Mondocon(ok)

Animés találkozók, programok, rendezvények.
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1116
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2022.08.14. 18:49

A beszélgetésből azért lett kivágva a conos rész, mert olyan info kottyant, ami erősen visszavezethető egy nagyon szűk (2-3 fős) rétegre, és egyszerűbb volt kivágni, majd később újravenni az egészet (tervben van, csak épp senki sem ér rá úgy), másfelől a beszélgetés után jöttek még be az infók innen onnan. A részünkről ennyi történt. Egész egyszerűen inkább megvédtük az információs forrást.
Titkos írta:
2022.08.08. 22:15
Mondhatnám úgy is, hogy: "Ehhez elég lett volna 30 másodpercet kivágni, nem kellett volna 30 percet... " Jó, mindegy, ez is olyan, hogy ha akarja, elmondja, ha nem, akkor nem, csak fura, na. XD (Mondjuk, hogy picit még "éltessem a konteómat": ez a Ricz screenshot nem erősíti meg, de nem is cáfolja. XD Szal ez a "ki kell szedni", úgy is érthető, hogy: "...mert az Acheron/Timi/egyéb azt mondta, csak azt már nem teszem hozzá". XD)
Ezt mondta Garus is, csak nem értette meg, hogy nem 30-40 másodpercről van szó, hanem sokszor utaltunk rá, vissza, és viszonylag hosszasan is elidőztünk vele. Így meg a beszélgetésnek nem lett volna értelme azon a részen, Olyan 6-8 percet minimum. Ami már az ott rész több, mint 20%-a lett volna. Érthetetlenné és szétesővé válik a beszélgetés, gyakorlatilag értelmét veszti.

Ami a kitálalást illeti, azt most is megtehetem, senki sem mondta, hogy ne tegyem. Főleg, hogy amúgy végigszondáztam az embereket, staff tagokat, egynémely árust is, hogy ők mit tapasztaltak, mit hallottak.

Annyit elöljáróban, hogy mindkét fél sáros. Mind a szervezők, mind a helyszínt üzemeltető. Történt ugyanis a bejáráskor, hogy Acheron többször is megkérdezte a csarnok üzemeltetőit, hogy biztosan befér-e ide a 10-11 ezer ember. Nos, mindenki más számot mondott, van, aki 8-at, van aki 11-et, de a leggyakrabban a 10 ezert mondták vissza. Azok meg végig helyeslő választ adtak. Itt jön az a szervezői hiba, hogy nem merült fel a gyanú bennük még véletlenül sem, hogy esetleg ez nem lesz igaz. Mert a kapott csarnok területek alapterületileg megvoltak annyi, mint amennyit a Hungexpotól szoktak kapni. Az árusoké 600-zal nagyobb volt, míg a C csarnok, ahol az előadók és a társasosok voltak, 600-zal kisebb. Vagyis számtanilag azonos méretű területet kaptak. Egy másik közös hiba pont az, hogy a vészeseti helyzetben fontos számokról nem esett szó.

Ha emlékeztek, volt a West Balkán-ügy, ami máig a legnagyobb magyar klubtragédia. Most ezt használnám példaként fel. Ott alapterületileg 5000 főt tudtak volna fogadni, de a 3 halálos és 14 sebesüléses esetet követelő tragédia mégis 3000 emberrel lépett fel. Hogyan? Nos, a kiürítési tervek szerint csak 1500 ember lehetett volna legfeljebb a szórakozóhelyen, mivel hiába volt nagy alapterületű a placc, ha az elvezető lépcsők jócskán leszűkítik a menekülési lehetőségeket. Ezek után hozták meg a 23/2011. számú kormányrendeletet, ami a kiürítési számot kötelező érvényűvé tette betartásilag. Noha a hatályba lépést követően engedtek rajta, mert túl szigorú lett, ettől függetlenül adódtak bajok belőle. Emlékezzünk mondjuk a 2014-es animekarácsonyra, amikor a főszervezőt is kizárták a biztonságiak és nem mehetett vissza. Akkor előző este a Millenáris vezetése egyoldalúan módosította a szerződés, és a kiürítési szám betartását adta ukázba a biztiboyoknak. (Megjegyzem, a Fantasy Expo szervezői sem szeretik azóta a Millenárist. És ugye, még most az FMK-ban lesznek ősszel utoljára, jövőre már új helyre vonulnak, mert olyan 2500-3000 fősre duzzadt az ő látogatottságuk.) Ezt a számot a szervezők nem kérdezték, a BOK meg nem közölte. Megint egy olyan dolog, amiben mindketten vétkesek.

