Általános anime társalgó

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
annarancs
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 464
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2020.06.10. 13:56

Az első évadot láttam csak eddig a Kaguya-samából, de valóban egészen vicces (főleg a második fele), amint túl tudod magadat tenni azon az apró zavaró tényezőn, hogy szerelmes középsulisok nyavalyognak benne. ¯\_(ツ)_/¯

Avatar
Sentry
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2018.05.01. 20:59
Nem: Férfi

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Sentry » 2020.06.11. 15:07

Titkos írta:
2020.06.10. 13:10
Ez a Kaguya-sama tényleg ennyire jó?
Egyértelműen elfogult vagyok, de szerintem igen, sőt, ki mernék állni amellett, hogy hosszú idő óta a legjobb romcom úgy általában (talán az Oregairut lehetne még említeni, bár azt még nem láttam/olvastam, csak hallottam róla rengeteg pozitív véleményt). Nem is elsősorban az anime, bár azt is élvezem, de számomra a manga sokkal kellemesebb és emlékezetesebb élmény volt. Már csak azért is, mert szerencsére nagyon alkalmi pillanatoktól eltekintve alig van benne forced melodráma, akkor is általában csak néhány fejezet erejéig. A sztori végig inkább a comedy felé hajlik, olyannyira hogy az első fele gyakorlatilag epizodikus és fejezetenként egy gagre épül, ellentétben pl. a hasonlóan sikeres 5-toubun no Hanayomével, ami nagyjából a felétől próbált komoly hangvételt erőltetni és az író képességeinek hiánya miatt ez a végére szinte már önparódiába csapott át és olykor kínosan erőltetett drámázás volt az egész.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5889
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2020.06.21. 14:28

Leara írta:
2020.06.21. 10:09
Már az alap kincskeresős sztori és elég érdekes, de ami miatt igazán felkeltette a figyelmemet, az az, hogy az egyik főszereplő egy ainu. Gondolom, a fórumozók többsége tisztában van azzal, hogy kicsodák ők, szóval erre most nem térnék ki, de nem tudnék mondani még egy animét/mangát, amiben ilyen fontos szerepet kapnak. Egyszer kíváncsiságból rákerestem Baka-Updatesen, ott összesen 9 mangát adott ki az ainu keresőszóra (abból az egyik ez, a másik pedig a Silver Kamuy c. spin-off). A sorozat rendkívül jól bemutatja a szokásaikat, hogy hogyan éltek, valamint a nyelvüket is hallhatjuk (személyes kedvencem amúgy a névadási szokásaik :DDDD).
Animék közül a Kuma Miko ugrik még be, bár szerintem ez inkább foglalkozik lolizással, mint bármiféle kultúra-bemutatással, de nézz rá esetleg, ha érdekel a téma. :)
Kép

Avatar
Leara
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Leara » 2020.06.21. 17:24

Titkos írta:
2020.06.21. 14:28
Animék közül a Kuma Miko ugrik még be,
Á, igen, ezt is láttam, de akkora csalódás volt, hogy már kitöröltem az emlékezetemből :D (pont a lolizás miatt).

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1817
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Surci » 2020.06.22. 14:05

Risa írta:
2020.06.22. 07:36
Ennyi erővel Japánok Itáliában is lehetett volna a cím, mert mindegyik karakter ugyanazokat a sokadszorra látott, klisés japános stílusjegyeket hozta, amit bármelyik másik anime. (...)

Nekem ez így nagyon nem működött. Állandóan kizökkentettek a hangulatból a nagyon japán, nagyon animés jellegzetességek.
Hehe, ez amúgy az egyik legszórakoztatóbb animés klisém - bár a másik oldalról tény, hogy a hangulatot nagyon haza tudja vágni. Játszódik egy sztori Európában vagy tökmind1 hol, a lényeg hogy Japánon kívül, soxor még csak japán szereplő sincs benne, vagy valami nagyon vegyes összetételű staff, pl. egy űrállomáson a jövőben, de MINDEN egyes megnyilvánulásuk vegytiszta japán. Kedvencem a LoGH-ban az anatázás :knife:, vagy amikor európai modern környezetben félrehívós szerelmi vallomás tipikus japános be nem fejezett mondatokkal (Boku wa... anata no... koto ga... * itt jön a becsapódó meteor/átvonuló elefántcsorda* aztán visszakérdez hogy "mit is szerettél volna mondani?" mire a delikvens: nandemo arimasen... XDDDDDDDD), hajlongás az iskolában egymás felé vagy a bolti eladók részéről stb... Randi mindig tipikusan japános shoujo-randi a vidámparkban vagy a bevásárlóutcában, csak épp nem Roppongi hanem Párizs a színhely lolol.

