Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
anubys
Kamisama
Kamisama
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2005.08.16. 14:12
Nem: Férfi

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: anubys » 2010.09.18. 08:46

Kint bizonyosság vált számomra, amit már eddig is sejtettem, hogy egyáltalán nem vagyok otaku. Elmentem Akihabara-ba is, de egyáltalán nem hozott lázba, a parkok, szentélyek viszont annál inkább. Inkább azokban töltötem több idôt.
Jelenleg nézem: Rebuild of EVA movies, Hellsing Ultimate

Avatar
Kazuya
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 79
Csatlakozott: 2008.07.03. 22:24

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Kazuya » 2010.10.07. 00:50

Én nem vagyok otaku. Most már alig animézek. Nem izzadok 24 órán át a gép előtt. Nem nézek napi rendszerességgel végig egy teljes sorozatot, vagy egy egész évadot x'D Régen többet animéztem, de akkor se voltam otaku. Úgy naponta megnéztem 5 epizódnyi animét, de ha nagyon tetszett egy alkotás egyhuzamban 10-et x'D

Avatar
ViharTáncos
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1553
Csatlakozott: 2010.08.07. 14:34
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: ViharTáncos » 2010.10.07. 10:13

Hát a heti 4-5 anime rész megnézése valahogy nem tesz otakuvá sztm.

Vagy ha igen akkor ultra light recon otaku lennék . :)

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5886
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2010.10.08. 20:59

Akkor nagyon röviden, mert látom sokminden összegyűlt a témában.

A japán otakukon igazság szerint tényleg segíteni kellene, mert valószínűleg az ember nem jókedvéből lesz egy társadalomtól elszigetelt egyén. Az más kérdés, hogy segíteni csak azon lehet, aki engedi, és sokan vagy úgy csinálnak, hogy nekik ez tök jó, és hagyják őket békén, vagy ha a szívük mélyén vágynak is a normális életre, már annyira megszokták ezt, hogy nem mernek váltani. (Hogy a legtöbb mennyire erre az életformára állt rá, azt jól példázza, ami egyszer volt Sankakun, hogy körbekérdeztek párat, hogy "Mit tennél, ha a szüleid hirtelen meghalnának?" és a válasz: "Öngyilkos lennék." ^^") Mondjuk az is igaz, hogy Japánban mintha eléggé a "megszoksz vagy megszöksz" elv érvényesülne, mert nem csak az otakuk nem kapnak segítséget, de pl. az iskola alatt egy csomó fiatal szokott öngyilkos lenni, és az ő esetükben sem hallottam olyasmiről, hogy bármilyen formában törődtek volna a bajukkal. Lehet ez valami "állami természetes kiválasztódás", úgy vannak vele, hogy kihullik a férgese, aki úgysem bírná felnőttként a hajtást, ha már az iskola kikészíti. (Ezzel mondjuk rohadtul nem értek egyet, de úgy vettem észre, hogy ők valahogy így láthatják.) Az otakukra visszatérve: az is jó kérdés, hogy a szülők miért nem segítenek, hiszen még ha van is annyira nemtörődöm a szülő, hogy esetleg nem érdekli a gyereke lelkivilága, akkor legalább az anyagi okok, vagy más indíttatás sürgethetné őket. (Értsd: ha nem tesznek semmit, haláluk napjáig eltarthatják a gyereket, ami gondolom akkor sem lenne kellemes, ha csak etetni/ruházni kellene, de ezek ráadásul a legdrágább cuccokat veszik a szülők pénzén, mert egy anime DVD pl. finoman szólva is a "kurvadrága" kategória Japánban.) Szóval csak arra tudok gondolni, hogy a szégyen tartja őket vissza, nem mernek bárkinek beszélni arról, hogy a gyerekük mivé lett. Ahogy észrevettem, náluk a társadalom előtti megszégyenülés valami halálnál is rosszabb esemény, csak arra nem gondolnak, hogy így is feltűnhet másoknak, hogy "XY gyerekét évek óta nem láttam kilépni a házból"? Biztos ott is van aktuális "Magdinéni", aki éjjel-nappal azt lesi, hogy ki mit csinál egy társasházban. :dirr: Demográfiailag amúgy hosszútávon ezzel nagyon megszívhatják a japánok, mivel ahogy már itt írtátok páran, az otakuk jó eséllyel sosem fognak családot alapítani, és mivel állítólag egyre többen válnak ilyenné, ez hosszú távon ha nem is teljes japán-kihalást, de komoly problémákat okozhat.
Azért, hogy picit védjem őket: a legtöbb japán nő úgy képzeli el az életét, hogy miután férjez megy, ő majd elkölti, amit a pasas megkeres (dolgozni "természetesen" nem fog), de persze a pénzt ők kezelik, és ha majd a férj jókisfiú lesz, esetleg kaphat a saját fizetéséből annyit, amennyiből épp kitelik egy ebéd a munkahelyi menzán, a többit a nő elrakja megőrzésre. (Vagyis abból fedezi a délutáni bulikat a barátnőivel a karaoke-bárokban, vagy ahová épp menni van kedvük. :dirr:) Ez alapján azért némileg érhető, ha sokan úgy vannak vele, hogy "a 2D-s még mindig olcsóbb". :dirr: XD

A magyar "otakukról": Ezen viszont nem értem, mit kell aggódni, eleve igen kevés ember lenne képes nálunk így élni, ehhez jó pénzügyi helyzet, nagyon engedékeny szülők, és még sok más összetevő szükséges. XD Szóval nem tudom mi ez a "még időben felébredtem...", miért ez valami drog? :D Ha sokat használom, begubózom tőle, vagy mi? Akkor biztos reziztens lettem, mert 10+ év alatt már jelentkeznie kellene a tüneteknek. :D Az meg, hogy "nálunk azért utálják, mert yuri, yaoi, Animecon", hát lol... Máshol nincs ilyen? Mintha ez valami magyar sajátosság lenne. A legtöbb országban pl. már van Animecon. Amúgy meg én nem úgy ismerem az átlagembert, mint aki ilyen mélységbe leás, hogy "fú, utánanéztem, mi az az otaku". A francokat, egyszerűbb rámondani, hogy "sok hülye rajzfilmmániás idióta", és akkor ő lesz a faszagyerek, aki fúdekomoly. Megjegyzem, én pont azt vettem észre, hogy mióta van Animax, Con, stb., pont, hogy jobban elfogadták ezt az egészet az emberek. Legalább már annyival tisztában vannak, hogy ez egy létező szubkultúra, nem csak azt látják, hogy "Pistike olyan gyerekes, állandóan rajzfilmeket néz, én örülnek, ha kukákat borogatna fel a többi fiúval kinn az utcán." Nem kötelező szeretni, de nehogy már még mi éljünk szégyenben, mert rajongunk valamiért, és mert néhány fantársunk nem tudja, hogy hol van a rajongás határa. Ez meg megint félig a blogról lesz, de azt sem értem, hogy miért lenne ez betegebb, mint bármilyen más szubkultúra? Ahogy valaki a cosplayereken röhög, én meg a múltkor a vonaton látott 4-5 punkgyereken röhögtem el magam majdnem, mert akkora tarajuk volt, hogy a kakas elmenne munkanélkülinek. Vagy a Manson-cosplayer rockerek, holott már a fickó is nevetséges, hát még, ha valaki utánozza. Na de itt kell bejönnie a toleranciának, nekik ez tetszik, nekem meg más, nem kell ezért kiutálni egymást. Ezt csak arra írtam, hogy átlagember számára "furcsaságok" minden szubkultúrában lehetnek, a különbség annyi szerintem, hogy az anime jóval később jelent meg. Túlzásba vivők pedig mindenhol akadnak, ez olyan, hogy most akkor ne tartsunk pl. egy borfesztivált se', mert néhány alkoholista mindig betéved, és nem tudja, hogy ivásban hol a határ. XD Ja, tagadni meg szerintem senki nem tagadja, hogy ilyenek, mint yaoi/yuri/otakuság/stb. léteznek, csak:

1. Ha kijön mondjuk az Indextől a riporter a Conra, nyilvánvaló, hogy pl. a MAT-os nem ezekről kezd el neki mesélni. Miért? Mert amúgy is azzal a céllal jön, hogy hol kössön belénk, kell az anyag a másnapi fikázós riporthoz. Nem akarja senki tollba is mondani neki, arra ott lesz Vágvölgyi B. András, meg a haverjai. (Na őt nem tudom láttad-e már, mindig olyasmiket mondogat, amiket szerintem hallani szeretnél. XD) A Szigetet sem azzal reklámozzák, hogy "gyere és hányj velünk a bömbölő zenére, kihagyhatatlan élmény", pedig a te logikád szerint "ez is része". :dirr:

2. Ezek a dolgok léteznek, de amit Andro is mondott, a gond azzal van, ha valaki csak ezt látja az egészből. Mert az nem igaz. Nem minden fan otaku, nem mindenki csinál gagyi cosplay-t (magyar Berserket láttad, ahol igazi páncélok voltak? Ja bocs, Conra sem jársz...), és bízom benne, hogy sokan azért látják, hogy mi a rajzolt, és mi a valódi, és a kettő közti különbségekkel is tisztában vannak, mert ez még nem a Mátrix. :)

Ja, a cosplay/yuri/yaoi témában majd bővebben kifejtem a véleményemet a túlértékelt animék topicjában, csak odáig még nem jutottam el időben.
Kép

Avatar
Mariko
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2362
Csatlakozott: 2006.11.25. 10:48
Nem:
Tartózkodási hely: Sound Horizon Kingdom
Kapcsolat:

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Mariko » 2010.10.08. 21:29

Titkos írta:Azért, hogy picit védjem őket: a legtöbb japán nő úgy képzeli el az életét, hogy miután férjez megy, ő majd elkölti, amit a pasas megkeres (dolgozni "természetesen" nem fog), de persze a pénzt ők kezelik, és ha majd a férj jókisfiú lesz, esetleg kaphat a saját fizetéséből annyit, amennyiből épp kitelik egy ebéd a munkahelyi menzán, a többit a nő elrakja megőrzésre. (Vagyis abból fedezi a délutáni bulikat a barátnőivel a karaoke-bárokban, vagy ahová épp menni van kedvük. :dirr:) Ez alapján azért némileg érhető, ha sokan úgy vannak vele, hogy "a 2D-s még mindig olcsóbb". :dirr: XD
Ehhez csak annyit fűznék hozz, hogy már a szamurájok is azért nősültek, a családi kapcsolatok révén szerzett előnyökön túl, hogy legyen egy házvezetőnőjük és könyvelőjük egyszemélyben. Japánban a családi kassza kezelése tradicionálisan a nő dolga volt, a férfi nem foglalkozott ilyen triviális dolgokkal, őt túlságosan lefoglalta a bushido. ^^

