Oldal: 1 / 1

Fájlok tömörítése

Elküldve: 2009.08.03. 19:05
Szerző: Xell
Üdv. mindenkinek!

Ebben a topicban a lényegre térve rögtön felvetnék egy problémát, amivel már 2 hónapja küszködöm, remélem, tudtok jó tanácsokat adni.

A problémám a következő: Rengeteg adat van a merevlemezeimen, és most jutottam újra oda, hogy kezdem kinőni a tárkapacitásomat. Nem akarok új vinyót venni, mert már így is minden USB-en lóg egy vinyó, és már 1500 Gb-nél tartok. Multkor amikor lehúztam egy iso fájlt, akkor vettem észre, hogy betömörítve 1,9 Gb, kitömörítve pedig 3,6. Ez majdnem 50%-os tömörítési ráta egy iso fájlra. Megnéztem más dolgaimat is, nagyon sok progim, meg anime is eleve így volt meg a gépemen. A gond az, hogy a tömörítést nem én végeztem, és akárhogy próbálkozom, nem tudom ugyanezt az eredményt elérni. Kipróbáltam 6 féle tömörítő programot, megpróbáltam exakt ugyanazt a fájlt betömöríteni olyan kicsire, ahogy eredetileg lejött, de nem jártam sikerrel, a sok FAQ olvasgatása után sem. Maximum 2%-ot tudtam csak lefaragni a méretből, de ez nem segít a bajomon. Szóval aki tud ebben konkrétan tanácsot adni, az légyszíves írjon. Addig próbálkozom magam is rájönni a problémára.

Re: Fájlok tömörítése

Elküldve: 2009.08.03. 21:00
Szerző: Cruel Angel
Ugyanazon az ISO fájlon sem tudtál ennyit tömöríteni? Szal azt kitömörít majd vissza? Mi volt a tömörített fájl neve?
Videókat, képeket, zenéket leginkább azért nem fogsz tudni tömöríteni, mert már valamilyen veszteséges tömörítéssel tömörítve vannak. (úgy is mint pl. mp3, xvid, jpg) Ezeket csak újrakódolva, további veszteséggel (rosszabb minőségű hang, kép) tudod tömöríteni látványosan.

Hozzáteszem nem tudom mit tudtál te összehordani másfél terrányi adatot. Én 600 giga összhellyel rendelkezem, de ebből majd 200 szabad, pedig már jó ideje "gyűjtögetek". Biztos, hogy mindenre szükséged van?

Re: Fájlok tömörítése

Elküldve: 2009.08.03. 21:16
Szerző: Cleetus
Szerintem kezdj el gyűjteni egy blu-ray íróra,azoknak baromi nagy kapacitása van,bár az ára még így is eléggé szörnyű.Vagy vehetsz egy usb-hubot,és további vinyókat.Ezt az adatmennyiséget dvd-re lehetetlen kiírni,egy íródba belekerülne.Ha nem hub,akkor egy usb-s pc kártya,az ad még kettő kimenetet,vagy egy olyan alaplap,amin több usb van.Nekem is az új deszkán van 12 usb.
De komolyan,hogyan lehetett ilyen mennyiséget leszedni?Az usteam szerverét töltögeted szabadidődben? :D
Nekem csak ezek lennének az öteleteim,a tömörítés itt tényleg nem hat semmit,ami egyszer tömörítve van,azt nemlehet jobban összehúzni,kivéve,ha vegyíted a fájltípusokat,de ebben nem vagyok biztos.

Re: Fájlok tömörítése

Elküldve: 2009.08.04. 11:41
Szerző: alvaro
Sok mindent nem tudok hozzátenni, max annyit, hogy szerintem mégis a plusz vinyó a megoldás, ahogy a kiírt dvd vagy bluray lemezek nem lennének folyton bent a gépben, az usb-s vinyókat se kell egyszerre és folyamatosan rajta hagyni, mindig csak azt, ami kell, szép gondosan fölcímkézve, és akkor mindegy, hány usb van a gépben ;)

Re: Fájlok tömörítése

Elküldve: 2009.08.04. 20:09
Szerző: Xell
A helyzet az, hogy nem csak animék vannak a gépeimen, van egy csomó biztosági mentésem a konzolos gaméimról, mert eredeti lemez nem fun ha tönkremegy, meg a munkámhoz tartozó adatok is nyomnak vagy 200 gigát.