Nem is tudom van-e olyan nem Japánban játszódó anime amiben nem így (vagy legalábbis nem zavaró mennyiségben) kerülnek elő ezek a kulturális elcseszések. A Gankuban mintha nem nagyon lettek volna, bár minden részletre nem emléxem, újrázni kéne. Vagy az Emmában állítólag ezek jól vannak kezelve, de azt meg nem láttam/olvastam, már csak ezért is lehet megérné bepótolni. Berserkben ('98-as anime) pl. nem volt, de a régebbi cuccok, amik akár fiatalabb korosztálynak szólnak, de európai ifjusági könyvekből készült adaptációk, emlékeim szerint jobban teljesítettek e téren.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 232
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Risa » 2020.06.23. 20:56

Az általam látottak közül -- emlékeim szerint -- még a Ristorante Paradisónak meg a 91 days-nek ment ez valamivel jobban. A Ristorante Paradisónak egy fiatal olasz lány a főszereplője, aki egy csomó idősödő pasival van körülvéve, és ha jól rémlik, tegezte őket, és nem használta a -san megszólításokat sem. Azt hiszem, a 91 days is honorific-mentes volt.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5889
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2020.07.04. 07:10

Erről a jelenetről (ami egyébként 10/10 XD) jutott eszembe: tudja valaki, honnan jön ez (legalábbis az újabb animékben), hogy az "orkokat" következetesen úgy rajzolják meg, mintha medvedisznóemberek lennének? :lol: Mert oké, a KonoSubára rá lehetne kenni, hogy a paródia-jelleg miatt néznek ki így, de ott volt pl. a MonMusu, amiben echte ugyanilyen dizájnú orkok terrorizálták az egyik otakuboltot valamelyik részben. Ja és akkor már ki ne felejtsem az idén januárban futó Ishuzoku Reviewers-t, amiben megint csak "disznóorkok" jelentek meg. Ez azért is fura, mert az összes többi, nyugati fantasyból átemelt lényt kb. rendesen ábrázolják, szóval a sárkányoknál, goblinoknál, elfeknél, stb. nincs ilyen "saját verziójuk", ergo nem tudom, mi ez az "ork megszégyenítés". XD És igen, tudom, fantasyja válogatja, hogy épp melyikben hogyan néznek ki az orkok, pl. egy Tolkienes és egy Blizzardos ork is csak nagy vonalakban hasonlítanak egymásra, de azért a "sztenderdek" általában az összes verzióban stimmelnek, szóval ez a disznófejű ábrázolás nem tudom, hogy honnan jött, pláne úgy nem, hogy nekem mintha rémlene, hogy régebbi animékben még voltak "normális" orkok is. Na mindegy, annyira nem zavaró amúgy, csak érdekelne, hogy van-e valami oka, esetleg valami "belsős japán poén", amit én európaiként nem értek, vagy ilyesmi... XD (Mármint azt a "belsős poént" leszámítva, hogy ezeket a disznófejűeket rendszerint mintha úgy használnák, mintha az otakuk/fujoshik görbe tükrei lennének, mert az a fenti három címből egyből átjött. :lol: )
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5889
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2020.07.29. 04:15