A Berserkes srácokat meg élőben nem láttam ugyan, de fotók alapján nagyon kemények voltak. :D
Kép

Avatar
scineram
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1471
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: scineram » 2010.10.08. 21:34

Titkos, te voltál Mondoconon? Miért nem ugrottál be fórumtalira? Amúgy fucking :goodpost:
Kép

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Péter » 2010.10.08. 22:05

Titkos írta:Akkor nagyon röviden, mert látom sokminden összegyűlt a témában.
Ez most ugye irónia akart lenni? =)
Titkos írta:nem tudom mi ez a "még időben felébredtem...", miért ez valami drog? :D Ha sokat használom, begubózom tőle, vagy mi?
Mivel additív ezért megfelelő mennyiségű IQ és önfegyelem hiányában ez is képes függőséget okozni, úgy mint a videojátékok, sorozatok, alkohol, és a többi. Lásd Japánoknál működik ez a formula, és Nyugaton, még nálunk is van olyan aki konkrétan ebbe a kategóriába tartozik. Az otakuságnak is vannak szintjei, például lehet olyan otaku aki nem él otthon, jár dolgozni, még sincs egy barátja sem, nem jár sehova, szűz, és amikor hazaér csak az animu érdekli. Hozzáteszem, erről a jelenségről láttam TV műsort és olvastam újságcikket is, csak épp nem az animu volt a függés tárgya, hanem a TV sorozatok és a netes játékok, azon belül is főleg a WoW. Na azok között például van olyan, aki csak munka és bevásárlás erejéig lép ki a házból, de mindennemű szociális szükségletét a WoW világában éli ki. Na most ha ezt vesszük egy objektív alapnak, hogy ez egy létező jelenség, akkor a tárgy helyére bármilyen más additív függést okozó terméket be lehet helyettesíteni, példának okáért az animét is.
Titkos írta:Az meg, hogy "nálunk azért utálják, mert yuri, yaoi, Animecon", hát lol... Máshol nincs ilyen? Mintha ez valami magyar sajátosság lenne. A legtöbb országban pl. már van Animecon.
LOL, szövegértés? Ki a rák mondta, hogy ez Magyar sajátosság? Az isten szerelmére, ne nézz már ennyire hülyének, naná, hogy máshol is ott van, de ez miben változtat azon a tényen, hogy például a yaoi/yuri jelenségnek van egy szép nagy fanbázisa, akik elég agresszíven védik a kis mennyei mannájukat, és nem csak azokat zavarják akik már nem igazán néznek animét, hanem még a naprakészeket is, mert előszeretettel szállják meg például a fordított háremes vagy bármilyen bishikkel operáló anime topicját, fandomát.
Titkos írta:Megjegyzem, én pont azt vettem észre, hogy mióta van Animax, Con, stb., pont, hogy jobban elfogadták ezt az egészet az emberek. Legalább már annyival tisztában vannak, hogy ez egy létező szubkultúra, nem csak azt látják, hogy "Pistike olyan gyerekes, állandóan rajzfilmeket néz, én örülnek, ha kukákat borogatna fel a többi fiúval kinn az utcán."
Jobban elfogadják amíg bele nem mennek kicsit, aztán rájönnek hogy hoppáré, kis rálátással simán látni mi is folyik itt, vagyis adott egy Animax nevű leányvállalat, karöltve a Mangafan-al és a Mondo nevű reklámfüzettel, akik megszabják mi-merre hány cm és ennyi. Gyakorlatilag ellenőrizetlenül, arra terelik a szubkultúrát, amerre ők akarják, ami egyértelműen nem színvonal, hanem profit centrikus lesz. Még konkurencia sincs, ami egyfajta egészséges versenyszellemet eredményezne, és arra sarkallná őket, hogy a minőségre is hangsúlyt fektessenek, ne csak a zöld hasúra.
Titkos írta:Nem kötelező szeretni, de nehogy már még mi éljünk szégyenben, mert rajongunk valamiért, és mert néhány fantársunk nem tudja, hogy hol van a rajongás határa. Ez meg megint félig a blogról lesz, de azt sem értem, hogy miért lenne ez betegebb, mint bármilyen más szubkultúra?
Mint mondtam, ez az egész animésdi nagyon nem jól indult be nálunk, és nagyon nem jó irányt vett pont azért, nem volt megfelelő konkurencia, aki féken tarthatta volna. Lásd az Amcsi rajzfilmeknél a Cartoon Network mellett ott volt a Nickelodeon, Fox Kids, a gamer szubkultúra meg egy másfajta médium, de például a PC Guru mellett is ott volt a Gamestar, 576, stb.

Továbbá a leglényegesebb különbség, hogy még az összes többi profitorientált(!) szubkultúrában - (mert azért az anime és a punk szubkultúra nagyon más elveken működik, egyiket a fogyasztás és a profit mutató hajtja, a másik meg inkább egy életfelfogás) - az értelmes többség kiszorítja, elcsendesíti a debil kisebbséget, addig az anime szubkultúrában ez pont fordítva működik, itt van egy kisebbségi többség, akik piszok hangosak, és van néhány kisebb csoportja az értelmes, normális (ergo nem szélsőséges) rétegnek, akik valamiért meghúzódnak a háttérben.

Hogy ez miért van így, nos több oka is lehet, mondjuk hogy egyszerűen nincs éreztetve a fiatalabbakkal, hogy teli torokból YAOI-t üvölteni és badcosplayeket gyártani nyilvánosan nem menő dolog, ehelyett pont az van nekik mutatva, hogy csináld, mert minél szélsőségesebb reakciókat produkálsz, annál menőbb vagy (csak vásárolni ne felejts el).
Titkos írta:Ha kijön mondjuk az Indextől a riporter a Conra, nyilvánvaló, hogy pl. a MAT-os nem ezekről kezd el neki mesélni. Miért? Mert amúgy is azzal a céllal jön, hogy hol kössön belénk, kell az anyag a másnapi fikázós riporthoz. Nem akarja senki tollba is mondani neki, arra ott lesz Vágvölgyi B. András, meg a haverjai. (Na őt nem tudom láttad-e már, mindig olyasmiket mondogat, amiket szerintem hallani szeretnél. XD) A Szigetet sem azzal reklámozzák, hogy "gyere és hányj velünk a bömbölő zenére, kihagyhatatlan élmény", pedig a te logikád szerint "ez is része". :dirr:
Itt abból indulj ki, hogy van miről mesélni, és nem csak hogy mesélni, be is tudják azt mutatni, hogy igen, ott vannak és nem 1 meg 2 ember ilyen szélsőséges, hanem 20-30-40. Egyébként ha már nevek, akkor ott van Dobay úr, aki meg ennek az ellenkezőjét csinálja, és csak azt hangsúlyozza mennyire király és kreatív a fanwork, magasan elnézve az arányok felett.
Titkos írta:Ezek a dolgok léteznek, de amit Andro is mondott, a gond azzal van, ha valaki csak ezt látja az egészből. Mert az nem igaz.
Ha csak ezt látnám az egészből, szerinted néznék néhanapján animéket, járnák olyan emberek blogjára akik szeretik az animéket, és egyáltalán feljöttem volna ide, erre a fórumra? =) Szerintem nem… ha így lenne, akkor el lennének könyvelve, hogy debilek, fujj, meg se hallgatom őket. =P
Kép

Avatar
Yuriko-chan
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1107
Csatlakozott: 2007.06.20. 08:55
Nem:
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Yuriko-chan » 2010.10.09. 11:58

Mariko írta:A Berserkes srácokat meg élőben nem láttam ugyan, de fotók alapján nagyon kemények voltak. :D
Én láttam őket élőben, brutális volt (akkor aztán tényleg jogosan visított a közönség).

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2010.10.09. 12:22

Titkos, :goodpost:
Egyrészt tényleg a szégyentől való erős félelem az, ami miatt nem kezeltetik a "gyereket", másrészt, amíg nem ismerik el pszichés zavarként a dolgot, addig nem sok tennivaló van. Lásd, ahogy nemrég hivatalosan elismerték, hogy a mmorpg-függőség betegség, már létezik rá kezelés, azelőtt nem hiszem, hogy bárki ilyesmivel fordult volna orvoshoz.
És igen, amíg itthon a tanároknak feladata figyelni a gyerekre (persze nem gyakori, de a rendesebbje figyel rá, ha van valami gond) addig -hallomásom szerint- Japánban akkor sem tesznek semmit, ha tudják, hogy évente mennyi gyerek-öngyilkosság van. Pár hete/hónapja volt valami ilyen eset, hogy egy fiatal öngyilkos lett, és az iskola erősen hárította a felelősséget, pedig valószínű, hogy az osztálytársak szálltak rá nagyon a gyerekre.
Péter írta:
Titkos írta:Akkor nagyon röviden, mert látom sokminden összegyűlt a témában.
Ez most ugye irónia akart lenni? =)
Nem, ha ő tényleg részletesen kifejtette volna a gondolatait, az legalább 2-3x ennyi lett volna. :D
Péter írta: Mivel additív ezért megfelelő mennyiségű IQ és önfegyelem hiányában ez is képes függőséget okozni, úgy mint a videojátékok, sorozatok, alkohol, és a többi.
Gyakorlatilag bármi képes függőséget kialakítani. If it exists, it can promote addiction. Ilyenkor nem feltétlenül az adott termékkel van a gond, hanem gyakran az illető mentális állapotával. De ha Kei-kun nem animefüggő lenne mondjuk (vagy Kunigundácska nem lenne yaoifüggő elnézést a Kunigundáktól ) akkor úgyis lenne valami más, amin függene, mert olyan a beállítottsága, hogy valszeg mentálisan szükksége van ilyen függőségre.
Péter írta: Ki a rák mondta, hogy ez Magyar sajátosság?
Például: Franciaországban is van anime/yaoi/yuri akármi, de mivel az egy hagyományosan képregénykedvelő nemzet, így ott sosem lesz ciki/furcsa/különc dolog mangát olvasni.
És mondom, ha a hangos yaoi-fangirltábor sosem találkozott volna yaoival, akkor most mondjuk Justin Bieber-re visítanának legalább akkora hangerővel, és zavarnák a békés zenehallgatókat.
Péter írta: Jobban elfogadják amíg bele nem mennek kicsit, aztán rájönnek hogy hoppáré, kis rálátással simán látni mi is folyik itt, vagyis adott egy Animax nevű leányvállalat, karöltve a Mangafan-al és a Mondo nevű reklámfüzettel, akik megszabják mi-merre hány cm és ennyi. Gyakorlatilag ellenőrizetlenül, arra terelik a szubkultúrát, amerre ők akarják, ami egyértelműen nem színvonal, hanem profit centrikus lesz. Még konkurencia sincs, ami egyfajta egészséges versenyszellemet eredményezne, és arra sarkallná őket, hogy a minőségre is hangsúlyt fektessenek, ne csak a zöld hasúra.
Az animekészítés úgy általában profit-centrikus, és arányaiban kevés színvonalas alkotás születik szerintem. Ha másba nem is, az animációba bele lehet kötni. Apám pl. azt szokta felhoznii, hogy nem artikulálnak, csak tátognak, ami egyrészt spórolás, mésrészt a szinkronizálás sajátosságaiból adódik. (Előbb rajzolnak, és csak utána szinkronizálnak).
Régebben én is osztottam a fentebb kifejtett összeesküvés-elméletedet, de amióta se mondóval, se animaxszal nem foglalkozom, azóta nem jutnak eszembe ilyesmik. És azt nem mondanám, hogy a Mangafan ne adna a minőségre, a bakijaik ellenére is nagyon jó minőségű köteteket adnak ki.
Péter írta: Mint mondtam, ez az egész animésdi nagyon nem jól indult be nálunk, és nagyon nem jó irányt vett pont azért, nem volt megfelelő konkurencia, aki féken tarthatta volna. Lásd az Amcsi rajzfilmeknél a Cartoon Network mellett ott volt a Nickelodeon, Fox Kids, a gamer szubkultúra meg egy másfajta médium, de például a PC Guru mellett is ott volt a Gamestar, 576, stb.
Mi lett volna egy lehetséges ellesúlya az anime-mangának? Egyéb nyugati országokban mi volt, ami itthon nincs? Képregények?
Péter írta: Hogy ez miért van így, nos több oka is lehet, mondjuk hogy egyszerűen nincs éreztetve a fiatalabbakkal, hogy teli torokból YAOI-t üvölteni és badcosplayeket gyártani nyilvánosan nem menő dolog, ehelyett pont az van nekik mutatva, hogy csináld, mert minél szélsőségesebb reakciókat produkálsz, annál menőbb vagy (csak vásárolni ne felejts el).
Ez a japán kultúrának a része, úgyhogy ha valaki egy japán szubkultúrával foglakozik, akkor nem csoda, hogy ilyennel is találkozik, ha nem épp maga csinálja.
Erről olvastam egy írást, hogy mivel a japán életforma annyira kötött és szigorú és... tudjuk milyen, ezért középiskolában és egyetemen még gyorsan kitombolják magukat a fiatalok, mielőtt még be kéne szállniuk a mókuskerékbe. Ezért van annyi extrém divat errefelé. És van olyan, aki úgy dünt, hogy idegileg nem bírja a mókuskereket, és otthon marad NEET-nek.
A fiatalságnak a világ minden táján van igénye a tombolásra, de nem mindegy, hogy évente párszor cosplay-ben örökrödik, és YAOI-t visít, vagy hetente 1-2x hányásig issza magát, mert az olyan jó buli. Lehet átfedés persze, de remélhetőleg az első mellé nem hiányzik már senkinek a második.
Kép

