Shinkai Makoto

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
sergyu
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 75
Csatlakozott: 2007.09.14. 18:52
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sergyu » 2008.01.02. 19:13

Tényleg jó volna, ha kiadnák őket, a témájában nagyon jó a faszi. Bár az utolsó filmje nekem nem jött be, az állandó belső monológokból nem az elidegenedés jött át, sokkal inkább az, hogy az egész erőltetett. A Hoshi no Koe viszont a legjobbak között van, a She and Her Cat meg egy kis remekmű.
Animekritikák, cikkek, minden héten sok friss olvasnivaló:
http://animecomment.blog.hu

AnimeComment - Animékről kritikus szemmel

Avatar
DeluksZ
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 530
Csatlakozott: 2004.07.29. 22:44
Tartózkodási hely: Szeged-Budapest

Hozzászólás Szerző: DeluksZ » 2008.01.11. 12:18

A Hoshi no Koe-val kezdődött nálam is a dolog, mint sokaknál. Az volt az első anime, amit másokkal is megnézettem (mondjuk ebben közrejátszott az is, hogy nem kifejezetten hosszú). Azóta természetesen megnéztem a Beyond the clouds című alkotást, valamint ma este jöt le az 5 centimeters per second. Az minden esetre biztos, hogy nem véletlenül emlegetik úgy, mint Miyazaki utódját. Már most nem semmi életmű áll mögötte, és remélhetőleg ez csak gyarapodni fog.

Avatar
Pal-chan
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 620
Csatlakozott: 2005.10.02. 16:27
Nem:
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pal-chan » 2008.01.22. 20:56

Nekem először a Byousoku 5 Centimeter művéhez volt szerencsém és már az első rész végén éreztem hogy ez az ember nagy tehetség. A látvány, a zenei aláfestés és az a rengeteg érzelem amit néhány perc alatt át tud adni a nézőnek, valami varázslatos. Ugyanez jellemző a Kanojo to Kanojo no Neko és az Egao című szösszeneteire is. Sajnos több Shinkai Makoto filmhez még nem volt szerencsém, de természetesen tervbe vannak véve. :)
Kép

Avatar
Shin
Profi
Profi
Hozzászólások: 258
Csatlakozott: 2007.01.19. 21:42
Tartózkodási hely: Százhalombatta

Hozzászólás Szerző: Shin » 2008.05.24. 13:06

Én láttam a She and Her cat-et, ami kissé furcsa volt, de azért tetszett.
A Voices of a distant star-t is láttam megnéztem a seiyuu-s és Makoto és a felesége által szinkronizált félét is.
A történet nagyon színvonalas és egyedi, de bevallom a szereplők rajzolása nagyon nem tetszett. De a háttér szintén csodás.
Már megvan a Beyond the clouds is, bár az az igazság, hogy valami baja van a videó fáljnak (pedig usteam-ről szedtem) ezért nem tudom megnézni.
És végül tegnap megnéztem a Byousoku-t.
A sztori megint csak színvonalas, egyedi, nincs benne olyan ami nem természetes, semmi fantasy csak maga a normál élet. Bevallom csak a sztori miatt néztem meg, de ahogy megláttam azt a világot, rögtön beleszerettem. Egyetlen egy animében nem láttam még olyan csodálatos, gyönyörű és szemkáprásztató hátteret, rajzolást és grafikát mint ebben az animében. És bármennyire is fájt a fülem attól az idegesítően botrányos hangú fickótól aki énekelt benne, a látvány mindent felül múl.

Nemrég kérdezte tőlem a párom, hogy ha választhatnék, melyik anime világába csöppennék. Én pedig válaszoltam. "Air."
Persze nem sokan érthetik ezt meg, miért pont egy olyanba amibe semmi fantasy és akció nincs. De a képvilága, és az, ahogy minden olyan szép és tökéletes, megfogott benne.
De ezután az anime után, bármennyire is "átlagos" a világa, biztos hogy ezt választanám.
Konoha Forum Team: Ahol zajlik az élet. Jó társaság, jó bulik. Csatlakozz te is!
http://forum.konoha.hu/

Avatar
zebra
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 837
Csatlakozott: 2008.09.22. 20:56
Nem:
Tartózkodási hely: Heves megye