Tömörítésnél ugyanazt a fájlot próbáltam meg. Ahonnan letöltöttem ez az iso fájl, ami mellesleg egy játék volt, kisebb volt jóval, mint amikor én próbáltam összetömöríteni. Ebből kiindulva tuti hogy van valami megoldás.

Másrészt én már majdnem 20 éve csak vinyón tárolok mindent, és nem írok ki, mert a floppy, cd, dvd is tönkremegy idővel, és akkor inkább 6-7 évente cserélek vinyót, minthogy dobhassak ki több száz médiumot. Új vinyót venni meg mindig megoldás, de igazából nem akarok rá költeni, ha látom, hogy van alternatív megoldás.

Egyik ismerősöm tudna szerezni szalagos olvasót, ha nagyon akarok, de az meg iszonyat lassú, arról nem is beszélve, mennyi helyet foglal (fizikailag). Igazából annak sem látom sok értelmét.

Szóval köszi a tippeket, de még mindig reménykedem, hátha valaki talál megoldást a problémámra=).

Re: Fájlok tömörítése

Elküldve: 2009.09.28. 13:29
Szerző: anubys
Szerintem a legolcsóbb (bár kissé időigényes) megoldás:
400 DVD (38-42 FT/db)
Egy 400-as mappa (3-4000 FT)

És szépen kiírogatni az adatokat.

Szerintem egy optikai adathordozó megbízhatóbb, mint egy mágneses háttértár.
Én így tárolom az adataimat és eddig még nem volt velük gond...

Re: Fájlok tömörítése

Elküldve: 2009.09.30. 16:00
Szerző: alvaro
anubys írta:Szerintem egy optikai adathordozó megbízhatóbb, mint egy mágneses háttértár.
Én így tárolom az adataimat és eddig még nem volt velük gond...
Biztos fiatal vagy :vigyor:

Néhány éves lemezeim úgy hullanak, mint a legyek :knife:
Persze van, ami az Istennek se akar kipurcanni. Csak hát ki tudja ezt előre, mikor hasonlóképp márkás, azonos árfekvésű lemezekről van szó?
Legjobb, ha a fontos dolgok többféle adathordozón vannak egyszerre.

Re: Fájlok tömörítése

Elküldve: 2009.10.02. 15:44
Szerző: anubys
Vannak tizensokéves CD-im, igaz nem szoktam őket gyakran elővenni, úgyhogy lehet, hogy egy részük már nem is működne. :?
Ami viszont igazán fontos, abból úgyis több példánnyal rendelkezem. :)

Re: Fájlok tömörítése

Elküldve: 2009.10.08. 21:09
Szerző: paTKany
Az én kétforintos véleményem ezzel kapcsolatban az, hogy fájlokat ki-be tömörítgetni az olcsó terabájtos merevlemezek korában teljesen felesleges időrabló tevékenység. Azokat se értettem meg sose akik levágdosták az OP/ED-eket az animékről, hogy ráférjen egy sorozat egy DVD-re. Az ilyesmire elpazarolt idő egyszerűen nem áll arányban a vele nyerhető megtakarítással.

Venni kell egy új vinyót aztán jólvan.

Re: Fájlok tömörítése

Elküldve: 2009.10.08. 23:18
Szerző: honya
én tömöríteni szoktam.
ha bármi van, egyszerűbb egy filet átnézni, mint 5000-et nem?
gép lassúság egyik fő oka lehet ha sok kis file ;)
ezért érdemes az elolvasott mangákat becsomagolni, stb.

persze a videó konvertálgatás, vágás sztem is hülyeség