Avatar
Andro
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2003.07.27. 13:14
Nem:
Tartózkodási hely: sajnos még mindig nem Tokióban :(
Kapcsolat:

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Andro » 2010.10.09. 12:35

Titkos: Régebben jártam Animeconokra, de az utóbbi pár évben már nem. Kivéve tavaly nyáron. De egyszerűen már nem érdekel, valahogy túl lett nyújtva az egész és ahogy én láttam, a programok sem nagyon változnak. Igen, láttam profi cosplayeket, bár a Berserkeset nem. És?

Amúgy a hagyományos japán családban az anya egy személyben anya, tanár, takarítónő, könyvelő, óvónő, szakács, stb. Soroljam? Bár ma már sok férjezett nő megy vissza dolgozni is, amit ugyan nem mindig tolerálnak a férjek, de ma már a nők is egyenrangúak.

Másrészt, ami az iskolások öngyilkosságát illeti, ez egyrészt a stressz miatt van, másrészt meg kell vizsgálni az otthoni és az iskolai hátteret is, mert amit itt leírva látok, az elég sarkított.
Kép

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Péter » 2010.10.09. 16:33

A mordályos nyul írta:Gyakorlatilag bármi képes függőséget kialakítani. Ilyenkor nem feltétlenül az adott termékkel van a gond.
Ez így van, én se az animéket hibáztatom azért, hogy valaki retard és nem képes a helyén kezelni.
A mordályos nyul írta:És mondom, ha a hangos yaoi-fangirltábor sosem találkozott volna yaoival, akkor most mondjuk Justin Bieber-re visítanának legalább akkora hangerővel, és zavarnák a békés zenehallgatókat.
Ez így igaz, bár én nem úgy vettem észre, hogy a Yaoi fangirlök például csak az anime fandomban garázdálkodnak, mert a Yaoi mellett komálhatják Justint, Edwardot, meg kismillió mást is, egyik ugye nem zárja ki a másikat alapon. Ám ez még nem változtat a tényen, hogy sokan vannak, és piszok idegesítő az amit csinálnak.
A mordályos nyul írta:Régebben én is osztottam a fentebb kifejtett összeesküvés-elméletedet, de amióta se mondóval, se animaxszal nem foglalkozom, azóta nem jutnak eszembe ilyesmik.
Nem hiszem hogy összeesküvés elmélet lenne a tény, hogy az animax konkurencia nélkül egyeduralkodóként van jelen a haza anime tv csatornák között. Az hogy manapság az internet, ebay, torrent időszakában megteheted, hogy teszel rájuk, az még nem jelenti azt, hogy ez a kialakult helyzeten javítana. Ergo a probléma nem oldódott meg, csak nem veszel róla tudomást.
A mordályos nyul írta:Mi lett volna egy lehetséges ellesúlya az anime-mangának? Egyéb nyugati országokban mi volt, ami itthon nincs? Képregények?
Félreérted… nem az anime-manga szubkultúrának kell rivális (mert az van) hanem az animax-mangafan-mondo trió mellé kéne egy hasonló kaliberű rivális, akik versenyhelyzetbe hozzák őket, hogy kénytelenek legyenek a minőségre is jobban odafigyelni.
Kép

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2010.10.09. 16:51

Andro: nem az a lényeg, hogy a Berserk cosplay-t látta-e valaki, az csak egy példa volt a minőségi cosplayre. ;)

Péter: Nem mintha ez az "egy" fél is jól megélne, elég kicsi a felvevőpiac. A Mondónak ott volt az AS, amiben legalább volt színvonal, de sajnos az is beolvadt, mert nem vették elegen. A Mangafannak kisebb kaliberű riválisai vannak, bár tény, hogy általában uralja a piacot. Hogy az Animaxnak lenne versenytársa... azt még elképzelni is nehéz, talán sok év múlva.
Kép

Avatar
Armin Doyle
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 643
Csatlakozott: 2010.07.15. 12:41
Kapcsolat:

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Armin Doyle » 2010.10.09. 16:58

egyébként (az előzőbb témára visszatérve, amit mariko tárgyalt), a szamurájok feleségei a családi házat is védték!
amikor a férjük csatába vonult, közben a családjukat is érte támadás, így a nők is kardot ragadtak, és keményen hacoltak a támadókkal.
+(ezért ne rágjatok be rám, egy könyvtárból kivett dokumentumfilmben láttam az egészet) a szamurájok nem szerelemből, hanem érdekből házasodtak, és a legtöbb szerelem a harctéren született. segítették egymást és így kialakult köztük (férfiak között) párkapcsolat.
magyarul buzik voltak, persze nem mind, csak egy része...
"Being considered 'crazy' by those who are still victims of cultural conditioning is a compliment" -Jason Hairston-

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5886
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2010.10.09. 18:45

Mariko írta:Ehhez csak annyit fűznék hozz, hogy már a szamurájok is azért nősültek, a családi kapcsolatok révén szerzett előnyökön túl, hogy legyen egy házvezetőnőjük és könyvelőjük egyszemélyben. Japánban a családi kassza kezelése tradicionálisan a nő dolga volt, a férfi nem foglalkozott ilyen triviális dolgokkal, őt túlságosan lefoglalta a bushido. ^^
Persze, ez igaz, meg nem leszólni akartam ezzel a japán nőket, csak meséltem, hogy azért ilyen is van. XD
scineram írta:Titkos, te voltál Mondoconon? Miért nem ugrottál be fórumtalira? Amúgy fucking :goodpost:
1. Mondoconon még nem voltam, ha jól emlékszem, 2008-ban, esetleg 2009-ben lehettem utoljára Conon, akkor még a MAT keretein belül. Utána pénzügyi, és egyéb okok miatt jópár Cont kihagytam, de jövőre most már tervezem, hogy újra elmegyek legalább az egyikre, hallottam, hogy voltak nagy változások, azt meg a neten is látom, hogy épp MAT vs Mondo "conháború" folyik. XD