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: zebra » 2008.10.31. 23:55

Beyond the Clouds:
volt az első műve, amit láttam, szép történet, nyugis, gyönyörű grafika. 09/10

She and Her Cat:
ő és a felesége készítették - dicsérendő, grafika szép, történet is a szokásos nyugis, hozza a színvonalat, de nekem nem adott semmi különöset. Nyilván nem vagyok egy Makoto-fan, de nekem ennél több kell, h egy animére azt mondjam, (majdnem) tökéletes. 07/10

Hoshi no Koe:
A karik el vannak rajzolva, rengeteg logikai baki, önjelölt mártírszerelmesek. Mi van?! Nagyon szép a táj meg minden, de mi ez? És a feltűnő EVA-utalás mi akart lenni? 05/10

Avatar
anubys
Kamisama
Kamisama
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2005.08.16. 14:12
Nem: Férfi

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: anubys » 2008.11.07. 22:55

Érdekes, egyre többször látom mostanában lehúzni a Hoshi no Koe-t, pedig nekem anno nagyon tetszett. Lehet, hogy újra kéne néznem?
Jelenleg nézem: Rebuild of EVA movies, Hellsing Ultimate

Avatar
zebra
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 837
Csatlakozott: 2008.09.22. 20:56
Nem:
Tartózkodási hely: Heves megye

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: zebra » 2008.11.07. 23:16

anubys írta:Érdekes, egyre többször látom mostanában lehúzni a Hoshi no Koe-t, pedig nekem anno nagyon tetszett. Lehet, hogy újra kéne néznem?
Végül is csak pár perc... :D Mondjuk, nekem egyszer elég volt. :-P A Beyond the Clouds ismeretében talán túl sokat vártam Makoto-tól.

Avatar
IloveRenji
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1575
Csatlakozott: 2005.10.24. 21:06
Nem:
Tartózkodási hely: Pt.Pleasant Beach Arcade (lélekben ottmaradtam)
Kapcsolat:

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: IloveRenji » 2008.11.11. 01:55

zebra írta:Hoshi no Koe:
A karik el vannak rajzolva, rengeteg logikai baki, önjelölt mártírszerelmesek. Mi van?! Nagyon szép a táj meg minden, de mi ez? És a feltűnő EVA-utalás mi akart lenni? 05/10
Hat ritkan irok, de most kell...a, a karik nem el vannak rajzolva, hanem igy neznek ki..a 2 eleg mas imho. Megpedig azert (is) mert ez is az o sajat munkaja, a sajat gyermeke...nem a karakterek szepsegen van a hangsuly, nekem egy masodpercig nem tunt fel, h jezusom csunyak :/
Logikai bakik: őőő, egyebkent hol? Biztos van, csak nem arra figyeltem...
Onjelolt martirszerelmesek: nem tudom, erdekes megfogalmazas. 2 szerelmes fiatal remenytelen harca az ido es a tavolsag ellen. Martirok, nyilvan, de a negativ oldalat ennek egyaltalan nem latom...nincs ok nelkuli angst es szenvedes, hanem erzelmek vannak, amik szomoruak...
Miert kell minden robotban EVA utalast keresni? :roll:
Az egy dolog h nem tetszik, de valahogy semmilyen szempontbol nem ertek egyet azzal amit mondasz (vagy meglehet h az egyik kedvenc muvem)
A Beyond the Cloudsot is szeretem, de szamomra ez egy sokkal gyonyorubb tortenet, lehet h azert mert csunya, meg nem tokeletes, annyira latszik rajta a sok munka ami benne van...