A kiürítési szám léte meg fontos annak megértésében, mi is történt és miért úgy történt a conon, ahogyan. De menjünk szépen sorjában. Sokan kérdezik, hogy miért nem figyeltek az időjárásra. Jó kérdés, én sem tudom. Ahogyan azt sem, hogy minden évben tapasztalat, hogy a nyári conokon esik. Ha nem aznap, hát előtte (mint tavaly is, ami után rohadt forró és fülledt is volt az idő). Szóval eleredt az eső. Aki már bent volt a biztiken túl, az bevonult a csarnokba. A csarnok elkezdett megtelítődni, a biztiboyok lezárták a korábban említett módon, a szervezők tudta nélkül. Ez eléggé fontos pont, ugyanis kötelességük lett volna értesíteni őket. Közben lezártak olyan vészkijáratokat is, amelyeket nem lett volna szabad, sőt a kiürítési protokollal is szembe mentek a lezárások, szűkítések. Vagyis ezt a felét a biztiboyok baszták el a szervezőknek, akik késve értesültek róla. Ugyanis senki sem szólt a jegyárusoknak, hogy "hé, hahó, ne adjatok el több jegyet!". Úgy alakult ki a rohangálás, telefonálási özön, üvöltözgetés. Pl. a főszervező a BOK vezetéssel harsogott komolyan, ezt több forrás is mesélte.

Ami közben az FB-n ment, az egy másik shitfest volt. Timi eleinte válaszolgatott, ahogy tudott. De ő maga nem törölt, hanem azok, akik még kezelik az oldalt rajta kívül. Illetve, mivel nem volt meg az sem még ekkor, hogy mit közölhetnek, mit nem, volt olyan válasza, amit magának kellett visszavonnia. A szervezők ugyanis nagyon számolnak azzal, hogy a BOK amolyan tartalékban megmarad az Expo mellett (miközben egy másik szervezőbrigádnak amúgy jött a füles egy harmadik brigádtól, hogy velük még véletlenül se egyeztessenek, mert problémások - szóval maradjunk abban, hogy a BOK-nak sem jobb a híre). A visszavonások pedig direkt olyan sokszor belsős infókat takartak, amelyek miatt ez a lehetőség úszni látszott. A szervezőség így két szék közt esett a pad alá, mert szerette volna megtartani a helyet második lehetőségként is, meg csillapítani a helyzetet (pl. azzal, hogy az üzemeltetőkre hatnak), de ez utóbbival nem értek célt. Előbbivel meg nem tudom, mi a jelen állás, de valszeg a tapasztalatok okán úszni fog az is. Egy kivételes esetben: eleve létszámkorlátos lesz a rendezvény.

Nagyon sok mindent elszúrtak amúgy a Valtonosok is, de mivel állami létesítményeket csak ők őriznek (nemrég valamelyik belvárosi szórakozóhelyre is ők kerültek), és ezt mondjuk két pontról tudom erősíteni. Az egyik, hogy anyám maga is végzett ilyen munkát, személy- és vagyonőr volt pontosan, de nem sokban különböznek a biztonsági őröktől. Illetve egy ismerős, aki maga is és az apja is biztonsági őr volt. A Valtonosokról meg... Hát, maradjunk annyiban, hogy egyiküknek sincs jó véleménye. Sőt, megjegyzem, a biztonsági őri szakmán belül kifejezetten rossz hírnévnek örvendenek. Bár az árusoknak kedveztek, hogy hamarabb beengedték őket, de alapvetően nagyon rossz a személyi állományuk. Rengeteg panasz érkezett most is con alatt rájuk, de egyébként is, amiből a leggyakoribbak a nyegleség, felületesség, bunkóság. Azért a Hungexpós brigád csak jobb, de hát ők csak azt a helyet őrzik, ez egy totál friss bagázs volt. Ráadásul a BOK sem szokott ehhez hasonló rendezvényt tartani (ezen kívül két PlayIT volt itt, de ők sem sokáig számoltak vele, tudtommal nem is akarnak ők sem visszamenni hozzájuk).

Ezen kívül van még egy szál is, de az nagyon nem publikus. Részint azért, mert egyelőre a szervezők közt terjeng, és nem csak a Mondósok közt, hanem a Fantasy Expo és mások közt is. Azt már a belsőbe viszem.

Szerk.: Amúgy az őrök: voltak összesen 9-en. A Hungexpo alapból 13-at nyújt. Szombaton alapból benéztek a táskámba, de csak úgy nagyjából, ja, könyvek vannak benne (épp vittem eladni), és legyintettek tovább. Amúgy őszintén kíváncsi lettem volna, ha az UMP45-ösömmel megyek, mi lett volna. Mert a Hungexposoknak szét kellett szednem, hogy nincs benne aksi, a tár sincs töltve... De akkor is megvagyok negyedperc alatt, mert rákészülök az átvizsgálásra. Sokan erre sem képesek, vagy ott tetvészkedve szerencsétlenkedik fel a karszalagot, elállva mások útját. Ez is probléma, de a másik végről.

A szervezők meg használnak telefont. Walkie-talkie nincs, de legalábbis nagyon rég láttam náluk, ami azért fura, mert mikor a Cosplay.hu-val összerúgták a port és elmentek, ők hagytak nekik ott párat. A telefonhasználatnak egyébként pár hátránya van: nem biztos hogy meghallod, észreveszed, ha rezeg, illetve egyes esetekben a hangszórók közelében okozhat problémát, amikor veszi a hívójelet. De ugye, ahogy fentebb írtam, mivel senki sem szólt nekik, és az őrök dolga lett volna leállíttatni a jegykiadást is, nem csak szólni arról, hogy lezárják a csarnok egészét, nem tudtak idejében sem cselekedni.