2. Nem tudtam, hogy szerveződik fórumtali, pedig szeretni szoktam az ilyet. :/ Konkrétan melyik fórum, Aois, vagy egyéb? Ha jövőre valamelyik Conon, vagy Con után megint szerveztek ilyet, szívesen csatlakoznék. :)
Péter írta:Ez most ugye irónia akart lenni? =)
Már többször volt olyan, hogy az elején még úgy állok neki egy post megírásának, hogy "OK, most tényleg csak a lényeget", de írás közben úgy belejövök, hogy mire végzek, írtam egy kisregényt. XD De Mordályos nyulnak igaza van, lehetne hosszabb is. XD
Péter írta:Mivel additív ezért megfelelő mennyiségű IQ és önfegyelem hiányában ez is képes függőséget okozni, úgy mint a videojátékok, sorozatok, alkohol, és a többi. Lásd Japánoknál működik ez a formula, és Nyugaton, még nálunk is van olyan aki konkrétan ebbe a kategóriába tartozik. Az otakuságnak is vannak szintjei, például lehet olyan otaku aki nem él otthon, jár dolgozni, még sincs egy barátja sem, nem jár sehova, szűz, és amikor hazaér csak az animu érdekli.
Ez igaz, de én úgy vagyok vele, ahogy Mordályos is írta: nem a terméket hibáztatom, hanem az embernek van rá hajlama. Millió és egy dolog válthat ki függőséget, attól függ, hogy ki melyikre "érzékeny". Van, aki a tandemugrást nem bírja abbahagyni, mert imádja, ahogy az adrenalinlöket megüti. XD Ahogy te is írod, "megfelelő mennyiségű IQ és önfegyelem hiányában", vagyis ha Marika vagy Józsika alapból ráfügg dolgokra, arról nem az anime tehet.
Péter írta:Hozzáteszem, erről a jelenségről láttam TV műsort és olvastam újságcikket is, csak épp nem az animu volt a függés tárgya, hanem a TV sorozatok és a netes játékok, azon belül is főleg a WoW. Na azok között például van olyan, aki csak munka és bevásárlás erejéig lép ki a házból, de mindennemű szociális szükségletét a WoW világában éli ki. Na most ha ezt vesszük egy objektív alapnak, hogy ez egy létező jelenség, akkor a tárgy helyére bármilyen más additív függést okozó terméket be lehet helyettesíteni, példának okáért az animét is.
Igen, WoW-ban én is otthon vagyok, egyrészt mert tapasztalatból tudom, hogy ha az ember nem figyel oda, akkor simán lenyomhat vele zsinórban 6-8 órát is, másrészt ez egy olyan téma, amin a média szeret úgy félévente elcsámcsogni. Volt egy srác, aki miután évekig játszott, írt egy jó kis kifakadós postot, hogy mekkora szemétség az egész, a Blizzard pszichológusokkal karöltve direkt olyanra csinálta, hogy alig lehessen felállni mellőle, és amúgy is az egész csak a pénzről szól. Erre megkapta válaszul, hogy "Gratulálok, több évnyi játék után sikerült rájönnöd, hogy egy eleve havidíjas játék elsősorban a pénzről szól. Amúgy érdekes, én kibírom, hogy csak napi két órát játszom, és utána élem az életem." Szóval ja, embertől is függ azért. XD Egy másik ilyen meg egy YouTube videó volt, ahol egy amcsi gyereket mutattak, meg hogy a játék mennyire kikészítette (táskás szemek, mosatlan haj, de közben azt bizonygatta, hogy neki aztán semmi baja, és nem függő), az anyja pedig ott panaszkodott, hogy "ezeket a lyukakat a fiam ütötte a falba, amikor a játék túlzottan felhergelte". (Ugyebár ott kartonpapírból volt a fal.) Szerintem itt sem azzal volt a gond, hogy "a csúnya gonosz játék agresszívvá tette a fiamat", hanem hogy a szülő még akkor sem képes megemberelni magát, amikor a gyerek már lassan szétbontja a házat.
Péter írta:LOL, szövegértés? Ki a rák mondta, hogy ez Magyar sajátosság? Az isten szerelmére, ne nézz már ennyire hülyének, naná, hogy máshol is ott van, de ez miben változtat azon a tényen, hogy például a yaoi/yuri jelenségnek van egy szép nagy fanbázisa, akik elég agresszíven védik a kis mennyei mannájukat, és nem csak azokat zavarják akik már nem igazán néznek animét, hanem még a naprakészeket is, mert előszeretettel szállják meg például a fordított háremes vagy bármilyen bishikkel operáló anime topicját, fandomát.
Nem kell hatféle fórumra járni, amiből több köztudottan fangirl-fanboyfészek, és akkor téged sem fog annyira zavarni. XD Ahogy észrevettem, elvakult fanok minden fandomban előfordulnak. Szerintem minden országban, ahol megjelent az anime, szintén kitermelődött mellé a visítozó fanok hordája, meg persze a normálisabb fele is. :) (Nem is kell ehhez anime, hány olyan zenei koncert van pl., ahol a magukból kivetkőzött csajok ordítják az énekesnek, hogy "légy a gyerekeim apja!", meg a felsőjüket felhúzva "villantanak". Szóval a túlzásba vitt fanolás is bárhol megjelenhet.) Ja, amúgy akkor lehet, hogy tényleg félreértettelek, de úgy írtad, hogy:
Péter írta:És hogy nálunk miért lesznek egyre többen, akik hozzám hasonló véleményre jutnak? Elárulom:

- Animax
- Mondo
- Mufurc
- Luggeriano
- Con
- Cosplayerek 80%-a
- Anime mint művészet
- Fanwork mint művészet
- Komolykodás olyasmiről, ami nem az, pláne nem mély
- Yaoi, Yuri
- Fanboy (mindegy milyen)
- Fangirl (mindegy milyen)
Szóval felsoroltál egy hosszú listát, amiből egyedül talán a Mufurc-Luggeriano kettős az, ami csak minket boldogít, a többi egyszerűen a fandom része/ágazatai. Mondjuk így sokadjára végigolvasta ezt, úgy érzem, hogy én inkább az átlagemberre gondoltam (pl. Pista bácsi, akinek először is tudnia kellene, hogy egyáltalán mi az a yaoi, és csak utána utálhatná meg XD), te meg inkább mintha a személyes sérelmeidet soroltad volna fel, avagy hogy te miért ábrándultál ki az animékből. A kettő meg ugye nem ugyanaz. De amúgy közben meggondoltam magam, szerintem mégis inkább itt reagálok ezekre, ontopicabb, mint a túlértékelt animék topicjában. Tényleg próbálom rövidre fogni, így talán egy oldalnál nem lesz hosszabb. XD

-Animax: A bakijaik hihetetlenül idegesítőek tudnak lenni, és az sem tetszik, hogy egyre több amcsi sorozat/idióta valóságshow veszi át rajta az animék helyét, de könyörgöm, végre lett egy saját animecsatornánk, sok fan évekig erről álmodott. Megjegyzem, én is csak nyertem rajta, pedig nekem itt a net, meg azt töltök le, amit akarok, de pl. nem tudom, hogy a Gankut mikor néztem volna meg, ha az Animax nem tűzi műsorára. Az meg, hogy nincs konkurenciájuk: miért, a többi európai országban van? Úgy tudom ezt a Sony üzemelteti, a lényege az, hogy európai piacon népszerűsítsék az animét, és a legtöbb országban vagy csak ez a csatorna működik, vagy még ez sem. Én örülök, hogy mi az előbbiekhez tartozunk.

-Mondo: Mindig mondtam, hogy AS-párti vagyok, sajnálom, hogy ők maradtak alul, és a Mondo stílusa piszok idegesítő számomra, szóval itt még egyet is értek veled, hogy a fanokat elhülyítik, az átlagembert elriasztják. (Melyik idióta rak ki egy olyan szlogent a címlapra, hogy "a magical girlök fényeffektek kíséretében egyszerre élveznek el"? Lehet nem pontos idézet, de ez volt. Sokat érnek vele ezek után, hogy fóliázott az újság, bár gondolom, csak a poszter miatt.) Bár megjegyzem, ilyesmi máshol is van, pl. amcsiknál hasonló a NewType magazin, anno Muffin még tömjénezte is, hogy milyen gagyi fanmagazin az AS, és bezzeg a Mondo milyen modern, mivel a NewType-ra hajaz.

-Mufurc&Luggeriano: Nagyhangú megmondóemberek mindenhol vannak, nem hiszem, hogy miattuk ki kellene ábrándulni a műfajból.

-Con: Ezzel nem tudom mi a gond, semmivel sem "cikibb" vagy "elrettentőbb", mint mondjuk egy BlizzCon az amcsiknál, ahol szintén beöltöznek, de mondhatnék filmes fesztivált is, tudod, StarWars vs Star Trek fanok "összecsapása", meg hasonlók. XD

-Cosplayerek 80%-a: Ennél azért szerintem jobb az arány, az más kérdés, hogy sokan olyan karakternek öltöznek be, akikre távolról sem hasonlítanak. Ennek ellenére nem szólnám le az egész cosplayt úgy, hogy "emberek bohóckodása, akik rajzfilmfigurának öltöznek", mert a jobban sikerült előadások mögött azért komoly felkészülési munkálatok rejlenek. Speciel a Berserkesekkel beszéltem az előadás után, hónapokat edzettek úgy, hogy súlyokat kötöttek a karjukra, és úgy futottak körbe a Margit-szigeten, mivel azokban a páncélokban nem csak mozogniuk kellett, de aránylag hihetően vagdalkozni is. Vagy saját példa: voltam csoportos Ranma cosplay-ben, azért azt nem semmi összeszervezni, hogy 6-7 ember mindig legyen ott a próbákon hétről-hétre, és tanulja meg zenére a tánclépéseket, pedig a többiek is segítettek benne, de még így is. (Meg is állapítottuk, hogy valszeg mi máskor már nem vállalunk be színpadi fellépést, bár élveztük, de túl nagy meló. XD) Vagy pár éve volt egy zseniális darab, a Chicago musical "Cell Block Tango" című számát adták elő, természetesen animés szereplőkre átírva, zseniális volt. XD (Speciel ott sajnáltam, hogy csak utólag ismertem meg az eredetit, így is tetszett az előadásuk, de kétszer annyira ütött volna.) És igen, ilyenek mellett azt is lenyelem, ha több a gagyi cosplay, mint a színvonalas. :wink: Nem utolsó sorban, szerintem a Con legjobb programja, a cosplayversenyre még akkor is mindig bemegyek, ha közben három más olyan előadást hagyok ki, ami egyébként érdekelne.

-Anime, mint művészet & fanwork, mint művészet: Most abba nem fogok belemenni, hogy mi a művészet, mert sokaknak a "fehér négyzet közepén fekete pont" is annak számít, meg ezt nem az én tisztem eldönteni. Azt sem állítom, hogy minden anime valami művészi alkotás lenne, és igen, vannak olyanok, akik egyszerűen minden sorozatba igyekeznek valami mélységet belemagyarázni. (Lucy és Gustav Klimt kalandjai pl.) Viszont ha elfogadjuk, hogy az élőszereplős filmek között léteznek ún. "művészfilmek", vagy csak simán olyanok, ahol a rendező a szórakoztatás mellett azért el is gondolkodtatja a nézőt (pl. legutóbbi ilyen szerintem az Eredet (Inception) volt), akkor szerintem nem kell annyira felháborodni azon, hogy bizony animék közül is kerülhetnek ki hasonló művek. Nyilván nem a 12-egy-tucat minden szezonban uralkodó ecchire kell gondolni, de valszeg pl. Miyazaki filmjei nem a semmire kapnak díjakat. Persze nem ő az egyetlen, és hogy kinek melyik anime mit mond, az legalább annyira megosztja a nézőket, mint az élőszereplős filmek. (Lásd legutóbbi ilyen az Avatar-hisztéria, az egyik tábor szerint mestermű, a másik szerint felturbózott Pocahontas-sztori.)

A fanworkben már nem vagyok ennyire otthon, a rajzolás nem annyira az én világom (nem is tudok szépen rajzolni XD), de az tény, hogy a hazaiak között is van pár olyan ember, akik sima ceruzával is gyönyörű képeket tudnak összehozni, így szerintem pl. nem túlzás azt állítani, hogy az anime fejleszti az ember kreativitását.

-Komolykodás olyasmiről, ami nem az, pláne nem mély: Igen, ahogy fentebb is írtam, sok fannak valami fixa ideája, hogy minden kedvencének valami mély tartalomról kell szólnia, mert ha csak úgy önmagában szórakoztató, akkor már nem menő, vagy nem tudom... Ennek ellenére azonban valóban vannak olyan animék, amik mélyek, és elgondolkodtatóak, lásd pl. a két híres cyberpunk klasszikust, az Akirát és a Ghost in the shell-t. Úgy is lehet őket nézni, hogy jó kis akciófilmek, de igazán akkor ütnek, ha az ember átgondolja, hogy mit is látott.

