Mi(k) volt(ak) számodra a 2013. év animéje(i)

Már nem aktuális, lezárt, és régóta nem frissülő témák gyűjtőhelye.
Lezárt
Avatar
paTKany
A 8. Aasu
A 8. Aasu
Hozzászólások: 800
Csatlakozott: 2003.07.16. 18:19
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Aasu residence

Mi(k) volt(ak) számodra a 2013. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: paTKany » 2013.12.27. 20:42

Többször is írtam szerintem a fórumban, hogy mennyire szerettem az idei anime évet. Mivel nyilvántartást nem vezetek arról, hogy mit láttam, ezért össze se tudom számolni mennyi animét láttam az idei termésből, de valószínűleg 100 körül lenne az a szám.
A másik jelentős mérföldköve 2013-nak az az, hogy elhozta a mobiltelefonos játékokból készített animéket, és annak ellenére, hogy speciel énmagam semmire se tartom az okostelefonokat és még kevesebbre az ezekre készült pénzszivattyú elven működő játékokat, maguk az animék kifejezetten tesztettek és kettő közülük bele is kerül az idei válogatásomba.

Vividred Operation
Anno a Kurau Phantom Memory-nál is írtam már, hogy szeretem ha egy sci-fi prosperitást és energiabőséget sugároz magából. A ℳℴℯ❤ henshin-shoujo-kat meg mindig is szerettem, úgyhogy eleve nyerő pozícióból indult nálam ez a sorozat.
Az egyetlen hibája, hogy csak 12 részes volt, így nem jutott elég idő szereplőnkénti filler részekre, több yuri-anticsra és az alap 4-en kívül többféle színkombinációra.

Suisei no Gargantia
Nem emlékszem, hogy Naruko Hanaharu a Kamichu óta részt vett volna valamilyen nem-H cucc készítésében, de éppen ideje volt. Mert bár a Shoujo Material is egy csodálatosan szép illusztrátori munka a maga műfajában, de kellenek az ilyen széles közönségnek szánt alkotások is ahhoz, hogy mindenki láthassa a tehetségét. Le is csapok majd az artbookra a köv. Japán utamon.

Zettai Bouei Leviathan
Mondjuk csak egy szűk kisebbségnek jött le a sorok közötti tartalom ebből a sorozatból, de akiknek lejött azok halálra szórakozták magukat azon, ahogy animálva láthattuk az elmesélt eredményét annak, amikor 4 veterán TRPG-s (1 mesélő, 3 játékos) leül és troll módon kezdenek el játszani. (Mindenki loli sárkányt játszik a rengeteg válaszható fajból, hülyén szórják el a specializációs pontokat, elhajítják a messzeségbe a quest key item-et, ... , és márcsak brahiból is mindig szétverik az induló település kocsmáját ha arrajárnak.)

Love Lab
Nagyon élveztem ezt a fergeteges komédiát. Minden elismerésem a rendezőnek, mert tényleg sikerült a maximumot kihoznia Riko és Maki dinamizmusából. Úgy általában biztos és jól eladható alapfelállás szokott lenni a goodgirl/wildgirl kombó, itt pedig exponenciálisan az volt.

Fantasista Doll
A '10-es évek Angelic Layere, kár, hogy csak 12 rész volt. Simán elbírt volna 50 részt annyi aranyos Doll volt benne. Na de majd a doujinshi hegyek kárpótolnak, csak érjek Japánba...
Kép

Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2013. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel » 2013.12.27. 21:24

Hű, én is szerintem szokatlanul sok új animét fogyasztottam magamhoz képest ebben az évben.

Ezek közül az egyértelmű nyertes (és ezzel gyanítom nem leszek egyedül) a Shingeki No Kyoujin. Mind a plot, mind az art sztájl, mind a rendezés (a végét leszámítva =_=), mind a két opening zene teljesen jogosan érdemelte ki azt a hypeot, amit kapott. Most már csak annyi kéne, hogy a mangaka belátható időn belül és értelmesen fejezze be mielőtt még kifárad a sorozat.