Egy másik probléma, hogy akik a beléptetést végezték a második napon, hogy ki merre és hogyan, már délre fáradtak voltak, alig volt hangjuk. Legalább egy ordibátor kellett volna nekik.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ricz 2022.08.14. 22:12-kor.

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1159
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2022.08.14. 21:08

Titkos írta:
2022.08.08. 05:31
Vagy nem tudom, de pl. egy PlayIT-vel szemben kétlem, hogy ezt a stílust meg mernék engedni maguknak. Meg kis túlzással úgy akárki mással szemben is, ami nem a Mondo.
A Mondo 1x év alatt sem tudta elérni azt, hogy egy országosan ismert brand legyen. Az elmúlt évtizedben mozikba havonta érkezett legalább egy képregény film, mára sokan néznek adult cartoont, a 2010-es évek sorozata egy fantasy volt, Magyarországon soha nem látott mennyiségű és minőségű képregényt adnak ki, gamerkedni pedig "mindenki szokott", berobbant a Kpop és napjainkra az anime nézése (hacsak egy-két sorozat) hozzátartozik a tini léthez. Úgy gondolom minden, de tényleg minden adva volt, hogy egy animés-mangás esemény nagyra növekedjen, ha mondjuk ezért cserébe több más szubkultúrát is bekel engednie a rendezvényére. De nem tudott élni a lehetőséggel, természetesen vannak rajtuk kívülálló okok is, de azért a Mondo sem ment vendégségbe a hülyeségért.

A Mondo belőtte magának a 13-23 éves korosztályt amivel semmi baj, inkább az a probléma, hogy a 23+-os közönség felé nem nyitottak (érsd nem szedtek be tőlük több sápot mondjuk az olyan szolgáltatásért hogy pl.: privát pihi hely+egy rámen). Mivel nem tudtak/akartak magasabb árszínvonalat lépni így nem voltak képesek több széket bérelni vagy a légkondi felárát kifizetni.

És igen csuklóztatják őket mert megtehetik, a PlayIt-et vagy ComicCon-t azért nem basztatják, mert a tulajuk az a cég akik pl.: a Szigetet is csinálják. A PlayIt-nek országos bolthálózata van a Mangafannak meg már webshopja sincsen.

Hát így élünk mi itt.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
SaiyaGin
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 183
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin » 2022.08.22. 19:16

Szerintetek kb. mikorra lehet számítani az őszi con időpontjának a kihirdetésére? Ha már a tavaszira nem tudtam elmenni, akkor az őszire azért szeretnék, viszont lehet, hogy októberben pár napra elutaznék (az időpont rugalmas de szállást azért nem utolsó pillanatban kellene szerezni), és jó lenne, ha a kettőt nem ütné egymást.

Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1609
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Tartózkodási hely: A semmi közepétől picit balra
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Rui-chan » 2022.08.22. 19:42

A tervek szerint október 22-23. az őszi Con. Úgy tudom, a Hungexpo csak szeptember közepéig van lefoglalva filmforgatás miatt, szóval remélem ezzel a rendezvénnyel nem lesz semmi gubanc.
Kép

Avatar
SaiyaGin
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 183
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin » 2022.08.22. 20:34

Rui-chan írta:
2022.08.22. 19:42
A tervek szerint október 22-23. az őszi Con. Úgy tudom, a Hungexpo csak szeptember közepéig van lefoglalva filmforgatás miatt, szóval remélem ezzel a rendezvénnyel nem lesz semmi gubanc.
Köszi!

Avatar
GentleRain
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 79
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: GentleRain » 2022.08.23. 05:12

Rui-chan írta:
2022.08.22. 19:42
A tervek szerint október 22-23. az őszi Con. Úgy tudom, a Hungexpo csak szeptember közepéig van lefoglalva filmforgatás miatt, szóval remélem ezzel a rendezvénnyel nem lesz semmi gubanc.
Majd meglátjuk. Kíváncsi leszek a beszámolókat, meg az újfent emelt jegyárakra.
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"

Avatar
higashikata
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 146
Csatlakozott: 2019.01.06. 16:58
Nem:
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: higashikata » 2022.08.23. 10:09

Nekem mindenképpen offos az október, mert 6-án és 7-én konferencián leszek, 22-én pedig egy barátosném esküvőjére vagyok hivatalos. :drop:

Avatar
GentleRain
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 79
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: GentleRain » 2022.08.24. 05:08

higashikata írta:
2022.08.23. 10:09
Nekem mindenképpen offos az október, mert 6-án és 7-én konferencián leszek, 22-én pedig egy barátosném esküvőjére vagyok hivatalos. :drop:
Nekem eleve off, de amúgy sem tudnék menni. 22-én van anyum szülinapja, szóval temetőlátogatás lesz. Ez van.
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"

Válasz küldése