-Yaio/yuri: Na igen, a "kényes témák". Yuri rulez. XD A yaoit ugyan nem mondom, hogy szeretem, de nem is vagyok véresszájú hater, sőt, ha pl. poénkodva adják elő (ikrek híres előadása az Ouranban, vagy a Hetaliás "el fogom foglalni a területeidet" beszólások XD), még akár jót is röhögök rajtuk. XD Aki legalább az egyiket szereti a kettő közül, az képzelje el, hogy a másik tábor ugyanígy érez, ha valaki pedig mindkettőt utálja, legyen kissé toleránsabb, biztos neki is vannak olyan dolgai, amikért rajong, de más szemében furcsának vagy visszataszítónak tűnhetnek. (És ez megint nem animés sajátosság, ha valamelyik fangirl nem a yaoira nyáladzik, akkor a Fiúk a klubbólt nézi, vagy keres mást. XD Bár a rajzolt yaoi és yuri szerintem sem hasonlítható össze túlzottan a live melegpornókkal, ahogy erről már beszéltünk is a másik topicban.)

-Fanboy-fangirl: Róluk tényleg nem akarok sokat beszélni, minden fandomban megtalálható a magából kivetkőzött rajongó, én is találkoztam már ilyenekkel, és képes voltam őket ignorálni, nem úgy vettem észre, hogy nagyon zavarnának. Conon is ki lehet bírni őket, persze pl. a mangáspultnál azért "tankként" berobogva kell dúródni köztük, ha nem akarod, hogy minden jót megvegyenek előled, de nem vészesek. XD
Péter írta:Jobban elfogadják amíg bele nem mennek kicsit, aztán rájönnek hogy hoppáré, kis rálátással simán látni mi is folyik itt, vagyis adott egy Animax nevű leányvállalat, karöltve a Mangafan-al és a Mondo nevű reklámfüzettel, akik megszabják mi-merre hány cm és ennyi. Gyakorlatilag ellenőrizetlenül, arra terelik a szubkultúrát, amerre ők akarják, ami egyértelműen nem színvonal, hanem profit centrikus lesz. Még konkurencia sincs, ami egyfajta egészséges versenyszellemet eredményezne, és arra sarkallná őket, hogy a minőségre is hangsúlyt fektessenek, ne csak a zöld hasúra.
Ez teljesen igaz (bár megjegyzem, Pista bácsi rohadtul nem fog olyan szinten belemenni, hogy utánaolvasson itt holmi üzleti érdekeknek, de már az elején is írtam, hogy szerintem ebből a szempontból elbeszéltünk egymás mellett XD), viszont akkor már kezdjük az elején: a Cont pl. a legutóbbi időkig a MAT irányította, ők voltak az egyeduralkodók. A színvonal viszont esni kezdett, több tag lépett ki, mert elegük lett belőlük (többek között az első elnök, Acheron kilépése után kezdett szétcsesződni minden), és jelenleg ott tartunk, hogy a Mondo mint konkurencia jelent meg, és jelenleg még két Con van minden évszakban (a telet kivéve), de valószínűleg a MAT-os igen hamar el fog tűnni a süllyesztőben, mivel a Mondo olyan alap dolgokat valósított meg egy csapásra, amivel a MAT-osok nem nagyon akartak foglalkozni, pl. hogy béreljenek már ki egy akkora épületet, amiben nem fulladnak meg a látogatók. (A "nem volt rá elég pénz" dolgot most hagyjuk már, ha kérhetem, mielőtt bárki ezzel jönne...) Hallottam, hogy pl. már most is kevesebben voltak a MAT-conon, és az sem véletlen, hogy egymás nyakára szervezik a két Cont. Most vagy az lesz, hogy a Mondo lenyomja a MAT-félét, vagy kialakul az általad is áhított konkurenciaharc a két csoport között, és akkor talán a minőségre is oda fognak figyelni. Bár őszintén szólva az Animaxon is eléggé eltérő műfajú sorozatok mennek, a Mangafan pedig épp most ígért három új shoujót (egy olyan műfaj, ami eddig eléggé hiányzott szerintem a magyar piacról, legalábbis semmilyen "nagy cím" nem nagyon jelent meg, talán a Lovely Complex), szóval nem látom, hogy annyira a romlásba taszítanának minket. :) (Személyes vélemény: ha pl. a Mangafan nem veszi meg, és fordítja le az Árnybírót, lehet soha nem ismerem meg, pedig elég jó, mondom ezt úgy, hogy eleinte még szkeptikus is voltam vele szemben.)
Péter írta:Mint mondtam, ez az egész animésdi nagyon nem jól indult be nálunk, és nagyon nem jó irányt vett pont azért, nem volt megfelelő konkurencia, aki féken tarthatta volna. Lásd az Amcsi rajzfilmeknél a Cartoon Network mellett ott volt a Nickelodeon, Fox Kids, a gamer szubkultúra meg egy másfajta médium, de például a PC Guru mellett is ott volt a Gamestar, 576, stb.
Akkor ha jól értem, az lenne az ideális, ha lenne 2-3 animecsatorna, akik egymással versengenek, így a konkurenciaharc rákényszerítené őket arra, hogy minőségi darabokkal igyekezzenek egymást "túllicitálni". Akkor most megkérdezem, hogy Japánon kívül létezik valahol még ilyen rendszer? Még az amcsiknál sincs tudtommal "tisztán" animés csatorna, az európai országokról pedig fentebb már írtam. (Mondjuk nem tudom miből gondolod, hogy akkor jönnének minőségi címek, simán meg lehet úgy is csinálni, hogy az egyik a Narutóval gurít, a másik válaszul megveszi a Bleach-et, és akkor két nem túl nagy szám shounennel próbálják a nézettséget növelni.) Az amcsi rajzfilmcsatornák kialakulását nem nagyon vizsgáltam, de nem úgy volt, hogy ezek sem egyszerre jelentek meg? Igazságtalan lenne velük összehasonlítani a mi animés "kultúránkat", ami talán 5-6 éve van itt jelen komolyabban. Lehetséges, hogy később nálunk is feltűnik egy olyan cég, aki konkurálni kíván az Animax-szal. (Ahogy pl. Mangakiadóból sem csak a Mangafan létezik, hanem még vagy 2-3, az más kérdés, hogy ők nem nagyon reklámozzák magukat. ^^") A hazai számítógépes újságoknál én úgy emlékszem, hogy sokáig csak 576kbyte volt (nem véletlenül lett akkora kultusza, én is a fanok közé tartoztam :D), és eleve nem is nagyon fedték le egymást, mert míg pl. az 576 csak játékokról írt, addig mondjuk a PC Guruban a technikai újítások is helyet kaptak. GameStar meg tudtommal alig alakult meg pár évvel korábban, mielőtt az 576 megszűnt volna. (Amúgy ebből látszik, hogy mehet valami akármilyen jól, bármikor leválthatják, vagy jöhet egy erősebb vetélytárs.)
Péter írta:Továbbá a leglényegesebb különbség, hogy még az összes többi profitorientált(!) szubkultúrában - (mert azért az anime és a punk szubkultúra nagyon más elveken működik, egyiket a fogyasztás és a profit mutató hajtja, a másik meg inkább egy életfelfogás) - az értelmes többség kiszorítja, elcsendesíti a debil kisebbséget, addig az anime szubkultúrában ez pont fordítva működik, itt van egy kisebbségi többség, akik piszok hangosak, és van néhány kisebb csoportja az értelmes, normális (ergo nem szélsőséges) rétegnek, akik valamiért meghúzódnak a háttérben.
Szerintem csak rossz fórumokra jársz, én pl. sem Mangazinon, sem itt nem tapasztaltam, hogy agresszív fanboyok/fangirlök elnyomnák az értelmes embereket, sőt, a Hitomis linkednél is az volt, hogy miután nagymellénnyel elkezdett a nyelvvizsgájával meg hasonlókkal dobálózni, kb. hárman tették helyre. XD Az meg, hogy "az értelmes többség meghúzódik a háttérben", igen, mert hülyékkel nem érdemes vitázni, remélhetőleg majd kinövik. XD (Én is voltam évekkel ezelőtt pl. véresszájú Pokémon-fan, és úgy voltam vele, hogy minden rulez, ami anime, meg hogy annál jobb nincs is, és szerencsére sikerült "normálosodnom" némileg. XD) Lásd megint a Hitomis vitád, miután közölte, hogy "ez az én fanoldalam, és azt rakok ki, amit akarok", felesleges volt tovább húznotok egymás agyát, meg a haverjaidat hívni, láthatólag nem érdekli a csajt, hogy mi van kinn az oldalán, és milyen minőségben. A profitról meg: azért nem mintha a filmiparban/zenei életben (akár a punkoknál is, hiába tartozik hozzá egy életérzés) nem lenne fontos, hogy hány CD fogy el, ki a menő énekes mostanában, a koncerten hány jegyet sikerül eladni, meg ilyenek...
Péter írta:Hogy ez miért van így, nos több oka is lehet, mondjuk hogy egyszerűen nincs éreztetve a fiatalabbakkal, hogy teli torokból YAOI-t üvölteni és badcosplayeket gyártani nyilvánosan nem menő dolog, ehelyett pont az van nekik mutatva, hogy csináld, mert minél szélsőségesebb reakciókat produkálsz, annál menőbb vagy (csak vásárolni ne felejts el).
Lásd megint a fenti példákat, BlizzConon sucubbusnak öltözött a csaj, SW fanok rohamosztogosnak, és pl. a Tokyo Hoteles fangirlöknek sem szóltak, hogy "Te...ez még csak nem is néz ki férfinak... Ne üvölts már úgy, hogy beszakadjon a dobhártyám." XD