Kiemelném a per pill futó Golden Time-ot is, ha nem lenne némileg elbarmolva a dolog a forrásanyaghoz képest. :roll: Így csak promotálom a light novelt, és a manga adaptációt. XD

Különdíjat kap végül tőlem a Pokemon: The Origin (nem röhög), mert végre egy anime, ami a játék franchisenak hitelesebb adaptációja, mint a 15 éve futó marhaság a végtelen ideig 10 éves főhősével. Kár, hogy csak négyszer 20 percet kaptunk belőle.
Kép

Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1577
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Tartózkodási hely: A semmi közepétől picit balra
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2013. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Rui-chan » 2013.12.27. 23:38

Még alaposan meg kell rágnom magamban a dolgokat. Elöljáróban annyit, hogy már készül az értékelés, amit Junchi és OJ listájából gyúrtam össze. (Utólag köszönöm, hogy felhasználhattam. XD) Számomra is igencsak jó év volt, jó sok animét néztem szezononként, mindig megvolt a 10 feletti darabszám, amit korábban elképzelhetetlennek tartottam.
Cruel Angel írta:Különdíjat kap végül tőlem a Pokemon: The Origin (nem röhög), mert végre egy anime, ami a játék franchisenak hitelesebb adaptációja, mint a 15 éve futó marhaság a végtelen ideig 10 éves főhősével. Kár, hogy csak négyszer 20 percet kaptunk belőle.
Sajnos ez meg eléggé elsietett lett, de kétség kívül sokkal jobb, mint az Ash főszereplésével készült anime.
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2292
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2013. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2013.12.28. 11:30

Már az előző évben sem néztem túlságosan sok szezonos animét, de ez a szám idén még kevesebb volt - összesen 8 darab (ha a Kuroko és Monogatari második szezonokat most nem számolom).

Ezt a nyolcat elég jól bele tudom helyezni 4 kategóriába:

- "Emberiség ellen irányuló merénylet", avagy az 1-2 pontos részleg: BlazBlue és Coppelion
- "Szódával éppen elmegy", avagy a 3-4 pontos szekció: Suisei no Gargantia és Hataraku Maou-sama
- "Középszerű, egyszer nézhető", avagy az 5-6 pontos halmaz: Shingeki no Kyojin és Yahari Ore blabla
- "Emlékezetes, érdemes volt időt szánni rá", avagy a 7-8 pontos darabok: Kill la Kill és Uchouten Kazoku

Egyébként ez az év kvázi konfirmálta azt, amit eddig is gyanítottam: Nem érdekelnek már ezek a szezonos darabok. A következő szemeszterből is egyedül a Space Dandyt fogom nézni, a többi még csak gondolati szinten sem hozott lázba.

Call me an oldfag.

Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1577
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Tartózkodási hely: A semmi közepétől picit balra
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2013. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Rui-chan » 2013.12.28. 19:14

Yay, elkészült a listám! :vigyor: Van még anime, amit nem néztem meg és pótolni fogom, de nem hiszem, hogy azok nagyban befolyásolnák az értékelésemet az évről.