Junchi írta:
2020.07.28. 16:11
A magam részéről azért szólok most csak hozzá, mert jó, hogy ez a része előjött, ugyanis a mostani szezonból ennek a szerencsétlen Deca-Dence-nek szépen nekimentek az SnK-fanboykák, mert hát hogy merészeli azt ilyen módon kopizni, szégyellje össze magát a stáb, meg hasonlók, csak mikor érdekes módon szembesíti valaki őket, hogy azért az SnK sem éppen az a "most mondjátok le az Anime klisé-kalauz magazin előfizetéseteket, mert a Shingeki egyetlen pontját sem találjátok meg benne" eset, akkor rendszerint csak lapítanak.
Mondjuk akkor már meg kell kérdeznem, hogy ha ennyire allergiásak erre egyes fanboyok, akkor a Kabanerinél nem őrjöngtek? :D Ugyanaz a stúdió, ugyanaz a stílus/vizuális megközelítés, ugyanazok a szörnyek (jó, itt titánok helyett vasszívű zombik, vagy mi az francok, de szintén ezt az "emberszerű, de mégis groteszk, végeláthatatlan szörnysereg" stílust képviselték), ugyanaz a zenei stílus és még a főhős is ez a "úgy ölöm a lényeket, hogy kvázi a saját powerjüket fordítom ellenük" történeti metódust alkalmazta. (Jó, pár rész után dobtam, szal passz, hogy később mi volt, de az rémlik, hogy valami "zombi-powert" kap, miután neki is a véráramába jut a vírus.) Csak éppen miközben próbálták fúdekomolyaésdark Shingeki 2-ként eladni a cuccot, sikeresen hozzákevertek olyan "eredeti ötleteket", amiknek a Shingekiben nyomuk sem volt és amik itt élből lerontották a teljes sztorit, élükön pl. a Mumei néven futó moe ninjalánnyal. :dirr: Vagy ez mind rendben volt, mert itt a Wit kvázi "magától lopott"? (Amúgy csak félig, mivel a Shingekit rohadtul nem ők írták, csak adaptálták és hát azt sem hibátlanul, lásd már az első szezon lezárását is, aztán ahogy hallom, a jövőben csak még "szabadabban" kezdték kezelni az egészet...) Szal amúgy Shingeki-fanboyként persze, hogy nekem is egyből beugrott a Dekadens és a Shingeki alaphelyzetének hasonlósága (csak itt nem falak mögé, hanem az égre menekültek és óriási emberek helyett óriási rovarok, vagy kik a szörnyek XD), de ugyanúgy beugrott pl. a Ragadozó városok is, ahogy te is írtad, szóval ennyiből még nem kezdenék ragelni, hogy "Úristen, a Deca-dence egy masszív SnK-copy!!!444", pláne azért nem, mert ez a "egy elszigetelt társadalmat hozunk létre, hogy oda bújjunk a szörnyek elől" történeti húzás messze nem valami "Shingeki védjegy", a TTGL-ben pl. a föld alá bújtak előlük, ennyi erővel az SnK meg a TTGL-től koppintott. XD (Meg amúgy tuti, hogy már a TTGL előtt is volt nem egy ilyen felütésű anime.) Plusz a Deca-dence esetében azért a "lebeg a város, mert szörnyek élnek a felszínen" alaphelyzeten túl kb. semmi nem Shingekis, legalábbis amiket fentebb a Kabanerinél mind felsoroltam, az ennél a cuccnál messze nem így csapódik le, plusz eddig az egész jóval könnyebb hangulatú, mint egy Shingeki, szal ennyi erővel akkor már inkább hőböröghetnének a fanboyok azon, hogy mit tudom én, Darling-nyúlás, ahol elvileg a gyerekek szintén azért voltak elzárva az "édenkertbe", mert az azon túli világ egy sivatag, ahol klaxodínók rohangálnak. XD
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2197
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2020.07.29. 11:50

^Konkrétan azt hozták ellene fel, hogy itt is hasonlóan röpködnek, meg a harc-koreográfia is mutat egyezőséget, de hogy ettől hogy lesz egyből AoT-kopi... :roll:

Szóval itt azért nem arról van szó, mint amit a Darling in the Franci csinált, hogy effektíve történetelemeket, meg jeleneteket lopott ki más korábbi cuccokból, hanem, hogy volt egy, az AoT-ra 30%-ban hasonlító alapfelállás, meg harcjelenetek, aztán ezen már rögtön ment a felháborodás. Persze mondanám, hogy én vagyok a hülye, minek néztem utána más helyeken, csak na, a Wham Episode után érdekeltek a reakciók. (Mondjuk a második epizód után meg a SAO-fanok kezdtek el fröcsögni [ráadásul teljesen alaptalanul, ugyanis sikerült csípőből félreérteniük az epizódot, sasuga!!], szóval legközelebb vigyen be nekem valaki egy gyomrost, ha a saját fórumunkon, a mi kis falunkon túl bemerészkednék a mélysötét erdőbe.)