Péter írta:Itt abból indulj ki, hogy van miről mesélni, és nem csak hogy mesélni, be is tudják azt mutatni, hogy igen, ott vannak és nem 1 meg 2 ember ilyen szélsőséges, hanem 20-30-40. Egyébként ha már nevek, akkor ott van Dobay úr, aki meg ennek az ellenkezőjét csinálja, és csak azt hangsúlyozza mennyire király és kreatív a fanwork, magasan elnézve az arányok felett.
Jó, de most komolyan, ki az a hülye, aki úgy próbál megszerettetni valamit az emberekkel, hogyy a negatívumait sorolja. Cigireklámokról sem láttam még olyat, hogy "rákkeltő, büdös, és köhögsz tőle, de jó szívni! Éld át az élményt te is!" XD Úgy jó 50 évnek (vagy többnek, pontosan nem néztem utána) el kellett telnie, mielőtt ráírták, hogy "súlyosan károsítja Ön, és környezete egészségét", de ennyi. Star Wars-osok meg megfúrtak már közvéleménykutatást is, mert egy csomóan beírták a "milyen vallású Ön?" részhez a kérdőíven, hogy "Erő-hívő", és állítólag ők nem poénkodni akartak, hanem teljesen komolyan gondolták. Dobay irat így névről nem ismerem, ha arra gondolsz, aki a videón pl. a Totorót elemezte, egy kissé tényleg úgy tűnt, hogy neki minden félmondat és jelenet valami mély utalás, de mondom, szerintem az szándékos volt, egyrészt könnyebb megszerettetni (és igen, eladni is) az emberekkel, ha komolynak állítják be, másrészt ahogy már írtam, a legfontosabb feladatuk pont az lenne, hogy letörjék azokat a sztereotípiákat, hogy az összes anime gyerekeknek szóló mese, ezt úgy tehette meg a legjobban, ha rámutat annak komoly oldalaira. (De ebbe nagyon nem tudok belemenni, mivel az előadásán nem voltam ott, az Index úgyis a legcikisebb részeket emeli ki, a Totoro-t pedig szégyenszemre még nem láttam.)
Péter írta:Ha csak ezt látnám az egészből, szerinted néznék néhanapján animéket, járnák olyan emberek blogjára akik szeretik az animéket, és egyáltalán feljöttem volna ide, erre a fórumra? =) Szerintem nem… ha így lenne, akkor el lennének könyvelve, hogy debilek, fujj, meg se hallgatom őket. =P
Itt speciel most nem rád céloztam, hanem az átlagemberre, vagy a szándékos "anime-haterekre". (vannak, azt hogy te nem találkoztál velük, vedd szerencsének)
A mordályos nyul írta:Például: Franciaországban is van anime/yaoi/yuri akármi, de mivel az egy hagyományosan képregénykedvelő nemzet, így ott sosem lesz ciki/furcsa/különc dolog mangát olvasni.
Köszönöm, ilyesmikre gondoltam én is. Nálunk az átlagember nem azért idegenkedik tőle, mert "úristen, Conoznak, és be is öltöznek!", hanem mert eleve itt az a nézet terjedt el, hogy: "Rajzfilm és képregény 10-12 éves kör fölött ciki"l, ami nem csak animés szempontból hatalmas hülyeség, hanem úgy általában degradálja le az animációt/képregénykultúrát.
A mordályos nyul írta:Ez a japán kultúrának a része, úgyhogy ha valaki egy japán szubkultúrával foglakozik, akkor nem csoda, hogy ilyennel is találkozik, ha nem épp maga csinálja.
Ez meg a másik, kicsit olyan arra hivatkozni, hogy "cosplay, Con, yaoi/yuri, stb. miatt utálom az animét", mintha valaki beírná, hogy "az a bajom a sci-fi-vel, hogy folyton előkerül benne valami baromság, pl. űrhajók, időutazás, és ezeket még általában úgy is próbálják beállítani, mintha tudományosan meg lenne alapozva". Ja, mivel ez lenne a műfaj egyik sajátossága...
A mordályos nyul írta:Erről olvastam egy írást, hogy mivel a japán életforma annyira kötött és szigorú és... tudjuk milyen, ezért középiskolában és egyetemen még gyorsan kitombolják magukat a fiatalok, mielőtt még be kéne szállniuk a mókuskerékbe. Ezért van annyi extrém divat errefelé. És van olyan, aki úgy dünt, hogy idegileg nem bírja a mókuskereket, és otthon marad NEET-nek.
Kb., szóval lehet cseszegetni, hogy "milyen beteg emberek", meg "nettó hülyék", de ezt az életformát én sem bírnám, meghalnék, vagy minimum én is nettóhülye idegronccsá változnék. Ha a Golden Week-et úgy várják arrafelé, mint a messiást, mert öt munkaszüneti nap egymás mellett nekik már egy kész nyaralás, akkor le lehet képzelni, hogy mekkora hajtás van ott.
A mordályos nyul írta:A fiatalságnak a világ minden táján van igénye a tombolásra, de nem mindegy, hogy évente párszor cosplay-ben örökrödik, és YAOI-t visít, vagy hetente 1-2x hányásig issza magát, mert az olyan jó buli. Lehet átfedés persze, de remélhetőleg az első mellé nem hiányzik már senkinek a második.
Igen, ez sem értettem soha, hogy miért minket állítanak be valami deviáns állatoknak, amikor akármelyik "szórakozási lehetőséget" megnézem, semmivel sem "alávalóbb" sőt...
Andro írta:Titkos: Régebben jártam Animeconokra, de az utóbbi pár évben már nem. Kivéve tavaly nyáron. De egyszerűen már nem érdekel, valahogy túl lett nyújtva az egész és ahogy én láttam, a programok sem nagyon változnak. Igen, láttam profi cosplayeket, bár a Berserkeset nem. És?
Semmi, ez inkább Péternek szólt, hogy ne mondja már, hogy a cosplay 80%-a értékelhetetlen gagyi, ha évek óta nem is nézett egy cosplayversenyt sem. (Legalábbis a szavaiból úgy vettem ki, de majd legfeljebb kijavít.) Ahogy írtam, én sem voltam most kb. két éve Conon, de nem is szidom őket vaktában. Negatívumokat mindig csak az olyan Conokról írtam, amiken ott voltam, és általában sosem a fanok, vagy a hangulat zavartak, hanem a szervezési problémák (pl. a már emlegetett fullasztó légkör), vagy az, hogy a biztonsági őrök lassan már úgy átnéznek minket, mintha a parlamentbe szeretnénk bebocsátást nyerni. Természetesen nem kötelező Conra járni, vagy szeretni a rendezvényt, sőt, én is valszeg inkább a Mondoconra járok majd a továbbiakban, ez a PeCsa-s "szardíniásdoboz" már nekem is kezd sok lenni.
Andro írta:Amúgy a hagyományos japán családban az anya egy személyben anya, tanár, takarítónő, könyvelő, óvónő, szakács, stb. Soroljam? Bár ma már sok férjezett nő megy vissza dolgozni is, amit ugyan nem mindig tolerálnak a férjek, de ma már a nők is egyenrangúak.
Persze értem, ahogy már fentebb írtam, ezt nem bántásnak szántam.
Andro írta:Másrészt, ami az iskolások öngyilkosságát illeti, ez egyrészt a stressz miatt van, másrészt meg kell vizsgálni az otthoni és az iskolai hátteret is, mert amit itt leírva látok, az elég sarkított.
Mármint? Amúgy pont ez az, hogy általában kivizsgálni sem vizsgálják. Nem mondom, hogy náluk pl. annyival jobb a helyzet, de ott totálisan elhárítják a felelősséget. A másik ilyen "fun", a japán gyámügy, volt egy film is ebben a témában valós események alapján, ha jól emlékszem, egy testvérpár anyja elhalálozott, és a kicsik valami játszótéren dekkoltak napokig, senki meg nem kérdezte, hogy "hol vannak a szüleitek?" vagy valami. Ez egyébként 1-2 animében is megjelenik, pl. a Higurashi/Umineko visual novelek készítője mindkét sorozatában némileg a gyámügy orrára koppint.
Péter írta:Nem hiszem hogy összeesküvés elmélet lenne a tény, hogy az animax konkurencia nélkül egyeduralkodóként van jelen a haza anime tv csatornák között. Az hogy manapság az internet, ebay, torrent időszakában megteheted, hogy teszel rájuk, az még nem jelenti azt, hogy ez a kialakult helyzeten javítana. Ergo a probléma nem oldódott meg, csak nem veszel róla tudomást.
De innentől kezdve nem is nagyon tudnak ártani nekem. Vagy segítenek (olyan sorozatokat/mangákat adnak ki, amik engem is érdekelnek), vagy legrosszabb esetben szétbarmolják a haza fandomot, nekem meg még mindig itt lesz a net, és azt szedek le, amit nem szégyellek. (Manga és DVD rendelésre pedig Contól és Animaxtól függetlenül megvannak a forrásaim.) Ezért sem látom, hogy miért akkora katasztrófa ez az egész.
Péter írta:Félreérted… nem az anime-manga szubkultúrának kell rivális (mert az van) hanem az animax-mangafan-mondo trió mellé kéne egy hasonló kaliberű rivális, akik versenyhelyzetbe hozzák őket, hogy kénytelenek legyenek a minőségre is jobban odafigyelni.
Ez szerintem bármikor előfordulhat, lásd, hány évig akartuk, hogy legyen itt is Con, meg mangakiadás, és elég hamar be is következett, vagy lásd a MAT összeroppanását. (Ami nem működik jól, úgyis összedől előbb-utóbb. Nem szűntek meg, vagy ilyesmi, de ahogy látom, már szinte csak vegetálnak.)
Kép