Avatar
zebra
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 837
Csatlakozott: 2008.09.22. 20:56
Nem:
Tartózkodási hely: Heves megye

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: zebra » 2008.11.14. 19:19

IloveRenji írta:a karik nem el vannak rajzolva, hanem igy neznek ki..nem a karakterek szepsegen van a hangsuly, nekem egy masodpercig nem tunt fel, h jezusom csunyak :/
Ez is igaz, nincsenek elrajzolva, csak csúnyácskák. Nekem nem tetszett a képi világ, a karik sem, csak a táj hozta számomra azt, amit vártam.
IloveRenji írta:Logikai bakik: őőő, egyebkent hol?
Nahh, jó, mint utóbb kiderült, a csillagb*zi öcsém, akinek általában hiszek az ilyen kérdésekben, most melléfogott. Akartam tőle idézni pár bakit, de nem igen tudta alátámasztani őket korrekt módon, szal ezt visszaszívom.
IloveRenji írta:Onjelolt martirszerelmesek: nem tudom, erdekes megfogalmazas. 2 szerelmes fiatal remenytelen harca az ido es a tavolsag ellen. Martirok, nyilvan, de a negativ oldalat ennek egyaltalan nem latom...nincs ok nelkuli angst es szenvedes, hanem erzelmek vannak, amik szomoruak...
Ez a privát véleményem, nem nagyon bírom a mártírkodást sem fiktív, sem valós alakoktól. (Nagyon régóta nem tudok felnézni az ilyen emberek nagy többségére, mióta jobban beleláttam a leendő szakmámba, a szociális munkába, azóta ez a hozzáállás csak erősödött nálam. Ebben a szakmában nem szabad bedőlni az ilyen dolgoknak, ezért is vagyok kissé rideg, ha ilyesmiről van szó. Jahh, meg ismerek pár mártírt személyesen is, nem túl kellemes.)
A szerelmet illetően is elég szkeptikus vagyok, a távkapcsolat meg főleg kiborít. (Mindegy, ez hosszú.)
Sztem meg pont szenvedni akarnak: a csaj elmegy, pedig szereti a fiút, és tudja, h így valószínűleg elveszíti. Közben kínozzák egymást az sms-ekkel, nem hagyják tovább lépni a másikat, így csak elb@sszák a saját, és a szerelmük életét is. Tudom, h ez orbitális közhely, de szeretem, hát elengedem. Én is szeretek most egy srácot, de pont azért, mert ennyire fontos nekem, a háttérből igyekszem boldogsághoz segíteni. Tudom, h ketten nem lehetünk boldogok együtt, ezért csak azt szeretném, h jöjjenek össze a dolgai, még ha csak barátként is örülhetek a sikereinek.
IloveRenji írta:Miert kell minden robotban EVA utalast keresni?
Hát, számomra egy 14 éves kislány egy baromi nagy harci gépezetben elég nagy EVA-utalásnak tűnik. Ráadásul ugyanolyan szerencsétlen, mint az EVA-pilóták. Az ő életük is teli volt szenvedéssel, amit maguk generáltak, pont, mint ezé a kislányé.
IloveRenji írta:lehet h azert mert csunya, meg nem tokeletes, latszik rajta a sok munka ami benne van...
Ez így van.

Mindegy, én maradok a Beyond the Clouds-nál, de azért sok mindenben igazat adok neked.

Ezt még leírom, de ne utálj :D :
Nem nagyon bírom, mikor egy egyébként vitathatatlanul zseni emberkét nagyon durván sztárolnak, mert mindenkinek vannak gyengébb pillanatai. Érted... Ha ilyennel akad dolgom, és ismerem a munkásságát/annak nagy részét, igyekszem kicsit ellenoldalként is működni, mert nem minden egyértelműen fehér/fekete.

Pl. a kedvenc íróm, Phil K. Dick, írt vagy 40 regényt, de ebből csak a fele ér is vmit. Ez tény, a magyarul kiadott könyveit vágom, a többinek is utánanéztem, szal nem beszélek a levegőbe. Fórumokon viszont rendszeresen azzal találkozom, h MINDEN könyve istenkirály, hibátlan, stb. Ezt nem bírom elviselni... (Főleg, mivel a legutóbbi könyve is majdnem megölt, annyira rossz volt.)