Legjobb történet: Uchouten Kazoku (Aki látta, annak szerintem világos, miért is jelöltem ebbe a kategóriába. Remekül felépített az anime egész története.)
Legjobb akciójelenetek: Shingeki no Kyojin (Itt nagyon megemelkedett a pulzusszámom, a Valvrave-nél csak közepesen, szóval az bukta a jelölést. A második helyet azért megkapja.)
Legjobb vígjáték: Uchouten Kazoku (Az utolsó epizód mindent vitt, ott már hang nélkül csapkodtam az asztalt. :lol: Nekem ez a humor!)
Legjobb romantikus: Gingitsune (Ezt lehet romantikusnak nevezni? Végül is voltak benne kapcsolatok, a romantikus animéket pedig egy ideje hanyagolom, úgyhogy csak ezt tudom ide pakolni.)
Legjobb dráma: Uchouten Kazoku (A drámai része is a legkiemelkedőbb volt az évben.)
Legjobb sport: Free! (Problem? :dirr: Igazából más sport animét nem láttam, szóval örülök, hogy tudtam ide tenni valamit. XD)
Legszebb rajzolás: Mondaiji-tachi ga Isekai kara Kuru Sou Desu yo? (Tetszett a rajzolása és annak külön örültem, hogy a normális, nem dinnye méretű melleket kaptak a nők.)
Legjobb animáció: Kakumeiki Valvrave (Sunrise minőség, igazán látványos csatákat hoztak össze, ezen kívül a mozgás közben sem éreztem rossznak a grafikát.)
Legjobb zene: Shingeki no Kyojin és Kill la Kill (Bár utóbbi még fut, de az OST kijött, Sawano Hiroyuki pedig egyébként is abszolút WIN!)
Legjobb többszezonos: Magi (Az első évad másik fele már ebben az évben futott, szóval szerintem jöhet ide.)
Legjobb folytatás: Kakumeiki Valvrave S2 (Nem gondoltam volna a közepesnél kicsit jobb első évad után, hogy ilyen úton megy tovább az anime.)
Kellemes meglepetések: Maoyuu Maou Yuusha, Uchouten Kazoku, Kakumeiki Valvrave S2 (!), Gingitsune, Log Horizon (!!!)
Legjobb női főszereplő: Maou (Maoyuu Maou Yuusha)
Legjobb férfi főszereplő: Shimogamo Yasaburou (Uchouten Kazoku)
Legjobb női mellékszereplő: Hanji Zoe (Shingeki no Kyojin)
Legjobb férfi mellékszereplő: Jean Kirschstein (Shingeki no Kyojin)
Kedvenc OP: Linked Horizon – Jiyuu no Tsubasa (Shingeki no Kyojin OP2)
Kedvenc ED: Angela – Boku ja nai (Kakumeiki Valvrave ED1)
Az év csalódása: Monogatari Series Second Season (Lehet, hogy megcsömörlöttem az egész franchisetól, de a Kabukin kívül csak a Neko: Shiro tetszett valamennyire, a többit inkább végig untam.)
Az év legjobb animéje: Maoyuu Maou Yuusha (Sokan unalmasnak találták, szerintem nagyon jó volt és komoly témákat boncolgatott. Remélem, nemsokára jön belőle a folytatás.)
Az év legrosszabb animéje: Amnesia és Coppelion (Az egyiken halálra untam magam, a másik pedig szimplán hülyének nézte a nézőt.)
Ezeket várom legjobban 2014-ben: Sailor Moon (Ha méltóztatna kijönni végre…), Space Dandy (Amióta láttam a PV-t és ilyen-olyan videókat belőle, egyszerűen rákattantam. XD)
Kép

Avatar
Mariko
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2362
Csatlakozott: 2006.11.25. 10:48
Nem:
Tartózkodási hely: Sound Horizon Kingdom
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2013. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Mariko » 2014.01.05. 00:36

Most elgondolkoztam azon, hogy mikre adtam 8 pontnál többet a tavalyi évben, és... hát elég rövid lett a lista. Eleve 10 pontot nem is adtam semmire, de 9-et is csak négy sorozat kapott, ráadásul ebből kettő folytatás volt, a Gintama harmadik és a Chihayafuru második szezonja, ezeken kívül pedig csak a Psycho-Pass és a Shingeki no Kyojin jutott 8 pont fölé. Volt persze jó pár 8 pontos sorozat is, úgyhogy igazából annyira nem volt rossz szerintem a tavalyi év animés szempontból, de nem sok kiugróan emlékezetes sorozat akadt a számomra (még a noitaminA blokk is cserben hagyott, mert a Psycho-Pass óta szvsz semmi érdemlegeset sem vetítettek).

Mondjuk az Uchouten Kazokut pótolnom kellene már, mert eredetileg terveztem nézni, csak aztán valahogy elmaradt, és az még esélyes lehete egy magasabb pontszámra...
Kép

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2013. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Péter » 2014.01.09. 23:09

Annak ellenére, hogy tavaly szám szerint több animét láttam, mint az előző években, az éves felhozatalból nem sok mindent néztem meg. A Shingeki no Kyojin a 2. rész körül megállt nálam, és azóta se éreztem rá késztetést, hogy tovább folytassam. Aztán volt egy meglehetősen gyengére sikeredett Corpse Party adaptáció, illetve egy már sokkal jobban teljesítő WataMote. Ha a legbejövősebbet kéne megneveznem, akkor egyértelműen a Kill La Kill-re tenném a voksom, az viszont még mindig fut.