Avatar
Yuriko-chan
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1107
Csatlakozott: 2007.06.20. 08:55
Nem:
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Yuriko-chan » 2010.10.10. 10:23

Titkos írta:Nem tudtam, hogy szerveződik fórumtali, pedig szeretni szoktam az ilyet. :/ Konkrétan melyik fórum, Aois, vagy egyéb?
Mert nem olvastad a MondoCon topicot. :P És persze, hogy Aoi-s, mi más?
Titkos írta:A másik ilyen "fun", a japán gyámügy, volt egy film is ebben a témában valós események alapján, ha jól emlékszem, egy testvérpár anyja elhalálozott, és a kicsik valami játszótéren dekkoltak napokig, senki meg nem kérdezte, hogy "hol vannak a szüleitek?" vagy valami. Ez egyébként 1-2 animében is megjelenik, pl. a Higurashi/Umineko visual novelek készítője mindkét sorozatában némileg a gyámügy orrára koppint.
Meg hát hány olyan anime van, amiben iskoláskorúak egyedül élnek, de azt soha nem tudjuk meg, hogy mégis miből tartják el magukat.

Avatar
Dark-san
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 179
Csatlakozott: 2008.06.01. 11:48
Nem: Férfi

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Dark-san » 2010.10.10. 11:22

Nem olvastam végig minden hozzászólást, ha valamire már kitértek, bocs, de Titkos részletesen kifejtette a dolgokat, ugyanígy gondolom én is.
Szerintem:
Japán/animefikázók: ezek a hangos, nagyon "okos" megmondóemberek sokszor kifejezetten a dilettáns okoskodók közül kerülnek ki, akik offline egy szürke kisegerek, véletlenül sem rendelkezik saját véleménnyel, vagy alkalmazkodási kényszeresek, hogy ők legyenek mindig a normális jófiúk. Persze csak neten ekkora a szájuk, nagy valószínűséggel egy élő társaságban nem fikáznának olyan lelkesen. Bár engem nem zavar, ha valaki nem kedveli ezt a szubkultúrát, de legalább legyen valamennyire tájékozott és tudja, mit ítél el (bár még így is sokkal értelmesebb lenne egyszerűen túllépni azon, ami nem érdekel, de sokan még képesek oldalakon keresztül vitatkozni, meg téríteni, a szánalmas "érveik" meg egyszerűen nevetségesek). Szóval ne csak a témában még mindig az egy évtizeddel ezelőtti szinten tartó bulvármédia sz*rkeveréséből kapjon képet. Döbbenetes, hogy néhányan még 2010-ben milyen korlátoltak a témával kapcsolatban. Én szeretek kritizálni, nagyon is, hangot is adok ennek értelmesebb helyeken (vagyis ahol többségben nem beszűkült, korlátolt tardok vannak), sokakkal ellentétben pl. már évek óta nem vagyok elájulva az új animék felhozatalától, de még így is van mindig 1-2 értelmes cím, ami tetszik. Lehet, hogy a 90% pocsék, de még amiatt a tíz százalék miatt nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy az animék, vagy bármi más egy szánalmas, betegeknek való hobbi. Aki ezt teszi, magát, meg a szegényes tájékozottságát minősíti.
Hangos, retard animések: tipikusan egy korosztályba tartoznak, akik nagyon hangosak, de ugyanilyen tapasztalatlanok is, és valószínűleg a frissen látott Animaxos (vagy az aktuálisan csapból is folyó agyonosistenített vacak) sorozat lesz néhány hétig náluk az alfa és az omega, míg meg nem néznek egy újabbat. :D Borzasztó nagy a szájuk is, minden kritikát személyes támadásnak vélnek, (szemellenző fennragadt), de bármi is tetszik nekik, ők mindenhez így viszonyulnak, nem csak a japán dolgokhoz, legyen az Twilight, vagy akármi. Egyébként 1-2 év alatt kikopnak a közösségből.
Hülyék pedig az égvilágon mindenütt vannak.
Cosplay: ha megfelelő karaktert választ, minőségi ruhát használ hozzá, akkor csinálja, akár 20+ évesen is. Nem látok ebben semmi elítélendőt. Az önkritikahiányos egyéneknek meg valószínűleg lehetne a végtelenségig magyarázni, akkor sem fogna föl semmit. :D
Dobay legújabb húzása egyébként az animeelemező est, a másik, hazai animés oldalon reklámozzák is ezerrel. Különösebben nem izgat, de az első másodperctől hót fölöslegesnek tartom és azt gondolom, hogy túl sok a szabadideje. Már biztosan szervezi az ELTÉ-n az Animetudományi Kart is. :-P
Péter írta:Még konkurencia sincs
:shock: Már hogyne lenne. Mangát vagy 4-5 kiadó ad ki itthon. Gondolom az, hogy a Mangafan mangái a legnépszerűbbek, vagy legkeresettebbek (amúgy állítólag néhány nagy nagy cím eladási adatain sokat csodálkoznánk negatív értelemben) gondolom nem csak a Mangafan hibája. (Amúgy 1-2 címtől eltekintve az ő kiadványaikon kívül más engem sem hoz nagyon lázba.) Mai napig nem értem, hogy sok hazai kiadó mit akar még mindig a noname címekkel. Bár a Fumax a Hetaliával már mintha kezdene észhez térni. Bár nem vagyok ismerős egyik kiadónál sem, valószínűleg kiadós megmondóemberek sincsenek ezen a fórumon, így továbbra is csak találgatok.
Animax: nem hiszem, hogy idehaza lenne igény akár csak 2 konkurens adóra is, már lassan a napi 1-1,5 órában animéző Animaxra sincs nagyon szerintem.
Mondo: na ők teljesen más tészta, általában el is felejtkezem róluk, ha a szubkultúrához köthető dolgokra gondolok, annyira érdekelnek. Hülyítsék azt, aki hagyja. :D Persze sajnáltam az Animestarst, bár bevallom én nélkülük is jól megvagyok. A netes korszakban eleve nem lehet alultájékozottnak lenni.
Amúgy a nyugati rajzfilm helyzetét nem nagyon lehet szerintem összehasonlítani az animékével, mivel az a piac tágabb, így a konkurencia is nagyobb, meg eleve nincs annyi előítélet, évtizedek óta normális dolognak számít az egész civilizált világban rajzfilmet nézni, videojátékkal játszani, stb.
Kép

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Péter » 2010.10.10. 17:30

Dark-san írta:Japán/animefikázók: ezek a hangos, nagyon "okos" megmondóemberek sokszor kifejezetten a dilettáns okoskodók közül kerülnek ki, akik offline egy szürke kisegerek, véletlenül sem rendelkezik saját véleménnyel, vagy alkalmazkodási kényszeresek, hogy ők legyenek mindig a normális jófiúk. Persze csak neten ekkora a szájuk, nagy valószínűséggel egy élő társaságban nem fikáznának olyan lelkesen. Bár engem nem zavar, ha valaki nem kedveli ezt a szubkultúrát, de legalább legyen valamennyire tájékozott és tudja, mit ítél el (bár még így is sokkal értelmesebb lenne egyszerűen túllépni azon, ami nem érdekel, de sokan még képesek oldalakon keresztül vitatkozni, meg téríteni, a szánalmas "érveik" meg egyszerűen nevetségesek). Szóval ne csak a témában még mindig az egy évtizeddel ezelőtti szinten tartó bulvármédia sz*rkeveréséből kapjon képet. Döbbenetes, hogy néhányan még 2010-ben milyen korlátoltak a témával kapcsolatban. Én szeretek kritizálni, nagyon is, hangot is adok ennek értelmesebb helyeken (vagyis ahol többségben nem beszűkült, korlátolt tardok vannak), sokakkal ellentétben pl. már évek óta nem vagyok elájulva az új animék felhozatalától, de még így is van mindig 1-2 értelmes cím, ami tetszik. Lehet, hogy a 90% pocsék, de még amiatt a tíz százalék miatt nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy az animék, vagy bármi más egy szánalmas, betegeknek való hobbi. Aki ezt teszi, magát, meg a szegényes tájékozottságát minősíti.
Hasonló véleményen vagyok én is, csak más szemszögből. =)

Japán/animeimádók: ezek a hangos, nagyon "okos" megmondóemberek sokszor kifejezetten a dilettáns okoskodók közül kerülnek ki, akik offline szürke kisegerek, véletlenül sem rendelkezik saját véleménnyel, vagy élettapasztalattal, feltűnési viszketegségük van, figyelemhiányban szenvednek, és mindent elkövetnek, hogy ők legyenek mindig a középpontban. Persze csak neten ekkora a szájuk, nagy valószínűséggel egy élő társaságban nem ömlengnek olyan lelkesen. Bár engem nem zavar, ha valaki kedveli ezt a szubkultúrát, de legalább legyen valamennyire tájékozott és tudja, miért is rajong (bár még így is sokkal értelmesebb lenne egyszerűen túllépni azon, hogy amit ő királynak talál az mások szerint nem az, de sokan még képesek oldalakon keresztül vitatkozni, meg téríteni, a szánalmas "érveik" meg egyszerűen nevetségesek). Szóval ne csak a témában még mindig az egy évtizeddel ezelőtti szinten tartó bulvármédia sz*rkeveréséből kapjon képet. Döbbenetes, hogy néhányan még 2010-ben milyen beszűkültek a témával kapcsolatban. Én szeretek kritizálni, nagyon is, hangot is adok ennek értelmesebb helyeken (vagyis ahol többségben nem beszűkült, korlátolt tardok vannak), sokakkal ellentétben pl. már évek óta nem vagyok elájulva az új animék felhozatalától, de még így is van mindig 1-2 értelmes cím, ami tetszik. Lehet, hogy a 90% pocsék, de még amiatt a tíz százalék miatt nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy az animék, vagy bármi más egy szánalmas, betegeknek való hobbi. Aki ezt teszi, magát, meg a szegényes tájékozottságát minősíti.
Kép

Avatar
Dark-san
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 179
Csatlakozott: 2008.06.01. 11:48
Nem: Férfi

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Dark-san » 2010.10.10. 18:00

Mint ahogy a fenti hozzászólásomban írtam, azt egy szóval sem mondtam, hogy a japánimádók között nincsenek debilek. :-P Egy dolog a hülye előítéletek cáfolata, más pedig az elvadult fanság.
Amúgy igen, a mindenképpen Japánban élni vágyók tipikusan a tájékozatlanabb fajtából valók és le is írják, hogy leginkább a hobbijuk miatt költöznének oda. Szerintem egy másik ország és kultúra megismeréséhez ennél sokkal több kellene. :roll:
Az IQ-fighter Narutardok és egyebek meg a legalja. :D

Térítés: amúgy nem is lenne az baj, ha a vitapartnerről süt, hogy teljesen tudatlan abban, amit kritizál, de a hozzáállásából az is kitűnik, hogy még tűz felett, nyárson forgatva sem lehet az ellenkezőjéről meggyőzni, és nem is akar meggyőződni, mert az értelem odáig már nem terjed ki. Úgyhogy a korlátoltság alaposan befigyel. Olvastam már sokféle vitát, amikor normálisabb animések akarták ép ésszel meggyőzni a másikat, hogy ha nem is szereti, de legalább ismerje meg jobban, amit elítél, címekkel alátámasztva s sztereotípiák ellenkezőjét. Csak az a baj, hogy a másik oldalon érvek semmi (miért nem lehet egyszerűen azt mondani, hogy egyszerűen nem tetszik, minek kell sz*rozni, csak hogy mindenképpen ő legyen a "normális" szemléletű?), meg még mindig csak a DB példa van, de azt is valószínűleg csak 2-3 szenzációhajhász bulvárcikk erejéig ismerik (a média az megint más tészta, köteteket lehetne írna a hülyeségükről, de az nem ide tartozik). Minőség és mennyiség ide vagy oda, de kapitális baromság csak a hentai, yaoi, yuri, meg szex szemszögéből kritizálni. De azért a gagyi amerikai szemetet a tévében, neten, tucatszámra falja naponta. A legdefektesebb egyén az volt, aki a Portos Macskák királysága topikban kezdett alázásba, mert hogy az animék így, meg úgy, pedig ott aztán nem nagyon lehet panasz semmire. Ja, hogy látni is kellett volna a filmet... :-P

Amúgy igen, egy sablonbejegyzést bármire rá lehetne húzni és az égvilágon minden témában bemásolni, de semmi értelme és árnyaltabb dolgokról van itt szó. :drop:
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5886
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2010.10.10. 18:17