Avatar
IloveRenji
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1575
Csatlakozott: 2005.10.24. 21:06
Nem:
Tartózkodási hely: Pt.Pleasant Beach Arcade (lélekben ottmaradtam)
Kapcsolat:

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: IloveRenji » 2008.11.15. 12:07

Noshat:
a, nem utallak, kifejted a velemenyed, en ezzel nem ertek egyet es kommunikalunk, ennyi
b, nem fap-fapolok korlatlanul Shinkai Makotora...nekem pl a Beyond the Clouds nem tetszett annyira mert nem ereztem benne azt a fajta szemelyesseget mint a tobbi rovideb muveben...van aki szamara a Kanojo to Kanojo no Neko a legjobb, szamomra meg az Egao es a Hoshi no Koe. Ezek rovidek es olyan szinten tudok veluk azonosulni, mint kb semmi mas dologgal amit megneztem animes palyafutasom soran. Ettol szamomra ezek valami olyat szimbolizalnak amit nehez megmagyarazni es megfogalmazni, de az biztos h nagyon melyrol jon (fúú de nyalasan hangzik, de igy van)
c, zert ertelemszeruen barki rosszat mond, illetve olyat ami nem igazan ertek egyet, arra ugrok...mert lehet nem szeretni, termeszetesen, az totalisan rendben van h jaj nekem nem tetszik a kepi vilag, a Kemonodzume sem tetszhet mindenkinek. De az h EVA utalas, onjelolt martirszerelmesek es elrajzolt karik, na ez pl mind olyan..es azzal sem ertek egyet h szeretem ezert elengedem...en pontosan ugy mukodom mint az a lany, aki szamara mellesleg az ido gyorsabban telt ugyebar, tehat o kozel sem erzekelte olyannak az egeszet mint a Foldon maradt csavo, mert csak az uzenetek erkeztek keson...
Nemtom mi a szakmad, de szakmai szempontbol eleg rossz lehet animeket nezni, mert semmi sem olyan mint a valo eletben :roll:
En nagyon angst erzekeny vagyok, de nalam itt nem mukodott a radar. Sztem nem angstolnak, hanem fiatalok, nem tudjak mit akarnak, nem latjak be donteseik kovetkezmenyeit es mindemellett szerelmesek..eleg rossz kombo aminek ez a vegeredmenye...nem biztos h en fel tudtam volna merni 15 evesen jobban a helyzetet..lehet h kesobb, nyilvan, de olyan korban nem... :S
EVA utalasra nem reagalnek...AZ pl angst, vegtelen csunya angst...
Vannak olyan dolgok amiket csunyan fanolok, de Shinkai Makoto nem olyan akit lehet...egy nagyszeru ember csodalatos munkaja tobbet er annal mintsemhogy en sikitozva fanoljam, es lelojek mindenkit aki azt mondja h jajdecsunya...vannak hibai, van ami nekem nem tetszik, van ami masnak...csak van amit nem hagyhatok annyiban :3
De semmi harag, szeretek kommunikalni...

Avatar
Biiru Seijin
Profi
Profi
Hozzászólások: 229
Csatlakozott: 2006.07.18. 15:13
Tartózkodási hely: ( ◕ ‿‿ ◕ )

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: Biiru Seijin » 2008.11.15. 16:50

Hát, számomra egy 14 éves kislány egy baromi nagy harci gépezetben elég nagy EVA-utalásnak tűnik.
Megjegyezném, hogy az mecha-s animek legnagyobb hányadában iskolás korú fiúcskák, lánykák vezetik a robotokat. EVA-tól, és bárminemű utalástól teljesen mentesen...
MOE - SERIOUS BUSINESS

Avatar
zebra
Nagymester
Nagymester
Hozzászólások: 837
Csatlakozott: 2008.09.22. 20:56
Nem:
Tartózkodási hely: Heves megye

