuroki Yodomi no Hedoro-san
Az előző kettőnél is pesszimistább manga xD (lol?), amiben iskolások fekete mágiával fekete iszapból mesterséges embert csinálnak, bizonyítandó egy gondolatkísérletet, hogy lehetséges tiszta jót létrehozni, és akár a legsötétebb alapanyagból is. Kraunesszát, a Fekete Iszapszörnyet (aki amúgy egy optimista, segítőkész, velük egykorú csaj) aztán leginkább csak kihasználja mindenki, az alkotója is, miközben másoknak próbál segíteni, ami leginkább megint csak tragikus, feltáratlanul jobb titkokat és érzelmi sebeket hoz felszínre...
Mindezek ellenére alapvetően azért egy iskolai komédiáról van szó, eltérő személyiségű cuki csaj stábbal. (És ezt majdnem el is hittem, ahogy leírtam. xD)

---
Ha valaki megpróbálkozik vele, szóljon, remeket veszedhetünk rajta, hogy melyik szereplőnek mit kellet volna csinálnia, hogyan kezelné a konfliktusokat/érzelmi problémákat, pszichózisokat egy értelmesebb olvasó vagy szereplő vagy kevésbé negatív sztori. X3
Azzal mindenesetre biztosan nem hibáztatható a szerző, hogy a problémákról a figyelmet művi hepi endekkel terelné el.

Avatar
matta
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 53
Csatlakozott: 2017.02.16. 15:20
Nem:
Tartózkodási hely: Sp-Bp-Db vonal

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: matta » 2020.09.20. 20:19

Saver

Erre a manhwára úgy találtam rá, hogy Basara / Red river jellegű olvasnivalót kerestem.
Tetszett a hangulata, a rajzstílusa, abszolút beleéltem magam a főhősnő helyébe. A karaktereket amúgy nem mondanám kifejezetten egyedinek (Michael pl. szerintem tiszta Ageha....), de mindenki szépen tette a maga dolgát (ha úgy tetszik "követte a sorsát") és hozzájárult egy jó kis történethez.
Szerintem kicsit gyorsan le lett zárva a vége. A Leonság a magyarázat mindenre - nekem ez kicsit sok volt. Bírtam volna ha néhány szál bővebben ki lett volna fejtve. Aranban is lehetett volna kalandozni még, vagy követni hogy alakul a királyságok dinamikája Eleanor bukása után, a romance meg végig lehetett volna kicsit kidolgozottabb. A Basarában ez szerintem sokkal jobban meg volt oldva. Azért igazából nincs hiányérzetem, kereken be lett fejezve, talán jó is, hogy nem lett végtelenre elnyújtva az egész. Tetszett, hogy konkrét döntés született a végére arról, hogy melyik életmódot választja Ley/Lena.

Shoujo "Female fighter with sword" témakörben én ajánlom.

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 613
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2021.01.06. 11:21

Már egy ideje tervezem, hogy írok majd ide egy összefoglalót a rengeteg villainess mangáról és webtoonról, amit az elmúlt mintegy fél évben olvastam, illetve szeretnék majd egy külön posztban direkt a Webtoon appban/weboldalon olvasott képregényeimmel is foglalkozni, de nehezen veszem rá magamat az írásra, így most inkább nagy vonalakban két aránylag rövid fluffy BL mangát mutatok be. :D

Online Game Nakama to Sashi Off shitara Shokuba no Onijoushi ga Kita.
A főszereplő egy mobilos játékban összebarátkozik egy másik játékossal. Elkezdenek tartósan közösen játszani, és annyira jól kijönnek egymással, hogy még a munkahelyi bosszúságait is megosztja vele, panaszkodik a felettesére, ám ekkor még egyikük sem sejti, hogy a játékostárs valójában a szóban forgó főnök. xD Nem kell nagy izgalmakat várni a történettől (főleg azért, mert a főszereplőnek egy-két dolog elég nehezen esik le :'D a partnere pedig nem akarja elijeszteni, ezért nem sietteti a dolgokat), és már-már bántóan SFW az egész megvalósítása (még az egyetlen talán csókot is kicenzúrázták egy lámpaoszloppal :'DDDD), de ezektől függetlenül mindig feldobták a napomat az új fejezetek. :3

Tonari no Metaller-san
A főszereplőnek hirtelen költöznie kell, de nem veti fel a pénz, ezért egy lerobbant lakást vesz ki a tél közepén, amelyben éppen még a fűtés sem működik. Természetesen összeesik a bejárati ajtó előtt, ám még mielőtt teljesen kihűlhetne, a szomszéd megmenti, még vacsorát is ad neki. Az egyetlen probléma az, hogy ez a bizonyos szomszéd egy elsőre ijesztőnek tűnő fickó, aki alig beszél, mindig feketében jár, és ami a lényeg: metált hallgat. Aránylag fluffy volt ez a manga is, de túl rövid ahhoz, hogy rendesen kidolgozza a karaktereket. Az első fejezet alapján még valami jobbra számítottam.

Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1114
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2021.07.28. 07:00

Chainsaw Man

Úgy az első 60 fejezetre azt kell mondjam, rég olvastam ilyen pörgős, akciódús és vad mangát. Mármint tényleg vad, nem csak gore meg vér meg undormány, de szövegre is lazát, szórakoztatót, amihez hozzátettek a lökött karakterek és a folyamatos sarokba szorultság.

Aztán valami megváltozott. Elkezdett rohamtempóra váltani. A Gun Devil-szál befejezése még jól sikerült, de utána már sokszor úgy érezte, mintha minden második vagy harmadik oldalt olvasnám. A 82-83. fejezetnél majdnem le is tettem végleg egy hangos "faszom bele" megjegyzéssel, és csak az húzott vissza, hogy amúgy tizen-néhány fejezetre vagyok a végétől, rosszabb már nem lehet. De igen. Lehet. Azzal, hogy duplázzuk a rohamtempót. De miért? Eddig azért voltak szépen felépített ívek, de az utolsó sztoriszál úgy röcög, mintha egy kátyúval teli úton vezetne az ember 100-zal. Az eredménye egyébként hasonló közlekedési szerencsétlenség is. Ha asspull dolgokat akarunk, akkor abban a 15-20 fejezetben a végén megkapjuk. Képességre, cselekményre, történetívre és karakterügyileg.
SPOILER
Na de, hogy konkrétum is legyen. Ott tettem le, hogy Makima elvileg megölte Powert - akit basszus, egész addig csptem, és a Sötétség démon után végképp meg is sajnáltam a bestét -, gyakorlatilag majdnem sikerült is neki. Aztán egy kicsit visszatér még egy utolsó fellángolásra, hogy aztán végképp vége legyen neki is, mint a botnak. Makima indítéka meg... Az a nettó "kösz, b+" kategória. Szép és jó, hogy minden rosszat ki akar töröltetni a világból, amitől ember csak félhet és amire démon alapulhat, de a manga egészét arra felhúzni, hogy csak azért is kibasszon és megtörje Denjit... Miért? Mert magyarázata nincs egy odavetett "hogy szórakozzak is"-on kívül.
Mondjuk ebben legalább újított, nem spilázta túl hegyi beszéddel, de akkor is... Dude. A vége nagyon nem oké.
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Biblioteca

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6087
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2021.07.28. 07:59

Ricz írta:
2021.07.28. 07:00
...tizen-néhány fejezetre vagyok a végétől...
Ricz írta:
2021.07.28. 07:00
...az utolsó sztoriszál...
Na, de legalább megtudtam, hogy ez egy befejezett manga, méghozzá a MAL alapján 100 fejezet alatt végzett. :D Valamennyire érdekelt a wtf premisszája, de mivel csak annyit tudtam róla, hogy "egy újabb Jump-shounen", már lélekben készültem az 500+ chapteres hosszra, valamint a le nem záruló/szétfillerezett anime adaptációjára. XD Így viszont megéri majd a látóteremben tartani. :)
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2380
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2021.07.29. 07:54

Ricz írta:
2021.07.28. 07:00
Chainsaw Man
Szintén zenész, azaz CSM reader, bár most leragadtam az 52. fejezetnél, de majd igyekszem azért.

Nem szeretném nagyon előrehozottan véleményezni, de eddig egész kellemes meglepetés, bár megvannak azért a maga bajai (repetitív, sokszor fárasztó, néha kissé kaotikus). Mondjuk szerintem kissé identitászavaros manga, legalábbis semmi keresnivalója nem lenne a WSJ-ben és most nem csak a gore miatt mondom ezt, hanem a nyelvezete, meg a szexuális tartalom miatt, ami főleg verbális ugyan, de azért elég feltűnő.
Egyébként a rule of cool-faktor viszi nálam az egészet a hátán (még a fanservice is egész jó!), meg a hozzáadott őszinteség. Denjit külön bírom - kicsit újraértelmeződik vele a generic lolsónen főszereplő fogalma.