Persze lehet idén majd bepótolok ezt-azt visszamenőleg, szóval ez még változhat.
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6025
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2013. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2014.01.30. 15:54

LOL, ide is még január elején akartam írni... Na kezdjük. XD

Az idei év számomra meglepően jó volt anime szempontból, öröm látni, hogy a moeloli-buborék lassan csak kipukkan és a készítők kénytelenek ötleteket is bedobálni a kosárba ahhoz, hogy megszülethessen 1-1 sorozat. Ezzel párhuzamosan újra előbukkantak olyan kreatív koncepciók, amik miatt anno egyáltalán anima-fan lettem. Nagyon remélem, hogy ez a tendencia folytatódni fog a jövőben is. (Szerencsére az idei év is jól indított a retró-hangulatú Dandy úr kalandjaival, csak őt már nehezen írhatnám a 2013-as animékhez... XD) És akkor az én személyes listám:

-Minden mást magasan vert nálam a Shingeki no Kyojin, egyértelmű, hogy nekem ez "az év animéje", de lehet, hogy lesz ez több évé is, mert asszem most minimum pár évnek el kell majd telnie, mire hasonló színvonalú shounent kapok újra. A hangulata valami hihetetlen, a látvány nem különben, a zenéjét nem is kell említenem, a sztori a legtöbb hasonló shounent magasan veri (plusz majd' minden részre jut valami fordulat), a karaktereknél pedig öröm volt látni, ahogy kezdeti klisés "2D-s kartonpapír" jellemükből kilépve folyamatosan személyiséggel töltődnek meg. :D Persze kisebb hibák ebben is voltak, pl. hogy a cselekmény eléggé belassult nem egy esetben, vagy hogy a szereplőkön azért még lenne mit fejleszteni, de ezek leginkább abból adódtak, hogy az "elsőmangás" Isayama még most tanul bele a szakmába, de mentségére szóljon, hogy láthatóan nagyon igyekszik. (Meg persze kár érte, hogy a végén az anime rendezője is elkezdte játszani az eszét és behozott pár szokásos anime-only baromságot, amikre semmi szükség nem volt...) Ezek viszont igazából csak apróbb szépséghibaként kavartak bele az összképbe és nem igazán tudták lerontani a szórakoztatási-faktort, szóval még így is egy hihetetlenül epic animéhez volt szerencsém, ami be is került a kedvenceim közé. (A manga szintén ütős, a második szezon meg várós.)

-Sokan húzták a szájukat és fikázták agyba-főbe, de nekem igenis bejött a Blood Lad. Na persze a shounen "high tier"-től (Shingeki, FMA, Lagann, stb.) messze van, mint állat, viszont ilyen "közepesnél bőven jobb, nyári limonádé-shounen" kategóriás cuccként szvsz bőven megállta a helyét. Jó OP/ED, a karakterek vagy jók, vagy legalább viccesek voltak, a poénok sokszor kifejezetten ütősre sikerültek, a fanservice kb. pont megfelelő arányban szerepelt (értsd: volt egy kicsi, de azért nem ment át az egész mondjuk Fairy Tail-be...) és még az önirónia sem állt messze a cucctól. Volt persze harc is, de pont az maradt meg a legkevésbé, tán még anélkül is működne nálam a sorozat. :D (Kivéve persze a "KAMEHAMEHAAAAA!!!4444" jelenetet, ami nagyon kellett és az anime egyik fénypontja volt szvsz. XD) Persze nem kizárt, hogy a manga később majd belefullad a középszerűségbe/unalomba és az anime a maga 12 részével pont odáig vitte a sztorit, ameddig még érdemes vele foglalkozni, de egyelőre elvoltam vele, ha lesz valaha második szezonja, valszeg arra is minimum ránézek majd. :)

-Nem telhet el úgy a 2013-as év, hogy ne emlékeznénk meg a Free! animéről. XD Na persze maga a sorozat kb. semmiben sem volt különösebben kiemelkedő, viszont a hatása... XD A kb. egy egész évtizedig "MoeCég"-ként aposztrofált KyoAni valamiért úgy döntött, hogy kivételesen nem az otakuk, hanem a fujoshik felé fog nyitni és bár "hűséges rajongóik" egyből leköpéssel és anyázással "hálálták meg" a dolgot, ez mégis egy merész húzás volt pont tőlük. Ha már az a stúdió is úgy gondolja, hogy a moén túl is van élet, akik hosszú évekig pont abból éltek, akkor talán végre tényleg elindult némi pozitív változás anime fronton. :) (Utána pedig még bátrabbak lettek és bevállalták a Kyoukai no Kanata-t, ahol már olyan rég nem látott elemekkel kellett dolgozniuk, mint pl. történet. Szóval hajrá fiúk, igaz, még mindig nem vagyunk az FMP folytatásánál, de mintha most már jönnétek kifelé a gödörből... XD)