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 522
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2020.07.30. 19:54

Ehhez az AoT vs. Deca-Dence témához tényleg csak drive-by üzzemódban szólok hozzá (főleg úgy, hogy a Deca-Denceből egy részt nem láttam még), de azt nem tudom megállni, hogy ne tegyem szóvá az AoT "eredettörténetét" a Muv-Luv franchiset illetően, mert tudtommal Isayamát a kora 2000-es M-L franchise inspirálta bevallottan, ami hellyel-közzel arról híres, hogy az volt az első népszerű "minden békés, BUT THEN APOCALYPSE BY WEIRD CREATURES HAPPENED" sztorimederben operáló franchise. Szóval ilyen téren nem az AoT kreálta a spanyolviaszt, ahogy a Gurren Lagann se kreálta a MANLY HOT-BLOODED SCREAMING mecha válfajt, mert a Getter Robo ott volt már népszerű előfutárnak.
Kép Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2197
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2020.08.01. 06:25

Kis helyzetjelentés a 2010-es kihívás threadhez: Emberek, túl is vagyunk a felén! Ami számomra egyszerre érdekes és üdítő, hogy eddig egész nagy a diverzitás, nem nagyon voltak komolyabb ismétlések, viszont szerintem a vége felé közeledve ez már kicsit másképp fog azért alakulni, előrejelzéseim szerint ott már több lesz az átfedés.

A másik, ami feltűnt, hogy szépen morzsolódunk lefelé, szóval addig, amíg tizedik helyezettet 18-an is hoztunk, addig júliusra ez a szám már csak 12. Persze számítani lehetett rá, de ez a lineáris fogyás azért kicsit megdöbbentett. (Mindenesetre én sokkal jobban élvezem mások hsz-eit olvasgatni, mint a sajátjaimat legyártani, szóval spec jól szórakozom.)

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5889
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2020.08.01. 08:37

Én eddig szintén teljesen jól szórakozom, legyen szó a többiek postjainak olvasgatásáról (megjegyzés: volt is már 1-2 cím, amit most a játék miatt vettem fel a "plan to watch" listámra, szóval többek között erre is jó ez az egész :) ), vagy a saját wall of textjeim legyártásáról. XD A "versenyzők" megfogyatkozását picit ugyan sajnálom, de remélem azért, hogy legalább egy "kemény mag" kitart egészen a végéig. :D Amúgy szerintem pont a most következő címek lesznek az igazán funok/érdekesek, mivel itt már ugye az évtized "krémje" következik mindenkinél, szal pl. nekem még az ehavi lesz picit nehéz (kezdve onnan, hogy át kell majd újra tekergetnem, mert már csak nagy vonalakban emlékszem rá ^^" XD), a TOP 1-2-3-4 viszont masszív fanboykodós kedvenc mind, szóval azokról bőven lesz majd mit írnom. :lol: Btw, annak meg én is örültem, hogy eddig annyira tényleg nem fedik egymást a címek, pl. a Madokánál meglepődtem, hogy eddig még senki másnál nem szerepelt, bár lehet náluk majd magasabb szinten kerül elő ez a cím.
Kép

Avatar
Akosss
Profi
Profi
Hozzászólások: 288
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54
Nem: Férfi

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Akosss » 2020.08.01. 16:37

Well, én nagyon szépen elhasaltam már az elején, pedig tényleg szerettem volna teljesíteni a kihívást, de egyszerűen nem úgy alakult az életem az elmúlt pár hónapban (vagy inkább ebben az évben), hogy időm vagy energiám legyen rá. Furának tűnhet, hogy komolyan nincs egy fél órám arra, hogy bepötyögjek valamit, de az ok az ennél komplexebb. De erről ennyit. Szívesen visszacsatlakoznék még, de nem tudom mennyire engedélyezett.
Btw, a végső statisztikákat ez hogyan befolyásolja? Aki nem vitte végig a kihívást, annak nem számítanak a voksai?

Avatar
SaiyaGin
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 76
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin » 2020.08.02. 09:25

Titkos írta:
2020.08.01. 08:37
a Madokánál meglepődtem, hogy eddig még senki másnál nem szerepelt, bár lehet náluk majd magasabb szinten kerül elő ez a cím.
:drop:

Más:
Florida Congressional Candidate Warns of Internet 'Anime Porn' Like 'Dragon Ball Z'

A post óta emberünk oldalát rendesen kidekorálták válaszokkal. :D

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2197
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Általános anime társalgó

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2020.08.08. 12:42

Aludtam rá kettőt: Aki beszeretné hozni a 2010-es kihívás lemaradását/elmulasztott hónapjait, az megteheti. (Formula/minden más a szokásos.)

Válasz küldése