Also: Reze lekjop lyány.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6087
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2021.08.01. 17:55

Junchi írta:
2021.07.29. 07:54
Mondjuk szerintem kissé identitászavaros manga, legalábbis semmi keresnivalója nem lenne a WSJ-ben és most nem csak a gore miatt mondom ezt, hanem a nyelvezete, meg a szexuális tartalom miatt, ami főleg verbális ugyan, de azért elég feltűnő.
Néha a Jump is kilép a komfortzónájából, vagy nem tudom... :D Én pl. a Death Note-al voltam úgy anno, hogy bőven túl intelligens Jump cuccnak, ha valaki azt mondta volna, hogy egy seinen magazinban fut, simán elhittem volna. :D
Kép

Avatar
SaiyaGin
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin » 2021.08.09. 19:48

A 20. évforduló megünneplésére kijött egy oneshot fejezet a Bleach-ből. A magam részéről ugyanazt éreztem, amit a manga utolsó éveiben: túl sok karakter, valamint hasra csapással kitaláltnak érződő fordulatok.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2380
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2021.08.23. 12:46

Chainsaw Man ende

Noss... Nehéz kohezív véleményt formálni róla, lévén pont arról a mangáról beszélünk, ami igencsak híján volt ezen összefüggéseknek, szóval nehezen tudok úgy tekinteni a Chainsaw Manre, mint egy komplett történetre, de talán pont nem is szeretné, hogy bárki így tekintsen rá. (Ami ténymegállapítást az utolsó oldal legvégén lévő "part 1 ended" szöveg is hatványozottan fokoz.)

Persze tudom, sokunkat ilyenkor általában az szokta érdekelni, hogy jogos-e az a bizonyos hype vagy sem, elvégre aki nem anti-anime/manga-barlangban töltötte az elmúlt két-három évet, az bizonyosan hallott már erről a cuccról, lévén tele lett szemetelve vele a net, a megtévesztő neve miatt pedig a nyugati képregényeket jobban preferálók köré is eljutott híre. Mindenesetre a "jogos-e vagy sem?" kérdésre a válasz talán nem is ilyen egyértelmű, így azt mondanám: igen is, meg nem is, de inkább igen. Igen, mert mindaz, amit felvállalt ez a manga, azt eminens tanulóként mondta vissza, ráadásul végig egy olyan sorozat benyomását keltette, ami úgy lett fiatalos és üde foltja a manga-biznisznek, hogy közben nem bűzölgött sem az erőlködés, sem az éppen aktuális trendeket igyekvő kényszeres hullámlovaglás szagától sem, az meg már csak hab a tortán, hogy az ilyen shounen cuccokat éééévek óta (elvből) kerülő énem is elégedetten pattant végül fel a fotel kényelméből.