A 2013-as év viszont ezen túl is tartogatott még meglepetés-animét, ugyanis megérkezett ez:
Cruel Angel írta:Különdíjat kap végül tőlem a Pokemon: The Origin (nem röhög), mert végre egy anime, ami a játék franchisenak hitelesebb adaptációja, mint a 15 éve futó marhaság a végtelen ideig 10 éves főhősével. Kár, hogy csak négyszer 20 percet kaptunk belőle.
Cruel kb. össze is foglalta róla a lényeget. Aki az első generációs Gameboy játékok akármelyikével is játszott pár órát, az valószínűleg egyből átérezte, hogy itt végre hangulatilag és történetileg is az eredeti játékhoz jóval közelebb álló animét kaptunk, nem azt az óvodás, neverending marhaságot, ami még mindig fut, de már a Johto Ligánál abba kellett volna hagyni, ha nem előbb... Egyetlen hibája tényleg az volt, hogy mivel tetves négy részre tervezték az egészet (és mint Crueltől megtudtam, ez nem "tisztelgés a régi fanok előtt", csak promó a legújabb Pokémon játékhoz... :? ) ezért marhára rohantak a sztorival, kb. a játék háromnegyedét az epizódok elején lévő magyarázásban darálták le és mondjuk úgy, hogy csak a legfontosabb/legemlékezetesebb események kaptak 1-1 teljes részt. Nagy kár érte, ugyanis egy 26 részes sorozat formájában az egész játék elmesélhető lett volna és lehet, hogy még ki sem kellett volna vágniuk belőle semmi fontosat. Mindegy, az élmény így is kellemes volt, még ha nagyon rövid is.

-Valamint végezetül itt van még az idei ősz felkapott slágeraniméje, a Kill la kill, ami még most tart a felénél és eddig ugyan nem vagyok tőle túlzottan elájulva, de tény, hogy a heti 25 percnyi szórakoztatást/röhögést simán biztosítja az embernek és az "agyatlan Gainax-stílusú animék" műfajában még határozottan a jobb kategóriát képviseli, szóval inkább nézem végig ezt ötször, mint mondjuk az FLCL-t vagy a Panty & Stocking-ot akár csak egyszer is. Mondjuk az még viccnek is rossz, hogy ez lenne a TTGL "utódja", hiába is promózza így a stúdió, az "anime, ami megmenti az anime műfaját" szintén elég nevetséges fanduma, de még az ennyire felfokozott hype mellett is képes szórakoztatni, így egyelőre nincs okom bántani. :) (Bár a Ryoko-mániát továbbra sem igazán értem, de jól mutatja az elvakult fanboyok kettős mércéjét, hogy általában agyba-főbe szidják a legtöbb shounen főhőst, azonban mihelyt a készítők a "generic shounen protagonist" agyát egy szexi, "mellemfolytonkinnvan" csaj testébe helyezik bele, a fandom egyből kikiáltja 2013 egyik legeredetibb karakterének. :-P Oké, szó se róla, hentai doujin alapanyagnak nem rossz, sőt, mondhatnám, hogy arra született, de ettől még karakterként továbbra sincs benne semmi extra. XD Btw Rui-chan, a fanboyok azóta már Satsukit is hülyére fanolják, meg Ryokoval yuriztatják, pedig az elején még fogadni mertünk volna rá, hogy ilyen férfias-fejjel aztán tuti nem mozdul rá senki, emlékszel? XD) Szóval a sorozatra visszatérve: igazából majd most, a második felében válik el, hogy mennyire is lesz belőle maradandó alkotás, viszont mivel az tény, hogy már most is bőven jobb egy közepes animénél, szerintem azért annyira nem rontják majd el, hogy feledésbe merüljön, szóval a jelenlegi pozícióját szerintem már tartani fogja, maximum nem lesz belőle klasszikus, amire évek múlva is emlékezni fogunk. (Jó, shounen-klisékkel tele van a Kill la kill padlása, de azok engem sosem zavartak annyira, mint sok más embert, ha amúgy a sorozat egészében véve szórakoztató és ez szerencsére az. XD)
Kép

Lezárt