Yuriko-chan írta:Mert nem olvastad a MondoCon topicot. :P És persze, hogy Aoi-s, mi más?
Mivel tervben sem volt, hogy megyek a mostani Conra... XD Scineramot amúgy ezen kívül még 2-3 fórumról ismerem, az Aoi pedig úgy az elmúlt pár hónapot megelőzően majdnem egy hullaház aktivitási szintjén mozgott, szóval nem mertem remélni, hogy egyáltalán járnak ide annyian, hogy személyes találkozót szervezzenek, de örülök. :) Amúgy igaz, az anime/manga/általános téma topicokon kívül a többit nem nagyon szoktam nézni, de majd "terjeszkedek". :wink:
Dark-san írta:Szóval ne csak a témában még mindig az egy évtizeddel ezelőtti szinten tartó bulvármédia sz*rkeveréséből kapjon képet. Döbbenetes, hogy néhányan még 2010-ben milyen korlátoltak a témával kapcsolatban.
Igen, az pl. már nekem volt égő, amikor az RLT klub a legutóbb elővette az anime témát, és még mindig a Dragonballnál tartottak, meg a "betiltásnál", ami ugye hivatalosan nem is az volt. Elég ciki megpróbálni úgy lejáratni bármit, hogy nekik is minden harmadik mondatuk egy tárgyi tévedés.
Dark-san írta:Egyébként 1-2 év alatt kikopnak a közösségből.
Pontosan, akik "divatból" kezdtek animézni, vagy kamaszkori hóbortként, azok úgyis abbahagyják, amint lecseng a láz, hogy most ez a trendi, akik meg maradnak, hátha megnormálosodnak idővel. :)
Dark-san írta:Mai napig nem értem, hogy sok hazai kiadó mit akar még mindig a noname címekkel. Bár a Fumax a Hetaliával már mintha kezdene észhez térni. Bár nem vagyok ismerős egyik kiadónál sem, valószínűleg kiadós megmondóemberek sincsenek ezen a fórumon, így továbbra is csak találgatok.
Gondolom remélik, hogy ami akár csak rajzolásban emlékeztet egy mangára, azt majd a sok habzó szájú fan úgyis megveszi. (Meg valszeg a licenszért is töredékét kell fizetni annak, amit egy nagy japán címért elkérnek.) De ahogy látom, az eladások nem ezt igazolták, többek között szerintem részben ezért lett a Mangafan sokaknál a "No. 1 kiadó". Amúgy ez amcsi szokás, ott a Shrek-től kezdve sokmindenre rámondták újabban, hogy "global manga", igaz, köze nincs hozzá. Speciel a Fumaxnál még emlékszem, amikor Vladi nyilatkozott, hogy ők próbáltak több nagy dobást, pl. a Vampire Hunter D mangától reméltek sikert, de sajnos befürödtek vele, illetve régi álmuk volt a Berserk licensz megszerzése, csak ott meg a Delta Vision megelőzte őket. ^^" De remélem a Hetaliával most tényleg befutnak, megérdemelnék már. :)
Dark-san írta:Hülyítsék azt, aki hagyja. :D
Ott a pont.

Amúgy a postod többi részével is csak egyet tudok érteni. :)

Ja, ezt közben láttam meg:
Dark-san írta:(miért nem lehet egyszerűen azt mondani, hogy egyszerűen nem tetszik, minek kell sz*rozni, csak hogy mindenképpen ő legyen a "normális" szemléletű?),
Köszönöm, én is ezt nem értettem soha. Egyrészt aki a Cow & Chicken-en, meg hasonlókön röhög, az ne szólja már le az animét, mert ő is "elmebetegséget" néz ezzel az erővel, csak azt nem Japánban gyártják. (valós példa, láttam már ilyet) Amúgy van egy elméletem: "Nincs anime-gyűlölő, csak aki még nem látott elég animét." Ez alatt azt értem, hogy a gyerekeknek szóló daraboktól kezdve, a cyberpunkon át, a hentai-ig tényleg millió és egy sorozat van, szinte lehetetlen, hogy valaki ne találjon olyat, ami megfelel az ízlésének. Csak persze könnyebb csípőből elutasítani, főleg, hogy amúgy sem "menő" animét nézni mifelénk, meg kényelmesebb a legelsőnek látott sorozat alapján rögtön végkövetkeztetést vonni a teljes műfajról, mint kissé utánanézni. Sajnos a Mangazinról már lekerült (vagy csak hirtelen én nem találom), de volt egy elég találó mondat, ami valahogy úgy szólt, hogy a hentai (vagy akár bármilyen más "elem") alapján megítélni az egész műfajt, olyan, mintha valaki egy bajor szexfilm után következtetéseket vonna le az egész német filmiparról. Aki meg direktbe oltogatja a fanokat, azt végképp nem szoktam érteni. OK, én pl. utálom a Twilightot, ha szóbakerül, meg is említem, de nem fogok fangirlfórumokra feljárni hergelni a tagokat, mivel valószínűleg ők pont azon okok miatt imádják, amik miatt én hulladéknak tartom, emiatt aztán a végtelenségig folyhatna a vita. XD
Kép

Avatar
Dark-san
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 179
Csatlakozott: 2008.06.01. 11:48
Nem: Férfi

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Dark-san » 2010.10.10. 19:22

Titkos írta:RLT klub
Szánalmas bagázs. :lol: A legviccesebb, hogy az egész DB-műbalhé hozzájuk köthető, tehát a lejárató kampányukkal magukat is minősítik, bár aki egy kicsit is ismeri a történetet tudja, hogy ők voltak a hülyék. Jó kis vállveregetés ez számukra: "Jó van, gyerekek, jól megcsináltuk, megint hülyék voltunk. Kürtöljük világgá, de kizárólag csak durva csúsztatásokkal." Ha nem a "vegyük meg a dragonbót, me' népszerű, oszt' hozza majd a pízt"-szemlélet lett volna már akkor is az első, és van egy kis ész, nem jártak volna így. De így jártak. :D
Titkos írta: valszeg a licenszért is töredékét kell fizetni annak, amit egy nagy japán címért elkérnek.
Nem tudom, hogy pl. a manhwákkal mi a helyzet, de a Mangafan fórumon egy kiadós emberke írta nemrég, hogy a közismert, 12 kötetes Death Note és egy noname 12 kötetes sorozat alap licenszdíja megegyezik. Ezek után valószínűleg a kötetszám, vagy példányszám után fizetnek. Márpedig a Mangafanon kívül más nem nagyon kezd neverending mangákba.
Titkos írta: "Nincs anime-gyűlölő, csak aki még nem látott elég animét." Ez alatt azt értem, hogy a gyerekeknek szóló daraboktól kezdve, a cyberpunkon át, a hentai-ig tényleg millió és egy sorozat van, szinte lehetetlen, hogy valaki ne találjon olyat, ami megfelel az ízlésének. Csak persze könnyebb csípőből elutasítani [...] a hentai (vagy akár bármilyen más "elem") alapján megítélni az egész műfajt, olyan, mintha valaki egy bajor szexfilm után következtetéseket vonna le az egész német filmiparról.
Így igaz. :wink:
Kép

Avatar
Andro
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1823
Csatlakozott: 2003.07.27. 13:14
Nem:
Tartózkodási hely: sajnos még mindig nem Tokióban :(
Kapcsolat:

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Andro » 2010.10.13. 08:06

Én a magyar fanatikusokat kb. annyira nem tudom megérteni, mint akik ismeret nélkül fújolnak valamit. Oké, szeressük az animét, de nem kell rátukmálni azokra, akik nem vevők rá. El kéne fogadni, hogy van, akit nem érdekel se Japán, se az anime, se a manga, se a jrock, se semmi, ami az országhoz köthető. Én el tudom fogadni, és sokszor szégyenkezem az ilyen "térítő" lánykák miatt, akik orrba-szájba a yaoit szajkózzák, és még csak 12-13 évesek. Na ezek azok, akik az animaxon nőnek fel - szándékosan a kisbetű -, és igazából szart se tudnak a régi klasszikusokról, vagy hogy van jobb is, mint amit magyarul adnak.

Másik oldalról meg, aki nem tud hozzászólni a témához, legalább ne mondjon ordenáré nagy baromságot. Oké, valaki látta a Pokemont, nem jött be neki - én is rühellem -, de azt mondani, hogy minden anime egy szar, mert villámgömböket hajigálnak egymásra, meg hasonlók, azért elég beszűkült látókörre vall. De ha nem szereti, nem szereti. Sok dolog van, amit én se szeretek, mégsem kezdem fikázni.

Bár az is igaz, amíg lesznek elvakult fanok és ellenfanok, addig ez az ellentét fenn fog állni.
Kép

Avatar
Mittyke
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 73
Csatlakozott: 2012.07.14. 12:51
Nem:
Tartózkodási hely: Internet csodálatos világa~!

Re: Magyar otakuk vs. Japán otakuk - Te melyik vagy?

Hozzászólás Szerző: Mittyke » 2012.07.14. 16:36

"Magyar otaku", habár én nem szeretem ezt a kifejezést, mert szerintem a szó jelenti a mit jelent, és nincs ennek magyar változata. Inkánb mondjuk úgy, hogy ha nem lennének animék, sokkal korábban mennék aludni este, és a szobámban is nagyobb rend lenne. De létezik anime, ezért az életem kicsit más irányt vett. Ez tudom hogy elég rossz, de hiába, ha egyszer rászoktam az animékre, mangákra és (főként) anime stílusú RPGkre.
A suliban folyton animékről/mangákról beszélek. Kevés barátom van, ők is szeretik az animéket, de még ők is azt mondják hogy amilyen szinten én az anime nézést művelem az már beteges. A szüleim is így gondolják. Megnyugtatásukra Teve Clubozom, de csak annyira, hogy írok pár sort a karaván fórumára (animés karavánban vagyok) és megetetem a tevét aztán gyerünk új animék után kutatni!
Most épp a nagyszüleimnél vagyok, és nem elég jó az internet ahhoz, hogy videókat nézzek, és már alig bírom. Ahogy hazamegyek animét fogk nézni.
Nemrég voltam egy kézműves táborban, mert az öcsém is ment, és ott volt egy lány, aki régebben nagyon szerette az animéket, de már annyira nem érdekelték, mire én elkezdtem megállás nélkül mangákról beszélni, a kezébe nyomtam a hetáliát, és ajánlottam neki egy japán népmesékről szóló anime sorozatot és egy anime megosztó oldalt. Szegényt halálra idegesíthettem.
A suliban szokták viccből azt mondani rám, hogy na én tényleg otaku vagyok egy kicsit, de valójában, az igazi japán otakuknak. a nyomába se érek!
A szobámon ez nemigen látszik, mert három mangám van otthon, és egy pici bábum. De ott az internet, és könyvjelzőbe elmentve a lehető legtöbb animével, mangával kapcsolatos weboldal, vagy éppen az, hogy hol tartok adott animékben.
"Wings that can't fly have no meaning" Thono (Air)

Válasz küldése