Véleményem szerint a CSM egyik nagy előnye egyben a hátránya is: A mangaka végig szorosan fogta a gyeplőt, nem nagyon hagyta, hogy kicsússzanak a kezéből a dolgok, ráadásul meglehetősen sokszínű, kreatív fickó, aki értett a nevettetéshez (főleg a fekete humorhoz - az a hamburgeres jelenet az utolsó fejezetek egyikében ZSENIÁLIS!), a kúlosság erőlködésmentes redefiniálásához, a viszonylag egyszerű, de nagyon is érdekes és kedvelhető karakterek megalkotásához (akik közül nem volt biztonságban szinte soha senki!), illetve egy őszinte motiváció megalkotásához. Igen, főszereplőnk, Denji, egy nagyszájú, léhűtő hülyegyerek, akinek a legnagyobb célja az életben (értsd: a manga 90%-ában), hogy megcsókoljon végre egy lányt és legyen része... sok-sok örömben. Nem nagy titok, de végül azért ő is felnő, a végső karakterfejlődése pedig valahol egészen katartikus és korrekt.
Na de, hogy miért is mondom, hogy a manga legnagyobb előnye egyben a hátránya is? A válasz egyszerű, mint a pofon: Fujimoto (a mangaka) egy kompetens, jó író, vannak ötletei és az esetek nagy részében tud is velük mit kezdeni, de szörnyen csapong. Mintha túl sok mindent akarna közölni egyszerre, emiatt sokszor annyira kaotikus, tempóban modoros az egész, hogy csak győzze követni az ember, ezért is írtam fentebb, hogy nehéz egy összefüggő történetként tekinteni a CSM-re, mert számos esetben pont a részleteken múlik minden. Kedvenc példám, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, International Assassins arc. Próbálok nem spoilerezni nagyon, de a szitu a következő: Denji híre eljut a világon mindenhova, ezért több ország is rászabadítja a megfelelő bérgyilkosait a csávóra, ki azért, hogy megszerezze az erejét, ki azért, hogy végezzen vele. Jön egy rakat új karakter, érdemben viszont csak kevéssel kezdünk bármit is. Kialakul egy kazalra való konfliktus, velük egy csomó harc, aztán lekerülünk a pokolba, aztán jön egy kábé isteni erővel megáldott démon, akinek elég gyak a többi karakterre néznie, hogy kivégezze őket, mert annyira imba, aztán vissza a Földre, hogy az éppen aktuális bábhasználó ellenfélről megtudjuk, ki is ő, lemenjen vele a félbeszakadt harc, stb. Lényeg a lényeg, hogy a fickó nem egy rossz író, de azért van még hova fejlődnie. Méltatnám ugyanakkor a rajzolói vénáját, amiben ugyancsak kering nem kevés tehetségrög, sőt, ezen a fronton IMO messze hathatósabb, jobb a helyzet. A sokszor bevallottan a Devilmant idéző démonai az esetek nagy részében baromi jól néztek ki. Sajnos az ilyesmi daraboknál általában leragadnak a "10 évesen ilyen szörnyeket rajzoltam" szinten, de az, hogy engem 32 évesen is simán lenyűgöztek ezek a dögök, az talán bír valamennyi súllyal. Van, aki jól nézett ki, mások szimplán félelmetesek voltak, megint mások kapták a legkúlabb pózokat és beállításokat. Látszott, hogy a mangaka nagyon elemében van.

Mi is van még? Ja, igen! Női szereplők! Változatosak, erősek (akár harcban, akár mentálisan) és karakteresek. NEM olcsó fanservice-kellékek (még ha volt is pár jelenet, de holy shit, itt még azok sem voltak rosszak), NEM csak azért vannak benne, hogy meglegyen a kvóta, NEM csak azért vannak ott, mert jól mutatnak a főszereplő mellett. Nagyon ritkán találkozni ilyesmivel battle shounen cuccokban, sajnos inkább az előbbi tételek szoktak dominálni. Külön plusz pont, hogy szinte mindegyiküket kedveltem, kivéve Powert, akiről viszont nem tudom, miért pont ő lett a CSM fanbase nagy kedvence, ráadásul az sem segített sokat, hogy nagyon a Darling in the Franxx Zero Two-jára hajazott mind külcsínben, mint a belbecset illetően. Reze volt a legjobb és kész, nem nyitok vitát, bár Makima a végére azért majdnem felzárkózott, csak a fanboyai ne lennének ilyen kib*szott irritálóak.

Tl;dr, megérte. 7(fölé)/10.

Avatar
matta
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 53
Csatlakozott: 2017.02.16. 15:20
Nem:
Tartózkodási hely: Sp-Bp-Db vonal

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: matta » 2022.05.03. 20:28

Spirit Circle

Régen nem hozott lázba annyira egy manga, mint a Spirit Circle.
Azért hosszú bevezetőt nem írnék róla, mivel van már posztja korábbról, ami szépen összefoglalja.

Ami nekem tetszett benne, hogy a sztori lendületes. A "múltbéli életek" nagyon érdekesek voltak, arányaiban kellemes hosszúságú olvasnivalók. Nekem önmagukban is megállták volna a helyüket, de nagyon szépen összeértek egy egésszé.
Tetszett, hogy egészen komolyan vehető kis történetek voltak, de mégsem ütöttek el a "jelen" iskolai felállás lazább hangvételétől.

A végjátékban kicsit elszabadult a lélektudomány és a tér-idő kontinuum / párhuzamos valóságok téma, de az egészhez képest nekem ez még elfogadható mennyiségű elborulás volt :D

Mivel a múltbeli életek rövidebb epizódok, így nem ingerel teljes maratoni olvasásra, igazán fogyasztóbarát. Olvasás után kellemes érzést hagyott hátra, szóval bátran ajánlom. Szerintem egészen széles korosztály számára érdekes lehet, még így a 30-on túl is xD

Válasz küldése