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: zebra » 2008.11.15. 22:18

IloveRenji írta: nem fap-fapolok korlatlanul Shinkai Makotora...nekem pl a Beyond the Clouds nem tetszett annyira mert nem ereztem benne azt a fajta szemelyesseget mint a tobbi rovideb muveben...van aki szamara a Kanojo to Kanojo no Neko a legjobb, szamomra meg az Egao es a Hoshi no Koe.
Örülök, h nem fapolsz rá, mondjuk, ezt gondoltam, mert értelmes arcnak tűntél a hozzászólásaid alapján. A sikítozó fanokkal amúgy sem tudok mit kezdeni, így legalább van esély az intelligens kommunikációra. :)
Azóta az Egao-t is meglestem, kedves darab. Tényleg teljesen más a hangulata, mint a többi művének. A Beyond the Clouds-t talán nem is érdemes a rövidfilmjeivel egy lapon említeni, mert mivel egy egész estés anime, ezért nagyon durván elüt tőlük: hosszabb, lassabb és még kapott egy erős filozófiai-pszichológiai szálat is az álmok kapcsán. Hát, ha mondjuk az Egao-ra gondolok, tényleg személytelenebb a Beyond the Clouds, ez egyértelmű. De egészen mást is akar elérni.
IloveRenji írta:Nemtom mi a szakmad, de szakmai szempontbol eleg rossz lehet animeket nezni, mert semmi sem olyan mint a valo eletben
Szociális munkás leszek, ha nagy leszek vagy pszichiáter, ezt még megálmodom. Jelenleg fősulira járok másodéves szocmunkás hallgatóként. Sztem nem rontja az élményt, ha ilyen szemmel nézek vmit, mert már megszoktam + vannak azért olyan művek, amik hatnak a szentimentális oldalamra... (A kedvenc könyvem már 2004 óta folyamatosan hat rám, van egy novella, amit már milliószor elolvastam, mert annyira be tud szippantani, az egyik kedvenc filmem már 12x láttam, stb. Ami hat rám, az nagyon hat.)
IloveRenji írta:nem biztos h en fel tudtam volna merni 15 evesen jobban a helyzetet..lehet h kesobb, nyilvan, de olyan korban nem...
Van benne vmi...
Biiru Seijin írta:Megjegyezném, hogy az mecha-s animek legnagyobb hányadában iskolás korú fiúcskák, lánykák vezetik a robotokat. EVA-tól, és bárminemű utalástól teljesen mentesen...
Klisé? :twisted:
(Végül is ez a sztori szempontjából marhára mindegy, szal nem kötözködöm inkább.)

Avatar
Yuriko-chan
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1107
Csatlakozott: 2007.06.20. 08:55
Nem:
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: Yuriko-chan » 2010.11.11. 14:25

http://www.hoshi-o-kodomo.jp/top.php

Úgy érzem, ez lesz az új kedvencem, és a 5 Centimeters per Second 2. helyre szorul.

Avatar
Yuriko-chan
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1107
Csatlakozott: 2007.06.20. 08:55
Nem:
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: Yuriko-chan » 2010.11.12. 10:19

Hm, lehet, hogy elhamarkodott kijelentést tettem, a trailerben látható szörnyek mégsem slice of life animéről árulkodnak, de mindenképp meg szeretném majd nézni ezt a filmet, amint lehetőségem lesz rá.

Avatar
Mariko
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2362
Csatlakozott: 2006.11.25. 10:48
Nem:
Tartózkodási hely: Sound Horizon Kingdom
Kapcsolat:

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: Mariko » 2010.11.12. 17:08

Nekem meg pont a szörnyek miatt keltette fel a figyelmemet a film, olyan Ghibli-szerűnek tűnik az egész. ^^
Kép

Avatar
anubys
Kamisama
Kamisama
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2005.08.16. 14:12
Nem: Férfi

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: anubys » 2010.11.14. 15:44

Nem szoktam érteni, miért hasinlítják Makotot Miyazakihoz, szerintem totál más a stílusuk, ez viszont most tényleg hasonlított a Ghibli mûvekhez.
Jelenleg nézem: Rebuild of EVA movies, Hellsing Ultimate

Avatar
Corot
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2006.12.29. 00:09

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: Corot » 2010.11.14. 16:46

Shinkai Makoto elképesztő látványvilágot képes produkálni. Nekem már ez a rövidke trailer is tetszett, úgyhogy felkerült a megnézendők listámra!!! :D
Légy önmagad! - mindenki más már foglalt. /Gilbert Perreira/

Avatar
anubys
Kamisama
Kamisama
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2005.08.16. 14:12
Nem: Férfi

Re: Shinkai Makoto

Hozzászólás Szerző: anubys » 2010.11.30. 18:31

Jó lenne, ha a következô Anilouge-on már megtekinthetô lenne. :)
Jelenleg nézem: Rebuild of EVA movies, Hellsing Ultimate

Válasz küldése